Start
Mój profil

Kuchenne kontrowersje

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
dziwnerzeczy
Bagietka z szarlott

Re: Kuchenne kontrowersje

Post autor: dziwnerzeczy »

Ogórkowa i galaretki w czekoladzie (dwie albo trzy sztuki).
Awatar użytkownika
FigGa
Te LazzurrA

Post autor: FigGa »

dziwnerzeczy pisze: wt kwie 14, 2026 9:18 am Ogórkowa i galaretki w czekoladzie (dwie albo trzy sztuki).
Ale, że do zupy wkładasz? 😳
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
dziwnerzeczy
Bagietka z szarlott

Post autor: dziwnerzeczy »

FigGa pisze: wt kwie 14, 2026 9:57 am Ale, że do zupy wkładasz? 😳
Nie, po prostu zjadam między jedną łyżką a kolejną.
"Odkryłam" to połączenie jako dziecko, kiedy na obiad była zupa ogórkowa, ale mieszanka krakowska za bardzo kusiła. Jakoś mi to posmakowało i czasami do tego wracam.
mariaow
RoseGold

Post autor: mariaow »

Jynna pisze: ndz kwie 12, 2026 10:00 pm Smak kolendry przypomina mydło. To jest fatalny smak.
Nie znoszę kminku na i w pieczywie.
Ciekawostka: to, czy czuje się mydło jedząc kolendrę to kwestia genetyki :) jeśli ma się wariant określonego genu, to jest się nadwrażliwym na aldehydy (które są w kolendrze i w mydle :D)
Awatar użytkownika
Jynna
TrampekLV

Post autor: Jynna »

mariaow pisze: wt kwie 14, 2026 10:49 am Ciekawostka: to, czy czuje się mydło jedząc kolendrę to kwestia genetyki :) jeśli ma się wariant określonego genu, to jest się nadwrażliwym na aldehydy (które są w kolendrze i w mydle :D)
Wiem, wiem. Mam w sobie wyjątkowość !😆
Rzeka.chaosu
PoranneKapuczino

Post autor: Rzeka.chaosu »

FigGa pisze: wt kwie 14, 2026 6:14 am Tak! Mam znajomego, do którego kiedyś przyjechałam. Ja patrzę a on smaruje chleb masłem i to jeszvze tak grubo i na to Nutella. Boże.... Przecież to jest mdłe.

Wystarczy sama czekolada na chleb. To tak samo jak by ktoś wziął kostkę czekolady i posmarował ją masłem 🤡
Mnie dziwi, jak ktoś może jeść chleb (na ogół słony) z nutellą. Bułka jeszcze ok - na szybko, awaryjnie. Nutella to dla mnie deser / polewa do jakichś placków, naleśników. A chleb właśnie nawet do dżemu średnio. Nie lubię takich zestawień i nawet jako dziecko mając wybór - nie jadłam tak. Teraz tym bardziej - po jednej tego typu kanapce miałabym 2 kg na plusie. No i pewnie by mnie zemdliło. Widać jestem w mniejszości. :D

I placki ziemniaczane z cukrem - zbrodnia. :D To wątek na niepopularne opinie - wybaczcie.
Rzeka.chaosu
PoranneKapuczino

dziwnerzeczy pisze: wt kwie 14, 2026 9:18 am Ogórkowa i galaretki w czekoladzie (dwie albo trzy sztuki).
Haha najlepsze zestawienie jak do tej pory! :D

Pamiętam z dzieciństwa dzieciaki popijające zupy herbatą z cukrem (koniecznie).
Awatar użytkownika
Jynna
TrampekLV

Placki ziemniaczane z cukrem i śmietaną to kojarzę, ze Śląska. Tak samo jak wodzionkę.

Probowałam i git. 😆
Awatar użytkownika
FigGa
Te LazzurrA

dziwnerzeczy pisze: wt kwie 14, 2026 10:09 am Nie, po prostu zjadam między jedną łyżką a kolejną.
"Odkryłam" to połączenie jako dziecko, kiedy na obiad była zupa ogórkowa, ale mieszanka krakowska za bardzo kusiła. Jakoś mi to posmakowało i czasami do tego wracam.
Powiem, że ciekawe 😅
Bo Wiśniewski to nie ja,
Awatar użytkownika
FigGa
Te LazzurrA

Rzeka.chaosu pisze: wt kwie 14, 2026 11:21 am
I placki ziemniaczane z cukrem - zbrodnia. :D To wątek na niepopularne opinie - wybaczcie.
Mieszkam w Wielkopolsce i tutaj jemy wlasnie placki z cukrem. Czasem można trafić na cukier i śmietanę i wytrawne, ale większość osób jakiś znam je z cukrem.
Bo Wiśniewski to nie ja,
Rzeka.chaosu
PoranneKapuczino

FigGa pisze: wt kwie 14, 2026 11:26 am Mieszkam w Wielkopolsce i tutaj jemy wlasnie placki z cukrem. Czasem można trafić na cukier i śmietanę i wytrawne, ale większość osób jakiś znam je z cukrem.
Ja na Mazowszu i u mnie jadło się wytrawnie, czasem z sosem grzybowym lub mięsnym. Ale kojarzę, że niektórzy jedli właśnie z cukrem. Musiało chrupać.
Awatar użytkownika
Jynna
TrampekLV

Zupa jagodowa. Zaserwowano nam to u gospodarza agroturystyki w woj. wielkopolskim.
Aleksandra_18
Mokra Włoszka

Post autor: Aleksandra_18 »

Jynna pisze: wt kwie 14, 2026 11:56 am Zupa jagodowa. Zaserwowano nam to u gospodarza agroturystyki w woj. wielkopolskim.
Pyszna jest😋 w ogóle bardzo lubię zupy owocowe, szczególnie wiśniową i jagodową - latem wchodzą jak złoto. Moja babcia zawsze robiła aromatyczne, naprawdę "owocowe" te zupy, a mam wrażenie, że dużo osób deklarujących że ich nie lubi, miały serwowany przedszkolny, rozwodniony kisiel/galaretkę z makaronem xd i tak im się źle kojarzy.
Pochodzę z zachodniej Polski i u nas jadło się wyłącznie placki ziemniaczane z cukrem (+ ew. śmietaną), przez co ich nie lubiłam. Dopiero pod koniec liceum odkryłam placki na słono i są dużo, dużo lepsze.
Awatar użytkownika
FigGa
Te LazzurrA

Jynna pisze: wt kwie 14, 2026 11:56 am Zupa jagodowa. Zaserwowano nam to u gospodarza agroturystyki w woj. wielkopolskim.
Przeczytałam o się zastanawiam co tu jest kontrowersyjnego 😅
Bo Wiśniewski to nie ja,
Awatar użytkownika
Jynna
TrampekLV

FigGa pisze: wt kwie 14, 2026 12:44 pm Przeczytałam o się zastanawiam co tu jest kontrowersyjnego 😅
Już tłumaczę. Dla mnie jako dla dziecka wtedy 10 letniego było to dość innowacyjne. Taką formę podawania jagód znałam w formie koktailu, który był podawany na deser.

Ale okej. Kontrowersja
- śledź z bitą śmietaną słodką.
- majonez z dżemem z czarnej porzeczki.
Awatar użytkownika
FigGa
Te LazzurrA

Jynna pisze: wt kwie 14, 2026 3:53 pm Ale okej. Kontrowersja
- śledź z bitą śmietaną słodką.
- majonez z dżemem z czarnej porzeczki.
Ooo no to serio kontrowersja 😅
Bo Wiśniewski to nie ja,
Awatar użytkownika
Jennifer
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Jennifer »

Lubię placki ziemniaczane z cukrem, rodzynki w serniku, a mój ulubiony majonez to Winiary.
Lubię mdłe rzeczy (np. jajko na miękko i ledwie ściętą jajecznicę). Nie cierpię ostrego, jedyne co ostre lubię to chipsy Lay's Chili Strong (choć każdy na prawo i lewo nawija, że to w ogóle nie jest ostre).
Z drugiej strony uwielbiam kwaśny smak, taki, że aż wykręca mordę.
i am a god
chleb_ze_smalcem
MiamiBicz

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Kiedyś moim ulubionym majonezem był Winiary a teraz smakuje mdło i tłusto. Już wolę kwaśniejszy kielecki.
chleb_ze_smalcem
MiamiBicz

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Jennifer pisze: wt kwie 14, 2026 8:39 pm Lubię placki ziemniaczane z cukrem, rodzynki w serniku, a mój ulubiony majonez to Winiary.
Lubię mdłe rzeczy (np. jajko na miękko i ledwie ściętą jajecznicę). Nie cierpię ostrego, jedyne co ostre lubię to chipsy Lay's Chili Strong (choć każdy na prawo i lewo nawija, że to w ogóle nie jest ostre).
Też lubię kwaśne, lubię pić wodę z octem jabłkowym. Ludzie piją to dla obniżenia glukozy się wykręcają jakby to było najgorsze pod słońcem a dla mnie to dobre. Jak soczek.
Awatar użytkownika
FigGa
Te LazzurrA

Jennifer pisze: wt kwie 14, 2026 8:39 pm Lubię placki ziemniaczane z cukrem, rodzynki w serniku, a mój ulubiony majonez to Winiary.
Rodzynki w serniku i placki ziemniaczane z cukrem nie są kontrowersyjne a majonez to kwesta gustu. Ja akurat też wolę Winiary.
Bo Wiśniewski to nie ja,
Misia
LemonkowaCola

Post autor: Misia »

Też lubię kwaśne, cytryny normalnie jak jabłka jem.
Awatar użytkownika
Jynna
TrampekLV

Chleb z szynką z chrzanem i truskawkami/malinami.
Czasem zdarza mi się zjadać taki mix.

Smażenie na oleju kokosowym czegokolwiek, powoduje, że czuję jakbym jadla wióry kokosowe, a nie x danie.
Awatar użytkownika
Jennifer
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Jennifer »

FigGa pisze: wt kwie 14, 2026 8:59 pm Rodzynki w serniku i placki ziemniaczane z cukrem nie są kontrowersyjne a majonez to kwesta gustu. Ja akurat też wolę Winiary.
Każda preferencja kulinarna w tym wątku to kwestia gustu. Co do sernika z rodzynkami i placków z cukrem, to chyba rzadko odwiedzasz internetową społecznosć memiarską, że te dwie rzeczy nie są dla ciebie kontrowersyjne.
i am a god
Welociraptor1
Channelka

Post autor: Welociraptor1 »

FigGa pisze: wt kwie 14, 2026 11:26 am Mieszkam w Wielkopolsce i tutaj jemy wlasnie placki z cukrem. Czasem można trafić na cukier i śmietanę i wytrawne, ale większość osób jakiś znam je z cukrem.
Mój chłop jest z Wielkopolski i nabijam się z niego, że, po obiedzie z pyrami, na deser je się u nich pyry na słodko 😈

Uwielbiam podroby, zarówno w smaku, jak i pod względem tekstury. Wątróbka, żołądki, nerki, serca. Pierogi z płuckami. Tylko móżdżku nie miałam odwagi spróbować. Żeby było śmiesznie, nie przepadam za mięsem.
Awatar użytkownika
FigGa
Te LazzurrA

Jennifer pisze: wt kwie 14, 2026 9:20 pm Każda preferencja kulinarna w tym wątku to kwestia gustu. Co do sernika z rodzynkami i placków z cukrem, to chyba rzadko odwiedzasz internetową społecznosć memiarską, że te dwie rzeczy nie są dla ciebie kontrowersyjne.
Kontrowersyjne to jest dla mnie tak jak ktoś wcześniej napisał, chleb z szynką chrzanem i truskawkami :)
Ewentualnie tak jak już tutaj była dyskusja chleb z masłem i Nutellą.
Bo Wiśniewski to nie ja,