Start
Mój profil

Niepopularne opinie o życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Orchidea2103
LemonkowaCola

Re: Niepopularne opinie o życiu

Post autor: Orchidea2103 »

Jennifer pisze: pt wrz 04, 2026 3:18 pm 1. To w takim razie nie powinno być to wypłacane w formie pieniężnej. Bo ogarnięty rodzic przeznaczy te pieniądze właśnie na wycieczke czy podręczniki, a inny na papierosy i hybrydy. Nikt tego przecież nie weryfikuje. Nie zapominajmy, że żyjemy w państwie, które słynie z kombinatorstwa i cwaniactwa. Porównanie do kredytu 2% jest nietrafione, bo to pieniądze na konkretny cel.
2. Niechęć do matek i dzieci wzięła się nie tylko z rozdawnictwa, ale też z tego, że dzieciom w obecnych czasach wszystko wolno, nie zwraca im się uwagi, gdy źle się zachowują, bo ,,to tylko dzieci''. Mówi sie, że do wychowania dziecka potrzebna jest cała wioska, a gdy ta wioska poza głaskaniem po główce śmie obcemu dziecku zwrócić uwagę (tak jak to było kiedyś), to od razu rodzic leci z ryjem, by nie wtrącać się do wychowania jego brajanka. Nikt na nikogo nie szczuje, matki same sobie zapracowały na tę niechęć. Wygodnie jest zwalać wszystko na kapitalizm.
3. Człowiek chory czy ubogi zazwyczaj nie jest w takim stanie ze swojej winy, a dziecko robisz sobie, bo masz taki kaprys, więc tutaj nie trafiłaś z argumentem. A tak poza tym, coraz wiecej ludzi i tak leczy sie prywatnie.
Również uważam, że środki z 800+ powinny być lepiej monitorowane, szczególnie w rodzinach niewydolnych. Nie może być tak, że rodzice dostają pieniądze od państwa, a środki te są przeznaczane na używki czy inne rzeczy, zamiast realnie poprawiać warunki życia dzieci. Z drugiej strony ogarnięty rodzic może te pieniądze rozsądnie odkładać lub inwestować, żeby później przeznaczyć je na lepszą edukację czy po prostu lepszy start dziecka.
Wydaje mi się, że porównanie do kredytu 2% miało na celu pokazanie, że zarówno tu, jak i tam państwo tworzy określone preferencyjne warunki, a to zawsze wiąże się z kosztami.

Masz rację co do punktu 2. Też uważam, że właśnie z takich sytuacji w dużej mierze bierze się niechęć do dzieci i matek. Problem w tym, że później obrywają również te matki, które naprawdę pilnują swoich dzieci, uczą je zasad i zwracają uwagę na to, co wolno, a czego nie.

Pierwszy przykład z brzegu: strasznie mnie mierzi, gdy dzieci chodzą w butach po krzesłach w restauracji, pociągu, na ławkach itd. Wczoraj siedziała obok mnie przy stoliku matka z córką, może 3–4-letnią. Małą tak nosiło, że już chyba nie wiedziała, gdzie ma włożyć nogi, stopy lądowały nawet na stole, a buty oczywiście na krześle. 😖 Nie znoszę tego. Nie wiem, z czego to wynika, ale za moich dziecięcych czasów takie zachowanie było po prostu nie do pomyślenia.

Z punktem 3 się nie zgadzam. Nie uważam, żeby posiadanie dziecka było kaprysem. Z biologicznego punktu widzenia rozmnażanie i przedłużenie gatunku jest jednym z podstawowych mechanizmów naszego istnienia.

Można też zachorować częściowo w wyniku własnych wyborów na przykład przez wieloletnie palenie, nadużywanie alkoholu czy generalne zaniedbywanie zdrowia. A przecież system nie uzależnia prawa do leczenia czy świadczeń od tego, czy ktoś sam się do choroby przyczynił.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Dieta 600 kcal

Post autor: SmokAnalog »

Z takim podejściem to naprawdę za 30 lat pół Polski będzie mówić po arabsku a pół po rosyjsku. 🤣
Żyjesz w zboczonym świecie iluzji ego.
Kunegunda93
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Kunegunda93 »

Alpaki są przereklamowane :P i IMO są głównie symbolem statusu snobów.
Lepsza koza xd
chleb_ze_smalcem
RealDiamond

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Kunegunda93 pisze: pt wrz 04, 2026 3:50 pm Alpaki są przereklamowane :P i IMO są głównie symbolem statusu snobów.
Lepsza koza xd
Ale w jakim sensie? Nie zauważyłam reklamowania alpak.
chleb_ze_smalcem
RealDiamond

EmEm pisze: pt wrz 04, 2026 3:22 pm Nudne to jest to lewackie szczucie na dzieci, są ludzie którzy chcą normalną rodzine
Znowu lewaki atakujo dzieci 😭😭😭 tylko, że lewactwo zakłada wszelkiego rodzaju rozdawnictwo więc raczej blisko mu do wszelkich 800 plusów i innych datków dla „NORMALNYCH” rodzin niż nie-lewakom xd
chleb_ze_smalcem
RealDiamond

SmokAnalog pisze: pt wrz 04, 2026 3:49 pm Z takim podejściem to naprawdę za 30 lat pół Polski będzie mówić po arabsku a pół po rosyjsku. 🤣
No ja już wole płacić tym matkom niż zwozić pociągami ubogacenie kulturowe. Tylko, że jak będzie rozdawnictwo to dla wszystkich, tych mówiących po arabsku i rosyjsku też.
Pola8
RoyalBaby

Post autor: Pola8 »

berry blast pisze: ndz sty 04, 2026 5:37 pm Aby nie offtopować w wątku o niepopularnych opiniach z życia celebrytów - zakładam wątek gdzie możemy pisać tylko niepopularne opinie o wszystkim - życie, związki, praca itd :)
Bardzo dobrze, ze zycie jest niesprawiedliwe, bo to oznacza, ze i my mozemy dostac rzeczy, na ktore w ogole nie zaslugujemy.
Defreg56

Post autor: Defreg56 »

Pola8 pisze: pt wrz 04, 2026 4:59 pm Bardzo dobrze, ze zycie jest niesprawiedliwe, bo to oznacza, ze i my mozemy dostac rzeczy, na ktore w ogole nie zaslugujemy.
~ Paulo Coelho

Sorry xD musiałam
Awatar użytkownika
berry blast
TłinkiBoss

Post autor: berry blast »

Defreg56 pisze: pt wrz 04, 2026 5:43 pm ~ Paulo Coelho

Sorry xD musiałam
Pola Coelho
xD
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Dieta 600 kcal

chleb_ze_smalcem pisze: pt wrz 04, 2026 4:54 pm No ja już wole płacić tym matkom niż zwozić pociągami ubogacenie kulturowe. Tylko, że jak będzie rozdawnictwo to dla wszystkich, tych mówiących po arabsku i rosyjsku też.
To się chyba da jakoś uzależnić od rodzaju prawa pobytu, obywatelstwa itd. ale w ten temat nie chcę wchodzić. Nadal oczywiście uważam 800+ za bzdurny i kosztowny program, który nie ma racji bytu, ale tutaj też bym nie chciał tego rozwlekać.
Nie chodzi mi zupełnie o to, żeby chwalić stary model, gdzie robiło się dużo dzieci w jednej izbie, "bo tak trzeba" czy żeby tworzyć nowe zastępy białych robotników i wojowników (albo bezrobotnych), co to to nie, bo sam nie dawałbym zgodnego z tym przykładu xD. Fajnie, że ilość < jakość, to zaczęli rozumieć nawet w Indiach i Ameryce łacińskiej patrząc na spadki liczby urodzeń w tych krajach. Natomiast w Europie, a szczególnie w Polsce odbiło to chyba w trochę złą stronę, bo mam wrażenie, że niektórzy mają wręcz pretensje do dzieciatych, że postanowili je mieć. Nazywanie posiadania dzieci kaprysem też uważam za nietrafione, a to, że dzieciaci mają jakieś ulgi podatkowe, urlopy, skrócone godziny czy prawo wziąć nagle wolne jest moim zdaniem zupełnie sprawiedliwe. System emerytalny obejmuje i dzieciatych i niedzieciatych, natomiast ci drudzy choćby nawet odkładali sami, to wątpię, żeby(śmy) wszyscy przeznaczali na to pół wypłaty, więc chcąc - nie chcąc będziemy z tego wspólnego systemu czerpać. Rozumiem własną niechęć do dzieci ogólnie, też nie lubię wrzasków, biegania i tak dalej, ale zachowuję to dla siebie, bo i tak powodów, żeby na dzieci się nie decydować w dzisiejszych czasach jest mnóstwo i nie trzeba dokładać kolejnego, czyli krzywego patrzenia na tych, którzy potomstwo mają. Te dzieci kiedyś dorosną i kiedy nasłuchają się o tym, jak niektórzy bezdzietni wypowiadali się o ich rodzicach i ich samych, nabiorą być może niechęci do "starych bezdzietnych lambadziar i lambadziarzy".

Bardziej wk <3 rwiają mnie fanatyczni psiarze.
Barasia
Tritonotti

Post autor: Barasia »

EmEm pisze: pt wrz 04, 2026 3:22 pm Nudne to jest to lewackie szczucie na dzieci, są ludzie którzy chcą normalną rodzine
Nudne to są "normalne" rodziny :')
Wszędzie tylko latanie bab za chłopami i odwrotnie, sranie w gacie nad ślubami i weselami, przeżywki czy zaszła czy nie zaszła, spuszczanie się nad wyższością posiadania dzieci nad ich nieposiadaniem. Ten temat wyskakuje z lodówki dosłownie, więc dla mnie jest ożywcze i odświeżające jak dla odmiany ktoś poważy się powiedzieć coś na przekór.
Awatar użytkownika
Saelith
DamaZpowiśla

Post autor: Saelith »

kiciakociaaa2137 pisze: pt wrz 04, 2026 1:52 pm Szanuję twoje zdanie, ale nie zmienia to faktu, że uważam, że urlop macierzyński nie powinien być płatny 100%. Jak zachoruję, to dostaję tylko 80%, chociaż też płacę ubezpieczenie. Możesz sobie tutaj eseje tworzyć, nie zmienisz mojego zdania. Jesteśmy w wątku o niepopularnych opiniach, tak przypomnę.
Domyślam się czemu l4 nie jest płatne 100% - znajdą się tacy, którzy specjalnie zatrudniają się na miesiąc na UOP by dostac ubezpieczenie, a po 30 dniach idą na l4 i ciągną tak "lewe" zwolnienie.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Dieta 600 kcal

Fun fact: łatwo znaleźć znanych "lewaków", którzy dzieci mają i to więcej niż 2. Czym się jednak różni lewak od prawaka, ano tym, że nie uważa takiego modelu czy stylu życia za jedyny słuszny i nie ma zamiaru nikomu czegokolwiek narzucać. Za to prawakom - nierzadko bezdzietnym, po wielu rozwodach czy całe życie ukrywających prawdziwą orientację - takie podejście jest obce. Żadnych rozwodów - sami rozwiedzeni. Dzieci macie robić - ale my nie, szlachta nie musi. LGBT fuj, zepsucie, chłopak dziewczyna normalna rodzina- ale w weekend dyskretne rypanko lub lodzik w darkroomie, z czego populacja na pewno nie wzrośnie. Można tak dalej wymieniać. Żeby było bardziej fun, to podejście tutaj popularne, czyli żadnego socjalu na dzieci, po co się decydowała, kaprys itd. dużo bardziej kojarzy mi się z prawicowym wtykaniem nosa w nie swoje sprawy niż z "lewackim" podejściem.
Niu90
Bagietka z szarlott

Post autor: Niu90 »

Kunegunda93 pisze: pt wrz 04, 2026 3:50 pm Alpaki są przereklamowane :P i IMO są głównie symbolem statusu snobów.
Lepsza koza xd
Koniec z alpaczą burżazją! Wiwat plebejska koza! Kozy na salony! Precz ze swetrami z alpaki, czas na kozie kalesony.
Pola8
RoyalBaby

Post autor: Pola8 »

berry blast pisze: pt wrz 04, 2026 6:12 pm Pola Coelho
xD
Dobra dobra, ale mnie to pociesza, bo o braku sprawiedliwosci zazwyczaj sie mysli tylko od jednej strony - ze nie dostaniemy czegos, co nam sie nalezy. Ale jest i druga strona, niezasluzonych ulatwien i prezentow od losu, ktore i nas moga spotkac.
Orchidea2103
LemonkowaCola

Post autor: Orchidea2103 »

SmokAnalog pisze: pt wrz 04, 2026 6:46 pm Fun fact: łatwo znaleźć znanych "lewaków", którzy dzieci mają i to więcej niż 2. Czym się jednak różni lewak od prawaka, ano tym, że nie uważa takiego modelu czy stylu życia za jedyny słuszny i nie ma zamiaru nikomu czegokolwiek narzucać. Za to prawakom - nierzadko bezdzietnym, po wielu rozwodach czy całe życie ukrywających prawdziwą orientację - takie podejście jest obce. Żadnych rozwodów - sami rozwiedzeni. Dzieci macie robić - ale my nie, szlachta nie musi. LGBT fuj, zepsucie, chłopak dziewczyna normalna rodzina- ale w weekend dyskretne rypanko lub lodzik w darkroomie, z czego populacja na pewno nie wzrośnie. Można tak dalej wymieniać. Żeby było bardziej fun, to podejście tutaj popularne, czyli żadnego socjalu na dzieci, po co się decydowała, kaprys itd. dużo bardziej kojarzy mi się z prawicowym wtykaniem nosa w nie swoje sprawy niż z "lewackim" podejściem.
Zupełnie się z tym nie zgadzam. To są uprzedzenia i stereotypy, które nie mają większego potwierdzenia w rzeczywistości. I tutaj znowu kij ma dwa końce, bo dokładnie taki sam „wysryw” można stworzyć na temat lewaków, dobierając sobie wygodne przykłady pod z góry założoną tezę.
Awatar użytkownika
berry blast
TłinkiBoss

Post autor: berry blast »

Pola8 pisze: pt wrz 04, 2026 7:46 pm Dobra dobra, ale mnie to pociesza, bo o braku sprawiedliwosci zazwyczaj sie mysli tylko od jednej strony - ze nie dostaniemy czegos, co nam sie nalezy. Ale jest i druga strona, niezasluzonych ulatwien i prezentow od losu, ktore i nas moga spotkac.
ale tak tak masz rację, śmieję się bo po prostu jako że podpisujesz się Pola to pasuje Ci Pola Coehlo :)

ciekawa jest Twoja opinia, każdy na pewno dostał coś na co nie zasługuje albo kogoś 🥹 więc tak, ten brak sprawiedliwości ma swoje plusy.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Milion subskrypcji

Post autor: Juliaturczyniak »

Uważam, że ceny wynajmu mieszkań, ich stan oraz ich metraż powinny być kontrolowane przez państwo. Sytuacja gdzie za wynajem klitki na miotły dajesz 3/4 swojej wypłaty nie jest ani trochę normalna.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Dieta 600 kcal

Orchidea2103 pisze: pt wrz 04, 2026 7:51 pm Zupełnie się z tym nie zgadzam. To są uprzedzenia i stereotypy, które nie mają większego potwierdzenia w rzeczywistości. I tutaj znowu kij ma dwa końce, bo dokładnie taki sam „wysryw” można stworzyć na temat lewaków, dobierając sobie wygodne przykłady pod z góry założoną tezę.
No jest to pod tezę, choć ja naprawdę tak uważam, że znacznie więcej hipokryzji i wpiedralania nosa w nieswoje sprawy występuje w kręgach prawicowych i konserwatywnych niż w lewicowych i progresywnych, a że przedmowczyni pojechała prawdziwym wysrywem o jakichś lewakach nienawidzących dzieci, to jej odpowiedziałem.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Dieta 600 kcal

Juliaturczyniak pisze: pt wrz 04, 2026 8:09 pm Uważam, że ceny wynajmu mieszkań, ich stan oraz ich metraż powinny być kontrolowane przez państwo. Sytuacja gdzie za wynajem klitki na miotły dajesz 3/4 swojej wypłaty nie jest ani trochę normalna.
Nie wiem, czy gdziekolwiek, gdzie tego próbowano się to udało i nie wywołało nowych patologii (aczkolwiek też uważam, że sytuacja na rynku nieruchomości jest mega patologiczna).
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Milion subskrypcji

SmokAnalog pisze: pt wrz 04, 2026 8:13 pm Nie wiem, czy gdziekolwiek, gdzie tego próbowano się to udało i nie wywołało nowych patologii (aczkolwiek też uważam, że sytuacja na rynku nieruchomości jest mega patologiczna).
Szczerze nigdy nie myślałam o tym i aż tak się w to nie zagłębiałam, natomiast uważam, że zaczęcie od takich małych rzeczy przyniosłoby pozytywne skutki.
lalisa
Licówka

Post autor: lalisa »

SmokAnalog pisze: pt wrz 04, 2026 8:13 pm Nie wiem, czy gdziekolwiek, gdzie tego próbowano się to udało i nie wywołało nowych patologii (aczkolwiek też uważam, że sytuacja na rynku nieruchomości jest mega patologiczna).
Albo może osiedla budowane przez państwo z normalną ceną za najem. Nie trzeba wymyślać systemu od zera, bo istniały podobne rzeczy. Istniały mieszkania spółdzielcze lokatorskie, gdzie lokator wnosił wkład i płacił czynsz, ale właścicielem była spółdzielnia. Potem można było przekształcić we własnościowe. Są mieszkania komunalne, zakładowe. Nie mowie, że to powinno działać 1:1 tak samo, ale można się zainspirować. Tylko my mamy wmówione jako społeczeństwo, że to na 100% nie zadziała, bo w Polsce lobby developerskie trzęsie wszystkim.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Milion subskrypcji

lalisa pisze: sob wrz 05, 2026 9:35 am Albo może osiedla budowane przez państwo z normalną ceną za najem. Nie trzeba wymyślać systemu od zera, bo istniały podobne rzeczy. Istniały mieszkania spółdzielcze lokatorskie, gdzie lokator wnosił wkład i płacił czynsz, ale właścicielem była spółdzielnia. Potem można było przekształcić we własnościowe. Są mieszkania komunalne, zakładowe. Nie mowie, że to powinno działać 1:1 tak samo, ale można się zainspirować. Tylko my mamy wmówione jako społeczeństwo, że to na 100% nie zadziała, bo w Polsce lobby developerskie trzęsie wszystkim.
Już nie mówiąc ile mieszkań pustych stoi w Polsce.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Dieta 600 kcal

lalisa pisze: sob wrz 05, 2026 9:35 am Albo może osiedla budowane przez państwo z normalną ceną za najem. Nie trzeba wymyślać systemu od zera, bo istniały podobne rzeczy. Istniały mieszkania spółdzielcze lokatorskie, gdzie lokator wnosił wkład i płacił czynsz, ale właścicielem była spółdzielnia. Potem można było przekształcić we własnościowe. Są mieszkania komunalne, zakładowe. Nie mowie, że to powinno działać 1:1 tak samo, ale można się zainspirować. Tylko my mamy wmówione jako społeczeństwo, że to na 100% nie zadziała, bo w Polsce lobby developerskie trzęsie wszystkim.
Ogólnie to tak: na każde wspomnienie o suficie cenowym landlordzi reagują wrzaskiem, że jak tak, to nie będą wynajmować. Nie wszyscy koniecznie potrzebują tych pieniędzy co miesiąc, więc część pewnie spełniłaby groźbę. W takim przypadku to by nie mogło działać bez drugiego komponentu: podatku katastralnego i specjalnego od pustych mieszkań - wtedy grożą, że przerzucą koszty na wynajmujących xD. Politycy są zapakowani po uszy w nieruchomości, nie będą podcinać gałęzi, na której siedzą, oprócz garstki idealistów. No i przydałoby się też jednak ułatwienie pozbycia się problemowych i niepłacących lokatorów.
Awatar użytkownika
nocotyniepowiesz
SweetsGallery

Post autor: nocotyniepowiesz »

Cały urlop można przesiedzieć w domu i nie będzie to zmarnowany czas, jeśli takie były plany na ten urlop
There are nine million bicycles in Będzin