Zgadzam się z tym, co piszesz, ale swoją drogą, czy to nie jest ciekawe, że w rolach rodzicielskich stygmatyzowane są matki, a nic się nie mówi o nieporadnych, leniwych albo wręcz nieobecnych fizycznie i emocjonalnie ojcach i nie powstały na nich ksywki typu "madki". I to, że mężczyźni "pomagają" w wychowywaniu dzieci, prowadzeniu domu itd. Jak pomagają? Oni mają uczestniczyć, a nie pomagać. Czyli że co? Główny ciężar i odpowiedzialność za rodzinę ma spoczywać na matce? A z jakiej racji? Czy faceci mają dwie lewe i się do tego nie nadają? Uważam, że nie i że należy od nich wymagać i to bezwzględnie. Po to są dwie osoby do wychowania dziecka, żeby dwie się nim zajmowały w należyty sposób.Welociraptor1 pisze: ↑ndz mar 22, 2026 12:34 pm Rozumiem, cóż, niektórzy tacy są, że pomimo otwartych komunikatów będą zamęczać opowieściami o swoim dziecku/problemach/chorobach/religii/miesiączce itp itdnie bez powodu na madeczki wymyślono określenie "odpieluszkowe zapalenie mózgu"
![]()
Niepopularne opinie o życiu
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryRe: Niepopularne opinie o życiu
Imo tutaj była mowa o tym, że to częściej kobietom odbija na punkcie ich dzieci, stąd określenie madki. Nieporadność i lenistwo mężczyzn także jest piętnowane.Verbena95 pisze: ↑pn mar 23, 2026 11:14 am Zgadzam się z tym, co piszesz, ale swoją drogą, czy to nie jest ciekawe, że w rolach rodzicielskich stygmatyzowane są matki, a nic się nie mówi o nieporadnych, leniwych albo wręcz nieobecnych fizycznie i emocjonalnie ojcach i nie powstały na nich ksywki typu "madki". I to, że mężczyźni "pomagają" w wychowywaniu dzieci, prowadzeniu domu itd. Jak pomagają? Oni mają uczestniczyć, a nie pomagać. Czyli że co? Główny ciężar i odpowiedzialność za rodzinę ma spoczywać na matce? A z jakiej racji? Czy faceci mają dwie lewe i się do tego nie nadają? Uważam, że nie i że należy od nich wymagać i to bezwzględnie. Po to są dwie osoby do wychowania dziecka, żeby dwie się nim zajmowały w należyty sposób.
i am a god
To jest dla mnie coś absolutnie niepojętego i trzeba siebie naprawdę nie szanować, żeby tak robić.lalisa pisze: ↑ndz mar 22, 2026 1:12 pm Teraz jest dużo kobiet, które na cos takiego reagują, że one tak lubią, po co papierek, są z kimś 7 lat i co im to zmieni. Wierzę, że są kobiety które naprawdę tak myślą, ale uważam, że jest ich mniej niż się deklaruje. Chyba że są z tymi facetami z braku laku, to wtedy wierzę, że wolałyby nawet nie brać ślubu, bo liczą, że trafi się ktoś lepszy. Jest to niepojęte dla mnie, ile kobiet bez ślubu wciska kasę i czas w mieszkania, domy i działki swoich chłopców, do których nie mają żadnych praw. Ile rodzi kolejne dziecko nie dostając nawet głupiego pierścionka. Jak to czyta jakaś której to pasuje, podkreślam TO NIE JEST O TOBIE. To o kobietach, które się godzą i wmawiają sobie, że jest ok, ale nie jest. Kiedyś chociaż była presja społeczna, teraz już nie ma i facetowi łatwo okręcić kobietę wokół narracji po co i na co ci to.
Dokładnie, po co, na co, jako manipulacja i ucieczka od jakiejkolwiek odpowiedzialności. Od takiego faceta (i vice versa kobiety również) należy wiać, a nie się łudzić, że coś z tego będzie.
A dlaczego tylko facet ma oglądać? Kobiety też oglądają. I w obu przypadkach uważam, że to jest ok. Jak ktoś nie lubi, to spoko, niech nie ogląda, a jak inni lubią, to niech sobie oglądają. Kwestia też, że zależy co z tego oglądają, bo są w miarę spoko treści, ale jest też dużo różnych naprawdę chorych albo obrzydliwych rzeczy i jeśli to idzie w parze w czyimiś chorymi zachowaniami w realu, to to już jest lampka ostrzegawcza.
Poza tym to istniało w różnych formach w zasadzie od czasów starożytnych, więc ludzie mają po prostu taką potrzebę i najlepiej to potraktować, jako element naszej natury.
Wszystko jest jak najbardziej zrozumiałe. Prawda, i też mnie to irytuje. Niepełnosprawność nie wymazuje automatycznie czyichś wad albo nawet faktu bycia przemocowym. Wystarczy spojrzeć na pewnego sławnego Wojtusia i co tam się od lat odwala.mallam pisze: ↑ndz mar 22, 2026 9:01 pm Trochę moze zbocze z tematu o którym teraz jest pisane i nawiąże do głównego tematu wątku ;) to pewnie bardzo niepopularna opinia (tak sądzę, na pewno w tym kraju) i wiem ze pewnie i tutaj mi sie dostanie, ale zauważyłam ze bardzo często ludzie boją sie cokolwiek złego powiedzieć o osobach niepełnosprawnych, i szczególnie ludzi w znacznym stopniu niepełnosprawności (szczególnie intelektualnej) uważa sie automatycznie za dobrych ludzi co wcale nie musi być prawdą i jakos mnie to trochę mierzi... ostatnio przy okazji światowego dnia osób z zespołem Downa w jakiejś śniadaniówce prowadzący powiedział do gości (osób wlasnie z tą chorobą) ze "jesteście najcudowniejszymi/najwspanialszymi ludzmi" i okej, moze konkretnie te osoby tak, i wiem ze istnieja dobrzy ludzie którzy sa z jakichkolwiek powodów niepełnosprawni fizycznie/psychicznie, ale mam wrazenie ze ogólnie jest takie przeświadczenie ze człowiek niepełnosprawny = dobry, cudowny, wspaniały człowiek, a jesli ktos powie jakiekolwiek zle slowo o niepelnosprawnym (mimo ze np. Faktycznie dana osoba jest tyranem/przemocowcem/po prostu zlym czlowiekiem) to ze jak to tak mozna!!!!!przeciez to niepelnosprawny... nie chodzi mi tez o to zeby demonizować choroby czy schorzenia czy inne przypadłości, ale mam wrazenie ze to jest trochę tak jak z ludźmi którzy noszą okulary, i sa uznawani od razu za "inteligentnych" mimo ze po prostu maja wadę wzroku niezależnie od intelektu... nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi bo jakos nie mogę sie wysłowić![]()
Oj nie, po tym, co tu się często czyta, nie mogę się z tym zgodzić. Myślę, że piszą ludzie z całej Polski, przypuszczam że wiele z nich jest z mniejszych miejscowości.123wiosna123 pisze: ↑ndz mar 22, 2026 9:14 pm Dorośli ludzie po wejściu w dorosłość często maja takie sytuacje życiowe ze muszą zapieprzać zeby miec co jeść, zeby miec za co żyć. Niektórzy choć moze ciężko w to uwierzyć ze praca po kilkanaście godzin dziennie i po pracy ostatnie na co maja sile to czytanie przepisów. Czytam tu często jakies opinie i dziwie sie jak ludzie myślą ze kazdy ma taki sam start i te same możliwości. Nie, nie ma i to nie zawsze jest kwestia dojrzałości i tego czy jestes ogarnięty. Można byc ogarnięty na wielu innych płaszczyznach a kilku przepisów nie znac
Ja wiem ze na tym forum kazdy pracuje w korpo i mieszka w Warszawie ale jest tez inny świat.
Oprócz tego zgadzam się co do tego, że nie każdy ma taki sam start w życiu i tą samą świadomość prawną.
No tak, ale nie w takim stopniu, jak w stosunku do kobiet i nie jest też tak wyolbrzymiane. Proporcje w tym zakresie nie są równe.
-
malloryknox
- Mokra Włoszka
Nie wiem, czy jesteś kobietą, czy mężczyzną, ale ja mam na ten temat swoje przemyślenie i dotyczy ono mężczyzn, nie kobiet. Czy to jest dla ciebie wystarczająco zrozumiałe?malloryknox pisze: ↑pn mar 23, 2026 12:27 pm W jakim celu ten whataboutism? Rozmowa była na temat tego, jak matkom odwala po urodzeniu dziecka, a ty o jakichś ojcach xd
-
Welociraptor1
- RoyalBaby
Są obserwacje i badania (jak standardowy anon z internetu nie przytoczę xD), że oglądanie takich treści, szczególnie od wczesnych lat nastoletnich lub wcześniej, może: - powodować poszukiwanie coraz drastyczniejszych materiałów;Verbena95 pisze: ↑pn mar 23, 2026 11:25 am A dlaczego tylko facet ma oglądać? Kobiety też oglądają. I w obu przypadkach uważam, że to jest ok. Jak ktoś nie lubi, to spoko, niech nie ogląda, a jak inni lubią, to niech sobie oglądają. Kwestia też, że zależy co z tego oglądają, bo są w miarę spoko treści, ale jest też dużo różnych naprawdę chorych albo obrzydliwych rzeczy i jeśli to idzie w parze w czyimiś chorymi zachowaniami w realu, to to już jest lampka ostrzegawcza.
Poza tym to istniało w różnych formach w zasadzie od czasów starożytnych, więc ludzie mają po prostu taką potrzebę i najlepiej to potraktować, jako element naszej natury.
- powodować zaburzenia w życiu seksualnym, bo zwykły akt jest za mało wymyślny;
- uzależniać;
- prowadzić do zaburzeń postrzegania ciała, seksu, relacji.
To trochę jak z narkotykami - niby wypalenie skręta nie jest szkodliwe, ale może być początkiem uzależnienia aż do twardych dragów. Moja opinia jest taka, że i treści xxx, jak i narkotyki to są rzeczy dla dorosłych i zrównoważonych ludzi.
O dorosłych tu raczej mówimy. I chyba jednak nie świadczy to dobrze o tej dojrzałości i zrównoważeniu ogółu społeczeństwa, skoro tak wiele osób się tego boi i skoro tak wiele osób sprowadza to na jakąś złą drogę.Welociraptor1 pisze: ↑pn mar 23, 2026 1:22 pm Są obserwacje i badania (jak standardowy anon z internetu nie przytoczę xD), że oglądanie takich treści, szczególnie od wczesnych lat nastoletnich lub wcześniej, może: - powodować poszukiwanie coraz drastyczniejszych materiałów;
- powodować zaburzenia w życiu seksualnym, bo zwykły akt jest za mało wymyślny;
- uzależniać;
- prowadzić do zaburzeń postrzegania ciała, seksu, relacji.
To trochę jak z narkotykami - niby wypalenie skręta nie jest szkodliwe, ale może być początkiem uzależnienia aż do twardych dragów. Moja opinia jest taka, że i treści xxx, jak i narkotyki to są rzeczy dla dorosłych i zrównoważonych ludzi.
Jeśli chodzi o karmienie się takimi materiałami od wczesnych lat, to pełna zgoda.
-
malloryknox
- Mokra Włoszka
Nikt nie zabrania ci dzielić się swoimi przemyśleniami, tylko że rozmowa dotyczyła kobiet, matek, a ty to skomentowałaś, zupełnie odbiegając od tematu. To jest dla mnie niezrozumiałe.
To chyba wątek, gdzie się dzielimy różnymi poglądami i nikt nikomu nie powinien dyktować, jaki temat ma być poruszany.malloryknox pisze: ↑pn mar 23, 2026 1:36 pm Nikt nie zabrania ci dzielić się swoimi przemyśleniami, tylko że rozmowa dotyczyła kobiet, matek, a ty to skomentowałaś, zupełnie odbiegając od tematu. To jest dla mnie niezrozumiałe.
Swoją drogą cała ta wymiana zdań pokazuje, jak bardzo to kobiety nie chcą konfrontować się z tym, co w mężczyznach jest do poprawy, zamiast tego wolą się same biczować. Takie myślenie jest mi bardzo dalekie. Jeśli my same się nie będziemy szanować, to nie oczekujmy tego od mężczyzn.
-
ballerinacappuccina
- Skarpeta Rakieta
Tylko że z tamtej wypowiedzi wynikało, że nie możemy krytykować kobiet, bo faceci robią dużo gorsze rzeczy xd Nikt w ogóle nie wspomniał o facetach w kontekście odpieluszkowego zapalenia mózgu, co było tematem pierwotnego komentarza.Verbena95 pisze: ↑pn mar 23, 2026 1:50 pm To chyba wątek, gdzie się dzielimy różnymi poglądami i nikt nikomu nie powinien dyktować, jaki temat ma być poruszany.
Swoją drogą cała ta wymiana zdań pokazuje, jak bardzo to kobiety nie chcą konfrontować się z tym, co w mężczyznach jest do poprawy, zamiast tego wolą się same biczować. Takie myślenie jest mi bardzo dalekie. Jeśli my same się nie będziemy szanować, to nie oczekujmy tego od mężczyzn.
- Aredhel999
- BlondDoczep
Moja niepopularna opinia ale wydaje mi się że pasuje do wszystkich wątków z tego tematu: ludzie są bardziej tolerancyjni i otwarci w realu niż w internecie. To co się klika w sieci to bycie jakimś mean ziomkiem, a tak serio ludzie chcą sobie pomagać, ufać i pracować.

Z której wypowiedzi? Bo chyba nie z mojej, a jeśli uważasz, że z mojej, to to jest twoja interpretacja. Ja nie zamierzam nikomu mówić, kogo ma krytykować, a kogo nie. Zwracam jedynie uwagę, że może warto byłoby spojrzeć nie tylko na kobiety, ale też na mężczyzn.ballerinacappuccina pisze: ↑pn mar 23, 2026 1:59 pm Tylko że z tamtej wypowiedzi wynikało, że nie możemy krytykować kobiet, bo faceci robią dużo gorsze rzeczy xd Nikt w ogóle nie wspomniał o facetach w kontekście odpieluszkowego zapalenia mózgu, co było tematem pierwotnego komentarza.
-
malloryknox
- Mokra Włoszka
Pamiętaj, jak jakieś dziecko źle zachowuje się w przestrzeni publicznej, a matka ma na nie wywalone, bo to tylko dziecko, nie możesz mieć jej tego za złe, bo faceci są nieodpowiedzialni i nie płacą alimentów. Taka logika wandziarballerinacappuccina pisze: ↑pn mar 23, 2026 1:59 pm Tylko że z tamtej wypowiedzi wynikało, że nie możemy krytykować kobiet, bo faceci robią dużo gorsze rzeczy xd Nikt w ogóle nie wspomniał o facetach w kontekście odpieluszkowego zapalenia mózgu, co było tematem pierwotnego komentarza.
Samo istnienie i łatwa dostępność „takich materiałów” jest właśnie przyczyną dla której dzieciaki są karmione corn od wczesnych lat. A później mają zaburzenia jako dorośli. Dla mnie nie ma argumentu „za” corn. Jest wyobraźnia, są ew. opowiadania czy książki erotyczne, ale filmy z udziałem ludzi dla mnie bleh. I nie jestem żadną cnotką, po prostu mnie to personalnie odrzuca. Nic mi do tego co kto robi, swojego faceta też nie sprawdzam - jeśli czasem obejrzy, to nie muszę o tym wiedzieć. Natomiast oglądanie corn w parze żeby sobie poprawić życie seksualne, czy regularna (!) masturbacja do corn, nieumiejętność dojścia bez niego, to są dla mnie rzeczy nienormalne. I to moja personalna być może niepopularna opinia, tyle.Verbena95 pisze: ↑pn mar 23, 2026 1:25 pm O dorosłych tu raczej mówimy. I chyba jednak nie świadczy to dobrze o tej dojrzałości i zrównoważeniu ogółu społeczeństwa, skoro tak wiele osób się tego boi i skoro tak wiele osób sprowadza to na jakąś złą drogę.
Jeśli chodzi o karmienie się takimi materiałami od wczesnych lat, to pełna zgoda.
Bo w internecie im się wydaje, że nie widać ich twarzy (w sensie dosłownym), to mogą pokazać swoją prawdziwą, bardziej paskudną twarz (w sensie przenośnym).Aredhel999 pisze: ↑pn mar 23, 2026 2:02 pm Moja niepopularna opinia ale wydaje mi się że pasuje do wszystkich wątków z tego tematu: ludzie są bardziej tolerancyjni i otwarci w realu niż w internecie. To co się klika w sieci to bycie jakimś mean ziomkiem, a tak serio ludzie chcą sobie pomagać, ufać i pracować.
![]()
Chciałabym w to wierzyć, ale nie do końca tak to działa.
- Aredhel999
- BlondDoczep
Masz trochę racji, ale ja jestem marzycielem
Nie ma to jak totalnie przekręcić czyjąś wypowiedź i intencję i zgaslightować wszystkich. Przypominam, że również jesteś wandziarą, chyba że cię w ogóle na tym forum nie ma i to nie ty piszeszmalloryknox pisze: ↑pn mar 23, 2026 2:02 pm Pamiętaj, jak jakieś dziecko źle zachowuje się w przestrzeni publicznej, a matka ma na nie wywalone, bo to tylko dziecko, nie możesz mieć jej tego za złe, bo faceci są nieodpowiedzialni i nie płacą alimentów. Taka logika wandziar![]()
jak jakieś dziecko źle zachowuje się w przestrzeni publicznej, a matka ma na nie wywalone, bo to tylko dziecko, nie możesz mieć jej tego za złe - oczywiście, że trzeba mieć za złe. ...bo faceci są nieodpowiedzialni i nie płacą alimentów - fck logic xd Jak jedno miałoby z drugiego wynikać, to już wiedzą tylko osoby, które stosują takie fikołki myślowe na codzień.
-
malloryknox
- Mokra Włoszka
Przecież to jest dosłownie twoja logika, tylko przedstawiona w krzywym zwierciadle. Wyżej napisałaś:Verbena95 pisze: ↑pn mar 23, 2026 2:15 pm Nie ma to jak totalnie przekręcić czyjąś wypowiedź i intencję i zgaslightować wszystkich. Przypominam, że również jesteś wandziarą, chyba że cię w ogóle na tym forum nie ma i to nie ty piszesz
jak jakieś dziecko źle zachowuje się w przestrzeni publicznej, a matka ma na nie wywalone, bo to tylko dziecko, nie możesz mieć jej tego za złe - oczywiście, że trzeba mieć za złe. ...bo faceci są nieodpowiedzialni i nie płacą alimentów - fck logic xd Jak jedno miałoby z drugiego wynikać, to już wiedzą tylko osoby, które stosują takie fikołki myślowe na codzień.
Zgadzam się z tym, co piszesz, ale swoją drogą, czy to nie jest ciekawe, że w rolach rodzicielskich stygmatyzowane są matki, a nic się nie mówi o nieporadnych, leniwych albo wręcz nieobecnych fizycznie i emocjonalnie ojcach i nie powstały na nich ksywki typu "madki"
Sama sobie przeczysz teraz xd
No jak ty nie widzisz różnicy pomiędzy jedną wypowiedzią, a drugą, to obawiam się, że ci już nie wytłumaczę. No trudno, bywa.malloryknox pisze: ↑pn mar 23, 2026 2:25 pm Przecież to jest dosłownie twoja logika, tylko przedstawiona w krzywym zwierciadle. Wyżej napisałaś:
Zgadzam się z tym, co piszesz, ale swoją drogą, czy to nie jest ciekawe, że w rolach rodzicielskich stygmatyzowane są matki, a nic się nie mówi o nieporadnych, leniwych albo wręcz nieobecnych fizycznie i emocjonalnie ojcach i nie powstały na nich ksywki typu "madki"
-
mokryziemniak
- Channelka
Uważam, że karmienie psa karmą jest słabe. Wbrew pozorom podawanie mięsa nie jest takie trudne, ale wymaga nieco więcej wysiłku niż zamówienie przetworzonej karmy przez neta. Dla mnie tacy opiekunowi są leniwi
"Swoją drogą" służy wyprowadzeniu dygresji, czyli lekkiego zboczenia z tematu.malloryknox pisze: ↑pn mar 23, 2026 2:25 pm Przecież to jest dosłownie twoja logika, tylko przedstawiona w krzywym zwierciadle. Wyżej napisałaś: