Start
Mój profil

Stres przed badaniem sanepidowskim

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
mallam
GreckieWakacje

Stres przed badaniem sanepidowskim

Post autor: mallam »

Hej, nie wiem czy to odpowiednie miejsce na ten watek ale moze ktos mial podobne obawy jak ja i stresy 😅
Musze wyrobić sobie tzw książeczkę sanepidowska - zrobic badanie na nosicielstwo salmonelli itp. Mam juz probówki, kupiłam sobie nawet zestawiki z koszyczkiem do toalety o wdzięcznej nazwie Kałszyk 😆 z samym faktem tego ze bede musiala pogmerac w wiadomo czym nie mam problemu.
Strasznie mnie jednak stresuje to, ze to muszą być trzy próbki z trzech dni pod rząd (juz nawet mam wyznaczone ktore to maja być dni), plus ostatnia próbka z rana (bo potem rano musze jechać do punktu badan oddać próbki plus krew i mocz). A problem w tym, ze ja nie robię tego codziennie (wiem ze to nieprawidlowo) 🫣 plus w ten ostatni dzien rano przecież sie nie zmuszę a musze miec probke tez z rana :( jestem przerażona bo chce zeby to wyszło, a boje sie ze akurat sie "zatkam" w te dni i nomen omen gowno (hehe) z tego wyjdzie :(
Mieliście moze podobne obawy/byliście w podobnej sytuacji? Macie moze jakies patenty jak uregulować jelita? Moze mieliscie taka sytuacje ze udało wam sie wykonać tylko dwie próbki i co wtedy punkt badań na to? Straszliwie mnie to stresuje 😖
Vaxi_bllom
MoetGlass

Post autor: Vaxi_bllom »

Po prostu z jednego dnia dodaj do 2 oddzielnych próbek. Przecież się nie zorientują 😅

A robiła diagnostykę jelit? Helicobacter, pasożyty, SIBO, IMO. Tarczyca, glukoza, insulina. Dbasz o nawodnienie?
Vaxi_bllom
MoetGlass

Post autor: Vaxi_bllom »

Z suplementów:
- cytrynian magnezu
- witamina C
- maślan sodu
- sok z aloesu
mallam
GreckieWakacje

Vaxi_bllom pisze: pt lip 31, 2026 10:53 pm Po prostu z jednego dnia dodaj do 2 oddzielnych próbek. Przecież się nie zorientują 😅

A robiła diagnostykę jelit? Helicobacter, pasożyty, SIBO, IMO. Tarczyca, glukoza, insulina. Dbasz o nawodnienie?
Nie powiem ze tez to mi przeszło przez myśl ale czy wtedy w laboratorium jakos nie wykryją tego ze za mało odstępu między próbkami czy cos? 😅

Nie robiłam nic bo nigdy nie bylo to jakos większym problemem az do teraz xd ale tak, pije duzo i staram sie jeść więcej tam płatków owsianych, jabłek itp, myślałam tez o jakiś delikatnych preparatach typu xenna ale to chyba nie powinno wpłynąć na wynik?
pomidorowa_z_ryzem
Mokra Włoszka

Post autor: pomidorowa_z_ryzem »

A może kawa by pomogła? No chyba że nie działa na ciebie ☹️
mallam
GreckieWakacje

pomidorowa_z_ryzem pisze: ndz sie 02, 2026 10:20 pm A może kawa by pomogła? No chyba że nie działa na ciebie ☹️
Działa tylko ze ostatniego dnia kiedy musze pobrac próbkę musze być na czczo 😅

Ale jestem juz spokojniejsza bo wyczytałam na oficjalnych stronach różnych sanepidow powiatowych (stronki rzadowe, gov pl) ze jeśli jest problem z pobraniem próbki 💩 to mozna ewentualnie pobrac tym patyczkiem wymaz hm "bezposredni ze srodka" ze tak powiem 😅😅 a z tym myślę ze nie mialabym problemu wiec bedzie to moje koło ratunkowe xd
No gówniane tematy nie ma co xD dziekuje w ogole za odzew bo No jednak temat wrazliwy
pomidorowa_z_ryzem
Mokra Włoszka

Post autor: pomidorowa_z_ryzem »

Wydaje mi się, że jakbyś wypiła z pół kubeczka bez mleka i cukru to by się nic nie stało😉 ale to już taka opcja jakby samo nic nie chciało wyjść. U mnie w takich sytuacjach też działa "psychologia"- jak wiem, że muszę zrobić to zrobię 😜 ale wiadomo, u każdego inaczej. Powodzenia 🙂
anes99
Skarpeta Rakieta

Post autor: anes99 »

Na prawdę ktoś to pobiera przez 3 dni? Daj se spokój
mallam
GreckieWakacje

anes99 pisze: pn sie 03, 2026 12:53 pm Na prawdę ktoś to pobiera przez 3 dni? Daj se spokój
No nie wiem, skąd mam wiedzieć 😅😅 bede to robic pierwszy raz w życiu wiec nie wiem :D wiadomo, ze w laboratorium nie maja maszyn ktore ocenia czy naprawde probka byla z danego dnia, patrzą tez na to co napisze na etykietkach. ale tak jak pisałam, uspokoiło mnie to ze podobno w razie czego wymaz "bezposredni" tez jest akceptowalny gdyby czlowiek sie zupelnie zatkał, wiec jestem spokojniejsza, jakos sie ogarnie :)

Swoją drogą kurcze, mamy 2026 rok a nie wymyślili jeszcze innej metody na badanie niż poprzez grzebanie w 💩 😅