Start
Mój profil

Medytacja 5 minut dziennie – moje doświadczenia ze stresem i koncentracją

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Dr.Quinn
RóżowePolo

Medytacja 5 minut dziennie – moje doświadczenia ze stresem i koncentracją

Post autor: Dr.Quinn »

Cześć! Od jakiegoś czasu medytuję codziennie przez 5 minut i zauważyłam niesamowitą zmianę w radzeniu sobie ze stresem i poprawie koncentracji. Te krótkie chwile wyciszenia pomagają mi uspokoić myśli i lepiej skupić się na zadaniach. Zamiast tracić energię na chaos w głowie, czuję, że łatwiej radzę sobie z codziennymi wyzwaniami. A jak jest u Was? Praktykujecie krótkie medytacje?
Rabarbarova
Srebrna Kropeczka

Post autor: Rabarbarova »

Ja praktykuję dłuższe, ok. półgodzinne, ale robię to już od kilku lat, a poza tym jest to u mnie związane z wyznaniem.
W każdym razie ten moment wyciszenia i zatrzymania się robi robotę na cały dzień. :)
Awatar użytkownika
lubov333
BlondDoczep

Post autor: lubov333 »

Ja niedawno się za to dopiero wzięłam. Brakowało mi takiego ugruntowania, bycia tu i teraz i relaksu. Teraz robię zwłaszcza przed snem, podobno 20 minut (chyba) przed snem jest bardzo ważne.
Zresztą sądzę, że wielu ludzi tak ma - w erze scrollowania i uzależnienia od dopaminy bycie mindlessness to poważny problem.

Btw fajny blog w stopce 😉, nie wiedziałam, jak urządzić swoje mieszkanie, a teraz już wiem, że nie wiem, jakim cudem zapomniałam kompletnie o stylu hygge🙈🤦‍♀️
MiniMax
Ciastko

Post autor: MiniMax »

O fajny temat! Okazuje się właśnie że nawet 5 minut dziennie robi fajną robotę :) mi często pomaga w ciągu dnia jako przerwa w pracy, lub po pracy żeby przejść do życia prywatnego. Wieczorem też super wyciszyć się przed snem :)

Mi medytacja i mindfulness tak dużo wniosły do życia że nawet poszłam na studia podyplomowe w tym kierunku i byłam na kursie nauczycielskim :) super sprawa. Nawet myślałam żeby rozwijać się w tym kierunku ale mam stabilną pracę i jestem żywicielką rodziny i finalnie uznałam że nie będę się rzucać z motyką na słońce ;))) ale cieszę się jak czytam ze ktoś praktykuje medytacje i widzi dobre tego efekty :))
seyssamfinn
Mokra Włoszka

Post autor: seyssamfinn »

Hej, czy moglibyście polecić konkretne kanały na YouTube/spotify do medytacji? Co najlepiej Wam się sprawdziło? :)
Celina_87
PsychoFanka

Post autor: Celina_87 »

Podbijam. Mam problem ze stresem i chciałam rozpocząć medytowanie. Polecacie jakieś kanały, strony, blogi, które podpowiedzą jak zacząć?
Fela
MiamiBicz

Post autor: Fela »

Celina_87 pisze: sob mar 01, 2025 7:59 pm Podbijam. Mam problem ze stresem i chciałam rozpocząć medytowanie. Polecacie jakieś kanały, strony, blogi, które podpowiedzą jak zacząć?
Konto Jacek Hibner :)
Rozalka021003
Ciastko

Post autor: Rozalka021003 »

Jakie zauważyłyście zmiany w sobie i po jakim czasie?
Strzalka023
SushiRoll

Post autor: Strzalka023 »

Polecam książkę Praktyka uwaznosci, ksiazka i nagrania Was w tym poprowadza . Mnie to polepszyło koncentacje i stałam się dużo łagodniejsza osoba.
Awatar użytkownika
porozpiepszane
Ciastko

Post autor: porozpiepszane »

ja polecam:
kanały na youtube chodź na słówko i jak tu cicho (obydwa prowadzone przez te same osoby, ten drugi ma dłuższe formaty) - bardzo szeroki przekrój tematów, sposobów i technik, są też dostępni na spotify
Michał Niewęgłowski / intumedytacja - jest też dostępna aplikacja z całym przekrojem medytacji oraz różnych ćwiczeń i "procesów"
Anatomia Jogi ma playlistę medytacji i relaksacji na swoim kanale youtube, ja osobiście ją lubię i czasem ćwiczę z nią jogę, więc od czasu do czasu puszczam sobie też te medytacje
Anna Kolasińska / pracownia spokoju - ma dostępne medytacje i techniki mindfulness na swoim kanale na youtube
ja akurat osobiście nie przepadam za jej głosem, ale medytacje Małgorzaty Mostowskiej też są w porządku szczególnie dla osób początkujących

powodzenia :)
Cindy1
Mokra Włoszka

Post autor: Cindy1 »

Dr.Quinn pisze: ndz gru 08, 2024 7:14 pm Cześć! Od jakiegoś czasu medytuję codziennie przez 5 minut i zauważyłam niesamowitą zmianę w radzeniu sobie ze stresem i poprawie koncentracji. Te krótkie chwile wyciszenia pomagają mi uspokoić myśli i lepiej skupić się na zadaniach. Zamiast tracić energię na chaos w głowie, czuję, że łatwiej radzę sobie z codziennymi wyzwaniami. A jak jest u Was? Praktykujecie krótkie medytacje?
A w jaki sposób to robisz? Jakaś aplikacja czy medytacja nagrywana czy po prostu oddycha się? Nigdy jakoś nie mogę się przełamać bo nudzi mnie to
Dr.Quinn
RóżowePolo

Post autor: Dr.Quinn »

Najczęściej siadam w ciszy, zamykam oczy i skupiam się tylko na oddechu – bez aplikacji. Na początku pomagał mi czasomierz ustawiony na 2 minuty, żeby się nie zniechęcić, i po prostu ćwiczyłam spokojne oddychanie.
dissa
Siatkarka

Post autor: dissa »

porozpiepszane pisze: sob kwie 05, 2025 8:40 pm ja polecam:
kanały na youtube chodź na słówko i jak tu cicho (obydwa prowadzone przez te same osoby, ten drugi ma dłuższe formaty) - bardzo szeroki przekrój tematów, sposobów i technik, są też dostępni na spotify
Michał Niewęgłowski / intumedytacja - jest też dostępna aplikacja z całym przekrojem medytacji oraz różnych ćwiczeń i "procesów"
Anatomia Jogi ma playlistę medytacji i relaksacji na swoim kanale youtube, ja osobiście ją lubię i czasem ćwiczę z nią jogę, więc od czasu do czasu puszczam sobie też te medytacje
Anna Kolasińska / pracownia spokoju - ma dostępne medytacje i techniki mindfulness na swoim kanale na youtube
ja akurat osobiście nie przepadam za jej głosem, ale medytacje Małgorzaty Mostowskiej też są w porządku szczególnie dla osób początkujących

powodzenia :)
Bardzo dobra lista. Dodałabym jeszcze jeden z nowszych kanałów AfterglowPL gdzie mają super jakość audio i świetną lektorkę :he: