Od jakiegoś czasu szukam takiej książki, której nie sposób odłożyć, bo strony same się przewracają, gatunek obojętny!
Jakieś polecajki?
- Wszystko Stefana Zweiga. W szczególności "Dziewczyna z poczty" i "Świat wczorajszy". A jeśli nie powieści to opowiadania. Trudno o piękniejsze kreacje..eszability pisze: ↑pt sty 23, 2026 6:36 pm Jaka jest najbardziej wciągająca książka, którą w życiu przeczytałyście?
Od jakiegoś czasu szukam takiej książki, której nie sposób odłożyć, bo strony same się przewracają, gatunek obojętny!
Jakieś polecajki?![]()
Pokonani - czytałam! Wspaniała książka, porywająca, choć trudna historia. Przeczytałam jednym tchem. Absolutna topka.gunernialne pisze: ↑pt sty 23, 2026 7:57 pm - Wszystko Stefana Zweiga. W szczególności "Dziewczyna z poczty" i "Świat wczorajszy". A jeśli nie powieści to opowiadania. Trudno o piękniejsze kreacje..
- A z takich moich odkryć poprzedniego roku: na pewno "Ściana" Marlen Haushofer. Tak naprawdę "nic się tam nie dzieje", ale cudownie było zanurzyć się w tej historii. Izolacja, powtarzalność czynności..
- Ciężko dostępna książka - "Pokonani" Iriny Gołowkiny. Nazywana "rosyjskim Przeminęło z wiatrem". O losach rosyjskiej arystokracji po rewolucji 1917 roku.
- No i pozycje Annie Ernaux. Zwłaszcza "Lata" i "Życie zewnętrzne", które chyba nie zachwyciło aż tak czytelników, ale moim zdaniem warto dać szansę.
- A finalnie "klasyka". O ile ktoś nie czytał - dajcie się sobie zagubić w tych postaciach i imionach ze "Stu lat samotności" G. G. Marqueza. Podobnie z "Imieniem róży" U. Eco - nie zrażajcie się, jeśli nie ogarniacie tych średniowiecznych głupot i wytrzymajcie te 100+ stron. Sama miałam ochotę porzucić a teraz chętnie bym wróciła do tego świata
Czytałam, ale zgadzam się, że ciężko się oderwać, chociaż rozmiar konkretny
Jak zobaczyłam nazwę wątku, to tez sobie pomyślałam o tej sadze i nawet zaśmiałam się sama do siebie
Jako osoba która nie jest wielką fanką książek to mimo to najbardziej lubuje się w tych historycznych/ wojennych. Najbardziej nie mogłam się odciągnąć od książki czerń i purpura oraz max czornyj “wiedźma z buchenwaldu” “anioł śmierci”eszability pisze: ↑pt sty 23, 2026 6:36 pm Jaka jest najbardziej wciągająca książka, którą w życiu przeczytałyście?
Jakieś polecajki?![]()