Start
Mój profil

Jaka prawda o ludziach najbardziej was zaskoczył

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
Fluffyslippers
Currently:Dubaj

?? Jaka prawda o ludziach najbardziej was zaskoczył

Post autor: Fluffyslippers »

Mnie najbardziej zaskoczyło to, jak często ludzie kłamią zupełnie bez powodu. Nie mam na myśli wielkich oszustw, tylko drobiazgi. Opowiadają, że byli w jakimś miejscu, znają kogoś znanego albo robili coś niezwykłego, choć nie ma żadnej potrzeby, żeby zmyślać. Często nie daje im to żadnej korzyści, a mimo to koloryzują rzeczywistość. Kiedy zaczelam zwracać na to uwagę, okazało się, że zdarza się to zaskakująco często.

A was jaka prawda o ludziach najbardziej zaskoczyła? Co z czasem zauważyliście?
Makówkowe zapalenie opon mózgowych
chleb_ze_smalcem
FejkTiffany

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Albo wyolbrzymiają. Niektorzy to wręcz kompulsywnie. Jak o czymś opowiadają to zawsze ale to zawsze wyolbrzymia szczegóły.

Mnie zaskoczyło to ile jest w ludziach zazdrości i, że najczęściej też zawiści. Nawet jak ktoś ci słodzi i niby kibicuje, to po czasie wychodzi co naprawdę myśli. To samo z jakąś chorą potrzeba rywalizacji. Zajmujesz się swoim życiem i swoimi celami i zaraz ktoś też robi dokładnie to samo, tylko lepiej, więcej, szybciej i koniecznie chce ci to pokazać.
Przez to czym jestem starsza, tym bardziej nie lubię ludzi. Relacje z ludźmi uważam za nieco przereklamowane. Jak mam komuś pomóc, to zastanowię się 10x zanim się w ogóle odezwę.
Awatar użytkownika
O Matyldo!
MiamiBicz

Post autor: O Matyldo! »

Chwilę się zastanowiłam nad pytaniem z wątku.. i szczerze powiedziawszy na przestrzeni ostatnich lat wydarzył się taki cyrk, że nie wiem czy jest mnie w stanie coś jeszcze zaskoczyć..
Mam wrażenie, że społeczeństwo przeszło jakąś niekorzystną przemianę po pandemii. Daliśmy przestrzeń pato-celebrytom, którzy zarabiają jakieś chore pieniądze i mają negatywny wpływ na młodzież. Atencję/władzę dostają jakieś ciemne gwiazdy, np. Żurnalista, Pasut, Braun czy Trump. Przymykamy oko i szybko zapominamy o grubych aferach (polityka, showbiz). Nie dbamy o jakość wypowiedzi, dyskusji, młodzież często nie potrafi sklecić poprawnie zdania. Nie pamiętam żeby Polacy byli tak podzieleni i wrogo do siebie nastawieni jak dziś. Jest 2026 a u nas zamiast rozwijać edukację keksualną w szkołach zmuszamy dzieci do lekcji religii. Kościół nadal rządzi Polską. Ludzie się wycofali z życia społecznego, nie dbają o relacje, nie wspierają się nawet w trudnych chwilach. Przyjaźń i miłość mają największy kryzys od kiedy pamiętam. Ludzie pokochali wirtualne znajomości i pieniądze. Zauważam też modę na tymczasowość- tymczasowe relacje, związki, praca etc.
Hunde
KlasaBiznes

Post autor: Hunde »

Odnośnie komentarza wyżej widzę pewną nieścisłość - niby Kościół rządzi, a relacje międzyludzkie leżą.
Kościół kładzie nacisk na pomoc bliźniemu, niepozostawaniu obojętnymi, aby dbać o dobrostan innych. Mam na myśli prawdziwą wiarę i ewangelie.
Chyba, że masz na myśli typowe kołtuństwo i dewocje - pokaże się w pierwszej ławce w kościele, a po mszy obgadam pół wsi.
Awatar użytkownika
Jennifer
GreckieWakacje

Post autor: Jennifer »

Hunde pisze: wt lip 07, 2026 11:39 am Odnośnie komentarza wyżej widzę pewną nieścisłość - niby Kościół rządzi, a relacje międzyludzkie leżą.
Kościół kładzie nacisk na pomoc bliźniemu, niepozostawaniu obojętnymi, aby dbać o dobrostan innych. Mam na myśli prawdziwą wiarę i ewangelie.
Chyba, że masz na myśli typowe kołtuństwo i dewocje - pokaże się w pierwszej ławce w kościele, a po mszy obgadam pół wsi.
Kościół w Polsce kładzie nacisk na szczucie na LGBT, kobiety, które dokonują aborcji i bezdzietne pary, pomoc bliźniemu to dla duchownych pojęcie abstrakcyjne.
i am a god
Jhhn
Mokra Włoszka

Post autor: Jhhn »

Nic mnie nie zaskakuje, bo nie urodziłam się wczoraj, by nagle odkryć ludzkość. Większość wymieniona wyżej to zwykle opinie, a nie żadna prawda obajawiona
Awatar użytkownika
O Matyldo!
MiamiBicz

Jennifer pisze: wt lip 07, 2026 12:00 pm Kościół w Polsce kładzie nacisk na szczucie na LGBT, kobiety, które dokonują aborcji i bezdzietne pary, pomoc bliźniemu to dla duchownych pojęcie abstrakcyjne.
No chyba, że “bliźnim” jest duchowny to wtedy wszystko się należy.
Pejczyk Pandory
Samarka

Post autor: Pejczyk Pandory »

Mnie to najbardziej zaskoczyło to jak szybko starzeją się ludzie, od 2004 minęło kilka lat a moje rówieśniczki wyglądają jak 40letnie stare baby. Na szczęście ja dalej jestem młoda i proszą mnie w sklepie o dowód 😜
abigaill
Mokra Włoszka

Post autor: abigaill »

Pejczyk Pandory pisze: wt lip 07, 2026 4:56 pm Mnie to najbardziej zaskoczyło to jak szybko starzeją się ludzie, od 2004 minęło kilka lat a moje rówieśniczki wyglądają jak 40letnie stare baby. Na szczęście ja dalej jestem młoda i proszą mnie w sklepie o dowód 😜
Trollujesz, prawda? To jest stała gadka kobiet - wszyscy są starzy, tylko ja młoda. Siebie nam najtrudniej ocenić, ale inni też myślą o tych, które o dowód pytają, że się postarzały.
Pejczyk Pandory
Samarka

Post autor: Pejczyk Pandory »

abigaill pisze: wt lip 07, 2026 5:07 pm Trollujesz, prawda? To jest stała gadka kobiet - wszyscy są starzy, tylko ja młoda. Siebie nam najtrudniej ocenić, ale inni też myślą o tych, które o dowód pytają, że się postarzały.
Tak, trolowanko. A Twoje słowa to idealne podsumowanie całego tego wątku.
Awatar użytkownika
Fluffyslippers
Currently:Dubaj

Post autor: Fluffyslippers »

Jhhn pisze: wt lip 07, 2026 1:26 pm Nic mnie nie zaskakuje, bo nie urodziłam się wczoraj, by nagle odkryć ludzkość. Większość wymieniona wyżej to zwykle opinie, a nie żadna prawda obajawiona
Gdybym szukała uniwersalnych prawd o ludzkości to szukałabym naukowych artykułów, a nie pytała ludzi na forum. To luźna rozmowa, wymiana myśli
Makówkowe zapalenie opon mózgowych
Awatar użytkownika
O Matyldo!
MiamiBicz

Jhhn pisze: wt lip 07, 2026 1:26 pm Nic mnie nie zaskakuje, bo nie urodziłam się wczoraj, by nagle odkryć ludzkość. Większość wymieniona wyżej to zwykle opinie, a nie żadna prawda obajawiona
🤧
Załączniki
fw_1783463112102.jpg
fw_1783463112102.jpg (27.08 KiB) Przejrzano 353 razy
Jhhn
Mokra Włoszka

Post autor: Jhhn »

Fluffyslippers pisze: wt lip 07, 2026 7:37 pm Gdybym szukała uniwersalnych prawd o ludzkości to szukałabym naukowych artykułów, a nie pytała ludzi na forum. To luźna rozmowa, wymiana myśli
Rozumiem. Więc zaskoczyla mnie w tym momencie prawda, jak ludzie bardzo zaskakują się, gdy ich zaskakujące jest czymś oczywistym i wpadło na to większość ludzkości.
Awatar użytkownika
Blue Spirit
MoetGlass

Post autor: Blue Spirit »

Zaskoczyło mnie ostatnio jak bardzo ilość białka w diecie ma znaczenie i jak bardzo wpływa to na wygląd ciała u kobiet niezależnie od wieku.
Jakiś czas temu zaskoczyło mnie też, że kobiety, te z siłowni, również stosują sterydy i to wcale nie tak rzadko.