Start
Mój profil

Japonia: Osaka i bliższe lub dalsze okolice

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Rabarbarova
GreckieWakacje

Japonia: Osaka i bliższe lub dalsze okolice

Post autor: Rabarbarova »

W przyszłym roku lecę do Japonii służbowo i połączę to z dwoma tygodniami urlopu. Lecę do Osaki i wstępnie planuję odwiedzić jeszcze Hiroshimę, Kyoto i Koyasan.
Czy ktoś był w tych okolicach i coś poleca lub odradza? Jakieś dobre rady?
Oakoak
Szarlotta

Post autor: Oakoak »

Odradzam osake i Dontonbori, to stan umysłu.
Polecam Nare, Kobe, Himeji, ale najbardziej to Kioto
dutchbaby
Currently:Top

Post autor: dutchbaby »

a był ktoś na Okinawie? sorry ze się tak podłączę pod temat ;)
Oakoak
Szarlotta

dutchbaby pisze: wt cze 09, 2026 7:55 am a był ktoś na Okinawie? sorry ze się tak podłączę pod temat ;)
Byłam, fajnie, tak jak w Azji, ale nie jest jakoś wybitnie rajsko
Rabarbarova
GreckieWakacje

dutchbaby pisze: wt cze 09, 2026 7:55 am a był ktoś na Okinawie? sorry ze się tak podłączę pod temat ;)
Śmiało się podłączaj, też o niej myślałam. :)
Rabarbarova
GreckieWakacje

Oakoak pisze: wt cze 09, 2026 3:50 pm Byłam, fajnie, tak jak w Azji, ale nie jest jakoś wybitnie rajsko
No to ja odpuszczę, bo nawet brałam ją pod uwagę, ale wydaje mi się, że są w Japonii miejsca bardziej warte uwagi. Dzięki za podpowiedzi, w Osace tak czy inaczej muszę być przez pierwsze trzy dni, ale praca mi je wypełni, więc wygląda na to, że nie stracę wiele, jeżeli dłużej tam nie zostanę. Jak podróżowałaś na miejscu, pociągami?
dutchbaby
Currently:Top

Post autor: dutchbaby »

to ja się do samej Japonii raczej póki co nie wybieram, ale myślałam, żeby skoczyć na Okinawe z Tajwanu 🤔
Oakoak
Szarlotta

Rabarbarova pisze: śr cze 17, 2026 11:26 pm No to ja odpuszczę, bo nawet brałam ją pod uwagę, ale wydaje mi się, że są w Japonii miejsca bardziej warte uwagi. Dzięki za podpowiedzi, w Osace tak czy inaczej muszę być przez pierwsze trzy dni, ale praca mi je wypełni, więc wygląda na to, że nie stracę wiele, jeżeli dłużej tam nie zostanę. Jak podróżowałaś na miejscu, pociągami?

Shinkansen, lokalne pociągi, na Okinawę samolot.
Wiem że dużo ludzi z Europy podróżuje do Osaki służbowo, moim zdaniem miejscówka na przemieszczanie się jest bardzo trudna. Oznaczenia na stacjach metra są dziwne, Google maps pod ziemią mi się gubił, ludzi jak mrówek. Nowy York czy Tokyo przy Osace to komfort podróży komunikacją miejską 😅
Ta Osaka mnie serio zaskoczyła, nie wiem skąd tam tyle ludzi, oni dosłownie tłoczą się na stacjach i ulicy Dontonbori.
Z Osaki polecam wyjechać do Nary, bo to nie tylko jelenie, zamek w Osace można zamienić na zamek Himeji, ale tylko z zewnątrz, bo wewnątrz samo drewno bez eksponatów. Kobe fajna miejscówka jak lubisz mięso i samo miasto jakoś w lepszym klimacie niż Osaka.