Start
Mój profil

Przesady w waszych domach

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
Slavvsherx
Bransoletka50k

?? Przesady w waszych domach

Post autor: Slavvsherx »

Udzielajac sie na innym watku pomyslalam, ze ciekawym tematem do dyskusji moga byc rozne ciekawe zwyczaje lub wierzenia ktore wynieslismy z domow babc, cioc czy rodzicow, a moze nawet praktykujemy nadal sami? Na tym watku mozecie pisac w co wierzylo sie u was i jakie znaliscie sposoby na unikniecie pecha, Ja zaczne 😇

-Nie powinno sie siadac na rogu stolu, ma to przynosic pecha (znam tez wersje w ktorej nieszczescie dotyczy stricte problemu ze znalezniem meza)

-Zegarek nie moze byc prezetem poniewaz odlicza czas do konca znajomosci lub smierci osoby odbarowanej

-Gosc powinien sam mieszac cukier w herbacie, zlamanie tej zasady moze przyciagnac choroby i zly los

Czekam na wasze komentarze, pamietajcie tylko, ze to tylko luzny watek i nie ma co oceniac sie wzajemnie na podsatwie tego w co wierzym (badz nie wierzymy)
࣪ ִֶָ ִֶℛoadkill phenomen†ִֶָ. ..𓂃 ࣪𝐴men. ִֶָ་༘࿐
Pejczyk Pandory
Samarka

Post autor: Pejczyk Pandory »

U nas to chyba jedynie zbicie lustra ewentualnie czarny kot przebiegający drogę, ale też nikt specjalnie na serio nie brał tych przesądów. Niestety u mojej teściowej sprawa wygląda zupełnie inaczej, dla niej przesądy są sprawą priorytetową, do tego stopnia, że załamała się na wieść o tym, że weźmiemy ślub w miesiącu bez ,,r". Przy wigilijnym stole potrafiła zrobić awanturę o to, że nie chciałam rybich łusek wsadzić do portfela ( podobno przynoszą bogactwo) a dla mnie to fuj, portfel walący rybą na pewno nie uczyni że mnie milionerki.
rockshoot
Currently:home

Post autor: rockshoot »

Jak zapomniałaś czegoś z domu i się po to wracasz, musisz na chwilę usiąść :D
Awatar użytkownika
FigGa
RARY

Post autor: FigGa »

Właśnie miałam pisać o tym, żeby usiąść jak się człowiek po coś wraca. U mnie też właśnie zawsze się mówiło, żeby nie siadać na rogu, bo zostanie się starą panną/kawalerem 😅

No i u mnie święta. To nawet nie chodzi o to, że np ma być 12 potraw, ale ja musze mieć w domu np choinkę. Albo idę ze święconką mimo, że na codzień nie chodzę to kościoła i nawet to lubię 🙈

Jeszcze rozsypane soli to na szczęście i w przed pokoju wisi Żyd.

Oo i lustro na przeciw drzwi xD
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
Limonene

Post autor: Limonene »

O co chodzi z Żydem? xD
Awatar użytkownika
FigGa
RARY

Post autor: FigGa »

Ma przynieść szczęście i dobrobyt. Musi być taki co liczy pieniądze 😅
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
Limonene

Post autor: Limonene »

FigGa pisze: ndz maja 31, 2026 11:55 pm Ma przynieść szczęście i dobrobyt. Musi być taki co liczy pieniądze 😅
Hm, robimy właśnie remont przedsionka, muszę to przemyśleć XD
Awatar użytkownika
marlas
Koczkodan

Post autor: marlas »

1. Nie kłaść torebki na ziemi bo kasa ucieka
2. Nie daje się prezentu dla dziecka jeszcze nienarodzonego
3. Nie daje się krzyżyka na prezent
4. Nie w moim domu, ale słyszałam o tym, aby nie podawać ręki przez próg
Awatar użytkownika
wampiryna
RoyalBaby

Post autor: wampiryna »

1. U nas na wigilię każdy dostaje łuskę z karpia, wkłada się ją do portfela żeby było bogactwo, dobrobyt cały rok 😉 oczywiście umyta i nic nie śmierdzi.

2. Nie podawać ręki, nie tulić się, ogółem nie witać się przez próg (tak często to było mówione, że teraz mieszkając z chłopakiem nie dajemy sobie buzi przez próg gdy się spieszy do pracy, tylko zawsze ktoś musi dać ten krok do drugiej osoby żeby przejść przez ten próg xd)

3. Nigdy nie zabijało się u mnie w domu rodzinnym pająków, bo to przynosi pecha - robię tak do dziś, mimo że się ich boję.
Jak się pojawi pająk to oznacza szczęście.

4. Nie wolno kłaść torebki na podłodze, bo uciekają pieniądze.

5. Często też pukało sie w niemalowane drewno (do dziś mi to zostało), właśnie żeby oddalić negatywną energię.

6. Jak ktoś rozsypał sól to mówiło się, że się z kimś pokłóci.

7. Przejdzie pod drabiną przynosi pecha, a jak widzisz kominiarza to dotknij guzika bo przyniesie szczęście.

8. Jak kogoś swędziała prawa ręka, to mówiło się, że kogoś się spotka, a jak lewa to że otrzyma się prezent.
Ach i jeszcze jak swędzi prawe ucho to ktoś cię obgaduje, jak lewe to mówi dobrze.
𖦹:・゚⋆。°⭒✩・:*:。°.•☆•.°。:*:・✩⭒°。⋆・゚:𖦹