Medytacja 5 minut dziennie – moje doświadczenia ze stresem i koncentracją
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryMedytacja 5 minut dziennie – moje doświadczenia ze stresem i koncentracją
Cześć! Od jakiegoś czasu medytuję codziennie przez 5 minut i zauważyłam niesamowitą zmianę w radzeniu sobie ze stresem i poprawie koncentracji. Te krótkie chwile wyciszenia pomagają mi uspokoić myśli i lepiej skupić się na zadaniach. Zamiast tracić energię na chaos w głowie, czuję, że łatwiej radzę sobie z codziennymi wyzwaniami. A jak jest u Was? Praktykujecie krótkie medytacje?
-
Rabarbarova
- GreckieWakacje
Ja praktykuję dłuższe, ok. półgodzinne, ale robię to już od kilku lat, a poza tym jest to u mnie związane z wyznaniem.
W każdym razie ten moment wyciszenia i zatrzymania się robi robotę na cały dzień.
W każdym razie ten moment wyciszenia i zatrzymania się robi robotę na cały dzień.
Ja niedawno się za to dopiero wzięłam. Brakowało mi takiego ugruntowania, bycia tu i teraz i relaksu. Teraz robię zwłaszcza przed snem, podobno 20 minut (chyba) przed snem jest bardzo ważne.
Zresztą sądzę, że wielu ludzi tak ma - w erze scrollowania i uzależnienia od dopaminy bycie mindlessness to poważny problem.
Btw fajny blog w stopce
, nie wiedziałam, jak urządzić swoje mieszkanie, a teraz już wiem, że nie wiem, jakim cudem zapomniałam kompletnie o stylu hygge

Zresztą sądzę, że wielu ludzi tak ma - w erze scrollowania i uzależnienia od dopaminy bycie mindlessness to poważny problem.
Btw fajny blog w stopce
O fajny temat! Okazuje się właśnie że nawet 5 minut dziennie robi fajną robotę
mi często pomaga w ciągu dnia jako przerwa w pracy, lub po pracy żeby przejść do życia prywatnego. Wieczorem też super wyciszyć się przed snem
Mi medytacja i mindfulness tak dużo wniosły do życia że nawet poszłam na studia podyplomowe w tym kierunku i byłam na kursie nauczycielskim
super sprawa. Nawet myślałam żeby rozwijać się w tym kierunku ale mam stabilną pracę i jestem żywicielką rodziny i finalnie uznałam że nie będę się rzucać z motyką na słońce ;))) ale cieszę się jak czytam ze ktoś praktykuje medytacje i widzi dobre tego efekty
)
Mi medytacja i mindfulness tak dużo wniosły do życia że nawet poszłam na studia podyplomowe w tym kierunku i byłam na kursie nauczycielskim
-
seyssamfinn
- Mokra Włoszka
Hej, czy moglibyście polecić konkretne kanały na YouTube/spotify do medytacji? Co najlepiej Wam się sprawdziło? 
-
Rozalka021003
- Ciastko
Jakie zauważyłyście zmiany w sobie i po jakim czasie?
-
Strzalka023
- GreckieWakacje
Polecam książkę Praktyka uwaznosci, ksiazka i nagrania Was w tym poprowadza . Mnie to polepszyło koncentacje i stałam się dużo łagodniejsza osoba.
- porozpiepszane
- RoyalBaby
ja polecam:
kanały na youtube chodź na słówko i jak tu cicho (obydwa prowadzone przez te same osoby, ten drugi ma dłuższe formaty) - bardzo szeroki przekrój tematów, sposobów i technik, są też dostępni na spotify
Michał Niewęgłowski / intumedytacja - jest też dostępna aplikacja z całym przekrojem medytacji oraz różnych ćwiczeń i "procesów"
Anatomia Jogi ma playlistę medytacji i relaksacji na swoim kanale youtube, ja osobiście ją lubię i czasem ćwiczę z nią jogę, więc od czasu do czasu puszczam sobie też te medytacje
Anna Kolasińska / pracownia spokoju - ma dostępne medytacje i techniki mindfulness na swoim kanale na youtube
ja akurat osobiście nie przepadam za jej głosem, ale medytacje Małgorzaty Mostowskiej też są w porządku szczególnie dla osób początkujących
powodzenia
kanały na youtube chodź na słówko i jak tu cicho (obydwa prowadzone przez te same osoby, ten drugi ma dłuższe formaty) - bardzo szeroki przekrój tematów, sposobów i technik, są też dostępni na spotify
Michał Niewęgłowski / intumedytacja - jest też dostępna aplikacja z całym przekrojem medytacji oraz różnych ćwiczeń i "procesów"
Anatomia Jogi ma playlistę medytacji i relaksacji na swoim kanale youtube, ja osobiście ją lubię i czasem ćwiczę z nią jogę, więc od czasu do czasu puszczam sobie też te medytacje
Anna Kolasińska / pracownia spokoju - ma dostępne medytacje i techniki mindfulness na swoim kanale na youtube
ja akurat osobiście nie przepadam za jej głosem, ale medytacje Małgorzaty Mostowskiej też są w porządku szczególnie dla osób początkujących
powodzenia
A w jaki sposób to robisz? Jakaś aplikacja czy medytacja nagrywana czy po prostu oddycha się? Nigdy jakoś nie mogę się przełamać bo nudzi mnie toDr.Quinn pisze: ↑ndz gru 08, 2024 7:14 pm Cześć! Od jakiegoś czasu medytuję codziennie przez 5 minut i zauważyłam niesamowitą zmianę w radzeniu sobie ze stresem i poprawie koncentracji. Te krótkie chwile wyciszenia pomagają mi uspokoić myśli i lepiej skupić się na zadaniach. Zamiast tracić energię na chaos w głowie, czuję, że łatwiej radzę sobie z codziennymi wyzwaniami. A jak jest u Was? Praktykujecie krótkie medytacje?
Najczęściej siadam w ciszy, zamykam oczy i skupiam się tylko na oddechu – bez aplikacji. Na początku pomagał mi czasomierz ustawiony na 2 minuty, żeby się nie zniechęcić, i po prostu ćwiczyłam spokojne oddychanie.
Bardzo dobra lista. Dodałabym jeszcze jeden z nowszych kanałów AfterglowPL gdzie mają super jakość audio i świetną lektorkęporozpiepszane pisze: ↑sob kwie 05, 2025 8:40 pm ja polecam:
powodzenia![]()
Hej uzywam I polecam, zwlaszcza w polaczeniu z szalwia. Mam wrazenie, ze poglebia nieco medytacje, no I pachnie przepieknie
Polecam zamówić ze sprawdzonego miejsca:
https://aracari.sklep.pl/kategoria-prod ... i-do-domu/
Od siebie polecam poszukać tutaj, na miejscu znajdziesz sporo takich dodatków do domu.

Polecam zamówić ze sprawdzonego miejsca:
https://aracari.sklep.pl/kategoria-prod ... i-do-domu/
Od siebie polecam poszukać tutaj, na miejscu znajdziesz sporo takich dodatków do domu.
-
Rabarbarova
- GreckieWakacje
Ja używam głównie do rytuałów albo modlitw. Do takiej codziennej, "zwykłej" medytacji nie, ale jeżeli chcesz zrobić z tego swój codzienny rytuał i taki "uroczysty" moment w ciągu dnia, to jak wyżej - szałwia i palo santo ładnie zadziałają.
-
Rabarbarova
- GreckieWakacje
Ja podobnie, cisza i oddech. Jeżeli jako początkujący macie problem żeby ruszyć z praktyką, nie wiecie co robić, to znajdźcie jakąś apkę albo kanał, który Was wprowadzi i poprowadzi przez pierwsze razy, ale celujcie w to, żeby po jakimś czasie sobie samemu usiąść i nie potrzebować zewnętrznych bodźców.
-
DzikaZajebista
- RoyalBaby
Hej, ja polecam chodź na słówko albo jak tu cicho. Lubię też Małgorzatę Mostowska która również prowadzi jogę, dodatkowo polecam
ćwiczenia uwaznosci mi bardzo pomogło to wszystko przy nerwicy lękowej.
ćwiczenia uwaznosci mi bardzo pomogło to wszystko przy nerwicy lękowej.