Start
Mój profil

Niepopularne opinie o życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Verbena95
Kciuk

Re: Niepopularne opinie o życiu

Post autor: Verbena95 »

Mualla pisze: czw maja 14, 2026 1:42 pm Nic tak nie smakuje jak kfc na trasie albo maczek. Normalnie nie pójdę tam zjeść, ale bycie w trasie rządzi się swoimi prawami. Do tego polski maczek jest o niebo lepszy niż ten za granicą. Naprawdę czuć ogromną różnicę in plus.
Regularne jedzenie w Macu, co często niestety jest promowane w sm, to też nie moja bajka. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić, tylko frytki omijam, był kiedyś taki filmik, jak długo frytki z Maca stały i się nie psuły.
malloryknox
PsychoFanka

Post autor: malloryknox »

Verbena95 pisze: czw maja 14, 2026 3:37 pm Widzę, że gaslighting, naskakiwanie na osoby z odmiennym zdaniem i nieprzyjmowanie innego punktu widzenia, niż własny nadal tu mają się dobrze :) Prawda, nie ma co tego kontynuować, bo efekty są, jakie widać :) Słowo dyskusja nabrało tu "swoistego" znaczenia.
Jeśli ktoś zamierza dyskutować z poszanowaniem drugiej strony, oczywiście zapraszam. Może jakieś nowe, odważne osoby się znajdą :)
Laska wyżej dosłownie napisała, że nie ma co dalej dyskutować, bo macie odmienne zdania :') pogódź się z tym, że nie zawsze dyskusja jest koniczna, tym bardziej że tutaj najwidoczniej do niczego ona was nie zaprowadzi. I robisz z siebie teraz ofiarę uga buga, gaslighting, bo nikt nie chce ze mną dyskutować z szacunkiem - patrząc po reakcjach na twoje wypowiedzi widać, że gadasz jakieś niezwiązane z tematem kocopoły, więc sie nie dziw, że dyskusja w pewnym momencie zostaje ucięta.
Awatar użytkownika
Brida
Szarlotta

Post autor: Brida »

Wszystkim się wydaje, że się znają na marketingu, a już najbardziej Januszom-założycielom polskich korpo rodem z lat 90tych :D Jak słyszę czasem opowieści jakie to kto ma super pomysły i jakby one pomogły danej marce, to zawsze mam w głowie milion pytań - jakie badania robiłeś, skąd budżet itp itd. A Janusze z kolei zamiast zatrudnić fachowców i dać im wolną rękę, to muszą oni o wszystkim decydować i potem mamy koszmarki jak np. reklamy polskich firm wędliniarskich :P
Chodzi mi ogólnie o to, że marketing wydaje się czymś lekkim i przyjemnym, takie pitu pitu, a to jest kawał roboty, dłubania w danych, podejmowanie decyzji często pod presją czasu, śledzenie konkurencji, trendów - masa rzeczy niekoniecznie lekkich i przyjemnych.
GapaGlapa
LemonkowaCola

Post autor: GapaGlapa »

Zgadzam sie, w trasie tylko McD i tylko stamtąd nigdy nikt u nas zadnego zatrucia nie mial

Bo po KFC niestety bylo kilka razy
PEONIA
Milion subskrypcji

Post autor: PEONIA »

Brida pisze: czw maja 14, 2026 3:57 pm Wszystkim się wydaje, że się znają na marketingu, a już najbardziej Januszom-założycielom polskich korpo rodem z lat 90tych :D Jak słyszę czasem opowieści jakie to kto ma super pomysły i jakby one pomogły danej marce, to zawsze mam w głowie milion pytań - jakie badania robiłeś, skąd budżet itp itd. A Janusze z kolei zamiast zatrudnić fachowców i dać im wolną rękę, to muszą oni o wszystkim decydować i potem mamy koszmarki jak np. reklamy polskich firm wędliniarskich :P
Chodzi mi ogólnie o to, że marketing wydaje się czymś lekkim i przyjemnym, takie pitu pitu, a to jest kawał roboty, dłubania w danych, podejmowanie decyzji często pod presją czasu, śledzenie konkurencji, trendów - masa rzeczy niekoniecznie lekkich i przyjemnych.
W Polsce w ogóle jest pogarda dla studiów innych niż prawo medycyna i politechnika . Nie rozumiem zupełnie dlaczego. Często w komentarzach pod filmami o studiach widzę właśnie wysyp "tak kobiety częściej kończą studia, taa zarządzanie a potem siedzą na kasie". Takie osoby nie zdają sobie kompletnie sprawy, ze te studia wcale nie są łatwe, jest właśnie od groma matmy i perspektywy są po tym dobre. Nie znam np. absolwenta SGH zarabiającego poniżej średniej krajowej czy w późniejszych latach poniżej II progu podatkowego.

Albo nabijanie się z socjologi i politologi a potem bierze taki nagrywa filmik na tiktoka bierze jakieś dane i nie umie ich nawet przeczytać poprawnie typu myli przyczynę ze skutkiem lub wyciąga totalnie wnioski z czapy fałszywe i zadowolony bo udowodnił XD Dobrym przykładem jest red pillowy Pan Druga strona medalu.
Awatar użytkownika
KagemaneNoJutsu
SushiRoll

Post autor: KagemaneNoJutsu »

Powinien istnieć symulator migreny, obowiązkowy dla wszystkich, którzy twierdzą, że migrena to tylko zwykły ból głowy.
W rzeźni, jak to w rzeźni czas wątpliwości szybko mija, nie ma miejsca na myślenie, bo tu się nie myśli tylko zabija...
terrible
MiamiBicz

Post autor: terrible »

Brida pisze: czw maja 14, 2026 3:57 pm Wszystkim się wydaje, że się znają na marketingu, a już najbardziej Januszom-założycielom polskich korpo rodem z lat 90tych :D Jak słyszę czasem opowieści jakie to kto ma super pomysły i jakby one pomogły danej marce, to zawsze mam w głowie milion pytań - jakie badania robiłeś, skąd budżet itp itd. A Janusze z kolei zamiast zatrudnić fachowców i dać im wolną rękę, to muszą oni o wszystkim decydować i potem mamy koszmarki jak np. reklamy polskich firm wędliniarskich :P
to ja jeszcze do tego dodam; w Polsce wszyscy myślą, że są superwyjątkowi i "nie ulegają marketingowi" i 'są za mądrzy żeby się złapać na marketing'. Kochani, sam fakt, że idziecie do konkretnego sklepu, patrzycie na konkretną półkę, wybieracie coś w konkretnej cenie i patrzycie na konkretne opakowanie + firmę potwierdza, że dział marketingu zrobił super robotę. Zwłaszcza gdy biegnie się do roska, bo twój ulubiony influencer powiedział 'nie idz tylko biegnij..." i to, że przeczytasz skład albo opis na etykiecie nie sprawi, że jesteś bardziej świadomym konsumentem XD

Co do mcd/kfc raczej nie rozumiem nagonki, zwłaszcza jak gdzieś się jest za granicą i oceniająco mówi że "wtf czemu ci ludzie są tacy ograniczeni, wyjechali do azji/afryki/na marsa i jedzą mc donalds, ale ograniczeni!". sama właśnie tydzień temu w Azji z ekscytacją żarłam fryty bo to był jedyny posiłek, który ostawał mi się w żołądku i załagodził moje zatrucie XD

no zasadniczo wszystko się sprowadza do tego, że nie, nikt z nas nie jest wyjątkowy i o portfel każdego z nas toczy się kapitalistyczna walka, którą co minutę przegrywamy ;p
Verbena95
Kciuk

malloryknox pisze: czw maja 14, 2026 3:56 pm Laska wyżej dosłownie napisała, że nie ma co dalej dyskutować, bo macie odmienne zdania :') pogódź się z tym, że nie zawsze dyskusja jest koniczna, tym bardziej że tutaj najwidoczniej do niczego ona was nie zaprowadzi. I robisz z siebie teraz ofiarę uga buga, gaslighting, bo nikt nie chce ze mną dyskutować z szacunkiem - patrząc po reakcjach na twoje wypowiedzi widać, że gadasz jakieś niezwiązane z tematem kocopoły, więc sie nie dziw, że dyskusja w pewnym momencie zostaje ucięta.
Zdziwiłabym się, gdybyś akurat ty się nie wypowiedziała negatywnie odnośnie mojej wypowiedzi :) Ale ok, taki mamy klimat, sorry not sorry. Twoja wypowiedź wyraźnie świadczy o tym, że nie chcesz dyskutować z szacunkiem.

Cóż, wystawiamy świadectwo sobie swoimi słowami, nawet jak nie zdajemy sobie z tego sprawy. Swoją drogą, ciekawy temat do rozważenia dla tych, którzy by chcieli i umieli się go podjąć. I w sumie ciekawe, jak niepopularną opinią mógłby być i czy w ogóle.
Verbena95
Kciuk

Tak, też tak uważam. I jeszcze jacyś domorośli marketingowcy się wypowiadają, że "ogólnie tak jest, bo u mnie tak jest", nie przyjmując do wiadomości, że wiele rzeczy zależy od bardzo wielu czynników i nie ma jednej recepty na wszystko. I to potrafią być też młode osoby typu gen z. Nie dalej jak dzisiaj ktoś mi opowiadał, że kupił jakiś pakiet o prowadzeniu social mediów, ale to nic nie pomogło. To jest tylko jakiś uśredniony ogólnik, a wszystko trzeba dostosować do swoich potrzeb i oczekiwań.
Jhhn
RóżowePolo

Post autor: Jhhn »

123wiosna123 pisze: czw maja 14, 2026 12:10 pm Jeśli ktos nadaje dziecku imie pod to ze moze sie wyprowadzi za granicę lub ze bedzie na wakacjach i ciężko bedzie wymówić to dopiero jest zakompleksionym wieśniakiem.
Straszne ze cie w starbucksie zle zapiszą. No koniec swiata
Jak dzieci beda wysmiewac inne dziecko to trzeba sie bronić i szczerze wpieprzyc takiemu dziecku przez inne dziecko i lepiej to zadziała niz kolejne rozmówki jak sie zachowywac
No właśnie dlatego, że nie jestem zakompleksionym wieśniakiem, to nie sugeruje dzieciom przemocy i nadałam im imiona takie, by nie musiały świecić oczami przed innymi, bo gdyby mi się podobało tak bardzo imię Wladzia, to sama bym sobie je zmieniła na takie.
chleb_ze_smalcem
Szarlotta

Post autor: chleb_ze_smalcem »

jaskana pisze: czw maja 14, 2026 1:12 pm nie chcę robić strasznego OT, bo oczywiście zgadzam się z tobą w temacie alkoholu i mieszkanie powinny dostać jedynie osoby trzeźwe. natomiast trzeba wziąć pod uwagę, że placówek jest za mało i wielu chętnych nie znajduje pomocy. bywam w takich miejscach i znam osoby, które tam pracują, więc nie jest to opinia z d.
Żadne osoby nie powinny dostawać mieszkania w dzisiejszej sytuacji gdzie ciężko pracujący ludzie muszą się zadłużać na 30 lat by cokolwiek kupić. Powinny dostawać co najwyżej miejsce w schronisku do czasu aż się ogarną, znajdą pracę i będzie je stać na samodzielne mieszkanie. Co jest z tą chęcią rozdawnictwa mieszkać na prawo i lewo w tym wątku to nie wiem.
PEONIA
Milion subskrypcji

Post autor: PEONIA »

Jhhn pisze: czw maja 14, 2026 8:10 pm No właśnie dlatego, że nie jestem zakompleksionym wieśniakiem, to nie sugeruje dzieciom przemocy i nadałam im imiona takie, by nie musiały świecić oczami przed innymi, bo gdyby mi się podobało tak bardzo imię Wladzia, to sama bym sobie je zmieniła na takie.
Z imieniem jest też kwestia nazwiska bo nawet zwykłe imię w połączeniu z nazwiskiem może być niefortunne np. Róża Kapusta. Moja siostra mówi, ze jej koleżanka z pracy urodziła teraz bliźniaki i właśnie dali im takie słowiańskie imiona - Radzimir i Dobromir. Rzecz gustu, jak gadałyśmy ale ta rodzina nosi bardzo trudne nazwisko, pozwólcie, ze nie będę go pisała ale nazwisko ma "RZ " i 2 razy "R"......brzmi to razem jak łamaniec językowy a nie daj Boże jak któryś będzie miał problemy z wymową "R" to już wiem co będzie w szkole się działo...
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
GreckieWakacje

Post autor: agbmrctorakwin »

Czytając tę dyskusję o imionach, jestem w szoku, ile osób zamiast tępić agresję i rodziców, którzy wychowali małych prześladowców, woli tępić rodziców, którzy nadali swoim dzieciom imiona staropolskie, oryginalne czy niekonwencjonalne. Idąc tym tropem myślenia, całe życie należy dbać o to, żeby czasami nie dać najmniejszego pretekstu do ataku prymitywnym osobnikom, których i tak nie da się zadowolić
jaskana
LemonkowaCola

Post autor: jaskana »

chleb_ze_smalcem pisze: czw maja 14, 2026 8:33 pm Żadne osoby nie powinny dostawać mieszkania w dzisiejszej sytuacji gdzie ciężko pracujący ludzie muszą się zadłużać na 30 lat by cokolwiek kupić. Powinny dostawać co najwyżej miejsce w schronisku do czasu aż się ogarną, znajdą pracę i będzie je stać na samodzielne mieszkanie. Co jest z tą chęcią rozdawnictwa mieszkać na prawo i lewo w tym wątku to nie wiem.
? to nie jest mieszkanie własnościowe, więc nie rozumiem problemu. podejście housing first jest tańsze niż wydawanie pieniędzy na osoby mieszkające na ulicy, więc wszyscy zyskują. najłatwiej się wypowiedzieć nie mając pojęcia o temacie

tutaj linki dla zainteresowanych:
https://news.stanford.edu/stories/2025/ ... ealth-cost

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4679128/

https://homelesshub.ca/blog/2025/yes-i ... revention/
Reduktory
RoyalBaby

Post autor: Reduktory »

Moja niepopularna opinia, albo kilka:
- większość tych "niepopularnych" opinii jest popularna, bo prawdziwych kontrowersyjnych opinii boicie się napisać;
- widzę szczególnie na tym forum, że media społecznościowe piorą mózgi.
Awatar użytkownika
berry blast
DramaQueen

Post autor: berry blast »

Reduktory pisze: czw maja 14, 2026 10:39 pm Moja niepopularna opinia, albo kilka:
- większość tych "niepopularnych" opinii jest popularna, bo prawdziwych kontrowersyjnych opinii boicie się napisać;
- widzę szczególnie na tym forum, że media społecznościowe piorą mózgi.
napisz to czego my się boimy napisać, c'mon po to jest ten wątek
Jhhn
RóżowePolo

Post autor: Jhhn »

jaskana pisze: czw maja 14, 2026 10:07 pm ? to nie jest mieszkanie własnościowe, więc nie rozumiem problemu. podejście housing first jest tańsze niż wydawanie pieniędzy na osoby mieszkające na ulicy, więc wszyscy zyskują. najłatwiej się wypowiedzieć nie mając pojęcia o temacie

tutaj linki dla zainteresowanych:
https://news.stanford.edu/stories/2025/ ... ealth-cost

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4679128/

https://homelesshub.ca/blog/2025/yes-i ... revention/
A masz takie artykuły odnoszące się do sytuacji w Polsce lub choćby Europie Wschodniej? (Swoją drogą autorzy powinni być nominowani do Nobla - nikt nigdy nie wpadl na to, że rozwiązaniem bezdomności jest podarowanie domu). Nie jesteśmy Stanami. U nas naprawdę trzeba się postarać, by stać się osoba bezdomna. I analogicznie - koszty utrzymania państwa dla osób bezdomnych też są niższe w Polsce niż w USA czy Europie Zachodniej, gdzie czasami mam wrażenie, że policja zajmuje się głównie nimi.
maildonewsletterow
Bransoletka50k

Post autor: maildonewsletterow »

Jennifer pisze: czw maja 14, 2026 12:44 pm Zgadzam się, Dodam jeszcze, że w Polsce McDonald's ma jedne z najbardziej restrykcyjnych przepisów sanitarnych jeśli chodzi o restauracje. Wielokrotnie słyszałam, że ludzie kończą na kibelku po super zdrowym jedzeniu w fancy restauracjach (sama jestem jedną z nich), a po maku nic.
Tez tak uwazam. Mam bardzo wrazliwy brzuch, a po Maku nigdy nic. Nie jestem czesto, moze z 5-6 razy w roku i to po jakies drobne przekaski, ale akurat oni maja moje zaufanie. Nawet wole tam przeplacic za kawke czy herbate na droge niz kupowac za pol ceny z uwalonego ekspresu w Zabce.
Reduktory
RoyalBaby

berry blast pisze: czw maja 14, 2026 10:44 pm napisz to czego my się boimy napisać, c'mon po to jest ten wątek
Oczywiście, proszę Cię bardzo:
- "problem" ze słowem murzyn został zaimportowany z USA. Jak i wiele innych problemów, które nie mają z nami nic wspólnego.
- najwięcej o potrzebie doświadczania dojrzałości partnera mówią niedojrzałe emocjonalnie kobiety.
Reduktory
RoyalBaby

Jeszcze takie coś:
- gospodarka i siła nabywcza pieniądza dużo by zyskała gdyby nieroby wzięły się do pracy zamiast gadać o "godnych" zarobkach tylko dlatego bo mogą sobie siedzieć na garnuszku rodziców i cwaniakować
Reduktory
RoyalBaby

chleb_ze_smalcem pisze: czw maja 14, 2026 11:51 pm Na szczęście ty jesteś taka wyjątkowa.
Dziękuję. Lubię chleb ze smalcem. To kolejna niepopularna opinia.
123wiosna123
Te LazzurrA

Post autor: 123wiosna123 »

agbmrctorakwin pisze: czw maja 14, 2026 9:40 pm Czytając tę dyskusję o imionach, jestem w szoku, ile osób zamiast tępić agresję i rodziców, którzy wychowali małych prześladowców, woli tępić rodziców, którzy nadali swoim dzieciom imiona staropolskie, oryginalne czy niekonwencjonalne. Idąc tym tropem myślenia, całe życie należy dbać o to, żeby czasami nie dać najmniejszego pretekstu do ataku prymitywnym osobnikom, których i tak nie da się zadowolić
Po prostu nigdy nie bedzie takiej sytuacji ze nikt nigdy cie nie wyśmieje albo ze magicznie cała agresja zniknie. To jest utopia. Nawet jak dasz dziecku jakies najpopularniejsze imie to inne dziecko może je dręczyć z innego powodu wiec dzieci powinno sie uczyc jak sie bronić i co robic kiedy ktos je prześladuje a nie lamentowac nad tym ze jak nadasz imie Dobromir to ktos je wyśmieje.
Bo przecież jak dziecko bedzie miało popularne imie ro nikt nigdy nie bedzie go dręczyć xd
jaskana
LemonkowaCola

Jhhn pisze: czw maja 14, 2026 10:48 pm A masz takie artykuły odnoszące się do sytuacji w Polsce lub choćby Europie Wschodniej? (Swoją drogą autorzy powinni być nominowani do Nobla - nikt nigdy nie wpadl na to, że rozwiązaniem bezdomności jest podarowanie domu). Nie jesteśmy Stanami. U nas naprawdę trzeba się postarać, by stać się osoba bezdomna. I analogicznie - koszty utrzymania państwa dla osób bezdomnych też są niższe w Polsce niż w USA czy Europie Zachodniej, gdzie czasami mam wrażenie, że policja zajmuje się głównie nimi.
częściowo się zgodzę, ale myślę, że masz rację głównie w przypadku mężczyzn. kobiet na ulicy jest dużo mniej, bo większość bezdomnych pomieszkuje kątem u znajomych etc., ale jak zwykle mamy w życiu trudniej i przyczyną bezdomności będzie b. często przemocowy partner.

w polsce zajmuje się tym fundacja najpierw mieszkania i na swojej stronie mają dużo materiałów na ten temat. jeśli chodzi o dane dla innych państw w europie to na początku tego opracowania jest trochę informacji:

https://housingfirsteurope.eu/wp-conten ... uide-2.pdf

niestety to dopiero raczkuje w naszej części europy, ale w czechach skuteczność też była b. wysoka (>85%)
https://housingfirsteurope.eu/resource/ ... moving-in/
jaskana
LemonkowaCola

podobają mi się luksfery w łazience, w trochę bardziej współczesnym wydaniu, jak np. tu
Załączniki
fw_1778822148341.jpg
fw_1778822148341.jpg (55.13 KiB) Przejrzano 296 razy
123wiosna123
Te LazzurrA

Post autor: 123wiosna123 »

jaskana pisze: pt maja 15, 2026 6:52 am częściowo się zgodzę, ale myślę, że masz rację głównie w przypadku mężczyzn. kobiet na ulicy jest dużo mniej, bo większość bezdomnych pomieszkuje kątem u znajomych etc., ale jak zwykle mamy w życiu trudniej i przyczyną bezdomności będzie b. często przemocowy partner.

w polsce zajmuje się tym fundacja najpierw mieszkania i na swojej stronie mają dużo materiałów na ten temat. jeśli chodzi o dane dla innych państw w europie to na początku tego opracowania jest trochę informacji:

https://housingfirsteurope.eu/wp-conten ... uide-2.pdf

niestety to dopiero raczkuje w naszej części europy, ale w czechach skuteczność też była b. wysoka (>85%)
https://housingfirsteurope.eu/resource/ ... moving-in/
Jak zwykle kobiety maja w zyciu trudniej? Xd
Ja rozumiem wszystko ze facet moze sie zmienić itd ale no ktos czyli ta kobieta go wybrala. I oczywiscie ze jesli ktos stosuje przemoc to jest wina osoby stosującej przemoc a nie ofiary ale jednak jakies psychologiczne aspekty kierują tym ze kobieta wybiera takiego faceta. Kobietom to akurat przydałoby się w koncu wpoić zeby liczyły na siebie a nie na kogoś a oprocz tego ze nie trzeba być w związku
A poza tym to sa domy samotnej matki, schroniska tylko nadal w takich miejscach trzeba zachować jakies standardy i sie dostosować czego ludzie nie chca robic.
Ostatnio zmieniony pt maja 15, 2026 8:03 am przez 123wiosna123, łącznie zmieniany 1 raz.