Start
Mój profil

praca za granicą

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
idkwhoaru
Siatkarka

?? praca za granicą

Post autor: idkwhoaru »

Hej w maju pisze maturę i totalnie nie mam pomysłu na siebie co potem, dlatego zostaje tylko jedno znaleźć pracę. Od jakiegoś czasu z koleżanką myślimy nad znalezieniem pracy za granicą, wiadomo na początek coś na trzy miesiące, ale boimy się, że trafimy na coś złego i nic z tego nie będzie plus nie mamy żadnego konkretnego doświadczenia. Dlatego pytam czy ktoś ma do polecenia jakąś legitną agencję bez żadnych większych problemów? Wiadomo zależy nam na jakieś pracy typu: zbiory owoców, praca na taśmie, pakowanie i inne takie. Obie mówimy po angielsku na poziomie komunikatywnym i myślę , że sobie poradzimy. Wiadomo zależy nam na pracy z zakwaterowaniem i koniecznie chcemy jechać we dwie. Wiemy, że to wszystko może być trudne bo chętnych jest dużo i brak doświadczenia też może być problemem. Może ktoś zna jakieś agencje, których warto unikać albo na co zwracać uwagę przy rekrutacji?
Hejo
Awatar użytkownika
RysiaSwag
RoyalBaby

Post autor: RysiaSwag »

Kochana przede wszystkim sprawdzaj opinie o agencjach pracy, i uważaj aby nie naciąć sie na burdelarzy. W moim środowisku byl pan X ktory mial opinie takiego co załatwia pracę zagranica w restauracji czy hotelu. A potem sie okazywało ze to lewy burdel gdzie zabierają ci dowod/paszport i telefon.
Moje łzy wycieram banknotami 500euro
zielonisia
Tritonotti

Post autor: zielonisia »

Pracowałam w Holandii ponad 5 lat, ale w pracach typowo magazynowych. Nadal można tam spoko zarobić, zwłaszcza dla osoby bez wykształcenia czy doświadczenia. Zależy jak trafisz, ale jeśli znasz angielski to odrzucaj wszelkie prace w szklarniach, w polu i produkcję np jedzenia, bo to praca głównie dla osób bez znajomości języka (nawet jeśli podobno go wymagają) i tam są niższe zarobki (często praca jest na jedną zmianę, a w nl za popołudniowe i nocne jest dodatek) i ludzie też w moim odczuciu są najgorsi - mnóstwo starszych pań tzw karierowiczek, które wymagają od was więcej niż pracodawca i szemranego towarzystwa. Najlepiej jest na magazynach logistycznych - to raczej czysta i przyjemna praca, więcej płatna i trzeba znać angielski.

Jeśli chodzi o zarobki to po odliczeniu przez agencję mieszkania, ubezpieczenia i podatków zarabiałam ok 500€ tygodniowo na rękę. Naprawdę spoko można było z tego odłożyć. Ja już wróciłam na stałe do Polski, ale wbrew temu co niektórzy mówią to naprawdę polecam taki wyjazd za granicę, bo można zarobić i się nie narobić, tylko nie bierz wszystkiego co ci proponują, bo pracy jest dużo i trzeba wybierać najlepszą ofertę. Z agencjami jest różnie i chyba wszystkie, w których pracowałam miały tragiczne opinie w google, a ja miałam pozytywne odczucia, więc to bardzo zależy. Najlepiej czytać te opinie i weryfikować za co są, bo czasami ludzie wchodzą w konflikty w pracy albo nie potrafią się zachować na lokacji pracowniczej, a obwiniają agencję
Awatar użytkownika
Brida
Modna

Post autor: Brida »

Ja pracowałam 3 miesiące w Holandii w IKEA na zmywaku. Bardzo mi się podobało. Akurat ja miałam sąsiadkę, która takie wyjazdy organizowała (miała biuro), ale teraz chyba napisałabym bezpośrednio do IKEA i zapytała, czy współpracują z jakimiś agencjami i potem do nich uderzyła. Czyli tak jakby od końca :) Oczywiście to nie musi być IKEA, ale do dzisiaj wspominam wypasioną kantynę wyładowaną jedzeniem od rana do wieczora (nie wydałam tam nic na jedzenie :D)