Start
Mój profil

Słowa i frazy, które was irytują

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
Saelith
Kciuk

Re: Słowa i frazy, które was irytują

Post autor: Saelith »

"byczy się"
mamadermatolog
ŚpioszkiKenzo

Post autor: mamadermatolog »

nie wiem dlaczego ale ja jakoś nieznoszę słowa “polecajka” 😂😂😂
Awatar użytkownika
berry blast
DramaQueen

Post autor: berry blast »

"jestem z tym okej" - kolejna nieudolna kalka z angielskiego
morphix
KlasaBiznes

Post autor: morphix »

- generalnie
- nomen omen
- nie mam na to zasobow
- rezonuje ze mna
- madkowe okreslenia typu high need baby, roczniak, regres snu, skok rozwojowy, albo jak mowia karmiMY sie itd jakby byly jednym bytem z tym dzieckiem
- iksinski/iksinska
- kobieta kobiecie
- wakajki, pazy, polecajka
- girls girl i tego typu angielskie wstawki
- jak dziewczyny mowia do innych dziewczyn „stara”
- perfum
- de facto
- i ja wtedy bylam jak
- jakby, albo konczenie zdania „tak?”
- nie mam przestrzeni na cos
- jestem w terapii zamiast chodze na terapie
- wioska w kontekscie wychowywania dziecka
Awatar użytkownika
Reduktory
PsychoFanka

Post autor: Reduktory »

Wszelkie wstawki i kalki z angielskiego.
Kiedyś również "pieniążki", ale jakoś nabrałam do tego dystansu i sama zaczęłam tak mówić 😆
Dalej kłują w uszy "pazy".
Psiecko :puke:
Barasia
Mokra Włoszka

Post autor: Barasia »

Chyba tylko i wyłącznie "pieniążki" tak faktycznie mnie irytują
... Okropne słowo :')
Awatar użytkownika
berry blast
DramaQueen

Reduktory pisze: sob maja 30, 2026 3:41 pm Wszelkie wstawki i kalki z angielskiego.
Kiedyś również "pieniążki", ale jakoś nabrałam do tego dystansu i sama zaczęłam tak mówić 😆
Dalej kłują w uszy "pazy".
Psiecko :puke:
miałam pilnik na którym było napisane PAZY JAK Z BAJKI i nie mogłam na niego patrzeć, wyrzuciłam xD
neiclea
Tritonotti

Post autor: neiclea »

morphix pisze: pt maja 29, 2026 2:05 am - jak dziewczyny mowia do innych dziewczyn „stara”
O tak, ja też tego nie cierpię, podobnie jak mówienia o partnerze "stary" 🥴 To mi się kojarzy tylko z taką typową prostacką karyną
misiuniapysiunia
Channelka

Post autor: misiuniapysiunia »

Wyrażanie się o swoich rodzicach/dziadkach, że tak powiem, zdrobnieńkami... Publicznie, bo w domu to wiadomo, na szczęście nie muszę tego słyszeć
Z moją mamunią/tatusiem
Mój dziadzio/babunia
Dziadzio z tych wszystkich jest dla mnie najgorsze. Jeszcze rozumiem, jak mówi tak dziecko, ale właśnie obejrzałam filmik, w którym 40 letnia kobieta mówi o swoim ukochanym DZIADZIU
Awatar użytkownika
berry blast
DramaQueen

misiuniapysiunia pisze: ndz maja 31, 2026 7:02 pm Wyrażanie się o swoich rodzicach/dziadkach, że tak powiem, zdrobnieńkami... Publicznie, bo w domu to wiadomo, na szczęście nie muszę tego słyszeć
Z moją mamunią/tatusiem
Mój dziadzio/babunia
Dziadzio z tych wszystkich jest dla mnie najgorsze. Jeszcze rozumiem, jak mówi tak dziecko, ale właśnie obejrzałam filmik, w którym 40 letnia kobieta mówi o swoim ukochanym DZIADZIU
dziadzio mi nie przeszkadza ale strasznie mnie razi ojczulek 😳
Awatar użytkownika
Jennifer
MoetGlass

Post autor: Jennifer »

berry blast pisze: ndz maja 31, 2026 3:45 pm miałam pilnik na którym było napisane PAZY JAK Z BAJKI i nie mogłam na niego patrzeć, wyrzuciłam xD
pazy/pazurki/paznokietki - choose your fighter xd
i am a god
duppajasio
Tritonotti

Post autor: duppajasio »

MIEĆ keks
Nie dość, że to kaleczenie polskiego, to jeszcze brzmi obrzydliwie, bo zdradza intencje mówiącego

(Samo mi zmieniło s na k)
Awatar użytkownika
KagemaneNoJutsu
MoetGlass

Post autor: KagemaneNoJutsu »

Nie znoszę jeszcze jak ktoś pisze/mówi "nom" zamiast "no" 🤮
W rzeźni, jak to w rzeźni czas wątpliwości szybko mija, nie ma miejsca na myślenie, bo tu się nie myśli tylko zabija...
Awatar użytkownika
Bebok
RóżowePolo

Post autor: Bebok »

Dostaję białej gorączki, gdy widzę słowo "osóbka".

Dodatkowe punkty ujemne za stwierdzenie "miła osóbka" :puke: :puke: :puke:
Awatar użytkownika
Oliwkowa888
BlondDoczep

Post autor: Oliwkowa888 »

Ja nienawidzę jeszcze tego typowego języka z korpo maili typu ASAP, "drodzy", "sfocusujmy się na tym" itd. Brrr...
Jhhn
RoyalBaby

Post autor: Jhhn »

Jak słyszę 'lokalesi, wakajki, zycko' to mnie skręca. Wizazowe klasyki typu 'teżet' czy 'małż' to już w ogóle abstrakcja.
Irytuje mnie populrne w grupach kosmetycznych o dziadowskich kosmetykach : 'polecam dla osób, które zaczynają swoją PRZYGODE Z MAKIJAZEM (hohoho ale przygoda), bo nie zrobią sobie nim KRZYWDY (no tak, krzywdy wyrządzone przez cienie do oczu to częsty powód traum).
Klasyk w grupach podróżniczych 'mam X lat, ale mentalnie X-Y'. Czyli, że co? Opóźniony/a w rozwoju?
PEONIA
Milion subskrypcji

Post autor: PEONIA »

Jhhn pisze: śr cze 03, 2026 1:43 pm
Klasyk w grupach podróżniczych 'mam X lat, ale mentalnie X-Y'. Czyli, że co? Opóźniony/a w rozwoju?
Ja w ogóle mam alergie na te żarty w stylu "wszstcy mówią, ze rocznik X ma Y lat? Ale jak to przecież rocznik X ma dopiero 20 lat" - od razu starą babę mam przed oczami nawet jak osoba która to wypowiada jest jeszcze młoda lub wygląda młodziej . Ja wiem, ze każdy odmłodzić ale zawrzyjcie w takim razie usta i pozwólcie innym myśleć, ze macie mniej lat bo takie żarty właśnie od razu zdradzają, że do młodzieży wam daleko - wiedziałyście kiedyś kogoś kto serio ma 22 lata i musi latać i mówić, ze jest młody? Właśnie.

I przypomnijcie sobie jak miałyście 20 lat a jakaś babka 35 czy 45 lat twierdziła, ze wygląda jakby była w waszym wieku. Co wtedy myślałyście? Właśnie....
Pilu
Mokra Włoszka

Post autor: Pilu »

Moj pierworodny, moja matula. Zdrabnianie imion: Monia, Gabi, Krzysio, Michas... :puke:
Hunde
ZdalnaFanka

Post autor: Hunde »

PEONIA pisze: śr cze 03, 2026 2:44 pm Ja w ogóle mam alergie na te żarty w stylu "wszstcy mówią, ze rocznik X ma Y lat? Ale jak to przecież rocznik X ma dopiero 20 lat" - od razu starą babę mam przed oczami nawet jak osoba która to wypowiada jest jeszcze młoda lub wygląda młodziej . Ja wiem, ze każdy odmłodzić ale zawrzyjcie w takim razie usta i pozwólcie innym myśleć, ze macie mniej lat bo takie żarty właśnie od razu zdradzają, że do młodzieży wam daleko - wiedziałyście kiedyś kogoś kto serio ma 22 lata i musi latać i mówić, ze jest młody? Właśnie.

I przypomnijcie sobie jak miałyście 20 lat a jakaś babka 35 czy 45 lat twierdziła, ze wygląda jakby była w waszym wieku. Co wtedy myślałyście? Właśnie....
Tylko niektóre z tych metamorfoz pokazywane na rolkach są spektakularne. Mają one wspólny mianownik - albo ktoś był otyłym dzieckiem/nastolatkiem, albo nieumiejętnie kopiował styl dorosłych sprzed lat gdy była inna moda - przykładowo otyłe 17-latki poubierane w jakieś staromodne obecnie garsonki. Dodatkowo te fryzury typu pazurki, farbowanie na borsuka. Z dzisiejszego punktu widzenia wygląda to dojrzale i nad wyraz niekorzystnie.
Awatar użytkownika
Werciaaaa
GreckieWakacje

Post autor: Werciaaaa »

Och jak mnie irytuje sformułowanie żona jednego męża albo mąż jednej żony :puke:
Awatar użytkownika
Jennifer
MoetGlass

Post autor: Jennifer »

Zimko zamiast zimno.
Śmietki zamiast śmieci.
Butki zamiast buty (już wolę buciki).
Papcie zamiast kapcie (tak, wiem, że w pewnych regionach Polski używa się tego określenia, jednak niesamowicie mnie irytuje).
i am a god
Awatar użytkownika
FrostLyric
MolieraDress

Post autor: FrostLyric »

Mówienie że ma się dziecko/psa/cokolwiek na pokładzie
Karmimy się zamiast karmię dziecko
Żyćko zamiast życie
Młoda/młody o dziecku
Aleksandra_18
PsychoFanka

Post autor: Aleksandra_18 »

FrostLyric pisze: pt cze 05, 2026 8:00 pm Mówienie że ma się dziecko/psa/cokolwiek na pokładzie
Żyćko zamiast życie
Młoda/młody o dziecku
Miałam kiedyś znajomego, który miał dwoje młodszego rodzeństwa (brata i siostrę) i mówił na nich "młody/a". Jak mnie to irytowało, to szok xd w przypadku gdy ktoś tak mówi o własnych dzieciach też tego nie lubię, ale jak na młodsze rodzeństwo, to mi się odpala coś w mózgu.
Awatar użytkownika
ululare
Pierścionek_od_passera

Post autor: ululare »

Absolut cinema
Awatar użytkownika
Wercia20_20
ZdalnaFanka

Post autor: Wercia20_20 »

FrostLyric pisze: pt cze 05, 2026 8:00 pm Mówienie że ma się dziecko/psa/cokolwiek na pokładzie
Żyćko zamiast życie
Młoda/młody o dziecku
Jezu, tak 🤯 moja koleżanka na córkę mówi per „młoda”, a na psa „mały”. Jak mi pisze, że idzie z małym na spacer to przewracam oczami, nie można nazwać psa jego imieniem?!