Start
Mój profil

Słowa i frazy, które was irytują

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
gunernialne
DramaQueen

Re: Słowa i frazy, które was irytują

Post autor: gunernialne »

Tytułowanie się "wuja" przez jakieś młode szczurki xd
Pomysł na program: ja vs dziesięć wandziar w dyskusji, ale bez moderatorów, żeby nie mogły zgłaszać offtopu, gdy kończą się argumenty
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

Post autor: Juliaturczyniak »

patrycja079357 pisze: pn sie 17, 2026 3:21 pm Snikersy na buty...
TAK, a to są zwykłe trampki
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

LauraBacha3 pisze: ndz sie 09, 2026 10:07 am Mój mąż ostatnio co trzecie słowo mówi "mówię"
Tików nerwowych dostaję jak to słyszę. Dwa lata temu mówił jak szalony "że tak powiem" to mnie aż skręcało. Nie wiem skąd on to bierze. Wiem, że usunąć to jest bardzo ciężko. Ale słuchać tego jest jeszcze ciężej. Ja już nie mogę wytrzymać!
Ah znam to, moi brat jak był młodszy to jak chciał coś powiedzieć to wcześniej zadawał pytanie : czy mogę coś powiedzieć? 😐 Nie powiem ile razy mu odpowiedziałam ironicznie na to, że nie.
Awatar użytkownika
Saelith
VlogmasEnjoyer

Post autor: Saelith »

LauraBacha3 pisze: ndz sie 09, 2026 10:07 am Mój mąż ostatnio co trzecie słowo mówi "mówię"
Tików nerwowych dostaję jak to słyszę. Dwa lata temu mówił jak szalony "że tak powiem" to mnie aż skręcało. Nie wiem skąd on to bierze. Wiem, że usunąć to jest bardzo ciężko. Ale słuchać tego jest jeszcze ciężej. Ja już nie mogę wytrzymać!
U mnie bylo "wiesz o co chodzi" xD
Whytho
LouiBag

Post autor: Whytho »

Jak ktoś nadużywa „iż” zamiast „że”. Jeszcze gorsze - jak ktoś mówi „dlatego ponieważ / dlatego bo”
Awatar użytkownika
Werciaaaa
MiamiBicz

Post autor: Werciaaaa »

Mnie irytuje używanie słowa "li" na przykład sformułowanie "li tylko" - serio wystarczy "tylko", po co na siłę tak sztucznie pisać/mówić
I oczywiście wyrażenie "wejść cały/cała na biało" - ach jak mnie to denerwuje, pomijając fakt, że długo się zastanawiałam, co to znaczy
Awatar użytkownika
EwaKasia
LouiBag

Post autor: EwaKasia »

1."dupy nie urywa"😐
2."nie jestem zupą pomidorową żeby mnie wszyscy lubili" a to od kiedy wszyscy lubią pomidorowa😵‍💫
3. Viralowe coś tam, np szampon jakaś znana tiktokera cos pokaże i nagle produkt staje się "viralem". 😑
Awatar użytkownika
ululare
VlogmasEnjoyer

Post autor: ululare »

Werciaaaa pisze: wt sie 18, 2026 2:37 pm Mnie irytuje używanie słowa "li" na przykład sformułowanie "li tylko" - serio wystarczy "tylko", po co na siłę tak sztucznie pisać/mówić
I oczywiście wyrażenie "wejść cały/cała na biało" - ach jak mnie to denerwuje, pomijając fakt, że długo się zastanawiałam, co to znaczy
Pierwsze slysze to li... :)

Ale wejsc cala na biało to już serio obciach używać. Wchodza juz nawet warianty, np ostatnio przeczytałam określenie że coś tam "weszla cała na niebiesko" w artykule na newsweeku chyba o wodzie albo czymś XD zbełtałam sie aż...
fokajag806

Post autor: fokajag806 »

„Muszę, bo się uduszę”
Awatar użytkownika
Saelith
VlogmasEnjoyer

Post autor: Saelith »

Wkraczam do akcji
alka27
Channelka

Post autor: alka27 »

Babiniec i wszystko co babskie - babski wyjazd, babski biznes… Chryste😵‍💫
Awatar użytkownika
tajemniczykostek
Channelka

Post autor: tajemniczykostek »

fokajag806 pisze: czw sie 20, 2026 2:15 pm „Muszę, bo się uduszę”
Oj tak samo
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

"auu" "uuuua" i inne słowa ze słowniczka Jacka z Love is Blind
misiuniapysiunia
Mokra Włoszka

Post autor: misiuniapysiunia »

Imo
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Forma życia

I jak ktoś mówi "iks de" minka słodkiego kotka też mówisz? xD
Awatar użytkownika
Jennifer
LouiBag

Post autor: Jennifer »

alka27 pisze: sob sie 22, 2026 3:55 pm Babiniec i wszystko co babskie - babski wyjazd, babski biznes… Chryste😵‍💫
Mnie mierzi jak kobiety zwracają się do innych kobiet: kobitki, kobietki, babeczki :<
i am a god
Whytho
LouiBag

Post autor: Whytho »

Jennifer pisze: ndz sie 23, 2026 9:01 am Mnie mierzi jak kobiety zwracają się do innych kobiet: kobitki, kobietki, babeczki :<
Albo faceci do siebie „panowie”
Awatar użytkownika
Kokol_Haret
Channelka

Post autor: Kokol_Haret »

Werciaaaa pisze: pn sie 17, 2026 3:42 pm Nie mogę edytować, chodziło mi o WTF, a nie o naczy
teraz zamiast "WTF is..." jest "kinda chic...", dajcie spokój 🫩
Awatar użytkownika
Werciaaaa
MiamiBicz

Post autor: Werciaaaa »

Kokol_Haret pisze: pn sie 24, 2026 12:49 am teraz zamiast "WTF is..." jest "kinda chic...", dajcie spokój 🫩
O też mnie to irytuje, ale przynajmniej można zrozumieć o co im chodzi
Awatar użytkownika
Ka_Czesze
RealDiamond

Post autor: Ka_Czesze »

5 gram, 100 gram, 250 gram... ludzie złoci co to za moda? O liczbie mnogiej nikt nie słyszał?
W ogóle strasznie mnie wkurza kaleczenie ojczystego języka i takie "w dupie manie", bo jak ktoś wyżej pisał "przecież wiadomo o co chodzi".

Bardzo irytują mnie też wszelkie skróty (ale ja jestem stara baba i pewnie się nie znam): imo, cb, awo (kado), majo (nez) itd. Chciałabym wiedzieć co ci ludzie robią z zaoszczędzonym czasem ;)
Tak wygląda twój podpis
Hhhhyyyy
RoyalBaby

Post autor: Hhhhyyyy »

A mnie skręca w środku jak na przykład jest jakaś para załóżmy Kasia i Tomek i ktoś mówi:
‚Idziemy dzisiaj do Tomków’
Lub na przykład Nadia i Alek i mówienie
‚Idziemy dzisiaj do Alków’

Ogólnie coś w ten deseń. Nie wiem czemu, ale no po prostu nie mogę. Nie wiem czemu, ale tak strasznie mnie to skręca. Tak jakby nie można powiedzieć, że idziemy do Kasi i Tomka albo idziemy do Kowalskich czy Nowaków.
Hunde
Beżowa

Post autor: Hunde »

Hhhhyyyy pisze: pn sie 24, 2026 9:14 am A mnie skręca w środku jak na przykład jest jakaś para załóżmy Kasia i Tomek i ktoś mówi:

Ogólnie coś w ten deseń. Nie wiem czemu, ale no po prostu nie mogę. Nie wiem czemu, ale tak strasznie mnie to skręca. Tak jakby nie można powiedzieć, że idziemy do Kasi i Tomka albo idziemy do Kowalskich czy Nowaków.
Może przesadzam, ale tego typu mówienie kojarzy mi się z patriarchatem i wymazywaniem kobiet z przestrzeni.
Na szczęście spotykam się z tym coraz rzadziej, ale na wsiach jeszcze jest to dość popularne.
Barasia
Tritonotti

Post autor: Barasia »

Hunde pisze: pn sie 24, 2026 10:15 am Może przesadzam, ale tego typu mówienie kojarzy mi się z patriarchatem i wymazywaniem kobiet z przestrzeni.
Na szczęście spotykam się z tym coraz rzadziej, ale na wsiach jeszcze jest to dość popularne.
Dokładnie. Bo czemu to nie funkcjonuje z imieniem kobiety? Idziemy do "Alków", a czemu nie do "Nadjów"? Do "Tomków", a czemu nie do "Kaśków"?
chleb_ze_smalcem
RealDiamond

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Hhhhyyyy pisze: pn sie 24, 2026 9:14 am A mnie skręca w środku jak na przykład jest jakaś para załóżmy Kasia i Tomek i ktoś mówi:

To mi się kojarzy z wsią, nigdzie indziej nie słyszałam takiej formy.
Awatar użytkownika
Fauna060
FlafLover

Post autor: Fauna060 »

Też mnie to doprowadza do szału, chociaż zauważyłam że jest to raczej popularne wśród starszego pokolenia i młodzi odchodzą od tego na rzecz ''idziemy do Kasi i Tomka/Nowackich''. Zawsze zresztą jest to użycie imienia faceta, niczym popularne swego czasu ''pan doktor Nowak i pani doktorowa''. W tej samej kategorii wymieniania kobiet jako akcesoriów wkurza mnie też, jak ktoś - z reguły faceci - mówią mój/moja nie dodając do tego partner/dziewczyna/żona/cokolwiek - ''A wczoraj byłem z moją w kinie'' - z Twoim czym, żoną, krową, książką???