Start
Mój profil

Old money, bogactwo i ciche luksusy

Moderator: verysweetcherry
Izazella
RoyalBaby

Re: Old money, bogactwo i ciche luksusy

Post autor: Izazella »

owlxa5ubc pisze: śr mar 06, 2024 4:13 pm Prawdziwe old money to nie w PL. W PL co najwyzej snobowanie się na potomków szlachty, co przy promocji swojej ksiażki "Chłopki" ostatnio wspominała jej autorka. Wszelkie old money w warunkach polskich to wizualizacja kompleksów klasowych. Uwierzcie mi, ze prawdziwe elity tak żyją, że nie wiecie o tym, kto to jest ;-)
Trudno poznać kto jest polską elitą "old money", bo wbrew pozorom te osoby nie chodzą w samych beżach, pelerynkach i kokardkach we włosach :D
Awatar użytkownika
wesznaz
GreckieWakacje

Post autor: wesznaz »

Na tiktoku jest koleś elitarny.lobuz i on tam opowiada o old money, życiu elit, manierach i takie tam
maxmara11

Post autor: maxmara11 »

Noo, tak jak ktoś napisał.
Prawdziwe old money to nie w Polsce. W Polsce są mocne nurty wschodnie, niestety takie bardziej rosyjskie niż zachodnioeuropejskie. Widać to bardzo po stylu ubierania się dziewczyn i prowadzeniu kont na instagramie. Kiedyś laski rosyjskich milionerów wrzucały fotki z eleganckich restauracji, jachtów, z doklejonymi rzęsami i zrobionymi ustami.
Teraz ten sam trend jest u nas, nikt mi nie powie że branża kosmetyczna w Polsce jest pro zachodnia. Kadry na zdjęciach mają wyglądać DROGO, oznaczone mają być luksusowe ubrania, a jak się jedzie nq narty to się robi zdjęcie w goglach gucci.
Potem na relacji trzeba pokazać zabiegi w spa, napisać coś o naturalnym pięknie kobiet, a po powrocie z wakacji biegiem na dopełnienie ust.
Myślicie że w Niemczech/Francji/szwajcarii czy innym kraju europejskim nie ma zamożnych kobiet ? Są i to znacznie bardziej niż Polki. Gdzie to ich bogactwo? Ukryte. W szafie, wykształceniu, w mieszkaniu na własność, w aucie bez leasingu.
Figoland1
Gacie z oceanu

Post autor: Figoland1 »

maxmara11 pisze: wt mar 12, 2024 9:09 am Noo, tak jak ktoś napisał.
Prawdziwe old money to nie w Polsce. W Polsce są mocne nurty wschodnie, niestety takie bardziej rosyjskie niż zachodnioeuropejskie. Widać to bardzo po stylu ubierania się dziewczyn i prowadzeniu kont na instagramie. Kiedyś laski rosyjskich milionerów wrzucały fotki z eleganckich restauracji, jachtów, z doklejonymi rzęsami i zrobionymi ustami.
Teraz ten sam trend jest u nas, nikt mi nie powie że branża kosmetyczna w Polsce jest pro zachodnia. Kadry na zdjęciach mają wyglądać DROGO, oznaczone mają być luksusowe ubrania, a jak się jedzie nq narty to się robi zdjęcie w goglach gucci.
Potem na relacji trzeba pokazać zabiegi w spa, napisać coś o naturalnym pięknie kobiet, a po powrocie z wakacji biegiem na dopełnienie ust.
Myślicie że w Niemczech/Francji/szwajcarii czy innym kraju europejskim nie ma zamożnych kobiet ? Są i to znacznie bardziej niż Polki. Gdzie to ich bogactwo? Ukryte. W szafie, wykształceniu, w mieszkaniu na własność, w aucie bez leasingu.
co jest zlego w aucie w leasingu? :p mozna wrzucic sobie w koszty, a im sie zarabia wiecej tym i podatki wyzsze. To chyba domena najbogatszych uprawianie kreatywnej ksiegowosci i obnizanie sobie podatkow ;)
PEONIA
Licówka

Post autor: PEONIA »

Figoland1 pisze: śr mar 13, 2024 11:39 am
co jest zlego w aucie w leasingu? :p mozna wrzucic sobie w koszty, a im sie zarabia wiecej tym i podatki wyzsze. To chyba domena najbogatszych uprawianie kreatywnej ksiegowosci i obnizanie sobie podatkow ;)
Ja to uważam , że auta typu jakiś mercedes czy bmw to się nie opłaca w ogóle kupować. Traci 50% wartości przy wyjeździe z salonu. Tego typu rzeczy tylko w leasing - po kilka latach wymieniasz na nowszy model a i od podatku masz zniżki. Kupować to albo auta kolekcjonerskie albo takie co nie oferują oferty leasingu np. ferrari.
lainey
Zdalna_mama_nowe

Post autor: lainey »

PEONIA pisze: śr mar 13, 2024 6:06 pm
Ja to uważam , że auta typu jakiś mercedes czy bmw to się nie opłaca w ogóle kupować. Traci 50% wartości przy wyjeździe z salonu. Tego typu rzeczy tylko w leasing - po kilka latach wymieniasz na nowszy model a i od podatku masz zniżki. Kupować to albo auta kolekcjonerskie albo takie co nie oferują oferty leasingu np. ferrari.
To już nie te czasy gdy auta tak tracą na wartości. Samochód to teraz dobra inwestycja, ze względu na inflację i to co się dzieje to po kilku latach sprzedajesz z bardzo niewielka stratą a zdarza się że nawet i bez straty
PEONIA
Licówka

Post autor: PEONIA »

lainey pisze: czw mar 14, 2024 12:57 pm
PEONIA pisze: śr mar 13, 2024 6:06 pm

To już nie te czasy gdy auta tak tracą na wartości. Samochód to teraz dobra inwestycja, ze względu na inflację i to co się dzieje to po kilku latach sprzedajesz z bardzo niewielka stratą a zdarza się że nawet i bez straty
No ale teraz jest specyficzna sytuacja wynikająca z ostatnich wydarzeń na świecie. To jest chwilowe - max 2-3 lata i po wszystkim...
PaulaS02
BlondDoczep

Post autor: PaulaS02 »

Dlaczego „niestety” rosyjskie a nie zachodnioeuropejskie? To Rosjanki są uważane za jedne z najpiękniejszych kobiet na świecie, w przeciwieństwa do właśnie Niemek… W Moskwie można spotkać o wiele więcej dziewczyn, na których nawet kobieta zawiesi oko niż w np. Berlinie
Awatar użytkownika
Cinderellaaa
Koczkodan

Post autor: Cinderellaaa »

damascenka pisze: śr lip 12, 2023 12:03 pm sama się tym zachłysnęłam w tamtym roku, kupiłam jeden ebook rosaelle i zaczęłam ubierać się jak jeden z klonów... jak patrze na zdjęcia rok wstecz to wyglądałam jak stara malutka i dodawałam sobie 15 lat tymi apaszkami przy szyi XD może ktoś chce odkupić CIUSZKI W STYLU OLDMANI? :D
dasz radę udostępnić na priv tego ebooka chce się tak ubierać ,ale nie chce mi się kasy wydawać do niej hahahah :D
Awatar użytkownika
Cinderellaaa
Koczkodan

Post autor: Cinderellaaa »

damascenka pisze: śr lip 12, 2023 12:03 pm sama się tym zachłysnęłam w tamtym roku, kupiłam jeden ebook rosaelle i zaczęłam ubierać się jak jeden z klonów... jak patrze na zdjęcia rok wstecz to wyglądałam jak stara malutka i dodawałam sobie 15 lat tymi apaszkami przy szyi XD może ktoś chce odkupić CIUSZKI W STYLU OLDMANI? :D
dasz radę udostępnić na priv tego ebooka chce się tak ubierać ,ale nie chce mi się kasy wydawać do niej hahahah :D
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

W Polsce też jest old money tylko mniej money :D, a więcej old. Old money w polskim wydaniu. Wiele rodzin przetrwało PRL po ciuchu.
Tylko u nas moim zdaniem ci ludzie bardziej niż stosunkiem do ubioru, wyróżniają się stosunkiem do historii, edukacji. Dziecko z takiej rodziny prędzej odbierze klasyczne wychowanie oparte na europejskich wartościach. Jako maluch dostanie instrument, będzie czytać trudniejsze, ale wartościowe książki, wakacje zaliczy klasyczne zabytki i miejsca (połączone z lekcją literatury i historii), a nie leżak w hotelu. Dużo polskich bogatych rodzin (bogatych od lat) urlopy spędza w wakacyjnych domkach w Polsce. Na wakacje zapraszają znajomych, rodzinę, odwiedzają się (wizyty). Leniwy czas. Tego tak łatwo się nie wytępi ze stylu życia rodziny. Trzeba wiedzieć jak te rodziny żyły kiedyś i jak przenoszą to w obecne czasy.

A ubierają się raczej skromnie. Tu już bym się nie doszukiwała, bo pewnie nie każdy - jednak ludzie są różni. Myślę jednak, że nowobogacki styl nie jara ludzi dobrze wykształconych i obytych.
Oakoak
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Oakoak »

PaulaS02 pisze: sob mar 16, 2024 4:40 pm Dlaczego „niestety” rosyjskie a nie zachodnioeuropejskie? To Rosjanki są uważane za jedne z najpiękniejszych kobiet na świecie, w przeciwieństwa do właśnie Niemek… W Moskwie można spotkać o wiele więcej dziewczyn, na których nawet kobieta zawiesi oko niż w np. Berlinie
Poznałaś kiedyś Rosjan podczas jakiś wakacji ? Ja tak.
Można ich poznać po specyficznym sposobie bycia. Tak historycznie to naród który zawsze był trzymany w ryzach przez cara, teraz przez Putina. W Rosji w wielu jej częściach przez wiele lat panowała taka bieda, że naprawdę ludzie nie mieli praktycznie co jeść. To się odbiło na nich i ich zachowaniu.
Głośno, przaśni, na wakacjach all in muszą nabrać jedzenia, którego nawet w połowie nie zjedzą. Widziałam wiele takich skrajnych sytuacji wiele razy, ostatnio babka w eleganckiej restauracji najpierw nakrzyczała na 4 latka, bo nie chciał jeść, potem zaczęła go szarpać. Rosja. W Polsce teraz taka sytuacja jest nie do pomyślenia.
Ok. Niemki zaniedbane. To prawda.
Ale już takie młode Włoszki czy Hiszpanki są bardzo zadbane, mają dany styl ubierania się i ŻADNA z nich nie ma wypełnionych ust. Wiele z nich to laski 10/10. W ogóle branża beauty w wielu krajach europejskich ogranicza się do manicure i fryzjera.
I to nie jest tak, że jestem całkowicie przeciwna doklejanym rzęsom i wypełnionym ustom. Po prostu większość tych “prac” jest brzydka, nienaturalna. Góre pełne wargi ust, usta nieproporcjonalne wielkosciowo do twarzy, no sorry ale nie.
Tak samo Rzęsy 3:1 wyglądają paskudnie bez makijażu, jak rozeta doklejonych rzęs lalek.
Oakoak
SkrzydełkaZhooters

Rzeka.chaosu pisze: sob kwie 26, 2025 9:27 am W Polsce też jest old money tylko mniej money :D, a więcej old. Old money w polskim wydaniu. Wiele rodzin przetrwało PRL po ciuchu.
Tylko u nas moim zdaniem ci ludzie bardziej niż stosunkiem do ubioru, wyróżniają się stosunkiem do historii, edukacji. Dziecko z takiej rodziny prędzej odbierze klasyczne wychowanie oparte na europejskich wartościach. Jako maluch dostanie instrument, będzie czytać trudniejsze, ale wartościowe książki, wakacje zaliczy klasyczne zabytki i miejsca (połączone z lekcją literatury i historii), a nie leżak w hotelu. Dużo polskich bogatych rodzin (bogatych od lat) urlopy spędza w wakacyjnych domkach w Polsce. Na wakacje zapraszają znajomych, rodzinę, odwiedzają się (wizyty). Leniwy czas. Tego tak łatwo się nie wytępi ze stylu życia rodziny. Trzeba wiedzieć jak te rodziny żyły kiedyś i jak przenoszą to w obecne czasy.

A ubierają się raczej skromnie. Tu już bym się nie doszukiwała, bo pewnie nie każdy - jednak ludzie są różni. Myślę jednak, że nowobogacki styl nie jara ludzi dobrze wykształconych i obytych.
To mi się bardziej kojarzy z jakimś patriotyzmem w biednym stylu. Poza Mazurami, nie ma takiego miejsca w Polsce gdzie bogaci w zaciszu stawiają sobie domek. Mazury ukochane przez warszawę, stąd też ściągają ludzi na weekendowy wypoczynek, jednakże nawet ci właściciele posiadłości na Mazurach przeplatają wypoczynek w Polsce zagranicznymi wyjazdami.

No, jest jeszcze coś takiego jak cichy luksus. Nadal niedostępny w Polsce, bo nie mamy nawet butików tych fajnych, nierzucających się w oczy marek. Zegna, bottega, loropiana, zimmermann praktycznie nie ma w Polsce ich sklepów, więc jeśli ubierać się dobrze a skromnie to raczej nie w sklepach w Polsce
Pewiwik
LouiBag

Post autor: Pewiwik »

Izazella pisze: czw mar 07, 2024 1:43 pm Trudno poznać kto jest polską elitą "old money", bo wbrew pozorom te osoby nie chodzą w samych beżach, pelerynkach i kokardkach we włosach :D
Hm jak masz kasę nie bardzo chcesz nią świecić. W stanach czy w aglomeracji to się upłynnia, nie rzuca w oczy. W Polsce już wzbudza zbędne zainteresowanie, a tego się unika.
Szanuj się.
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Oakoak pisze: sob maja 10, 2025 5:48 am To mi się bardziej kojarzy z jakimś patriotyzmem w biednym stylu. Poza Mazurami, nie ma takiego miejsca w Polsce gdzie bogaci w zaciszu stawiają sobie domek. Mazury ukochane przez warszawę, stąd też ściągają ludzi na weekendowy wypoczynek, jednakże nawet ci właściciele posiadłości na Mazurach przeplatają wypoczynek w Polsce zagranicznymi wyjazdami.

No, jest jeszcze coś takiego jak cichy luksus. Nadal niedostępny w Polsce, bo nie mamy nawet butików tych fajnych, nierzucających się w oczy marek. Zegna, bottega, loropiana, zimmermann praktycznie nie ma w Polsce ich sklepów, więc jeśli ubierać się dobrze a skromnie to raczej nie w sklepach w Polsce
Teraz w modzie są Boru Tucholskie. :) Takie domki mogą miec wszędzie. I pod Radomiem.
whitechocolate
Skarpeta Rakieta

Post autor: whitechocolate »

Prawdziwe old money widzi się (i to zazwyczaj w dyskretny sposób) po pochodzeniu, manierach i majątku z dziada pradziada a tego udawani old money z social mediów nie mogą sobie kupić :)

Old money też jest zróżnicowaną grupą, wbrew pozorom to nie tylko potomkowie francuskiej, brytyjskiej albo włoskiej arystokracji i nieszlacheckie rodziny magnatów i przedsiębiorców z miliardowym majątkiem od pokoleń. To też masa ludzi o najczęściej szlacheckich korzeniach, wykształconych (nawet jeśli nie w Ivy League), ale dysponujących o wiele mniejszym majątkiem niż pozostali przedstawiciele środowiska. Przynależność poznaje się u nich bardziej po manierach, przywiązaniu do wykształcenia i poprawności języka, zainteresowaniu sztuką i pogardzie nowobogactwem.

Prawdziwy old money nie obnosi sie swoim posiadaniem i stylem życia. Weekend w drewnianym domku w Alpach czy wypad jachtem na Capri to dla nich codzienność a nie jakiś luksus, którym trzeba się obnosić na instagramie. Zresztą w tym środowisku mało kto ma konto w social mediach większe niż dla znajomych.

A jeśli chodzi o styl ubierania się to łatwo odróżnić prawdziwych old money od udawanych old money. Nawet nie chodzi mi o to, że ci pierwsi są ubrani a ci drudzy przebrani, to bardziej widać po sposobie noszenia ubrań i dodatków. Wannabe old money są bardzo zajęci ciągłym zerkaniem czy świat widzi co mają na sobie, prawdziwy old money zakłada bezrefleksyjnie swoje mokasyny Tod’s i białą lnianą koszulę i idzie na kawę ze znajomym.
PaulaS02
BlondDoczep

Post autor: PaulaS02 »

Oakoak pisze: sob maja 10, 2025 5:41 am Poznałaś kiedyś Rosjan podczas jakiś wakacji ? Ja tak.
Można ich poznać po specyficznym sposobie bycia. Tak historycznie to naród który zawsze był trzymany w ryzach przez cara, teraz przez Putina. W Rosji w wielu jej częściach przez wiele lat panowała taka bieda, że naprawdę ludzie nie mieli praktycznie co jeść. To się odbiło na nich i ich zachowaniu.
Głośno, przaśni, na wakacjach all in muszą nabrać jedzenia, którego nawet w połowie nie zjedzą. Widziałam wiele takich skrajnych sytuacji wiele razy, ostatnio babka w eleganckiej restauracji najpierw nakrzyczała na 4 latka, bo nie chciał jeść, potem zaczęła go szarpać. Rosja. W Polsce teraz taka sytuacja jest nie do pomyślenia.
Ok. Niemki zaniedbane. To prawda.
Ale już takie młode Włoszki czy Hiszpanki są bardzo zadbane, mają dany styl ubierania się i ŻADNA z nich nie ma wypełnionych ust. Wiele z nich to laski 10/10. W ogóle branża beauty w wielu krajach europejskich ogranicza się do manicure i fryzjera.
I to nie jest tak, że jestem całkowicie przeciwna doklejanym rzęsom i wypełnionym ustom. Po prostu większość tych “prac” jest brzydka, nienaturalna. Góre pełne wargi ust, usta nieproporcjonalne wielkosciowo do twarzy, no sorry ale nie.
Tak samo Rzęsy 3:1 wyglądają paskudnie bez makijażu, jak rozeta doklejonych rzęs lalek.
Jestem fanką medycyny estetycznej, pełnych ust i Barbie nosków chociaż rzęs w stylu 3:1 nie znoszę akurat. Nie przemawia więc do mnie zachwyt nad tym, że w jakimś kraju branża beauty ogranicza się do fryzjera i manicure - uznaję to za wadę. Btw, zarówno najlepszy manicure, jak i idealny platynowy blond, robią mi właśnie Panie z Ukrainy.
Oczywiście oddzielam to od zachowań wspomnianych przez Ciebie, które wskazują jakby ktoś był chowany w dziczy.
Oakoak
SkrzydełkaZhooters

PaulaS02 pisze: pt maja 16, 2025 11:32 pm Jestem fanką medycyny estetycznej, pełnych ust i Barbie nosków chociaż rzęs w stylu 3:1 nie znoszę akurat. Nie przemawia więc do mnie zachwyt nad tym, że w jakimś kraju branża beauty ogranicza się do fryzjera i manicure - uznaję to za wadę. Btw, zarówno najlepszy manicure, jak i idealny platynowy blond, robią mi właśnie Panie z Ukrainy.
Oczywiście oddzielam to od zachowań wspomnianych przez Ciebie, które wskazują jakby ktoś był chowany w dziczy.
No i okej. Jesteśmy Słowiankami, podobają nam się różne rzeczy, takie jak platynowy blond, ok. Każdy ma inny gust, ale to nie jest old money w stylu zachodnim. Czy każda dziewczyna z bogatego zachodniego kraju np. Szwajcarii marzy o osiągnięciu platynowego blondu ? Raczej nie.
Awatar użytkownika
Alpaka.kaka
Koczkodan

Post autor: Alpaka.kaka »

PaulaS02 pisze: pt maja 16, 2025 11:32 pm Jestem fanką medycyny estetycznej, pełnych ust i Barbie nosków chociaż rzęs w stylu 3:1 nie znoszę akurat. Nie przemawia więc do mnie zachwyt nad tym, że w jakimś kraju branża beauty ogranicza się do fryzjera i manicure - uznaję to za wadę. Btw, zarówno najlepszy manicure, jak i idealny platynowy blond, robią mi właśnie Panie z Ukrainy.
No to jesteś na_ukraińską_tirówke style, a nie Old money style, sorry not sorry😂
Awatar użytkownika
2030bejbe
GreckieWakacje

Post autor: 2030bejbe »

owlxa5ubc pisze: śr mar 06, 2024 4:13 pm Prawdziwe old money to nie w PL. W PL co najwyzej snobowanie się na potomków szlachty, co przy promocji swojej ksiażki "Chłopki" ostatnio wspominała jej autorka. Wszelkie old money w warunkach polskich to wizualizacja kompleksów klasowych. Uwierzcie mi, ze prawdziwe elity tak żyją, że nie wiecie o tym, kto to jest ;-)
Hej, gdzie można znaleźć ten wywiad?
Plotkiplotusie
RoyalBaby

Post autor: Plotkiplotusie »

Grubababa pisze: czw sie 03, 2023 8:06 pm Well... znam panią sprzątającą, która się wozi z torebką powyżej 1000zł i kupuje tylko najdroższe kosmetyki. Kwestia priorytetów. 🙂
Nie wiem jak duze masz mieszkanie ale pomysl ile placisz za sprzatanie i wez pod uwage ze nie jestes jedyna klientka tej pani. Dobra sprzataczka potrafi zarobic calkiem przyzwoite kwoty, co jest dziwnego ze za ciezko i niezbyt przyjemnie zarobione pieniadze kupi sobie porzadna torebke? Skad od razu przekonanie ze ja na to nie stac? Moja sprzataczka tez na codzien jest calkiem elegancka i zadbana kobieta, zawsze przychodzi ladnie ubrana i przebiera sie do sprzatania w stroj roboczy.
Awatar użytkownika
Grubababa
Willa z basenem

Post autor: Grubababa »

Plotkiplotusie pisze: pn paź 20, 2025 11:12 am Nie wiem jak duze masz mieszkanie ale pomysl ile placisz za sprzatanie i wez pod uwage ze nie jestes jedyna klientka tej pani. Dobra sprzataczka potrafi zarobic calkiem przyzwoite kwoty, co jest dziwnego ze za ciezko i niezbyt przyjemnie zarobione pieniadze kupi sobie porzadna torebke? Skad od razu przekonanie ze ja na to nie stac? Moja sprzataczka tez na codzien jest calkiem elegancka i zadbana kobieta, zawsze przychodzi ladnie ubrana i przebiera sie do sprzatania w stroj roboczy.
Mówiłam o osobie, której nie stać na to, na co sobie pozwala. Nie chodzi mi o kwestie zadbania, schludności. Chodzi mi o życie ponad stan.
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
Plotkiplotusie
RoyalBaby

Post autor: Plotkiplotusie »

Grubababa pisze: pn paź 20, 2025 11:20 am Mówiłam o osobie, której nie stać na to, na co sobie pozwala. Nie chodzi mi o kwestie zadbania, schludności. Chodzi mi o życie ponad stan.
Ale dlaczego uwazasz ze sprzataczke nie stac na torebke za 1000 zl i drogie kosmetyki? Moze ma meza stolarza to stac ja na wszystko :D
Awatar użytkownika
Grubababa
Willa z basenem

Post autor: Grubababa »

Plotkiplotusie pisze: pn paź 20, 2025 11:38 am Ale dlaczego uwazasz ze sprzataczke nie stac na torebke za 1000 zl i drogie kosmetyki? Moze ma meza stolarza to stac ja na wszystko :D
Jezu Kobieto, ja piszę o konkretnej osobie, nie o sprzątaczce in general. Znam sytuacje tej osoby i wiem jak to wygląda. I pisałam o takim przypadku, a nie czy i na co stać sprzątaczki. Jak masz męża stolarza i 'stać Cie na wszystko", a sprzątasz ludzkie domy dla rozrywki to gratuluję xD
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
Awatar użytkownika
gunernialne
Szpilson

Post autor: gunernialne »

Kontynuując ciekawy temat, który rozpoczął się pod wątkiem o Elitarnym Łobuzie.
Jakie znacie osoby, które można uznać za prawdziwe old money? Stara arystokracja, dziedziczki i dziedzice fortun, potomkowie ważnych rodzin itd.
Od siebie może dam księcia Dimitra (Prince Dimitri of Yugoslavia). Książkę państwa, które formalnie już nie istnieje. Wnuk między innymi ostatnich króla i królowej Włoch. Aktualnie zajmuje się tworzeniem biżuterii (raczej takiej średnio ładnej moim zdaniem) i przemycaniem rodzinnych historii na Instagramie