Start
Mój profil

Znaki zodiaku

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Verbena95
KołczGrzesiu

Re: Znaki zodiaku

Post autor: Verbena95 »

Sarabi96 pisze: sob lip 11, 2026 6:37 pm Cytując klasyka, myślę że nie ma tak, że dobrze albo że nie dobrze 🫶 Gwiazdy nas nie determinują, tylko dają pewne predyspozycje -niektóre z nich są naszymi mocnymi stronami, a inne słabościami, nad którymi można pracować i nauczyć się wykorzystywać na swoją korzyść (np. taki grzegorz braun, który ma Merkurego w najsłabszej pozycji - Rybach i to w retrogradacji, jest znany z tego, jakim jest dobrym mówcą i retorykiem). Nie ma sensu patrzeć na siebie przez pryzmat sympatii lub antypatii innych ludzi do jakiegoś znaku, a dla nawiedzonych zodiakar miejmy litość i nie starajmy się ich doinformować lub wyprowadzać z błędu 🙏💕
U Brauna to raczej opozycja Słońca do koniunkcji Urana z Plutonem "robi" te wszystkie "akcje" (robi to oczywiście w przenośni).
I też nie zgadzam się, że jeśli planeta jest w upadku, to jest w słabej pozycji, choć czasem może tak być, ale często jest tak, że coś we władztwie albo wywyższeniu niezbyt działa, bo jest zbyt łatwo, to trochę tak jak z trygonami i sekstylami - może się nie chcieć. A jak coś jest po kwadraturze, to to wymusza działanie z racji napięciowości samej kwadratury. Z opozycją podobnie. I dlatego Braun czuje od czasu do czasu przymus odwalenia własnej minirewolucji (Uran), nawet jak to ma być bardzo intensywne, a nawet brutalne działanie (Pluton), obie planety reprezentują radykalizm na swój sposób i dlatego jak to jest w opozycji do Słońca, to taka jest po prostu jego natura i wiadomo, że bez odwalenia czegoś od czasu do czasu się nie odbędzie. To tak jak Trump, urodzony na pełni w Strzelcu (sama pełnia jest już bardzo napięciowym aspektem, wiem, bo ja również na pełni urodzona), a Słońce w Bliźniętach w koniunkcji z Uranem i Węzłem Północnym - to oczywiste, że rano mówi A, a wieczorem B, przy takim układzie to inaczej nie będzie. Ale może dla mnie jako uranika z kwadraturą Urana do Merkurego i Słońca to nie jest nic nienaturalnego, bo jako uranik uważam, że zmiany są jedyną stałą. A ten Merkury w retro w Rybach u Brauna też się zgadza, bo on też jest reżyserem, to świetna pozycja dla tak neptunicznego i artystycznego zawodu.
Wracając do planet w upadku, ja mam Wenus w Pannie i uważam, że to super pozycja, u mnie na dodatek boostowana, a jakże, Uranem :) Ale dzięki temu nie ma w moich działaniach twórczych chaosu, musi być jakaś metodologia i rzeczy muszą być stabilne i się ogólnie kupy trzymać. Nie znoszę działania po łebkach, bajzlu i nie wiedzenia, czego się chce. Planeta w upadku albo na wygnaniu musi często znaleźć swój unikalny sposób wyrażenia siebie, a że wymaga to pracy, to efekty mogą być lepsze, niż gdyby planeta była w uprzywilejowanej dla siebie pozycji (godności).
No i tak, każdy znak ma swoje wady i zalety, można się ogólnie z jakimś znakiem lepiej lub gorzej dogadywać, ale to nie znaczy, że znak ten jest lepszy lub gorszy.
Verbena95
KołczGrzesiu

FigGa pisze: sob lip 11, 2026 9:35 pm Dziewczyny gdzie mogę znaleźć jak to obliczać? Jakaś dobra strona gdzie to jest wytłumaczone? 🤔 Zaciekawilyscie mnie 🤭
Fajna i zupełnie darmowa - Astro Seek, tam można różne rzeczy wyliczać - od swojego horoskopu urodzeniowego (birth chart calculator), po synastrię (porównawczy dwóch horoskopów - osoba A i B - dla różnych relacji), composite (horoskop wektorowy - jaka jest istota relacji), tranzyty i wiele innych rzeczy. No ale trzeba umieć czytać wykres ("kółko" kosmogramu) i wiedzieć:
- co oznaczają poszczególne aspekty i ich symbole (koniunkcja, opozycja, kwadratura, trygon, sekstyl), czy one w ogóle są, czy tylko to tabelka wyrzuciła, albo czy tabelka czegoś nie pominęła (kwestia m.in. szerokości tzw. orby, czyli kąta odchylenia miedzy planetami) - jeśli korzysta się z tabelki (najlepiej czytać bezpośrednio z wykresu, ale na początek tabelki mogą być pomocne),
- trzeba znać godności planetarne (władztwo, wywyższenie, upadek, wygnanie, peregrynacja),
- znać znaczenie osi horoskopu (ascendent, descendent, imum coeli, medium coeli),
- znaczenia 12 domów horoskopu (oraz ich sile - poczynając od domów kątowych, które są rozpoczynane przez osie horoskopu, po następujące i upadające),
- czym charakteryzują się każdy ze znaków (oraz ich żywioły i jakości, planety odpowiadające za każdy znak - klasycznie i współcześnie)

To taka podstawowa struktura, którą warto znać, jest oczywiście mnóstwo innych tematów, ale potem to też jest kwestia interpretacji wyżej wymienionej wiedzy. Ja też się cały czas uczę astrologii, niczym Andrzej (to może zły przykład :) ), bo to kopalnia wiedzy, ale jaka frajda. Życzę powodzenia w zgłębianiu tej królewskiej dyscypliny! (bo astrologia była w dawnych czasach używana głównie przez królów do przewidywania i strategii)

Struktura wypowiedzi i nakierowanie na odpowiednie zagadnienia sponsorowane przez moje:
- Wenus w Pannie
- Saturna w Wadze
:)
chleb_ze_smalcem
FejkTiffany

Post autor: chleb_ze_smalcem »

A wyznajecie zasadę żeby się ubierać, malować i ogólnie „wygladac” zgodnie ze swoja wenus czy raczej z ascendentem?
Spotykam równie dużo zodiakar które są za Wenus co tych za ascendentem.
Verbena95
KołczGrzesiu

chleb_ze_smalcem pisze: sob lip 11, 2026 10:36 pm A wyznajecie zasadę żeby się ubierać, malować i ogólnie „wygladac” zgodnie ze swoja wenus czy raczej z ascendentem?
Spotykam równie dużo zodiakar które są za Wenus co tych za ascendentem.
No ja w sumie robię to, co mi mój Uran podpowiada, którego mam w zerowym sekstylu do Wenus, czyli ogólnie - mam wywalone na wszelkie oczekiwania (im bardziej ktoś mówi, że ktoś coś powinien, to ja tym bardziej uważam, że nie powinien :) ) i lubię oryginalność i ekscentryczność, ale też przestrzegam dress code'u jeśli taki istnieje (ale to mój Saturn, nikt mi tego nie narzuca, ja sama uważam, że należy przestrzegać), ogólnie bawię się wyglądem i uważam, że to jest super frajda (Wenus w 5 domu, gdzie Wenus ma tzw. joy :) ). Ja jako przekorny uranik mówię, kieruj się czym tylko chcesz, może być wenus, może być ascendent, ale totalnie nie musi to być to, myślę że to zależy od indywidualnego horoskopu, do czego ktoś będzie miał tendencje, tak jak na moim przykładzie. A takie sztampowe wkładanie kogoś w sztywne ramy typu Wenus albo ascendent, to faktycznie musi pochodzić od tych, którzy tylko to umieją w horoskopie wyczytać i przeczytali też jakieś opisy np. Wenus w Byku itd., ale już nie umieją tego zinterpretować w kontekście całego horoskopu.
Sarabi96

Post autor: Sarabi96 »

Verbena95 pisze: sob lip 11, 2026 10:46 pm kieruj się czym tylko chcesz, może być wenus, może być ascendent, ale totalnie nie musi to być to, myślę że to zależy od indywidualnego horoskopu, do czego ktoś będzie miał tendencje, tak jak na moim przykładzie.
This!! 💯 Myślę że warto spojrzeć na różne pozycje (asc., wenus, lilith etc) i ostatecznie samej wybrać, z czym się najlepiej czujesz, bo nie ma na to żadnej sztywnej reguły która u wszystkich będzie się sprawdzać.
Ja pomimo ascendantu w skorpionie nie rezonuję z taką estetyką, bo mam zdecydowaną przewagę powietrza w reszcie chartu, więc ubieram się wg lilith w rybach, która jest w trygonie do asc. i łagodzi tę mroczną aurę ;D
czekoladaat
Siatkarka

Post autor: czekoladaat »

U mnie dużo wody i 🌙 w skorpionie, więc myślę, że mogę się wypowiedzieć w sprawie panien. Denerwują mnie pod kątem „porządnictwa myślowego”. Ja lubię głębię, lubię drążyć, biorę pod uwagę różne nieoczywiste powody różnych zdarzeń, a mam wrażenie, że dla panien wszystko musi być poukładane, i mają sztywne myślenie schematowe. Ciężko się z nimi zagłębić w jakąś wiedzę tajemną i te tematy, bo dla nich to już za dużo. Moim zdaniem są trochę jak 4 numerologiczną, lubią i potrzebują struktury. Widzę, że jest tu parę osób mądrzejszych ode mnie, czy na podstawie moich planet bylibyście w stanie powiedzieć mi coś więcej o sobie? Mam wrażenie, że trochę utknęłam już w tej astrologii, potrzebuję nowego spojrzenia, może ktoś powie mi coś, czego jeszcze nie wiem 🫣
Słońce wodnik 12 dom
Asc Baran 1 dom
Księżyc skorpion 7 dom
Merkury wodnik 11 dom
Mars ryby 12 dom
Wenus koziorożec 10 dom
Jowisz ryby 12 dom
Saturn Baran 12 dom
Uran wodnik 11 dom
Neptun wodnik 11 dom
Pluton strzelec 8 dom
Lilith waga 6 dom
Chiron skorpion 7 dom
Aspekty w załączniku
Załączniki
fw_1783842155460.jpg
fw_1783842155460.jpg (44.21 KiB) Przejrzano 648 razy
Push
PinkParty

Post autor: Push »

czekoladaat pisze: ndz lip 12, 2026 9:46 am Słońce wodnik 12 dom
Asc Baran 1 dom
Księżyc skorpion 7 dom
Merkury wodnik 11 dom
Mars ryby 12 dom
Wenus koziorożec 10 dom
Jowisz ryby 12 dom
Saturn Baran 12 dom
Uran wodnik 11 dom
Neptun wodnik 11 dom
Pluton strzelec 8 dom
Lilith waga 6 dom
Chiron skorpion 7 dom
Aspekty w załączniku
Z samego Twojego położenia domów rzuca mi się w oczy obsada domów 12,7,11 i 8.
Stąd moje pytania - czy jesteś skrytą, bardziej introwertyczna osobą? Obsada domu 11. wskazywałaby na to, że Twoje kontakty z innymi mogą być specyficzne? Jak wyglądają Twoje kontakty z innymi kobietami? Jaki jest charakter Twojej pracy?
O głębi świadczy nie tylko Księżyc w Skorpionie, ale też Pluton w 8. domu - położenie, które rzadziej widzę u innych, a jest bardzo specyficzne.
Moim zdaniem masz potencjał do świetnej pracy, która jest dostępna dla nielicznych.
Wenus w 10. domu to piękne położenie. Drugim mocnym jest Jowisz w 12. domu - powinien chronić przed ukrytymi wrogami.
Fajny jest też Merkury w 11. domu, ale poza nim są też trudne położenia 11. domu.
Awatar użytkownika
iksde12345
Migocząca Świeczka

Post autor: iksde12345 »

czekoladaat pisze: ndz lip 12, 2026 9:46 am U mnie dużo wody i 🌙 w skorpionie, więc myślę, że mogę się wypowiedzieć w sprawie panien. Denerwują mnie pod kątem „porządnictwa myślowego”. Ja lubię głębię, lubię drążyć, biorę pod uwagę różne nieoczywiste powody różnych zdarzeń, a mam wrażenie, że dla panien wszystko musi być poukładane, i mają sztywne myślenie schematowe. Ciężko się z nimi zagłębić w jakąś wiedzę tajemną i te tematy, bo dla nich to już za dużo. Moim zdaniem są trochę jak 4 numerologiczną, lubią i potrzebują struktury. Widzę, że jest tu parę osób mądrzejszych ode mnie, czy na podstawie moich planet bylibyście w stanie powiedzieć mi coś więcej o sobie? Mam wrażenie, że trochę utknęłam już w tej astrologii, potrzebuję nowego spojrzenia, może ktoś powie mi coś, czego jeszcze nie wiem 🫣
Słońce wodnik 12 dom
Asc Baran 1 dom
Księżyc skorpion 7 dom
Merkury wodnik 11 dom
Mars ryby 12 dom
Wenus koziorożec 10 dom
Jowisz ryby 12 dom
Saturn Baran 12 dom
Uran wodnik 11 dom
Neptun wodnik 11 dom
Pluton strzelec 8 dom
Lilith waga 6 dom
Chiron skorpion 7 dom
Aspekty w załączniku
Mój chłop to jest chodząca panna, ma chyba z 6 planet w tym zodiaku (w tym słońca) i strasznie mnie irytuje z tym planowaniem wszystkiego
Black Mental
RóżowePolo

Post autor: Black Mental »

Black Mental pisze: ndz lip 12, 2026 2:38 pm Nie chcę spamować ale może ktoś ma ochotę i trochę wiedzy żeby powiedzieć mi coś więcej niż chat ;)

Dom Planety
I Ascendent w Byku
II —
III —
IV —
V —
VI Chiron, Węzeł Północny
VII Pluton (blisko Descendentu)
VIII Słońce, Merkury, Wenus, Mars, Jowisz
IX Księżyc, Uran, Neptun
X MC w Koziorożcu
XI Saturn
XII —c

Słońce w Strzelcu w VIII domu
Księżyc w Koziorożcu (IX dom)

Stellum w Strzelcu
- Słońce
- Merkurego
- Wenus
- Marsa
- Jowisza
- Plutona

Saturn w Rybach

Uran i Neptun w Koziorożcu

Lilith w Raku
Chiron w Wadze
Mała korekta:

Dom Planety
I Ascendent w Byku
II —
III —
IV —
V —
VI Chiron, Węzeł Północny
VII Merkury, Słońce, Pluton (blisko Descendentu)
VIII Wenus, Mars, Jowisz
IX Księżyc,
X Uran, Neptun, MC w Koziorożcu
XI ---
XII Saturn

Słońce w Strzelcu w VIII domu
Księżyc w Strzelcu (IX dom)

Stellum w Strzelcu
- Słońce
- Księżyc
- Merkury
- Wenu
- Mars
- Jowisz
- Pluton

Saturn w Rybach

Uran i Neptun w Koziorożcu

Lilith w Raku w 3 domu
Chiron w Wadze
Węzeł północny w Wadze w 6 domu
Awatar użytkownika
odpalskreta
ToTylkoHermes

Post autor: odpalskreta »

A co myślicie o wagach? Jestem waga, mam wagę w księżycu, słońcu i kilku innych, aw asc skorpiona akurat
Awatar użytkownika
iksde12345
Migocząca Świeczka

A które aspekty w kosmogramie wgl odpowiadają za seksualność i wgl za podejście do seksu?
Sarabi96

Post autor: Sarabi96 »

iksde12345 pisze: ndz lip 12, 2026 8:48 pm A które aspekty w kosmogramie wgl odpowiadają za seksualność i wgl za podejście do seksu?
mars, lilith, 5 i 8 dom
Push
PinkParty

Sarabi96 pisze: ndz lip 12, 2026 9:17 pm mars, lilith, 5 i 8 dom
Dokładnie. Dodałabym jeszcze znak Skorpiona.

Ja mam 3 planety w 5. domu (stellium) i 2 planety w 8. domu, do tego 2 planety w Skorpionie xd
chleb_ze_smalcem
FejkTiffany

Sarabi96 pisze: sob lip 11, 2026 11:23 pm This!! 💯 Myślę że warto spojrzeć na różne pozycje (asc., wenus, lilith etc) i ostatecznie samej wybrać, z czym się najlepiej czujesz, bo nie ma na to żadnej sztywnej reguły która u wszystkich będzie się sprawdzać.
Ja pomimo ascendantu w skorpionie nie rezonuję z taką estetyką, bo mam zdecydowaną przewagę powietrza w reszcie chartu, więc ubieram się wg lilith w rybach, która jest w trygonie do asc. i łagodzi tę mroczną aurę ;D
No tak, ubieram się jak mi pasuje. Po prostu ciekawi mnie czy ktoś faktycznie zwraca uwagę na astrologię przy wybieraniu swojego stylu, czy to wymysł witchtoka. Mi się gust średnio zgadza z tym w czym teoretycznie miałabym wyglądać najlepiej, poza ascendentem.
Awatar użytkownika
iksde12345
Migocząca Świeczka

Sarabi96 pisze: ndz lip 12, 2026 9:17 pm mars, lilith, 5 i 8 dom
No ja mam Marsa w strzelcu w 6 domu, Lilith w wodniku 9 dom, moim 5 domem rządzi Wenus, a 8 domem - Saturn XD
Push
PinkParty

odpalskreta pisze: ndz lip 12, 2026 6:41 pm A co myślicie o wagach? Jestem waga, mam wagę w księżycu, słońcu i kilku innych, aw asc skorpiona akurat
Hmm, Waga nie jest znakiem, z którym mi po drodze, ale co nieco mogę powiedzieć na podstawie wieloletnich obserwacji tego znaku (btw, wszystkie staram się obserwować). Wagi zwykle są niezłe wyposażone przez naturę - często w urodę i prawie zawsze dyplomację oraz takt. To znak, który poszukuje harmonii we wszystkim i dąży do niej oczywiście w relacjach, uwielbia wymianę myśli i poglądów, pragnie piękna i symbiozy, no i nade wszystko ceni sobie uprzejmość i umiar. Niestety wszystko ma swoją ciemną stronę...Wagi chcą tego wszystkiego w relacjach, bo Waga definiuje siebie poprzez relacje. Stąd niestety blisko do tego, żeby w związku stać się "wycieraczką" - przepraszam za to określenie, ale angielskie "doormat" najlepiej oddaje o co chodzi. Wagi często zatracają się w relacjach i za cenę związku pozwalają siebie zdradzać, oszukiwać, pozwalają na brak szacunku. Oczywiście zależy jakim typem Wagi jesteś, bo są różne - jedne pozwalają się traktować tylko po królewsku i mają syndrom królowej i już po jednym nie takim zachowaniu mówią partnerowi do widzenia, jeszcze inne to te z mocnym wpływem Skorpiona - one same są sprytne i dobierają sobie partnera dla korzyści i to prędzej one by mogły zdradzić...Nie wiem jakim typem akurat jesteś, na ile silna jest u Ciebie energia Wagi, a na ile sąsiedniego znaku Skorpiona...Piszesz, że masz Asc w Skorpionie, więc może to tylko jedno położenie w tym znaku - ten Ascendent jest specyficzny...podejrzliwy, nieufny, może być także mściwy. Ale jeśli masz więcej Wagi, to będziesz bliżej archetypu tego znaku. A archetyp Wagi to oddanie relacjom, poszukiwanie w życiu piękna i harmonii, małżeństwo, uprzejma wymiana myśli z innymi, takt, delikatność.

I chociaż z solarnymi Wagami mi nie po drodze, to Księżyc w Wadze bardzo sobie cenię - fajne położenie, chociaż podobno daje syndrom "people pleaser", a to nie jest nadzwyczaj pozytywne. Ale tak, Księżyc w Wadze ma mnóstwo zalet.
czekoladaat
Siatkarka

Post autor: czekoladaat »

Push pisze: ndz lip 12, 2026 12:58 pm [quote=czekoladaat post_id=3656998 time=<a href="tel:1783842364">1783842364</a> user_id=270443]
Słońce wodnik 12 dom
Asc Baran 1 dom
Księżyc skorpion 7 dom
Merkury wodnik 11 dom
Mars ryby 12 dom
Wenus koziorożec 10 dom
Jowisz ryby 12 dom
Saturn Baran 12 dom
Uran wodnik 11 dom
Neptun wodnik 11 dom
Pluton strzelec 8 dom
Lilith waga 6 dom
Chiron skorpion 7 dom
Aspekty w załączniku
Z samego Twojego położenia domów rzuca mi się w oczy obsada domów 12,7,11 i 8.
Stąd moje pytania - czy jesteś skrytą, bardziej introwertyczna osobą? Obsada domu 11. wskazywałaby na to, że Twoje kontakty z innymi mogą być specyficzne? Jak wyglądają Twoje kontakty z innymi kobietami? Jaki jest charakter Twojej pracy?
O głębi świadczy nie tylko Księżyc w Skorpionie, ale też Pluton w 8. domu - położenie, które rzadziej widzę u innych, a jest bardzo specyficzne.
Moim zdaniem masz potencjał do świetnej pracy, która jest dostępna dla nielicznych.
Wenus w 10. domu to piękne położenie. Drugim mocnym jest Jowisz w 12. domu - powinien chronić przed ukrytymi wrogami.
Fajny jest też Merkury w 11. domu, ale poza nim są też trudne położenia 11. domu.
[/quote]

Dziękuję za odpowiedź! Czy skryta.. hm zależy dla kogo, jak czuję się gdzieś niepewnie, to raczej mało mówię, ale jak poczuje się dobrze, to jestem straszną gadułą, odbierają mnie za duszę towarzystwa, a wewnątrz często potrzebuję odpocząć od ludzi, ostatnio aż za bardzo lubię swoje zacisze domowe, choć zawsze kochałam wychodzić do ludzi, ale pewnie jest to powiązanie aktualnie z moimi lękami. Z kobietami kiedyś było ciężko, aktualnie jest dobrze, chociaż w ich oczach często jestem odbierana jako konkurencja, uważają mnie za odważną i pewną siebie (prawdopodobnie asc), a w głębi jestem bardzo delikatna. Jeśli chodzi o pracę to nienawidzę ograniczeń i narzucania, więc mam własną firmę z usługami muzycznymi dla dzieci.
Ostatnio jestem bardzo wycofana, ale w sumie ktoś tu zapytał o ubiór i powiem, że u mnie wpływa na to Wenus w koziorożcu, księżyc w skorpionie i ryby, co znaczy, że lubię porządne rzeczy, lubię wyglądać z klasą, choć czasem lubię być w rozciągniętych dresach (ryby=zmiennosc), ale mam słabość do ciemnych włosów, opalenizny, seksapilu, zapachu i czystości (tu się kłania skorpion). Z czystością jest to dość obsesyjne, bo co chwila myję ręce, uwielbiam czyste ubrania, zmysł zapachu mam ogromnie rozwinięty
Verbena95
KołczGrzesiu

Push pisze: wt lip 14, 2026 12:22 am Hmm, Waga nie jest znakiem, z którym mi po drodze, ale co nieco mogę powiedzieć na podstawie wieloletnich obserwacji tego znaku (btw, wszystkie staram się obserwować). Wagi zwykle są niezłe wyposażone przez naturę - często w urodę i prawie zawsze dyplomację oraz takt. To znak, który poszukuje harmonii we wszystkim i dąży do niej oczywiście w relacjach, uwielbia wymianę myśli i poglądów, pragnie piękna i symbiozy, no i nade wszystko ceni sobie uprzejmość i umiar. Niestety wszystko ma swoją ciemną stronę...Wagi chcą tego wszystkiego w relacjach, bo Waga definiuje siebie poprzez relacje. Stąd niestety blisko do tego, żeby w związku stać się "wycieraczką" - przepraszam za to określenie, ale angielskie "doormat" najlepiej oddaje o co chodzi. Wagi często zatracają się w relacjach i za cenę związku pozwalają siebie zdradzać, oszukiwać, pozwalają na brak szacunku. Oczywiście zależy jakim typem Wagi jesteś, bo są różne - jedne pozwalają się traktować tylko po królewsku i mają syndrom królowej i już po jednym nie takim zachowaniu mówią partnerowi do widzenia, jeszcze inne to te z mocnym wpływem Skorpiona - one same są sprytne i dobierają sobie partnera dla korzyści i to prędzej one by mogły zdradzić...Nie wiem jakim typem akurat jesteś, na ile silna jest u Ciebie energia Wagi, a na ile sąsiedniego znaku Skorpiona...Piszesz, że masz Asc w Skorpionie, więc może to tylko jedno położenie w tym znaku - ten Ascendent jest specyficzny...podejrzliwy, nieufny, może być także mściwy. Ale jeśli masz więcej Wagi, to będziesz bliżej archetypu tego znaku. A archetyp Wagi to oddanie relacjom, poszukiwanie w życiu piękna i harmonii, małżeństwo, uprzejma wymiana myśli z innymi, takt, delikatność.

I chociaż z solarnymi Wagami mi nie po drodze, to Księżyc w Wadze bardzo sobie cenię - fajne położenie, chociaż podobno daje syndrom "people pleaser", a to nie jest nadzwyczaj pozytywne. Ale tak, Księżyc w Wadze ma mnóstwo zalet.
Waga jak dla mnie super, ale najbardziej nie lubię w niej jej niezdecydowania. Ale od czego Waga ma Lwa? Żeby zdecydował :) Tylko bycie ciągle osobą muszącą decydować może być trochę męczące. Ale taka natura Lwa, jak nie mogę decydować, to czuję się źle, dlatego unikam takich sytuacji. Ja mam 3 planety w Wadze, ale bardzo silne Słońce, więc niezdecydowania Wagi nie mam, ale inne cechy pozytywne, te które opisujesz, już tak. Poza tym kreatywność i zamiłowanie do piękna i sztuki. A dobre wychowanie i maniery to wręcz muszą być (a o to często tak ciężko), nie cierpię prostactwa, nieokrzesania i jak ludzie nie potrafią stać w kolejkach. Jak coś robię, to musi być na wysokim poziomie i tego samego wymagam od innych, to zapewne też zasługa Saturna w Wadze. Ale to też nie taka super pozycja w młodości, szczególnie w kontekście ogólnych przeszkód w życiu i wspomnianego przez ciebie people pleaserstwa. Ale: z tego da się wyrosnąć, jeśli się tylko zrobi co według saturnicznej zasady? Ano właśnie: nad tym popracuje! Ale to prawda, Wagi potrafią być właśnie takimi people pleaserami i nie stawiać granic. Nie chcą się kłócić, ale czasem to jedyna droga do przełamania czegoś. Natomiast takie bardziej plutoniczne Wagi już będą się kłócić i nie będą aż takimi people pleaserami, znam / znałam takie dwie i to zdecydowanie nie był ten typ Wagi, który lubię, nie były też jakoś szczególnie dobrze wychowane niestety. To nawet nie do końca kwestia plutoniczności, a po prostu ich kiepskiego charakteru. Bo np. plutoniczne lub plutoniczno-saturniczne Wagi z Wenus w Skorpionie (kocham tą pozycję Wenus) są mega fajnymi, ciekawymi i oryginalnymi osobami. A że ja mam Urana w Skorpionie, to jest szansa, że ta ich Wenus na niego trafi i to jest zawsze strzał w dziesiątkę. Rozumiemy się na poziomie uranicznego odlotu i to jest super.
Poza tym to, czego Waga wprost nie powie, powie Skorpion, co bardzo sobie w tym znaku cenię, bardzo lubię, jak ktoś nie owija w bawełnę.
chleb_ze_smalcem
FejkTiffany

Z wagami mi nie po drodze, jak dotąd. Te co spotkałam to były takie właśnie niezdecydowane i people pleasers. I tak owijały w bawełnę… Najgorzej jak miałam taką wagę w szefostwie. Jedną wagę bardziej znam co ma więcej skorpiona i Plutona i tak jest już bardziej zdecydowana ale i tak średnio mogę się z nią dogadać, bo znowu inne jej cechy mi nie pasują. Jestem skorpion z dużą ilością Wodnika, lwa i koziorożca. Waga, rak, ryby, panna, bliźnięta i czasem trochę strzelce są dla mnie wyzwaniem.
Push
PinkParty

chleb_ze_smalcem pisze: śr lip 15, 2026 12:54 pm Z wagami mi nie po drodze, jak dotąd. Te co spotkałam to były takie właśnie niezdecydowane i people pleasers. I tak owijały w bawełnę… Najgorzej jak miałam taką wagę w szefostwie. Jedną wagę bardziej znam co ma więcej skorpiona i Plutona i tak jest już bardziej zdecydowana ale i tak średnio mogę się z nią dogadać, bo znowu inne jej cechy mi nie pasują. Jestem skorpion z dużą ilością Wodnika, lwa i koziorożca. Waga, rak, ryby, panna, bliźnięta i czasem trochę strzelce są dla mnie wyzwaniem.
Dlaczego Ryby są dla Ciebie wyzwaniem?
chleb_ze_smalcem
FejkTiffany

Push pisze: śr lip 15, 2026 2:19 pm Dlaczego Ryby są dla Ciebie wyzwaniem?
Energetycznie mi nie pasują. Ryby, w znaczeniu tego co ten znak opisuje, nie w znaczeniu personalnym, są dla mnie zbyt oderwane od rzeczywistości, z głową w chmurach, za bardzo emocjonalne w sposób czasem aż histeryczny, niezdecydowane, zbyt marzycielskie, i zdecydowanie za wrażliwe. Tu pisze o takich typowych, czystych rybich stronach, bez brania pod uwagę innych aspektów, bo wiadomo, że każdy jest inny i ma jakieś wpływy w kosmogramie. Często jak jest np księżyc rybach, to ja nic nie robię, bo mi ta energia nie podchodzi zupełnie.
Jeśli chodzi o ludzi spod tego znaku, to miałam w otoczeniu parę osób ryb. Z jedną rybą się nawet się spotykałam i to nie skończyło się dobrze. Ale spotykałam się też z innym skorpionem i też nie skończyło się to dobrze, więc nie ma reguły xd
Push
PinkParty

chleb_ze_smalcem pisze: śr lip 15, 2026 10:24 pm Energetycznie mi nie pasują. Ryby, w znaczeniu tego co ten znak opisuje, nie w znaczeniu personalnym, są dla mnie zbyt oderwane od rzeczywistości, z głową w chmurach, za bardzo emocjonalne w sposób czasem aż histeryczny, niezdecydowane, zbyt marzycielskie, i zdecydowanie za wrażliwe. Tu pisze o takich typowych, czystych rybich stronach, bez brania pod uwagę innych aspektów, bo wiadomo, że każdy jest inny i ma jakieś wpływy w kosmogramie. Często jak jest np księżyc rybach, to ja nic nie robię, bo mi ta energia nie podchodzi zupełnie.
Jeśli chodzi o ludzi spod tego znaku, to miałam w otoczeniu parę osób ryb. Z jedną rybą się nawet się spotykałam i to nie skończyło się dobrze. Ale spotykałam się też z innym skorpionem i też nie skończyło się to dobrze, więc nie ma reguły xd
To ja jestem solarną Rybą, ale z Księżycem w Skorpionie i zawsze mnie Skorpiony frapowaly ;)
Myślałam, że tym dwóm znakom wodnym będzie bliżej do siebie, ale okazuje się, że może być różnie.

A Księżyca w Rybach to akurat sama znieść nie mogę i aż brakuje mi słów na wyrażenie, jak bardzo mnie irytuje akurat to położenie.
Awatar użytkownika
iksde12345
Migocząca Świeczka

A co jest nie tak z księżycem w rybach?
Push
PinkParty

iksde12345 pisze: pt lip 17, 2026 9:58 am A co jest nie tak z księżycem w rybach?
Często jest nadmiernie emocjonalny, przewrażliwiony, nazbyt uduchowiony, naiwny...Ale jeśli dobrze się blenduje z określonym znakiem słonecznym, to może być spoko.
Awatar użytkownika
odpalskreta
ToTylkoHermes

Post autor: odpalskreta »

Ja z perspektywy wagi mogę wam powiedzieć, że najbardziej mi personalnie po drodze z lwami, pannami, skorpionami, rybami I wodnikami, ale najlepiej z pannami I wodnikami.
Z pannami I wodnika niemalże od razu łapie dobry vibe I taką nic porozumienia, zawsze mam o czym gadać i mozna byc przy nich ironicznym, miec czarny humor i aluzje. Z kolei do lwów mam taki stosunek pomiędzy, głównie dlatego, ze zarówno mój były jak I była byli lwami II o ile była ta chemia, erotycznosc I mocne przyciąganie to w takiej relacji romantycznej zdecydowanie to lew byl tym znakiem, ktory dominował, ale jednocześnie był skłonny do zdrady czy manipulacji na wielu poziomach. Jeśli chodzi o skorpiony to są super, ale tutaj są one bardziej takie ekspresyjne I kąśliwe, bezpośrednie co dla wagi może sie wydawać trochę przytłaczające.
Jeśli chodzi o mnie jako o wagę to ja na przykład nie mogę zniesc personalnie innych wag, bo tak ciężko mi się z nimi dogadać i ciężko znalezc jakies tematy I taką nic porozumienia. Dla mnie rozmowy z innymi wagami to sa rozmowy o za przeproszeniem dupie marynie xd nie czuje tego ze z tym znakiem mogłabym pogadać na głębsze tematy inne niż użalanie sie czh pożartować.
Jeśli chodzi o bycie people pleaser to jestem w stanie sie z tym zgodzić bo tez czuje ze chciałbym dogodzić każdemu, ale ja osobiście mam świadomość tego ze sie nie da i często po prostu wiele rzeczy odmawiam co w sumie może byc skutkiem tego ze mam skorpiona w asc. Wiele juz osob mi to powiedzjalo ze mam charakter ktory dobrze by sie sprawdził przy byciu dyktatorem xd