Start
Mój profil

Niepłodność wtórna

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Bnmkop
Ciastko

Niepłodność wtórna

Post autor: Bnmkop »

Czy są tu takie osoby? Staramy się o drugie dziecko, ale nie wychodzi, a zegar tyka… Jak radzicie sobie, gdy dookoła co chwilę ktoś ogłasza ciążę? Albo z poczuciem, że skoro mam już zdrowe, wspaniałe dziecko, a wiele kobiet walczy o to, żeby w ogóle zostać mamami, to nie powinnam się dołować?
Awatar użytkownika
natkas
SkrzydełkaZhooters

Post autor: natkas »

Co masz na myśli "zegar tyka"? Ile masz lat?

Czasem "myśli" blokują nas, trzeba trochę odpuścić
Loko Foko
Currently:Italy

Post autor: Loko Foko »

natkas pisze: pt sie 07, 2026 1:48 pm Co masz na myśli "zegar tyka"? Ile masz lat?

Nie, myśli nie powodują niepłodności.
Awatar użytkownika
Lynette_Scavo
MolieraDress

Post autor: Lynette_Scavo »

natkas pisze: pt sie 07, 2026 1:48 pm Co masz na myśli "zegar tyka"? Ile masz lat?

Jezu co za durnoty xd
domi7895
RoyalBaby

Post autor: domi7895 »

A robisz coś w kierunku diagnostyki czy tylko czekasz i się dołujesz? No i jak długo trwają starania? Jeśli pierwsza ciąża przyszła szybko to być może pojawił się jakiś problem np.niedrożne jajowowody lub pogorszone nasienie.
Bnmkop
Ciastko

Post autor: Bnmkop »

Cześć, dziękuję za odpowiedzi. Strona medyczna zaopiekowana. Bardziej chodzi mi o sferę psychologiczną, tj.
1. wyrzuty sumienia, że nie powinnam się dołować, bo przecież mam już jedno dziecko i że wiele kobiet, które starają się, żeby w ogóle zostać mamami chciałoby być na moim miejscu,
2. zazdrość, którą czuję, że w otoczeniu ktoś ogłasza ciążę w bliskim otoczeniu (zwłaszcza drugą). I to nie jest zazdrość typu „czuję zazdrość i żal, ale szczerze gratuluję i cieszę się szczęściem przyszłych rodziców” tylko „w ogóle się nie cieszę, jeśli Ci pogratuluję, to udaję, a najchętniej to nie chciałabym Cię widzieć”.
3. Poczucie życia w zawieszeniu: nie zmienię pracy, nie wyjadę w podróż, nie urządzę pokoju, który ma być dla drugiego dziecka na np. gabinet do pracy, bo może będzie ciąża, to szkoda teraz wysiłku i pieniędzy.
Zastanawiam się, czy ktoś ma podobnie, czy raczej udać się na terapię, bo to nie jest normalne.
Awatar użytkownika
Saelith
VlogmasEnjoyer

Post autor: Saelith »

Bnmkop pisze: ndz sie 09, 2026 7:00 am Cześć, dziękuję za odpowiedzi. Strona medyczna zaopiekowana. Bardziej chodzi mi o sferę psychologiczną, tj.
1. wyrzuty sumienia, że nie powinnam się dołować, bo przecież mam już jedno dziecko i że wiele kobiet, które starają się, żeby w ogóle zostać mamami chciałoby być na moim miejscu,
2. zazdrość, którą czuję, że w otoczeniu ktoś ogłasza ciążę w bliskim otoczeniu (zwłaszcza drugą). I to nie jest zazdrość typu „czuję zazdrość i żal, ale szczerze gratuluję i cieszę się szczęściem przyszłych rodziców” tylko „w ogóle się nie cieszę, jeśli Ci pogratuluję, to udaję, a najchętniej to nie chciałabym Cię widzieć”.
3. Poczucie życia w zawieszeniu: nie zmienię pracy, nie wyjadę w podróż, nie urządzę pokoju, który ma być dla drugiego dziecka na np. gabinet do pracy, bo może będzie ciąża, to szkoda teraz wysiłku i pieniędzy.
Zastanawiam się, czy ktoś ma podobnie, czy raczej udać się na terapię, bo to nie jest normalne.
Nie mam podobnie, ale i tak udalabym się na terapie dla własnego zdrowia psychicznego. Terapia to nie wstyd, a pomoc:)