Niepopularne opinie o życiu
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryRe: Niepopularne opinie o życiu
Co do linkedin. Mam. Uzywałam. Lecz obecnie nie aktualizuje danych, wchodze tam raz na pol roku. Traktuję to jako twór typu fb.
Weszlam w wiadomosci. Dostalam zrypę od jakiegos korpoziomka, że on baze kontaktów sobie tworzy i już DWA razy wyslal mi wiadomosc i dalej czeka na moją odpowiedz, bo przeciez " łączy nas: X,Y,Z"
No i że jestem bezczelna baba bo sie nie rozwijam i nie angazuje i nie kwapię by mu odpowiedziec.
A ja po prostu mam w nosie ze laczy nas Zenek ze Szczecina, architektura z Zamościa i wspolny znajomy z Psiej Wólki, bo ten chlop z korpo to nikt dla mnie wazny.
Moja opinia- linkedin mial swoją zlotą erę,lecz się ta era zakonczyla.
Weszlam w wiadomosci. Dostalam zrypę od jakiegos korpoziomka, że on baze kontaktów sobie tworzy i już DWA razy wyslal mi wiadomosc i dalej czeka na moją odpowiedz, bo przeciez " łączy nas: X,Y,Z"
No i że jestem bezczelna baba bo sie nie rozwijam i nie angazuje i nie kwapię by mu odpowiedziec.
A ja po prostu mam w nosie ze laczy nas Zenek ze Szczecina, architektura z Zamościa i wspolny znajomy z Psiej Wólki, bo ten chlop z korpo to nikt dla mnie wazny.
Moja opinia- linkedin mial swoją zlotą erę,lecz się ta era zakonczyla.
- iksde12345
- Modna
Kocham czytać te odpały z LinkedIn, proszę więcej o opisy tych odklejek
- Lapis_lazuri
- RoyalBaby
AI po części zniszczyło LI. Kiedyś jeszcze można było tam natrafić na wa wartościowe osoby, nawiązać dobre kontakty. Teraz wchodzę tylko, żeby czasem podejrzeć, co u znajomych, bo tego co mam na tablicy nie da się czytać. Prawie każdy post brzmi tak samo, dużo typowego dla AI patosu, a mało treści.
Ktos odchodzi z firmy i musi sie wyprodukowac:iksde12345 pisze: ↑pn sie 31, 2026 6:42 pm Kocham czytać te odpały z LinkedIn, proszę więcej o opisy tych odklejek
Looking back, I feel immensely grateful for the opportunities, experiences, and friendships that have shaped both my professional and personal growth. It has been a privilege to be part of a company whose purpose is centred on patients and to work alongside such talented, dedicated, and inspiring colleagues.
Thank you to everyone who has been part of my journey. Your support, encouragement, and collaboration have meant more than you know.
As I close this chapter, I do so with great pride, wonderful memories, and deep appreciation for all that I've learned along the way.
Kiedy czytam takie cos i to jak bardzo byli priviledged to mnie skreca. Laska, dostala lepsza oferte, wiecej placa wiec sobie poszla. Kazdy to wie.
Rozumiem, ze pewnie milo wspomina ten czas i ze chce pozostac w dobrych relacjach, ale czy trzeba pisac takie placzliwe natchnione posty? To jest tak sztuczne.
Najsmieszniejsze jest to, ze wszyscy pisza w taki sam sposob. Te same slowa, te same puste frazy.
Odnośnie LinkedIn to jest taki mem w internecie z niebieskim sloniem dokonującym pewnego aktu - idealnie odwzorowuje linkedinowską mentalność i te wszystkie posty, które ludzie piszą myśląc, że ktoś ich na poważnie weźmie xDPilu pisze: ↑wt wrz 01, 2026 9:09 am Ktos odchodzi z firmy i musi sie wyprodukowac:
Looking back, I feel immensely grateful for the opportunities, experiences, and friendships that have shaped both my professional and personal growth. It has been a privilege to be part of a company whose purpose is centred on patients and to work alongside such talented, dedicated, and inspiring colleagues.
Thank you to everyone who has been part of my journey. Your support, encouragement, and collaboration have meant more than you know.
As I close this chapter, I do so with great pride, wonderful memories, and deep appreciation for all that I've learned along the way.
Kiedy czytam takie cos i to jak bardzo byli priviledged to mnie skreca. Laska, dostala lepsza oferte, wiecej placa wiec sobie poszla. Kazdy to wie.
Rozumiem, ze pewnie milo wspomina ten czas i ze chce pozostac w dobrych relacjach, ale czy trzeba pisac takie placzliwe natchnione posty? To jest tak sztuczne.
Najsmieszniejsze jest to, ze wszyscy pisza w taki sam sposob. Te same slowa, te same puste frazy.
"Na cudzym nieszczęściu nie zbudujesz szczęścia" - wierzycie w to? Czy aby na pewno?
Ile znacie takich historii, że jednak można zbudować?
Ja uważam, że to zależy od ludzi, którzy coś próbują stworzyć, a nie jakichś magicznych sił, które nad nimi krążą typu ta nieszczęsna karma. To zależy od ludzi i ich poziomu wyrachowania oraz podchodzenia do tych kwestii bez emocji.
Rozumowanie, że kogoś dopadnie "karma" za złe uczynki jest naiwne i jak dla mnie podszyte prostą religijnością.
I mówię to patrząc na człowieka, który tak właśnie postępuje, narobił wiele złego, chyba ogólnie jest złym i mściwym człowiekiem i żadna karma się go nie ima, może po prostu ma własną logikę ;)
Ile znacie takich historii, że jednak można zbudować?
Ja uważam, że to zależy od ludzi, którzy coś próbują stworzyć, a nie jakichś magicznych sił, które nad nimi krążą typu ta nieszczęsna karma. To zależy od ludzi i ich poziomu wyrachowania oraz podchodzenia do tych kwestii bez emocji.
Rozumowanie, że kogoś dopadnie "karma" za złe uczynki jest naiwne i jak dla mnie podszyte prostą religijnością.
I mówię to patrząc na człowieka, który tak właśnie postępuje, narobił wiele złego, chyba ogólnie jest złym i mściwym człowiekiem i żadna karma się go nie ima, może po prostu ma własną logikę ;)
W czasach, gdzie tyle mówi się o nadmiernej konsumpcji, nie potrafią zrozumieć ludzi, którzy nie szanują czyjejś prośby o nie dawanie prezentów albo ignorują prośbę o konkretną rzecz i kupują to, co uważają za słuszne. Serio, czy naprawdę ktoś myśli, że sprawi drugiej osobie radość, gdy obdaruje ją czymś całkowicie niepotrzebnym? Później te graty lądują na śmietniku albo kurzą się gdzieś po kątach pokoju, bo ,,prezentów się nie wyrzuca''. A przecież wystarczyłoby uszanować czyjąś wolę.
i am a god
jeszcze najlepiej jak ktoś się obraża, że obdarowywana osoba się nie cieszy z tego albo "mogłaś chociaż udawać że się cieszysz bo mi teraz przykro"Jennifer pisze: ↑wt wrz 01, 2026 4:41 pm W czasach, gdzie tyle mówi się o nadmiernej konsumpcji, nie potrafią zrozumieć ludzi, którzy nie szanują czyjejś prośby o nie dawanie prezentów albo ignorują prośbę o konkretną rzecz i kupują to, co uważają za słuszne. Serio, czy naprawdę ktoś myśli, że sprawi drugiej osobie radość, gdy obdaruje ją czymś całkowicie niepotrzebnym? Później te graty lądują na śmietniku albo kurzą się gdzieś po kątach pokoju, bo ,,prezentów się nie wyrzuca''. A przecież wystarczyłoby uszanować czyjąś wolę.
Trzeba było nie ignorować prośby o niedawanie prezentu/konkretny prezent, bo "ty wiesz lepiej".
Ja prosiłam rodziców na urodziny o kasę wielokrotnie, dostałam perfumy i skarpetki i byli oburzeni, że nawet się nie staram cieszyć, a dali mi "ulubiony zapach mamy więc mi też powinien się spodobać" i skarpetki na zły rozmiar
- kiciakociaaa2137
- MoetGlass
Osoby, które dały reakcję ,,haha'' to chyba te, które lubią obdarowywać innych śmieciami xd totalnie popieram, wśród swojej grupy znajomych mam dzieciatą koleżankę i zawsze, ale to ZAWSZE, gdy odwiedzamy ją z grupą znajomych, kupujemy dzieciakom jakiś upominek (ja zawsze jestem temu przeciwna, wiec sie nie składam). Nie, nie słodycze, tylko a to samochodzik, a to pluszaka, i to bez okazji - po prostu niektórzy z moich znajomych wychodzą z założenia, że dzieciom zawsze należy się prezent. Po koleżance widać, że nie jest zadowolona, ale głupio jej chyba poprosić o nie przynoszenie tych badziewi. To tez patologia - uczenie nas od małego, że za kolejny śmieć w domu trzeba ładnie podziękować.Jennifer pisze: ↑wt wrz 01, 2026 4:41 pm W czasach, gdzie tyle mówi się o nadmiernej konsumpcji, nie potrafią zrozumieć ludzi, którzy nie szanują czyjejś prośby o nie dawanie prezentów albo ignorują prośbę o konkretną rzecz i kupują to, co uważają za słuszne. Serio, czy naprawdę ktoś myśli, że sprawi drugiej osobie radość, gdy obdaruje ją czymś całkowicie niepotrzebnym? Później te graty lądują na śmietniku albo kurzą się gdzieś po kątach pokoju, bo ,,prezentów się nie wyrzuca''. A przecież wystarczyłoby uszanować czyjąś wolę.
𝘭𝘪𝘷𝘦, 𝘭𝘢𝘶𝘨𝘩, 𝘭𝘰𝘣𝘰𝘵𝘰𝘮𝘺
Nie wiem, czy to jest NO, ale niech będzie - mężczyźni mają w życiu znacznie łatwiej niż kobiety, pod wieloma względami, jeśli nie większością względów. Po prostu... łatwiej jest być mężczyzną niż kobietą, nie tylko biologiczne, ale też kulturowo. Mężczyźni mają trudniej zdecydowanie wtedy kiedy muszą pracować fizycznie albo zwyczajnie oczekuje się od nich sukcesu zawodowego, co przynosi właśnie obciążenie pracą - tak, to są takie nadrzędne wady związane ze stereotypem bycia męskim, wykazywaniem się w życiu jako mężczyzna, itd.
No ale poza narzucaniem pewnego typu ról (ale kobiet też to dotyczy), to tak - mężczyzni mają zdecydowanie łatwiej i do tego jeszcze świat wciąż jest ustawiony właśnie pod nich.
No ale poza narzucaniem pewnego typu ról (ale kobiet też to dotyczy), to tak - mężczyzni mają zdecydowanie łatwiej i do tego jeszcze świat wciąż jest ustawiony właśnie pod nich.
Dodam coś jeszcze - pomimo całego tego gadania o niezależności kobiet i wychowaniu dziewczynek na pewne siebie i wiedzące czego chcą cały czas uważam, że jednak istnieje coś takiego jak...wychowywanie dziewczynek w duchu, żeby... "ktoś je chciał", if you know what i mean.
A chłopców bezpardonowo wychowuje się tak, żeby korzystali z życia, rozwijali się, czerpali garściami i w ogóle..."zdobywali świat".
Nawet nie chcę mi się pisać zbyt wiele o tym, jak bardzo to jest krzywdzące i do dupy.
A chłopców bezpardonowo wychowuje się tak, żeby korzystali z życia, rozwijali się, czerpali garściami i w ogóle..."zdobywali świat".
Nawet nie chcę mi się pisać zbyt wiele o tym, jak bardzo to jest krzywdzące i do dupy.
Każda restauracja w Polsce podlega pod Inspekcję Handlową, Inspekcję jakości handlowej artykułów rolno spożywczych oraz sanepid. Każda restauracja ma również obowiązek ustalenia planu HACCP który jest niezbędny do odbioru sanepidu i prowadzenia tej działaności. (To plan zapobiegania zagrożeniom biologicznym i bezpieczeństwa konsumenta)kiciakociaaa2137 pisze: ↑sob sie 29, 2026 3:36 pm W Polsce w większości restauracji również wypisane są alergeny, ale OGÓLNIKOWO - typu właśnie ,,orzechy''. No tylko skąd ja mam wiedzieć, które orzechy? Jeśli chodzi o kucharzy, to nie oni podają mi jedzenie, więc się od nich niczego nie dowiem. A skoro kelnerzy są tak zapracowani, żee ciężko im zapamiętać skład potraw, to niech biegają na kuchnię i niech nie oczekują napiwków.
Niezależnie od tego jaki jest typ gastronomii, w menu MUSI znaleźć się:
-gramatura całego dania, podzielona na składnik białkowy i skrobiowy
- skład całego dania
- alergeny wraz z legendą
- cena
- informacja o VAT
- procent alkoholu
Restauracje mają obowiązek posiadania tych informacji w menu, lub w ogólnodostępnym miejscu - z adnotacją w menu, gdzie dokładnie taki dokument się znajduje.
W tymże dokumencie musi być dokładnie każdy składnik użyty w daniu, tzn jeśli kuchnia używa sera, zapisuje tam cały skład tego konkretnego sera i wyszczególnione alergeny które zawiera danie (jest ich 14)
Obsługa nie ma obowiązku znać składu dania. Ma za to obowiązek informacji gościa o dostępności tabeli alergenów i składów. Obsługa nie odpowiada też za błędy produkcji.
Prawnie uregulowane też są nazwy handlowe - np jeśli w menu mamy ser feta, a w rzeczywistości używamy sera sałatkowego - jest to poważne naruszenie, karane dużymi mandatami. Tak jak częste parmiggiano regano kontra grana padano.
Bądź ciekawa rzecz - ryba DORSZ lub DORSZ ATLANTYCJI w występuje bardzo rzadko fizycznie, jest bardzo droga, a jej połów w Polsce w okresie letnim jest zakazany. W smażalniach nadmorskich jednak nadal można spotkać taką pozycję w menu, jednak to najczęściej jest DORSZ CZARNY, który jest zupełnie inną rybą. Tak jak SOLA, za którą w menu kryje się często LIMANDA. To poważne naruszenie restauracji. W świetle zasad, restauracja ma obowiązek podać dokładny gatunek ryby, gramaturę oraz sposób w jaki została przygotowana.
Inspekcja handlowa, jak i wijhars kontroluje restauracje pod tym kątem. Może wystawić mandat w wysokości do 10% rocznego przychodu.
Natomiast w Polsce te inspektoraty są wydmuszka. Zero kontroli z bańki, są tylko na zgłoszenia. Natomiast przy zgłoszeniach - działają wręcz natychmiastowo.
- iksde12345
- Modna
Możecie skończyć temat tych kelnerów i napiwków dla nich? Dziękuję
Mówisz masz. Rzucę opinią - filmy dostępne na YouTubie powinny mieć możliwość komentowania dopiero po obejrzeniu ok. 60% filmuiksde12345 pisze: ↑śr wrz 02, 2026 3:07 pm Możecie skończyć temat tych kelnerów i napiwków dla nich? Dziękuję
- O Matyldo!
- WhiteParty
O rety! Jakie to byloby piękneO Matyldo! pisze: ↑śr wrz 02, 2026 4:05 pm + YT powinien usuwać/blokować komentarze wykupionych botów oraz blokować multikonta.
-
chleb_ze_smalcem
- RealDiamond
Dlaczego ludzie mieliby marnować czas jeśli nie zgadzają się z czymś o czym jest mowa na początku? Na yt można dodać więcej niż jeden komentarz i każdy może być do kontretnego czasu w filmie. Chyba, że mówimy o filmikach obdartych na baitowych tytułach. To tym bardziej się nie zgadzam. Jak oglądam film w kinie, to nie muszę czekać do 60% żeby wiedzieć czy mi sie podoba czy nie.
Bardziej chodzi mi o komentarze typu "super film", gdzie jest to dodane przez fake konta xDchleb_ze_smalcem pisze: ↑śr wrz 02, 2026 5:12 pm Dlaczego ludzie mieliby marnować czas jeśli nie zgadzają się z czymś o czym jest mowa na początku? Na yt można dodać więcej niż jeden komentarz i każdy może być do kontretnego czasu w filmie. Chyba, że mówimy o filmikach obdartych na baitowych tytułach. To tym bardziej się nie zgadzam. Jak oglądam film w kinie, to nie muszę czekać do 60% żeby wiedzieć czy mi sie podoba czy nie.
- O Matyldo!
- WhiteParty
- Juliaturczyniak
- Milion subskrypcji
To nie przejdzie, polecam sobie przeczytać o teorii martwego internetuO Matyldo! pisze: ↑śr wrz 02, 2026 4:05 pm + YT powinien usuwać/blokować komentarze wykupionych botów oraz blokować multikonta.
- O Matyldo!
- WhiteParty
Nie liczyłam, że to wejdzie w życie xDxDJuliaturczyniak pisze: ↑śr wrz 02, 2026 5:22 pm To nie przejdzie, polecam sobie przeczytać o teorii martwego internetu
-
chleb_ze_smalcem
- RealDiamond
Boty nabijające wyświetlania byłyby ustawione po zeby komentować po 60% filmu. To by tylko utrudniało życie ludziom którzy faktycznie chcą skomentować. Twórcom to utrudniłoby może tylko o tyle, że farmienie wyświetleń i kupowanie komentarzy byłoby trochę droższe przez jakiś czas.
Ja uważam, że sporo ludzi w dawaniu prezentów patrzy tylko na siebie i ma w dupie czy komuś sprawi to radość czy nie, ale będą sobie mogli połechtać ego że komuś coś dali - jacy to są wspaniałomyślni i szczodrzy. Tacy ludzie potem chodzą i opowiadają komu co kupili i kogo czym obdarowali bo chcą się przedstawić z jak najlepszej strony. A to że masz mieszkanie 35m2 a dostajesz wielkie graty których nie masz gdzie pochować to już ich niezbyt interesuje.Jennifer pisze: ↑wt wrz 01, 2026 4:41 pm W czasach, gdzie tyle mówi się o nadmiernej konsumpcji, nie potrafią zrozumieć ludzi, którzy nie szanują czyjejś prośby o nie dawanie prezentów albo ignorują prośbę o konkretną rzecz i kupują to, co uważają za słuszne. Serio, czy naprawdę ktoś myśli, że sprawi drugiej osobie radość, gdy obdaruje ją czymś całkowicie niepotrzebnym? Później te graty lądują na śmietniku albo kurzą się gdzieś po kątach pokoju, bo ,,prezentów się nie wyrzuca''. A przecież wystarczyłoby uszanować czyjąś wolę.
- koparka_walec
- Gacie z oceanu
Jakieś konkretne przypadki? Rozumiem, że wszystkie związane z ciążą przeżycia są ciężkie, ale oprócz tego co w życiu mężczyzn jest łatwiejsze, a kobiet trudniejsze?
Są silniejsi i wyżsi, więc trochę lepiej radzą sobie fizycznie.
Nie uważam, że to taka mała rzecz, by tylko o niej wspomnieć że "co prawda tutaj mężczyźni mają gorzej" i przejść dalej w temacie, gdy tak naprawdę ta jedna rzecz może być bardzo ważna dla wielu osób, że będzie w stanie przeważyć szalę takiego rozważania na to, że mężczyźni mogą mieć jednak trudniej.
Kobiety zazwyczaj w wielu przypadkach mogą przyjmować role społeczne, zawodowe, itp które zajmowane są głównie przez mężczyzn i dla większości osób będzie to normalne, gdy w sytuacji odwrotnej ludzie będą "dziwnie patrzeć".
Kobieta może być lekarzem i pielęgniarką. Facet pielęgniarzem - hehe jesteś pielęgniarką. Podobnie w przypadku nauczycieli w przedszkolu, itp. Kobieta może być kierowcą taskówki, tira, autobusu - wszyscy będą podziwiać.
Ubiór - kobieta może ubierać się po męsku i nikt nic nie powie. Mężczyzna nie założy spódnicy nawet w upalny dzień, bo go zwolnią z roboty (przypadek kierowcy autobusu).
Życie intymne - kobieta może spokojnie się przyznać, że w łóżku woli być dominująca lub uległa - i obie opcje będą zaakceptowane. Mężczyzna przyznający się do bycia uległym w łóżku budzi raczej negatywne uczucia - dlatego takim osobom jest bardzo ciężko.
I ogólnie, kobiety mają więcej znajomych/przyjaciółek, z którymi mogą porozmawiać o problemach i łatwiej jest im znaleźć kogoś kto ich wysłucha.
Nie twierdzę, że jedna płeć ma lepiej niż inna. To moje przykłady, które uważam że są całkiem słuszne i chciałbym usłyszeć coś konkretnego z drugiej strony.
- Juliaturczyniak
- Milion subskrypcji
Wojenki płci to głupota i wykłócanie się kto ma lepiej, a kto ma gorzej,gdzie są problemy u obu płci, ale na innej płaszczyźnie nie ma sensu. Faceci - alianacja rodzicielska, większa zlewka na przemoc fizyczną, psychiczną i keksualną,bo przecież jak facet mógł się dać kobiecie, większe normy dźwigania, późniejszy wiek emerytalny i jeszcze coś by się znalazło. Jak ktoś uważa,że życie facetów jest usłane różami to jest w błędzie, nie bez powodu więcej przypadków samob* w Polsce to mężczyźni. Pozdrawiam.