Kot domowy, przez to że nie stanowi elementu ekosystemu jest gatunkiem inwazyjnym.Attarii pisze: ↑czw sie 03, 2023 1:23 pmAha, no tu sie nie zgodzie ale luz. Ja kocham moich drapieznikow I nie zamierzam ich torturowac w czterech scianach. Koty sa bardzo pozyteczczne I zostaly udomowione by ludziom pomagac pozbyc sie szkodnikow. Moje wychodzace koty zyja ponad 12 lat a jeden dozyl 17. Kot powinnien sie ruszac jest to wazne dla jego zdrowia np. Uklad krwionosci, trawienny it'd itpWscieklaKlacz pisze: ↑czw sie 03, 2023 1:14 pmChodziło mi raczej o to, że nie powinno się wypuszczać, bo koty to szkodniki. Kwestia instynktu i bezpieczeństwa to co innego. Koty wychodzące niestety zwykle żyją krócej.Attarii pisze: ↑czw sie 03, 2023 1:01 pm
Jak sie mieszka w bezpiecznym, zielonym miejscu od ulicy to jak najbardziej kot powinnien wychodzic. Kot to drapieznik. MiAlam kota, ktory gnusnial na kanapie I lezal na tarasie w sloncu I potem siup do domu. Mam tez mysliwych z silnymi instynktami. Starsze koty w wiekszosci spia. Zima leza na kocu, na kaloryferze I wygrzewaja stawy.
Musisz zapewnić kotom domowym ekwiwalent "polowania" podczas zabawę w domu. Jeśli tego nie umiesz po prostu nie miej kotów.
Wypuszczam kota i on łowi- równie dobrze mogłabyś napisać wyrzucam śmieci w lesie bo gdzieś muszę.