Start
Mój profil

Ukraina - czy wasze podejście się zmieniło?

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Jhhn
Mokra Włoszka

Re: Ukraina - czy wasze podejście się zmieniło?

Post autor: Jhhn »

SmokAnalog pisze: czw lip 23, 2026 10:38 am Przyznaj się - jakaś Ukrainka wygryzła cię z roboty albo odbiła ci chłopa xD inaczej byś się tak nie gorączkowała. O rynku matrymonialnym wypowiadać się nie będę, natomiast jeśli dla kogoś na rynku pracy zagrożeniem jest Ukrainka ledwo dukająca po polsku, to powinien ten ktoś się zastanowić nad sobą.
Spokojnie Swjeta, wytrzeźwiej, a potem czytaj i pisz, bo mój komentarz wyżej mogłabym i tutaj ci przykleić.
erwer133
Ciastko

Post autor: erwer133 »

SmokAnalog pisze: czw lip 23, 2026 10:38 am natomiast jeśli dla kogoś na rynku pracy zagrożeniem jest Ukrainka ledwo dukająca po polsku, to powinien ten ktoś się zastanowić nad sobą.
Idiotyczne podejście, jest mnóstwo prac które wykonują Polacy które nie wymagają żadnych umiejętności, a kapitał chętnie weźmie imigranta skorego pracować więcej i ciężej za taką samą albo niższą stawkę. O świadomości własnych praw już nie wspomnę.

Ale to chyba ty tam wcześniej pisałaś o tym że 800+ powinno być zlikwidowane bo nie poprawia demografii więc nie dziwi twoja opinia. Niech żyje neoliberalizm.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Parzucha

Post autor: SmokAnalog »

Jhhn pisze: czw lip 23, 2026 11:22 am Spokojnie Swjeta, wytrzeźwiej, a potem czytaj i pisz, bo mój komentarz wyżej mogłabym i tutaj ci przykleić.
Haha, czyli trafiona! 🤣

@up, no to wystarczy podwyższyć swoje kwalifikacje, a jeśli się nie chce, to nie marudzić, że może mnie wygryźć Ukrainiec albo Filipińczyk, bo szef janusz chce w tym roku nowe BMW. A co do 800+ zdania nie zmienię.

Poza tym, mam 🍆, nie 🍑.
Żyjesz w zboczonym świecie iluzji ego.
erwer133
Ciastko

Post autor: erwer133 »

SmokAnalog pisze: czw lip 23, 2026 2:30 pm@up, no to wystarczy podwyższyć swoje kwalifikacje, a jeśli się nie chce, to nie marudzić, że może mnie wygryźć Ukrainiec albo Filipińczyk, bo szef janusz chce w tym roku nowe BMW. A co do 800+ zdania nie zmienię.
No wszyscy zostańmy informatykami, lekarzami i prezesami banków. Cudowna wizja rzeczywistości. Każdy człowiek jest kowalem własnego losu i tym podobne bzdury kolportowane przeważnie przez chłopków roztropków.
terrible
Naczelny Zapierdalacz

Post autor: terrible »

Dobra ale co do afery o upa to tak - na tym polega dyplomacja czyli jednak analizujesz konsekwencje swoich działań wiedząc, że wszędzie - nie tylko w polityce - akcja wywołuje reakcję. Tymczasem, w momencie w którym pomoc wojskowa zaczyna być z PL ograniczana, bo umówmy się, my już też nie bardzo mamy co dać więcej - to jakby ktoś w Kijowie uznał "ok, już można!" i postanowił nadać to imię batalionowi. Naprawdę, mając blisko 2 miliony obywateli w Polsce, po tej wielomiesięcznej bezinteresownej pomocy zarówno na szczeblu państwowym jak i społecznym, wykształcając w ostatnie 2-3 lata tylu nowych, niekontrowersyjnych bohaterów, Ukraina wybrała właśnie tych. Albo okazała się być kompletnie bezmyślna, albo pomyślała "w dupie z Polakami", nie było trzeciej drogi. Z perspektywy PL, niezależnie od tego co robi Rocky, nie było innej odpowiedzi - bo wyobraźcie sobie że nagle się okazuje że nasze karabiny/samoloty/apteczki/amunicja/cokolwiek są przekazane akurat do batalionu im. UPA. Przecież to jest potwarz i dla PL wojska, i dla ofiar rzezi, i dla obywateli i ich podatków.

Moim zdaniem można było to jeszcze deeskalować, natomiast UA i Zełeński zrobiły coś, co z mojej perspektywy (a raczej nie jestem delikatna) było czymś porównywalnym do rzucania schabem w meczet, czyli manifestacyjne nagranie jak wysyła najwyższe polskie oznaczenie najtańszym kurierem przesyłką ekonomiczną i wrzucenie tego do sieci (!) jakby był z tego dumny. Mnie, jako osobę która stała w Warszawie wiele godzin na dworcu po wybuchu wojny, robiła kanapki, kupowała musy dla dzieciaków, to po prostu obraziło jako Polkę nawet gdy nie jestem bóg wie jaką patriotką na codzień.
Więc to nie chodzi wg mnie o wdzięczność o jakiej tu mowa że "kłanianie się w pas i dziękowanie". Tu chodzi o jakąś taką przyzwoitość, typu właśnie nie wytykania na forum międzynarodowym że "PL zabiera Ukraińcom darmowe wsparcie!!", doproszenie nas choćby kurtuazyjnie do planów odbudowy i negocjacji pokojowych i przy zmianie władzy krzyk że "PL wspiera Putina!!!", a w mikroskali nie darcie się że płacą tu podatki, brak dewastowania przestrzeni czy choćby podjęcie prób nauczenia się języka.

Bo wbrew temu co ktoś tu napisał - nie, nie uważam że oni marzą żeby wrócić do domu; widze to w PL, widzę to w DE w której zawodowo spędzam sporo czasu, widzę wśród znajomych z wymian uczelnianych - dla nich to otwarcie się innych krajów z takich zakątków świata i takim wsparciem na start, że jeszcze przed wojną mogli tylko o tym pomarzyć (i obywatele tych krajów też; zasiłek dla Ukaińca w DE - "uchodźcy" - jest większe niż macierzyński dla Niemca w jednym z zachodnich landów). Świadczą o tym też wyludnione niemal miasta (jak np. Warszawa) w okresie świąt prawosławnych czy wakacji UKR, co pokazuje że jest na tyle bezpiecznie, by spędzać tam rekreacyjnie czas, ale jak przychodzi co do czego, to zbyt niebezpiecznie by zostać XD

Mnie realnie po prostu przeraża ten ukraiński nacjonalizm - albo jesteś z nami, albo przeciwko nam i poczucie, że wszystko im się należy, najlepiej za darmo tu i teraz, i to kombinatorstwo. To widać w skali mikro i makro - bo sama zaczęłam zauważać to Zełeńskie "daj daj bo walczymy za Europę" (nie, walczcie za siebie; to daj od broni po przyspieszenie akcesji do UE do hajsu na "odbudowę'). Do tego ta wygodna wymówka na wszystko (wielokrotnie się z tym spotkałam niestety i myślę, że oni w to wierzą), że jak jakieś złe zachowanie Ukraińca to "na pewno rosyjska prowokacja, to nie Ukrainiec tylko Rosjanin z Donbasu" XD Jakby spójrzcie prawdzie w oczy, każdy naród ma i kumatych ludzi, i zakały, a tu zaklinanie rzeczywistości takie, jakby wszyscy Ukraińcy to anioły na ziemi XD Zobaczcie na nacje typu Wietnamczycy czy Indusi - kulturowo niby bardzo odlegli, ale bardzo ciężko pracują, mimo kompletnie innego języka rodzimego uczą się polskiego tak, żeby się dogadać i raczej się integrują, są częścią społeczności. Ukraińcy z kolei mam wrażenie że zwyczajnie czują wobec nas tylko pogardę
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Parzucha

Post autor: SmokAnalog »

erwer133 pisze: czw lip 23, 2026 5:42 pm No wszyscy zostańmy informatykami, lekarzami i prezesami banków. Cudowna wizja rzeczywistości. Każdy człowiek jest kowalem własnego losu i tym podobne bzdury kolportowane przeważnie przez chłopków roztropków.
Piszę przecież, że to nie jest żaden obowiązek, a jeśli kogoś to boli, że janusze zatrudniają obcokrajowców, to winić należy januszy, a nie tych obcokrajowców, często oszukiwanych i wykorzystywanych przez chu*owych pracodawców.
Żyjesz w zboczonym świecie iluzji ego.
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
RARY

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Chciałem napisać post ale teraz się boję xD

W każdym razie i skrócie. Tak, zmieniło się, na minus. Byłem wiele razy na Ukrainie, po wybuchu wojny przyjęliśmy pod swój dach imigrantów - znajomej chrzestni starsi ludzie z córką i wnuczką, cztery osoby, pomieszkali na początku 3 miesiące aż zdecydowali co dalej. Pomagaliśmy, i oni dalej są super dalej mamy kontakt po kilku latach, nic do nich nie mam. Do narodu w większości też nie, ale zaskakująco dużo miałem w otoczeniu takich cwanych Ukrainek typu zostawiła męża na froncie a w Polsce szuka sponsora. Łącznie trzy przypadki. Coś takiego mnie wybitnie obrzydza. I znam ludzi którzy cierpieli z tego powodu jako ci wyrolowani. No ale to jest wszystko nic, to też mogło się zdarzyć między polkami i Polakami. Natomiast to co odwala Zelenski… ja się w stu procentach zgadzam z terrible i z Leszkiem Millerem który to skomentował. Największy sojusznik najbliższy sąsiad a komik prezydent prowadzi do eskalacji konfliktu na każdym możliwym froncie. Rozumiem że mogl być niezadowolony z powodu odebrania orderu, ale najlepsza reakcja byłby brak reakcji a nie ten jeszcze się bawi w jakieś Twittery i wysyłanie kurierem dla beki. Myślę że to nawet nie było na poziomie Putina. Żenujące.
jak to kiedys ktos mądry powiedział: „🐠 tu 🐠 tam 🐠 bylo 🐠 jest i 🐠 będzie”.