Start
Mój profil

Najbardziej wciągająca książka w Waszym życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
eszability
MiamiBicz

Najbardziej wciągająca książka w Waszym życiu

Post autor: eszability »

Jaka jest najbardziej wciągająca książka, którą w życiu przeczytałyście?
Od jakiegoś czasu szukam takiej książki, której nie sposób odłożyć, bo strony same się przewracają, gatunek obojętny!
Jakieś polecajki? :)
Awatar użytkownika
joalla
Dieta 600 kcal

Post autor: joalla »

Wszystko spod pióra Carlosa Ruiza Zafóna.
Awatar użytkownika
Brida
Migocząca Świeczka

Post autor: Brida »

Harry Potter i Więzień Azkabanu 😂 Jedyna, którą wciągnęłam w całości od razu 😁
Awatar użytkownika
eszability
MiamiBicz

Brida pisze: pt sty 23, 2026 7:40 pm Harry Potter i Więzień Azkabanu 😂 Jedyna, którą wciągnęłam w całości od razu 😁
Harry Potter, to wiadomo, klasyk, o oczywistościach nie mówimy <3 :')
Awatar użytkownika
gunernialne
ŚpięWRezydencji

Post autor: gunernialne »

eszability pisze: pt sty 23, 2026 6:36 pm Jaka jest najbardziej wciągająca książka, którą w życiu przeczytałyście?
Od jakiegoś czasu szukam takiej książki, której nie sposób odłożyć, bo strony same się przewracają, gatunek obojętny!
- Wszystko Stefana Zweiga. W szczególności "Dziewczyna z poczty" i "Świat wczorajszy". A jeśli nie powieści to opowiadania. Trudno o piękniejsze kreacje..
- A z takich moich odkryć poprzedniego roku: na pewno "Ściana" Marlen Haushofer. Tak naprawdę "nic się tam nie dzieje", ale cudownie było zanurzyć się w tej historii. Izolacja, powtarzalność czynności..
- Ciężko dostępna książka - "Pokonani" Iriny Gołowkiny. Nazywana "rosyjskim Przeminęło z wiatrem". O losach rosyjskiej arystokracji po rewolucji 1917 roku.
- No i pozycje Annie Ernaux. Zwłaszcza "Lata" i "Życie zewnętrzne", które chyba nie zachwyciło aż tak czytelników, ale moim zdaniem warto dać szansę.
- A finalnie "klasyka". O ile ktoś nie czytał - dajcie się sobie zagubić w tych postaciach i imionach ze "Stu lat samotności" G. G. Marqueza. Podobnie z "Imieniem róży" U. Eco - nie zrażajcie się, jeśli nie ogarniacie tych średniowiecznych głupot i wytrzymajcie te 100+ stron. Sama miałam ochotę porzucić a teraz chętnie bym wróciła do tego świata
wierzę, iż źdźbło trawy nie mniej znaczy niż rzemiosło gwiazd
Awatar użytkownika
eszability
MiamiBicz

gunernialne pisze: pt sty 23, 2026 7:57 pm - Wszystko Stefana Zweiga. W szczególności "Dziewczyna z poczty" i "Świat wczorajszy". A jeśli nie powieści to opowiadania. Trudno o piękniejsze kreacje..
- A z takich moich odkryć poprzedniego roku: na pewno "Ściana" Marlen Haushofer. Tak naprawdę "nic się tam nie dzieje", ale cudownie było zanurzyć się w tej historii. Izolacja, powtarzalność czynności..
- Ciężko dostępna książka - "Pokonani" Iriny Gołowkiny. Nazywana "rosyjskim Przeminęło z wiatrem". O losach rosyjskiej arystokracji po rewolucji 1917 roku.
- No i pozycje Annie Ernaux. Zwłaszcza "Lata" i "Życie zewnętrzne", które chyba nie zachwyciło aż tak czytelników, ale moim zdaniem warto dać szansę.
- A finalnie "klasyka". O ile ktoś nie czytał - dajcie się sobie zagubić w tych postaciach i imionach ze "Stu lat samotności" G. G. Marqueza. Podobnie z "Imieniem róży" U. Eco - nie zrażajcie się, jeśli nie ogarniacie tych średniowiecznych głupot i wytrzymajcie te 100+ stron. Sama miałam ochotę porzucić a teraz chętnie bym wróciła do tego świata
Pokonani - czytałam! Wspaniała książka, porywająca, choć trudna historia. Przeczytałam jednym tchem. Absolutna topka.

Dziękuję za pozostale polecajki. Marqueza czytałam, na resztę zerknę. 🌷
Pejczyk Pandory
KlasaBiznes

Post autor: Pejczyk Pandory »

,,Filary ziemi" Ken Follett
Awatar użytkownika
eszability
MiamiBicz

Pejczyk Pandory pisze: sob sty 24, 2026 1:50 pm ,,Filary ziemi" Ken Follett
Czytałam, ale zgadzam się, że ciężko się oderwać, chociaż rozmiar konkretny :)
astronautka123

Post autor: astronautka123 »

Lód Dukaja
Awatar użytkownika
iksde12345
MoetGlass

Post autor: iksde12345 »

Saga o ludziach lodu XD
Awatar użytkownika
HeyJude
MiamiBicz

Post autor: HeyJude »

"Czy androidy marzą o elektrycznych owcach?" mnie najbardziej wciągnęła w życiu. Nie sądziłam, że ktoś tak ciekawie może prowadzić monolog o owcy, ale tu jednak trzeba lubić sci-fi. :D Jeszcze bardzo mi się podobała np. Złodziejka Książek albo Dzień dobry północy, chociaż Androidy top1 w moim serduszku.
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
Awatar użytkownika
FigGa
Milion subskrypcji

Post autor: FigGa »

iksde12345 pisze: śr sty 28, 2026 12:35 am Saga o ludziach lodu XD
Jak zobaczyłam nazwę wątku, to tez sobie pomyślałam o tej sadze i nawet zaśmiałam się sama do siebie 🙈

No cóż, przycupnę, bo ostatnio mam zastój czytelniczy, już chyba z pół roku 😵‍💫
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
ZulaGryzula
Ciastko

Post autor: ZulaGryzula »

Książki Valérie Perrin. "Zapomniane niedziele" są świetne. Ostatnia nowość tej autorki "Colette" też jest bardzo przyjemna.
Terakota

Post autor: Terakota »

„Ostatni lot flaminga” Mia Couto
54718280
Siatkarka

Post autor: 54718280 »

glukozowa rewolucja, hormony bez tabu (Gondek), M. Newton Wędrówka dusz i wszystkie z tej serii
Awatar użytkownika
sosczosnkowy
Currently:Dubaj

Post autor: sosczosnkowy »

Mroki
Awatar użytkownika
gunernialne
ŚpięWRezydencji

Post autor: gunernialne »

Nie czytajcie "Mroków", jeśli macie więcej niż 15 lat, naprawdę... xd no chyba, że bardzo chcecie po prostu zaznajomić się z lekturą, którą zawsze poleca ktoś kto myśli, że wymienia coś absolutnie nieznanego i genialnego xd książka z kategorii "Małego księcia". Tylko, że on skończył w cytatach matek na fejsie a Borszewiczem zalewany jest tumblr xd
wierzę, iż źdźbło trawy nie mniej znaczy niż rzemiosło gwiazd
Awatar użytkownika
patryktarachon
Mokra Włoszka
Instagram: patryktarachon

Post autor: patryktarachon »

Zastanawiam się nad tym od jakiegoś czasu - czy mam ulubioną książkę? - myślę sobie, że nie. Z większości dowiedziałem się czegoś innego, wdrażając rozwiązania, o których wcześniej nie miałem pojęcia. Dla mnie samo obcowanie z książkami sprawia radość.
Awatar użytkownika
odpalskreta
KlasaBiznes

Post autor: odpalskreta »

eszability pisze: pt sty 23, 2026 6:36 pm Jaka jest najbardziej wciągająca książka, którą w życiu przeczytałyście?
Jako osoba która nie jest wielką fanką książek to mimo to najbardziej lubuje się w tych historycznych/ wojennych. Najbardziej nie mogłam się odciągnąć od książki czerń i purpura oraz max czornyj “wiedźma z buchenwaldu” “anioł śmierci”
Awatar użytkownika
KagemaneNoJutsu
Skarpeta Rakieta

Post autor: KagemaneNoJutsu »

Raczej seria książek Saga o Ludziach Lodu ❤️‍🔥
Obrazek
SparklingHappiness
Bagietka z szarlott

Post autor: SparklingHappiness »

Trylogia Millenium Stiega Larssona. Czytałam do odciny, dopóki książka nie spadła mi na twarz ze zmęczenia
Awatar użytkownika
Jennifer
Srebrna Kropeczka

Post autor: Jennifer »

Jeśli lubicie reportaże:
- Światu nie mamy czego zazdrościć - historie mieszkańców Korei Północnej.
- 27 śmierci Toby'ego Obeda - historia szkół rezydencjalnych w Kanadzie.

Poza tym jestem wielką fanką kryminałów i thrillerów psychologicznych. Polecam wszystkie książki Riley'ego Sagera i Freidy McFadden z Pomocą domową na prowadzeniu - nie można się oderwać. Z naszego polskiego podwórka świetne pióro ma Izabela Janiszewska (moja ulubiona książka to Niewybaczalne) i Sara Antczak (polecam Karę).
i am a god
Moniawogrodzie
RoyalBaby

Post autor: Moniawogrodzie »

Irene Spencer - Żona mormona
Agata Romaniuk - Z miłości? To współczuję. Opowieści z Omanu.
Awatar użytkownika
Spagettidzem
Currently:home

Post autor: Spagettidzem »

Martin, Gra o Tron
Dumas, Chrabia Monte Christo
King, Bastion, Lśnienie (I wiele innych...)
Umberto Eco, Imię róży
Hugo, Nędznicy
Charierre, Papillion
Masterton, Opiekunowie
McCammon, Chłopięce lata i stinger (kocham <3)
Follet, Filary Ziemi
Tolkien, Władca Pierścieni

Tak z pamięci, chyba najbardziej mi utkwiły i uważam, że zmieniły mnie jako człowieka...