Start
Mój profil

Zarobki

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
LauraBacha3
LouiBag

Re: Zarobki

Post autor: LauraBacha3 »

jayx pisze: sob kwie 04, 2026 10:58 pm 2 lata jako młodsza księgowa w AP w korpo w stolicy Wielkopolski - 6500 brutto, na rękę ok. 4600 zł. Podpisałam już aneks o awans z juniora na mida, wypłata na umowie 7800 brutto. Mam 27 lat. Jak czytam wasze stawki 9, 10, 16 tys… omg, nawet nie myślałam o takich kwotach🥹
Jeszcze ten rok temu mówiłam, że chciałabym mieć 5 tys na rękę - a wtedy miałam 4200
Jak po awansie bedzie ok. 5500, to na tyle na ile mam roboty i odpowiedzialności to uważam ze to wciąż za mało xd
Generalnie z kim nie rozmawiam to wychodzi ze każdy zarabia więcej ode mnie (co nie jest takie trudne xd) chyba ze co niektórzy sobie zawyżają xd
Pamiętam jak marzyłam o 4.5 a 2 lata później miałam 8
Najwięcej można ugrać zmieniając pracę, szczególnie w korpo. Mają swoje max % na podwyżki albo pulę pieniędzy do rozdania przy podwyżkach i muszą to rozdzielić. Na nowego pracownika przeważnie mają większe widełki. Czasami działa też samo wypowiedzenie, bo wtedy dają podwyżkę z innej puli i to często jeszcze musi być uargumentowane za granicą u "wyższej władzy".
Na pewno nie wierz w to, że każdy zarabia więcej. Czasami można się naprawdę zdziwić widząc aneksy osób, które się wożą co to nie oni
Awatar użytkownika
jayx
Mokra Włoszka

Post autor: jayx »

LauraBacha3 pisze: pt kwie 10, 2026 2:11 pm Pamiętam jak marzyłam o 4.5 a 2 lata później miałam 8
Najwięcej można ugrać zmieniając pracę, szczególnie w korpo. Mają swoje max % na podwyżki albo pulę pieniędzy do rozdania przy podwyżkach i muszą to rozdzielić. Na nowego pracownika przeważnie mają większe widełki. Czasami działa też samo wypowiedzenie, bo wtedy dają podwyżkę z innej puli i to często jeszcze musi być uargumentowane za granicą u "wyższej władzy".
Na pewno nie wierz w to, że każdy zarabia więcej. Czasami można się naprawdę zdziwić widząc aneksy osób, które się wożą co to nie oni
Gratuluję i zazdroszczę niemal podwojenia stawki😁 W moim przypadku kilka czynników składa się na to, że w tej chwili nie mogę sobie pozwolić na zmianę pracy. Niestety, u mnie nie ma miejsca na jakiekolwiek groźby wypowiedzeniem, czy próby ugrania, przedyskutowania wyżej stawki. Dostajesz aneks przed nos, długopis do łapy i tyle. Potrafią pięknie opowiadać o celach, wartościach, ale nie o adekwatnym wynagrodzeniu za pracę. Myślę, że w wielu miejscach będzie podobnie. Chcesz podwyżkę/awans albo odchodzisz? ok, na Twoje miejsce przyjdzie junior, który przez najbliższy rok/półtora nie upomni się ani nie dostanie awansu i będą mieli spokój - ta sama praca będzie wykonywana, a kasa zostaje w kieszeni. Także niezależnie od obranej ścieżki to firma wygrywa - zawsze xd
Sidididididfi
RoyalBaby

Post autor: Sidididididfi »

Carolinequeen11 pisze: pt kwie 10, 2026 11:01 am Mam własną jdg, pracuje jako menadżer w klinice. Zarabiam około 11 tysięcy netto i to taka kwota, że i tak nie wybuduje domu i nie wiadomo co z nią zrobić.
Rozumiem to. U nas, pary 26 i 27 latków wychodzi średniomiesięcznie netto łącznie jakieś 16 tysięcy miesięcznie, niby całkiem przyzwoicie do komfortowego życia, ale jak sobie myślę o zrobieniu upgrade mieszkania za jakieś +/- 7 lat i cenach, jakie wtedy będą, to perspektywa trochę się zmienia.
suspeoplearoundus
Koczkodan

Post autor: suspeoplearoundus »

RysiaSwag pisze: śr mar 18, 2026 11:49 pm Czy ktoś też pracuje w transporcie i ma już wszystkiego po dziurki w nosie? Odkąd zmieniłam firmę to współpraca z kierowcami jest gorsza niż z niesfornym 5 latkiem... Niby zarabiam fajnie bo po odjęciu podatku i ubezpieczenia mam 2400 euro, ale moja głowa już pęka od wiecznych perypeti życiowych facetów po 40tce. Zgadzając sie na bycie 24h w tygodniu pod telefonem liczyłam na pomoc w ogarnięciu serwisu a nie głupich pytaniach czy może stanąć na śniadanie. No japierdole...
A pracujesz w Niemczech?
Awatar użytkownika
RysiaSwag
RoyalBaby

Post autor: RysiaSwag »

suspeoplearoundus pisze: pn kwie 13, 2026 6:30 pm A pracujesz w Niemczech?
Dokładnie tak :')
Moje łzy wycieram banknotami 500euro