Start
Mój profil

Niepopularne opinie o życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Clarion
RiczAsFak

Re: Niepopularne opinie o życiu

Post autor: Clarion »

Verbena95 pisze: ndz cze 07, 2026 6:33 pm Popieram. Poza tym fakt, że wszystkie te markety, oprócz Dino, to obcy kapitał. Czy my nie umiemy sobie stworzyć sieci marketów? Na przykład w takim UK to są wszystko ich sieci.
Chociaż ja wolę obcy kapitał i godne traktowanie pracowników w Lidlu niż cały ten syf, który wypłynął w sprawie Dino ostatnio. XD Mam wrażenie, że albo obcy kapitał albo typowy januszex, taki mamy wybór w Polszy.
mallam
SkrzydełkaZhooters

Post autor: mallam »

Dla rozluźnienia atmosfery bardzo pewnie niszową ale tez bardzo randomowa niepopularna opinia - nigdy w życiu nie rozumialam i nie rozumiem jak mozna zapomnieć ile ma sie lat, a z tego co słyszę to czesto ludziom to sie zdarza xD doslownie bierzesz aktualny rok, swoj rok urodzenia i wykonujesz proste odejmowanie (juz bez bawienia sie w miesiace tylko wiek rocznikowo) - a jeśli ktos nie pamieta w którym roku sie urodził to juz grubsza sprawa najwyraźniej 😅
Clarion
RiczAsFak

Post autor: Clarion »

mallam pisze: ndz cze 07, 2026 8:18 pm Dla rozluźnienia atmosfery bardzo pewnie niszową ale tez bardzo randomowa niepopularna opinia - nigdy w życiu nie rozumialam i nie rozumiem jak mozna zapomnieć ile ma sie lat, a z tego co słyszę to czesto ludziom to sie zdarza xD doslownie bierzesz aktualny rok, swoj rok urodzenia i wykonujesz proste odejmowanie (juz bez bawienia sie w miesiace tylko wiek rocznikowo) - a jeśli ktos nie pamieta w którym roku sie urodził to juz grubsza sprawa najwyraźniej 😅
Ja tak mam, chyba, bo nie jestem pewna czy o to Ci chodzi. W sensie wiem ile mam lat, ale nie jest to coś, o czym ciągle myślę, po prostu sobie żyję. XD I jak np. ktoś znacznie młodszy ode mnie kończy np. 18 czy 20 lat to wtedy jakoś tak do mnie dociera, że ja sama mam 28 i mam takie wtf. Albo jak mój młodszy brat ma urodziny i myślę sobie, że sama niedawno miałam 23 lata, a potem sobie uświadamiam, że skoro on ma 23 to ja mam 28 i nadal jest to jakieś takie zaskoczenie jakby. XD
Awatar użytkownika
Arzena
TłinkiBoss

Post autor: Arzena »

Clarion pisze: ndz cze 07, 2026 8:31 pm Ja tak mam, chyba, bo nie jestem pewna czy o to Ci chodzi. W sensie wiem ile mam lat, ale nie jest to coś, o czym ciągle myślę, po prostu sobie żyję. XD I jak np. ktoś znacznie młodszy ode mnie kończy np. 18 czy 20 lat to wtedy jakoś tak do mnie dociera, że ja sama mam 28 i mam takie wtf. Albo jak mój młodszy brat ma urodziny i myślę sobie, że sama niedawno miałam 23 lata, a potem sobie uświadamiam, że skoro on ma 23 to ja mam 28 i nadal jest to jakieś takie zaskoczenie jakby. XD
Ja mam tak,że zapamiętuje np ile ktoś miał kiedyś lat i potem tracę rachubę i moj wujek jest po 50stce,a jak sie mnie ktoś zapyta ile on ma latt to mam takie....yyy 42? I samej mnie tez sie to tyczy, pamiętam swoją 30tkę,a co jest dalej to nie wiem,nie obchodzę urodzin,wiec zdarza mi sie zapomnieć dokładną liczbe
Verbena95
WhiteParty

Post autor: Verbena95 »

Clarion pisze: ndz cze 07, 2026 7:56 pm Chociaż ja wolę obcy kapitał i godne traktowanie pracowników w Lidlu niż cały ten syf, który wypłynął w sprawie Dino ostatnio. XD Mam wrażenie, że albo obcy kapitał albo typowy januszex, taki mamy wybór w Polszy.
No niestety to też racja. Jak pracowałam jeszcze w biurze i miałam klientów, w mojej głowie powstał bardzo wyraźny podział - na te fajne, uporządkowane firmy zagraniczne z procedurami itd. i na te polskie z chaosem i komunikacją pozostawiającą dużo do życzenia. To nawet w takim B2B było widać, a co dopiero jak jesteś tam zatrudniona. Miałam sukcesy właśnie dlatego, że byłam bardziej uporządkowana i odpowiedzialna od moich współpracowników, zresztą nienawidzili mnie za to :) Miałam jeden taki mini Januszex, choć pan był bardzo sympatyczny, ale wprowadzał u nas takie zamieszanie, że głowa mała :)
Aleksandra_18
PsychoFanka

Post autor: Aleksandra_18 »

Arzena pisze: ndz cze 07, 2026 8:48 pm Ja mam tak,że zapamiętuje np ile ktoś miał kiedyś lat i potem tracę rachubę i moj wujek jest po 50stce,a jak sie mnie ktoś zapyta ile on ma latt to mam takie....yyy 42? I samej mnie tez sie to tyczy, pamiętam swoją 30tkę,a co jest dalej to nie wiem,nie obchodzę urodzin,wiec zdarza mi sie zapomnieć dokładną liczbe
Ja też praktycznie nie obchodzę urodzin od kilku lat i zdarza mi się czasem chwilkę zastanowić zanim odpowiem ile mam lat xd rzadko, ale zdarza się.
Pilu
Mokra Włoszka

Post autor: Pilu »

Nie cierpię gier planszowych.
Czuję się jak idiota kiedy ktoś wyjaśnia mi zasady. Nawet w trakcie gry często się gubię, zapominam, nie rozumiem.
W ogóle nudzą mnie planszowki. Czy ktoś jeszcze tak ma? Bo w moim otoczeniu wszyscy uwielbiają.
Nie umiałabym kilka godzin siedzieć przy stole nad jakąś strategiczną grą.
Czuję się za głupia.
Verbena95
WhiteParty

Pilu pisze: pn cze 08, 2026 3:58 pm Nie cierpię gier planszowych.
Czuję się jak idiota kiedy ktoś wyjaśnia mi zasady. Nawet w trakcie gry często się gubię, zapominam, nie rozumiem.
W ogóle nudzą mnie planszowki. Czy ktoś jeszcze tak ma? Bo w moim otoczeniu wszyscy uwielbiają.
Czuję się za głupia.
Ja też nie lubię, w sensie że sama bym tego nikomu nie zaproponowała jako rozrywkę, ale jak już gdzieś w towarzystwie są, to są i można się nawet fajnie bawić, zależy od towarzystwa. Ale ludzie, którzy jako jedno z głównych swoich hobby wymieniają planszówki, a oprócz tego nie mają intelektualnych zainteresowań (zdarza się niestety często), nie będą moimi ludźmi. Strategiczna gra to już bardziej, ale w sumie nie widzę też sensu. Życie jest strategią :) I w życiu trzeba strategicznie podchodzić. Z tego samego powodu nie oglądam seriali z tzw. "życiowymi sytuacjami", chyba że jest w nich beka, to wtedy tak :)
g_girl
MiamiBicz

Post autor: g_girl »

Czuję się za głupia.
Ja sobie lubię zagrać raz na rok, ale nie cierpię słuchać tłumaczenia zasad, wyłączam się po 1. zdaniu. Jak się widzę z kimś rzadko, a jeszcze ta osoba woli grać niż np pogadać to nie jest to osoba dla mnie.
Teczka
TrampekLV

Post autor: Teczka »

Czuję się za głupia.
Mam tam samo! Zasady śmiertelnie mnie nudzą (zwłaszcza jak ktoś opowiada o nich 40 minut), w strategie jestem beznadziejna, nie umiem przewidywać ruchów przeciwnika. Bardzo się starałam lubić planszówki, no ale nie. Lubię jedną ;)
123wiosna123
Luźny dzień ze mną

Post autor: 123wiosna123 »

Teczka pisze: wt cze 09, 2026 12:44 am Mam tam samo! Zasady śmiertelnie mnie nudzą (zwłaszcza jak ktoś opowiada o nich 40 minut), w strategie jestem beznadziejna, nie umiem przewidywać ruchów przeciwnika. Bardzo się starałam lubić planszówki, no ale nie. Lubię jedną ;)
Ja kiedy gram w planszowki to po to zeby sie pośmiać i dobrze bawić. Mogę od razu przegrać. Mam takie koleżanki ktore wiecznie przy takiej grze wymyślały strategie, kiedy przegrywałam to tłumaczyły mi jak mozna bylo wygrac kiedy ogolnie miałam to w dupie i te ich spinanie sie. Fajnie jest wygrac, fajnie jest grać ale nie bede z jakiegoś grania w planszowki robic misji ze strategia bo mi sie nie chce
Awatar użytkownika
Oliwkowa888
BlondDoczep

Post autor: Oliwkowa888 »

123wiosna123 pisze: wt cze 09, 2026 6:57 am Ja kiedy gram w planszowki to po to zeby sie pośmiać i dobrze bawić. Mogę od razu przegrać. Mam takie koleżanki ktore wiecznie przy takiej grze wymyślały strategie, kiedy przegrywałam to tłumaczyły mi jak mozna bylo wygrac kiedy ogolnie miałam to w dupie i te ich spinanie sie. Fajnie jest wygrac, fajnie jest grać ale nie bede z jakiegoś grania w planszowki robic misji ze strategia bo mi sie nie chce
Właśnie. Nigdy nie rozumiałam tego spinania się przy graniu w cokolwiek. Przecież gra się dla przyjemności, dla zabawy i żeby się trochę przy tym pośmiać. To ma być relaks. Przecież grając ze znajomymi nie bierzemy udziału w jakimś turnieju. Jasne, że fajnie jest wygrać, ale nie o to do końca chodzi. Czasami bywało, że ludzie mi mówili "trzeba było tutaj postawić pionka", "eh... jakbyś wyrzuciła szóstkę, to byś wygrała". Ja to mam gdzieś szczerze mówiąc ;)
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
GreckieWakacje

Post autor: agbmrctorakwin »

Dla mnie najgorsza grą do grania w dużej grupie osób jest UNO, często te karty są przynoszone na różne spotkania bo ludzie wychodzą z założenia, że każdy wie jak w to się gra. A w trakcie rozgrywki wychodzi na to, że prawie każdy z graczy ma inne zasady XDD. Tak samo jest z monopoly.
Awatar użytkownika
Werciaaaa
GreckieWakacje

Post autor: Werciaaaa »

Czuję się za głupia.
Nienawidzę planszówek. Mam na nie alergię. Od razu wyłącza mi się mózg wtedy
Verbena95
WhiteParty

Teczka pisze: wt cze 09, 2026 12:44 am Mam tam samo! Zasady śmiertelnie mnie nudzą (zwłaszcza jak ktoś opowiada o nich 40 minut), w strategie jestem beznadziejna, nie umiem przewidywać ruchów przeciwnika. Bardzo się starałam lubić planszówki, no ale nie. Lubię jedną ;)
Haha, oprócz tego to z gier grałam kiedyś z węża na nokii 3210 :) B)
A jeszcze gadanie o grach jakieś nerdowskie to już w ogóle uciekam :)
sergioleone
PsychoFanka

Post autor: sergioleone »

Swego czasu jeździłam na zmianę do Warszawy i Krakowa często i miałam wrażenie, że w Krakowie każdy uśmiechnięty i pomocny, i bardzo, bardzo wyluzowany, tymczasem w Wawie jakbym się przewróciła po wyjściu z Tarasów (taka moja trasa była z dworca na centrum), to by przeszli nade mną i nawet nie spojrzeli. Spięci i bardzo skupieni na sobie. Obsługa w knajpach czy kawiarniach zero uśmiechu, wszystko w tempo. Równoległe w pracy odbierałam różne telefony "z Polski" i dzieliły się na dwie grupy: ludzi dzwoniących w jakiej sprawie i dzwoniących z Warszawy, serio, to komiczne było :D "Dzień dobry, ja dzwonię z Warszawy"... no i kurde co z tego ma wynikać? :D Albo scena w lokalnej kawiarni, gdzie te 10 lat temu nie było wegańskiego ciasta, jakaś para klientów zwróciła na to uwagę i żądała rozmowy z właścicielem, żeby mu wytłumaczyć, że u nich w Warszawie na każdym rogu, proszę pani (do ogłuszonej kelnerki), ciasto wegańskie, więc no wstyd. Strasznie to było pogardliwe i z góry.
Do dziś zresztą w realiach wyjazdowych w różnych innych miastach zabawiam sie ustalaniem, czy ekipa ze stolika obok nie jest przypadkiem z Warszawy, bo zachowują się w sposób bardzo zblazowany, no i w 8/10 przypadków istotnie pada jakiś tekst typu "u nas na Ochocie cośtam costam" xD

Nie wiem tylko, czy to tacy wiecie TRU warszawiacy z dziada pradziada, czyli ogólnie lepsi (w ich mniemaniu), czy właśnie słoiki, które się fleksują studiowaniem w W, bo to ich leczy z kompleksów. Mam znajomych z jednej i z drugiej grupy i przyznaję, że bywają z tym autentycznie nieznośni ;p

Aaaale mam też w Krakowie i to ich przekonanie o wyższosci nad Warszawą też jest mega śmieszne, a do tego całkiem na serio ;p

Zresztą z czasem i w Krakowie sie zacząło pojawiać to takie napięcie i bezosobowa obsługa, ale to już tłumaczę w sumie takim ogólnym trendem (i może niepopularną opinią przy okazji), że młodzi w usługach są, bo muszą coś zarobić, ale wcale nie chca tam być, to nie jest ich, small tak z klientem to strata czasu, są w końcu w pracy, a nie dla przyjemności. I nawet trochę rozumiem, że to może być męczące, kiedy przez godzinę za kasą przewija się 40 osób i każda zagaduje o pierdołach, a ktoś ma już dosyć. Szkoda jednak, handel to jest specyficzna branża i small talk jest wpisany w PR moim zdaniem. Na pewno idzie rozpoznać, że obsługuje właściciel, bo zdecydowanie lepiej się stara nawiązać vibe z klientem, żeby wrócił ;p
Awatar użytkownika
julygirl
Currently:Greece

Post autor: julygirl »

Mysle, ze jesli chodzi o fatalna obsluge to powodem sa przede wszystkim pracodawcy, fatalne warunki pracy, słabe wynagrodzenie i patologia rynku pracy choćby w gastro. Ludziom nie chce sie starać ani nyc miłym dla kielntow, kiedy pracodawca cie zle traktuje i płaci grosze i mysle, ze to nie kwestia miasta.
ᴘʀɪᴍᴀᴅᴏɴɴᴀ ɢɪʀʟ, ʏᴇᴀʜ ᴀʟʟ ɪ ᴇᴠᴇʀ ᴡᴀɴᴛᴇᴅ ᴡᴀꜱ ᴛʜᴇ ᴡᴏʀʟᴅ
sergioleone
PsychoFanka

julygirl pisze: wt cze 09, 2026 1:05 pm Mysle, ze jesli chodzi o fatalna obsluge to powodem sa przede wszystkim pracodawcy, fatalne warunki pracy, słabe wynagrodzenie i patologia rynku pracy choćby w gastro. Ludziom nie chce sie starać ani nyc miłym dla kielntow, kiedy pracodawca cie zle traktuje i płaci grosze i mysle, ze to nie kwestia miasta.
A też możliwe
Verbena95
WhiteParty

sergioleone pisze: wt cze 09, 2026 12:53 pm Swego czasu jeździłam na zmianę do Warszawy i Krakowa często i miałam wrażenie, że w Krakowie każdy uśmiechnięty i pomocny, i bardzo, bardzo wyluzowany, tymczasem w Wawie jakbym się przewróciła po wyjściu z Tarasów (taka moja trasa była z dworca na centrum), to by przeszli nade mną i nawet nie spojrzeli. Spięci i bardzo skupieni na sobie. Obsługa w knajpach czy kawiarniach zero uśmiechu, wszystko w tempo. Równoległe w pracy odbierałam różne telefony "z Polski" i dzieliły się na dwie grupy: ludzi dzwoniących w jakiej sprawie i dzwoniących z Warszawy, serio, to komiczne było :D "Dzień dobry, ja dzwonię z Warszawy"... no i kurde co z tego ma wynikać? :D Albo scena w lokalnej kawiarni, gdzie te 10 lat temu nie było wegańskiego ciasta, jakaś para klientów zwróciła na to uwagę i żądała rozmowy z właścicielem, żeby mu wytłumaczyć, że u nich w Warszawie na każdym rogu, proszę pani (do ogłuszonej kelnerki), ciasto wegańskie, więc no wstyd. Strasznie to było pogardliwe i z góry.
Do dziś zresztą w realiach wyjazdowych w różnych innych miastach zabawiam sie ustalaniem, czy ekipa ze stolika obok nie jest przypadkiem z Warszawy, bo zachowują się w sposób bardzo zblazowany, no i w 8/10 przypadków istotnie pada jakiś tekst typu "u nas na Ochocie cośtam costam" xD

Nie wiem tylko, czy to tacy wiecie TRU warszawiacy z dziada pradziada, czyli ogólnie lepsi (w ich mniemaniu), czy właśnie słoiki, które się fleksują studiowaniem w W, bo to ich leczy z kompleksów. Mam znajomych z jednej i z drugiej grupy i przyznaję, że bywają z tym autentycznie nieznośni ;p

Aaaale mam też w Krakowie i to ich przekonanie o wyższosci nad Warszawą też jest mega śmieszne, a do tego całkiem na serio ;p

Zresztą z czasem i w Krakowie sie zacząło pojawiać to takie napięcie i bezosobowa obsługa, ale to już tłumaczę w sumie takim ogólnym trendem (i może niepopularną opinią przy okazji), że młodzi w usługach są, bo muszą coś zarobić, ale wcale nie chca tam być, to nie jest ich, small tak z klientem to strata czasu, są w końcu w pracy, a nie dla przyjemności. I nawet trochę rozumiem, że to może być męczące, kiedy przez godzinę za kasą przewija się 40 osób i każda zagaduje o pierdołach, a ktoś ma już dosyć. Szkoda jednak, handel to jest specyficzna branża i small talk jest wpisany w PR moim zdaniem. Na pewno idzie rozpoznać, że obsługuje właściciel, bo zdecydowanie lepiej się stara nawiązać vibe z klientem, żeby wrócił ;p
Ja uważam, że jeśli się nie lubi kontaktu z klientem, to nie powinno się pracować w usługach, gdzie jest duży kontakt bezpośredni z drugim człowiekiem.

Co do sprawy Kraków / Warszawa, to ja jestem w kontrze do większości, bo nie lubię Krakowa, ale za to bardzo lubię Warszawę i nie spotykam się z opisywanymi przez ciebie zachowaniami, uważam że wszędzie jest mniej więcej tak samo. Dla mnie Warszawa jest taka dreamy, może dlatego, że nie muszę w niej mieszkać :) W Krakowie jest coś w powietrzu, co powoduje, że tego miasta nie lubię, nie wytłumaczę tego racjonalnie. Tak samo mam u siebie, że jedną ulicę lubię bardziej, a innej nie lubię.
Odnośnie zachowania ludzi, to samo dotyczy stolic w innych krajach, np. Berlina czy Londynu, widać jakieś niewielkie różnice, np. kiedyś zauważyłam, że w Manchesterze obsługa może była bardziej miła, ale pewnie wynikało to z tego, że mogli sobie na to pozwolić, bo nie było tyle ludzi i tempo pracy było zdecydowanie mniejsze. A jakby było jak w Londynie, to by pewnie tak samo reagowali z większym pośpiechem. Co do charakteru samych ludzi to np. w Niemczech to bardziej widać po największych miastach, ale to się rozgrywa pomiędzy tymi 4-5 miastami, a nie na zasadzie, że stolica i reszta kraju. No tak, Niemcy państwo federalne :) Poza tym ten Berlin to też nie był nieprzerwanie stolicą, jak wiadomo. W Szwecji też nie zauważyłam, że jest jakiś wielki Sztokholm i reszta, Helsinki to samo.
A już na pewno się nie spotkałam z tym zblazowaniem warszawskim, że "ja tu z Warszawy", nawet jakby ktoś tak powiedział, to przypuszczalnie nawet bym nie zauważyła albo przyjęła to jako fakt, że ok, kobita / gość jest z Warszawy i lecimy dalej ze sprawą. W Warszawie sobie też zawsze miło z ludźmi porozmawiam, nigdy nie ma problemu, ale rzeczywiście jest postęp w porównaniu do kiedyś. Kiedyś ludzie potrafili się zachować dziwnie, teraz wręcz przeciwnie, jest coraz bardziej kulturalnie. Takie zachowania "bo my w Warszawie" pamiętam jedynie z dzieciństwa, jak moi rodzice to komentowali :) Może mam po prostu szczęście i jest mi to oszczędzone :)
A poza tym, jezu jak ja lubię wjeżdżać na ten fajny, podziemny dworzec centralny pociągiem, to jest w ogóle ekscytacja, bo ja lubię komunikację miejską, metrem w każdym mieście chętnie jeżdżę :)
sergioleone
PsychoFanka

Verbena95 pisze: wt cze 09, 2026 2:02 pm Ja uważam, że jeśli się nie lubi kontaktu z klientem, to nie powinno się pracować w usługach, gdzie jest duży kontakt bezpośredni z drugim człowiekiem.

Co do sprawy Kraków / Warszawa, to ja jestem w kontrze do większości, bo nie lubię Krakowa, ale za to bardzo lubię Warszawę i nie spotykam się z opisywanymi przez ciebie zachowaniami, uważam że wszędzie jest mniej więcej tak samo. Dla mnie Warszawa jest taka dreamy, może dlatego, że nie muszę w niej mieszkać :) W Krakowie jest coś w powietrzu, co powoduje, że tego miasta nie lubię, nie wytłumaczę tego racjonalnie. Tak samo mam u siebie, że jedną ulicę lubię bardziej, a innej nie lubię.
Odnośnie zachowania ludzi, to samo dotyczy stolic w innych krajach, np. Berlina czy Londynu, widać jakieś niewielkie różnice, np. kiedyś zauważyłam, że w Manchesterze obsługa może była bardziej miła, ale pewnie wynikało to z tego, że mogli sobie na to pozwolić, bo nie było tyle ludzi i tempo pracy było zdecydowanie mniejsze. A jakby było jak w Londynie, to by pewnie tak samo reagowali z większym pośpiechem. Co do charakteru samych ludzi to np. w Niemczech to bardziej widać po największych miastach, ale to się rozgrywa pomiędzy tymi 4-5 miastami, a nie na zasadzie, że stolica i reszta kraju. No tak, Niemcy państwo federalne :) Poza tym ten Berlin to też nie był nieprzerwanie stolicą, jak wiadomo. W Szwecji też nie zauważyłam, że jest jakiś wielki Sztokholm i reszta, Helsinki to samo.
A już na pewno się nie spotkałam z tym zblazowaniem warszawskim, że "ja tu z Warszawy", nawet jakby ktoś tak powiedział, to przypuszczalnie nawet bym nie zauważyła albo przyjęła to jako fakt, że ok, kobita / gość jest z Warszawy i lecimy dalej ze sprawą. W Warszawie sobie też zawsze miło z ludźmi porozmawiam, nigdy nie ma problemu, ale rzeczywiście jest postęp w porównaniu do kiedyś. Kiedyś ludzie potrafili się zachować dziwnie, teraz wręcz przeciwnie, jest coraz bardziej kulturalnie. Takie zachowania "bo my w Warszawie" pamiętam jedynie z dzieciństwa, jak moi rodzice to komentowali :) Może mam po prostu szczęście i jest mi to oszczędzone :)
A poza tym, jezu jak ja lubię wjeżdżać na ten fajny, podziemny dworzec centralny pociągiem, to jest w ogóle ekscytacja, bo ja lubię komunikację miejską, metrem w każdym mieście chętnie jeżdżę :)
O, no ciekawe, ja dokładnie odwrotnie właśnie, Kraków dreamy i od wyjścia z dworca zamieszkałabym w nim natychmiast xD. Myślę sobie, że to może byc z kilku powodów: od wyjścia z GK do Rynku jest 5 minut, od razu uderza ściana zieleni na Plantach + w Kraku załatwiałam milsze sprawy i miałam dużo wolnego czasu, więc sobie siadałam z kawą na tych Plantach na ławeczce, oglądałam ludzi, czytałam książkę. Czasami szłam kawałek dalej nad Wisłę i czytałam tam pod drzewem i bardzo miło i lekko mijał czas. Akcent w Krakowie jest uroczy, to sobie też słuchałam. A ludzie idący po Plantach nawet jak się spieszą, to jakoś tak uroczo też, nie umiem opisać. Przy stolikach pełno ludzi zadowolonych z życia ;p Bardzo przypomina mi to pocztówkowy Paryż z filmów. Sam rynek to morze turystów akurat, ale poza nim ludzie tam wyglądają bardziej "u siebie" i emanują spokojem jakimś, nawet jak ewidentnie załatwiają sprawy służbowe. Ale też nie muszę tam mieszkać, tłuc się zbiorkomem na co dzień, to może mnie omija to co niefajne. Wszędzie mam blisko i na piechotę, i bardzo dużo chodzę.

Warszawa to dla mnie za to wysmażona patelnia mimo parku pod PKiN, ruch, auta, na starówkę daleko i nie po drodze, odległości w ogóle większe i już trzeba metrem czy tramwajem. Fakt, że lubie metro i ten wjazd na centralny PKP, ale jak pomyślę, że poszłabym tu czy tam, to mnie skręca, biorę ubera bo mi szkoda czasu.
Verbena95
WhiteParty

sergioleone pisze: wt cze 09, 2026 2:57 pm O, no ciekawe, ja dokładnie odwrotnie właśnie, Kraków dreamy i od wyjścia z dworca zamieszkałabym w nim natychmiast xD. Myślę sobie, że to może byc z kilku powodów: od wyjścia z GK do Rynku jest 5 minut, od razu uderza ściana zieleni na Plantach + w Kraku załatwiałam milsze sprawy i miałam dużo wolnego czasu, więc sobie siadałam z kawą na tych Plantach na ławeczce, oglądałam ludzi, czytałam książkę. Czasami szłam kawałek dalej nad Wisłę i czytałam tam pod drzewem i bardzo miło i lekko mijał czas. Akcent w Krakowie jest uroczy, to sobie też słuchałam. A ludzie idący po Plantach nawet jak się spieszą, to jakoś tak uroczo też, nie umiem opisać. Przy stolikach pełno ludzi zadowolonych z życia ;p Bardzo przypomina mi to pocztówkowy Paryż z filmów. Sam rynek to morze turystów akurat, ale poza nim ludzie tam wyglądają bardziej "u siebie" i emanują spokojem jakimś, nawet jak ewidentnie załatwiają sprawy służbowe. Ale też nie muszę tam mieszkać, tłuc się zbiorkomem na co dzień, to może mnie omija to co niefajne. Wszędzie mam blisko i na piechotę, i bardzo dużo chodzę.

Warszawa to dla mnie za to wysmażona patelnia mimo parku pod PKiN, ruch, auta, na starówkę daleko i nie po drodze, odległości w ogóle większe i już trzeba metrem czy tramwajem. Fakt, że lubie metro i ten wjazd na centralny PKP, ale jak pomyślę, że poszłabym tu czy tam, to mnie skręca, biorę ubera bo mi szkoda czasu.
Dla takiego niespiesznego vibe'u to ja wolę skoczyć do Wiednia :) Który z kolei bardzo lubię. W ogóle lubię Austrię i Austriaków oprócz wiadomo jednego malarza :) Ja ogólnie nie lubię flegmatyzmu i ślamazarozy, za to lubię pęd miasta i ogólną szybkość, czy to w myśleniu, czy działaniu i mówieniu, więc lubię te naprawdę duże miasta. Choć przyznaję, że czasem potrafią przebodźcować, szczególnie jak jedziesz w godzinach szczytu w ogólnym ścisku. W Krakowie jest też mnóstwo Brytyjczyków i to najczęściej tych Brytyjczyków, za którymi nie przepadam, więc to też dodatkowy minus. Niestety rozumiem wszystko, co mówią i nie jest to coś, czego chcę słuchać :) I w ogóle to jest taki "specyficzny" typ ludzi.

Ja np. na Nowy Świat czy Mokotowską w Warszawie to nawet w ogóle nie jadę, tylko zawsze idę pieszo, lubię to, że jest przestrzeń, a mimo to jest blisko. Tego parku przed Pałacem Kultury w ogóle nie odbieram jako park, tylko pas posianej trawy i pas do przemieszczania się dla ludzi pomiędzy centrum, a dworcem :) W ogóle Warszawa ma bardzo udane parki, Łazienki najładniejsze. I ogólnie architektonicznie Warszawa też mi zdecydowanie bardziej odpowiada. Metro w Warszawie odbieram jako luksusowe ze względu na to, że jest mega czysto i nowocześnie, a przede wszystkim mało w nim ludzi i prawie zawsze można usiąść. W porównaniu do tego np. londyńskie potrafi być koszmarem. To, co mi się nie podoba w Warszawie, to to, że jak kupisz bilet i go odbijasz np. w tramwaju, to maszynka ci go zasysa i wypluwa :)
PEONIA
Milion subskrypcji

Post autor: PEONIA »

Verbena95 pisze: wt cze 09, 2026 2:02 pm

I te teksty "a ja jestem z Warszawy" a "bo my w Warszawie" to ja osobiście uważam, ze to legendy miejskie w obecnych czasach, może kiedyś tak było ale teraz już nie.

Ani ja ani nikt kogo znam nie lubi tego mówić, bo dzieją się dwie rzeczy:
1. Właśnie zaczynają padać głupie teksty w stylu "oooo Warszawianka przyjechała" "a co tam słychać w wielkim świecie" i jechanie stereotypami jakie padały w tym wątku.

2. Ludziom jak w kreskówce, pokazują się dolary w oczach i zaraz kombinują jak je z Ciebie wycisnąć. Serio, mnie tez to kiedyś głupią spotkało u fryzjera na wesele kuzyna i wiele moich znajomych ma podobne doświadczenia.

Serio, każdy kogo znam prędzej się przekręci niż się przyzna jeśli nie musi. Ja raczej mowię, ze z centralnej polski jestem albo z Mazowsza
Awatar użytkownika
Kolorowanoc
Gacie z oceanu

Post autor: Kolorowanoc »

Clarion pisze: ndz cze 07, 2026 8:31 pm Ja tak mam, chyba, bo nie jestem pewna czy o to Ci chodzi. W sensie wiem ile mam lat, ale nie jest to coś, o czym ciągle myślę, po prostu sobie żyję. XD I jak np. ktoś znacznie młodszy ode mnie kończy np. 18 czy 20 lat to wtedy jakoś tak do mnie dociera, że ja sama mam 28 i mam takie wtf. Albo jak mój młodszy brat ma urodziny i myślę sobie, że sama niedawno miałam 23 lata, a potem sobie uświadamiam, że skoro on ma 23 to ja mam 28 i nadal jest to jakieś takie zaskoczenie jakby. XD
Niepopularna opinia. Denerwuje mnie jak ktoś zaokrągla komuś wiek. Np masz 36, 37 czy 38 lat a ktoś mówi że to "prawie 40"
Nie. Prawie to prawie a nie to samo. W ciągu dwóch, trzech lat dużo może się zmienić.
mariaow
Zdalna_mama_nowe

Post autor: mariaow »

PEONIA pisze: wt cze 09, 2026 3:39 pm I te teksty "a ja jestem z Warszawy" a "bo my w Warszawie" to ja osobiście uważam, ze to legendy miejskie w obecnych czasach, może kiedyś tak było ale teraz już nie.

Ani ja ani nikt kogo znam nie lubi tego mówić, bo dzieją się dwie rzeczy:
1. Właśnie zaczynają padać głupie teksty w stylu "oooo Warszawianka przyjechała" "a co tam słychać w wielkim świecie" i jechanie stereotypami jakie padały w tym wątku.

2. Ludziom jak w kreskówce, pokazują się dolary w oczach i zaraz kombinują jak je z Ciebie wycisnąć. Serio, mnie tez to kiedyś głupią spotkało u fryzjera na wesele kuzyna i wiele moich znajomych ma podobne doświadczenia.

Serio, każdy kogo znam prędzej się przekręci niż się przyzna jeśli nie musi. Ja raczej mowię, ze z centralnej polski jestem albo z Mazowsza
Mnie często zdarza się usłyszeć jak to ludzie muszą się pochwalić że są z Warszawy XD przykład: jadę tramwajem w dużym polskim mieście wojewódzkim, akurat była duża muzyczna impreza więc sporo przyjezdnych, tramwaj pełen i ziomki głośno opowiadają jak to w Warszawie mają tak albo siak, mimo że nikt nie pytał i w sumie nie ma to większego znaczenia dla rozmowy którą prowadzili 😂 nikt nie mówi „my w Gdańsku to xyz” XD ale zdaje sobie sprawę, że to nadal dowód anegdotyczny a nie statystyka
PEONIA
Milion subskrypcji

Post autor: PEONIA »

A i jeszcze co do dużych miast. Zaraz jakoś po maturze jak miałam 19-22 lata sporo jeździłam do Krakowa i do Łodzi. Jako młoda dziewczyna miałam specyficzny gust - w senie nie byłam żadną alternatywa czy coś ale np. lubiłam nosić męskie kapelusze czy kupiłam sobie czerwone skórzane spodnie pod wpływem pokazu Versace (ach te błędy młodości) i w Warszawie to generalnie wszyscy mieli na mnie wylane - tak jak wspomniałam to nie była jakaś totalna awangarda ale rzeczy ciut odważniejsze niż to co ludzie zwykle noszą.

Za to w Krakowie ( o dziwo, bo to miasto z artystycznymi klimatami) notorycznie się ludzie gapili a w Łodzi to już w ogóle festiwal - nawet krzyki na ulicy mi się zdążało za mną słyszeć. I to czasy zaledwie kilka lat temu.