Start
Mój profil

Słowa i frazy, które was irytują

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
Jennifer
GreckieWakacje

Re: Słowa i frazy, które was irytują

Post autor: Jennifer »

SmokAnalog pisze: ndz lip 05, 2026 5:13 pm Mnie by to na pewno wkurzyło, ale tak samo denerwuje mnie używanie "te" zamiasto "to". :(
dziękuję za poprawienie, staram się z tym walczyć, jednak bywa ciężko <3
i am a god
mariaow
Currently:home

Post autor: mariaow »

„Poliki” zamiast „policzki” mówione z pełną powagą, bo ktoś myśli, że „policzek” jest zdrobnieniem. Ręce opadają.
Awatar użytkownika
Fluffyslippers
PinkParty

Post autor: Fluffyslippers »

“Buzia” w kontekście twarzy dorosłej osoby, “siusiak” w kontekście penisa dorosłego faceta, nie znoszę słowa “cipka” i wyrażenia BANAN NA TWARZY
Makówkowe zapalenie opon mózgowych
Verbena95
KołczGrzesiu

Post autor: Verbena95 »

Fluffyslippers pisze: pn lip 06, 2026 7:22 pm “Buzia” w kontekście twarzy dorosłej osoby, “siusiak” w kontekście penisa dorosłego faceta, nie znoszę słowa “cipka” i wyrażenia BANAN NA TWARZY
Ja nic nie chę mówić, ale banan na twarzy kojarzy mi się raczej z bananem w twarzy :) I'm sorry, hahaha :)
chleb_ze_smalcem
KlasaBiznes

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Wszelkie rymy nazw, imion i wyrazów z końcówką „owe” z wyrazem love. Np pelakowelove, franciszkowelove.
Wypala mi oczy jak to widzę. Już pomijając totalne zażenowanie,
jak to się niby wymawia? Jakby love wymówić spolszczając, to będzie się rymować ale serio ktoś tak te nazwy wymawia?
okrutnyTapczan
RóżowePolo

Post autor: okrutnyTapczan »

Ja nie cierpię słowa cipka i ubolewam nad tym, że język polski na razie ma niewiele do zaoferowania w kwestii genitaliów :(
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
LouiBag

Post autor: Anastazja_smietana »

"Kocopoły"
Brzmi prostacko. Kojarzy mi się z nagrzanym januszem, który twoją całą argumentację podsumuje że pier****sz kocopoły bo jego ograniczony chłopski rozum dedukuje inaczej.
Hunde
LemonkowaCola

Post autor: Hunde »

okrutnyTapczan pisze: śr lip 08, 2026 11:12 am Ja nie cierpię słowa cipka i ubolewam nad tym, że język polski na razie ma niewiele do zaoferowania w kwestii genitaliów :(
Zgadzam się. To słowo jest okropne. Jeszcze te wszelkie edukatorki na insta bardzo je forsują. Dla mnie to słowo brzmi wulgarnie i zaraz niepoważnie. Wolę już ścisłe medyczne określenia. Te wszystkie muszelki i brzoskwinki mnie żenują.
Alessa
GreckieWakacje

Post autor: Alessa »

Mnie się przypomniało jeszcze słowo "śpiulkolot". Wiem, że już niemodne, ale tak przerażające, że warto o nim wspomnieć :)
Verbena95
KołczGrzesiu

Alessa pisze: śr lip 08, 2026 12:02 pm Mnie się przypomniało jeszcze słowo "śpiulkolot". Wiem, że już niemodne, ale tak przerażające, że warto o nim wspomnieć :)
To od razu było widać, że to będzie słowo dosłownie na jeden sezon, takie wydumane.
Push
PinkParty

Post autor: Push »

Alessa pisze: śr lip 08, 2026 12:02 pm Mnie się przypomniało jeszcze słowo "śpiulkolot". Wiem, że już niemodne, ale tak przerażające, że warto o nim wspomnieć :)
O Jezu, nie cierpię.
Awatar użytkownika
Werciaaaa
LouiBag

Post autor: Werciaaaa »

ojojać
Push
PinkParty

Post autor: Push »

Werciaaaa pisze: czw lip 09, 2026 12:50 pmojojać
Tego też nie lubię :D Co za irytujące określenie.
Awatar użytkownika
unfaithfully
DamaZpowiśla

Post autor: unfaithfully »

Nienawidze jak ktos ma dziecko i na swoja mame mowi babcia.
Tzn. wiadomo, ze to jest babcia dla Twojego dziecka, to jest normalne. Wiec jak sie np. zwracasz do swojego dziecka to nie powiesz do niego "moja mama dzisiaj nas odwiedzi" tylko "babcia dzisiaj nas odwiedzi", ale jak ktos uzywa slowa babcia na swoja mame kiedy zwraca sie do innych.
Mam taka kolezanke, co juz w sumie na swoja mame mowi tylko i wylacznie "babcia" jak ze mna rozmawia i brzmi to "babcia dzisiaj do nas przyjechala" i zawsze mysle, ze to jej babcia, a nie jej mama.
Awatar użytkownika
Werciaaaa
LouiBag

I jeszcze bowl ... Tak jakby nie można było napisać miska ryżu i tuńczyka czy coś tam
mariaow
Currently:home

Post autor: mariaow »

Werciaaaa pisze: czw lip 09, 2026 12:50 pmojojać
To jeszcze „zaopiekować” (coś, nie że się kimś). Może już tu było. Włosy mi dęba stają od tych pop-psychologicznych określeń.
Awatar użytkownika
Werciaaaa
LouiBag

mariaow pisze: czw lip 09, 2026 4:04 pm To jeszcze „zaopiekować” (coś, nie że się kimś). Może już tu było. Włosy mi dęba stają od tych pop-psychologicznych określeń.
Ooo tak, mnie też
Verbena95
KołczGrzesiu

mariaow pisze: czw lip 09, 2026 4:04 pm To jeszcze „zaopiekować” (coś, nie że się kimś). Może już tu było. Włosy mi dęba stają od tych pop-psychologicznych określeń.
O tak, albo jeszcze "spotkanie się" z tym czy tamtym - w swoim wnętrzu, w czymś z inną osobą itd. Kiedyś słyszałam taką rozmowę, gdzie non stop padały zdania typu: "czy masz przestrzeń, żeby spotkać się z nią na tej płaszczyźnie". Wykręcało mnie z cringu.
Berberyna
Bagietka z szarlott

Post autor: Berberyna »

Mnie irytuje większość sformułowań używanych przez redakcję Pudełka:
- X dorastała na oczach całej Polski (jak to czytam to gały wylatują mi z orbit)
- Y była gwiazdą lat 80. Co u niej słychać?
- grać nogą
- zadać szyku
Pozostałe:
- mega, giga, totalnie - mam wrażenie, że ludzie używający tych słów chcą uchodzić za takich wyluzowanych i młodzieżowych
- “kocham” jako komentarz na czyiś post
- pieścić, pieszczoty - wykręca mnie jak to widzę/słyszę. Kojarzy mi się to z jakimś wąsatym wujkiem albo creepem, który się lubieżnie oblizuje na czyiś widok
- bambosze - jak wyżej, jakiś dziwny dreszcz przebiega mi po plecach jak to słyszę
dysonc99na

Post autor: dysonc99na »

“My maluczcy”, “pouczanie nas maluczkich”, aż mnie skręca jak to słyszę, okropne słowo

Irytuje mnie też przywoływanie zawodu hydraulika w prawie każdej dyskusji (gdy ktoś chce podać przeciwieństwo jakiegoś „inteligenckiego” zawodu), nie wiem, czemu wszyscy tak się go czepili, jakby nie było innych prac fizycznych
Pilu
Mokra Włoszka

Post autor: Pilu »

Kiedy dorosła osoba mówi, że chce kupe. Ide na kupe, zrobiłam kupe. Jak dziecko.
W ogóle słowo kupa mnie odrzuca.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Parzucha

Post autor: SmokAnalog »

Pilu pisze: pt lip 10, 2026 8:47 am Kiedy dorosła osoba mówi, że chce kupe. Ide na kupe, zrobiłam kupe. Jak dziecko.
W ogóle słowo kupa mnie odrzuca.
Albo kiedy dorośli ludzie mówią o rodzicach tatuś i mamusia - creepy vibe, zalatuje dziwnymi relacjami w takiej rodzinie.
Żyjesz w zboczonym świecie iluzji ego.
chleb_ze_smalcem
KlasaBiznes

Post autor: chleb_ze_smalcem »

„Macać się z kimś”, „macać się” na określenie jakichkolwiek czynności intymnych pomiędzy ludźmi. To jest tak obrzydliwe januszowsko- grazżyńskie poniżające określenie 🤮
Awatar użytkownika
berry blast
Trening tenisa

Post autor: berry blast »

skóra zdjęta.
brr.
Awatar użytkownika
MissNobody66
Szarlotta

Post autor: MissNobody66 »

Berberyna pisze: czw lip 09, 2026 5:49 pm - pieścić, pieszczoty - wykręca mnie jak to widzę/słyszę. Kojarzy mi się to z jakimś wąsatym wujkiem albo creepem, który się lubieżnie oblizuje na czyiś widok
Zgadzam się totalnie 🤢 w ogóle nasz język jest pełen takich obleśnych wyrażeń i słów od których człowiekowi robi się niedobrze jak np. baraszkować - to mój absolutny numer jeden obleśnych słów, figlować, bara bara albo ciupciać. Ma - sak- ra.
Każdy jest kowalem swojego losu, ale nie każdy dostaje młotek.