Słowa i frazy, które was irytują
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryRe: Słowa i frazy, które was irytują
"byczy się"
-
mamadermatolog
- ŚpioszkiKenzo
nie wiem dlaczego ale ja jakoś nieznoszę słowa “polecajka” 

- berry blast
- DramaQueen
"jestem z tym okej" - kolejna nieudolna kalka z angielskiego
- generalnie
- nomen omen
- nie mam na to zasobow
- rezonuje ze mna
- madkowe okreslenia typu high need baby, roczniak, regres snu, skok rozwojowy, albo jak mowia karmiMY sie itd jakby byly jednym bytem z tym dzieckiem
- iksinski/iksinska
- kobieta kobiecie
- wakajki, pazy, polecajka
- girls girl i tego typu angielskie wstawki
- jak dziewczyny mowia do innych dziewczyn „stara”
- perfum
- de facto
- i ja wtedy bylam jak
- jakby, albo konczenie zdania „tak?”
- nie mam przestrzeni na cos
- jestem w terapii zamiast chodze na terapie
- wioska w kontekscie wychowywania dziecka
- nomen omen
- nie mam na to zasobow
- rezonuje ze mna
- madkowe okreslenia typu high need baby, roczniak, regres snu, skok rozwojowy, albo jak mowia karmiMY sie itd jakby byly jednym bytem z tym dzieckiem
- iksinski/iksinska
- kobieta kobiecie
- wakajki, pazy, polecajka
- girls girl i tego typu angielskie wstawki
- jak dziewczyny mowia do innych dziewczyn „stara”
- perfum
- de facto
- i ja wtedy bylam jak
- jakby, albo konczenie zdania „tak?”
- nie mam przestrzeni na cos
- jestem w terapii zamiast chodze na terapie
- wioska w kontekscie wychowywania dziecka
- berry blast
- DramaQueen
miałam pilnik na którym było napisane PAZY JAK Z BAJKI i nie mogłam na niego patrzeć, wyrzuciłam xD
-
misiuniapysiunia
- Channelka
Wyrażanie się o swoich rodzicach/dziadkach, że tak powiem, zdrobnieńkami... Publicznie, bo w domu to wiadomo, na szczęście nie muszę tego słyszeć
Z moją mamunią/tatusiem
Mój dziadzio/babunia
Dziadzio z tych wszystkich jest dla mnie najgorsze. Jeszcze rozumiem, jak mówi tak dziecko, ale właśnie obejrzałam filmik, w którym 40 letnia kobieta mówi o swoim ukochanym DZIADZIU
Z moją mamunią/tatusiem
Mój dziadzio/babunia
Dziadzio z tych wszystkich jest dla mnie najgorsze. Jeszcze rozumiem, jak mówi tak dziecko, ale właśnie obejrzałam filmik, w którym 40 letnia kobieta mówi o swoim ukochanym DZIADZIU
- berry blast
- DramaQueen
dziadzio mi nie przeszkadza ale strasznie mnie razi ojczulekmisiuniapysiunia pisze: ↑ndz maja 31, 2026 7:02 pm Wyrażanie się o swoich rodzicach/dziadkach, że tak powiem, zdrobnieńkami... Publicznie, bo w domu to wiadomo, na szczęście nie muszę tego słyszeć
Z moją mamunią/tatusiem
Mój dziadzio/babunia
pazy/pazurki/paznokietki - choose your fighter xdberry blast pisze: ↑ndz maja 31, 2026 3:45 pm miałam pilnik na którym było napisane PAZY JAK Z BAJKI i nie mogłam na niego patrzeć, wyrzuciłam xD
i am a god
-
duppajasio
- Tritonotti
MIEĆ keks
Nie dość, że to kaleczenie polskiego, to jeszcze brzmi obrzydliwie, bo zdradza intencje mówiącego
(Samo mi zmieniło s na k)
Nie dość, że to kaleczenie polskiego, to jeszcze brzmi obrzydliwie, bo zdradza intencje mówiącego
(Samo mi zmieniło s na k)
- KagemaneNoJutsu
- MoetGlass
Nie znoszę jeszcze jak ktoś pisze/mówi "nom" zamiast "no" 
W rzeźni, jak to w rzeźni czas wątpliwości szybko mija, nie ma miejsca na myślenie, bo tu się nie myśli tylko zabija...
- Oliwkowa888
- BlondDoczep
Ja nienawidzę jeszcze tego typowego języka z korpo maili typu ASAP, "drodzy", "sfocusujmy się na tym" itd. Brrr...
Jak słyszę 'lokalesi, wakajki, zycko' to mnie skręca. Wizazowe klasyki typu 'teżet' czy 'małż' to już w ogóle abstrakcja.
Irytuje mnie populrne w grupach kosmetycznych o dziadowskich kosmetykach : 'polecam dla osób, które zaczynają swoją PRZYGODE Z MAKIJAZEM (hohoho ale przygoda), bo nie zrobią sobie nim KRZYWDY (no tak, krzywdy wyrządzone przez cienie do oczu to częsty powód traum).
Klasyk w grupach podróżniczych 'mam X lat, ale mentalnie X-Y'. Czyli, że co? Opóźniony/a w rozwoju?
Irytuje mnie populrne w grupach kosmetycznych o dziadowskich kosmetykach : 'polecam dla osób, które zaczynają swoją PRZYGODE Z MAKIJAZEM (hohoho ale przygoda), bo nie zrobią sobie nim KRZYWDY (no tak, krzywdy wyrządzone przez cienie do oczu to częsty powód traum).
Klasyk w grupach podróżniczych 'mam X lat, ale mentalnie X-Y'. Czyli, że co? Opóźniony/a w rozwoju?
Ja w ogóle mam alergie na te żarty w stylu "wszstcy mówią, ze rocznik X ma Y lat? Ale jak to przecież rocznik X ma dopiero 20 lat" - od razu starą babę mam przed oczami nawet jak osoba która to wypowiada jest jeszcze młoda lub wygląda młodziej . Ja wiem, ze każdy odmłodzić ale zawrzyjcie w takim razie usta i pozwólcie innym myśleć, ze macie mniej lat bo takie żarty właśnie od razu zdradzają, że do młodzieży wam daleko - wiedziałyście kiedyś kogoś kto serio ma 22 lata i musi latać i mówić, ze jest młody? Właśnie.
I przypomnijcie sobie jak miałyście 20 lat a jakaś babka 35 czy 45 lat twierdziła, ze wygląda jakby była w waszym wieku. Co wtedy myślałyście? Właśnie....
Tylko niektóre z tych metamorfoz pokazywane na rolkach są spektakularne. Mają one wspólny mianownik - albo ktoś był otyłym dzieckiem/nastolatkiem, albo nieumiejętnie kopiował styl dorosłych sprzed lat gdy była inna moda - przykładowo otyłe 17-latki poubierane w jakieś staromodne obecnie garsonki. Dodatkowo te fryzury typu pazurki, farbowanie na borsuka. Z dzisiejszego punktu widzenia wygląda to dojrzale i nad wyraz niekorzystnie.PEONIA pisze: ↑śr cze 03, 2026 2:44 pm Ja w ogóle mam alergie na te żarty w stylu "wszstcy mówią, ze rocznik X ma Y lat? Ale jak to przecież rocznik X ma dopiero 20 lat" - od razu starą babę mam przed oczami nawet jak osoba która to wypowiada jest jeszcze młoda lub wygląda młodziej . Ja wiem, ze każdy odmłodzić ale zawrzyjcie w takim razie usta i pozwólcie innym myśleć, ze macie mniej lat bo takie żarty właśnie od razu zdradzają, że do młodzieży wam daleko - wiedziałyście kiedyś kogoś kto serio ma 22 lata i musi latać i mówić, ze jest młody? Właśnie.
I przypomnijcie sobie jak miałyście 20 lat a jakaś babka 35 czy 45 lat twierdziła, ze wygląda jakby była w waszym wieku. Co wtedy myślałyście? Właśnie....
- FrostLyric
- MolieraDress
Mówienie że ma się dziecko/psa/cokolwiek na pokładzie
Karmimy się zamiast karmię dziecko
Żyćko zamiast życie
Młoda/młody o dziecku
Żyćko zamiast życie
Młoda/młody o dziecku
-
Aleksandra_18
- PsychoFanka
Miałam kiedyś znajomego, który miał dwoje młodszego rodzeństwa (brata i siostrę) i mówił na nich "młody/a". Jak mnie to irytowało, to szok xd w przypadku gdy ktoś tak mówi o własnych dzieciach też tego nie lubię, ale jak na młodsze rodzeństwo, to mi się odpala coś w mózgu.FrostLyric pisze: ↑pt cze 05, 2026 8:00 pm Mówienie że ma się dziecko/psa/cokolwiek na pokładzie
Żyćko zamiast życie
Młoda/młody o dziecku
- Wercia20_20
- ZdalnaFanka
Jezu, takFrostLyric pisze: ↑pt cze 05, 2026 8:00 pm Mówienie że ma się dziecko/psa/cokolwiek na pokładzie
Żyćko zamiast życie
Młoda/młody o dziecku