Wiadomo przyjęło się, że uczestniczki razem ze świadkową opłacają taką imprezę. Zostałam ostatnio zaproszona na wieczór panieński i świadkowa oczekuje, że oprócz kosztów panieńskiego złożymy się też pannie młodej na prezent w kwocie ok. 80-100 zł na osobę. Prawdę mówiąc myślałam, że sam wieczór panieński to swego rodzaju prezent, a nie, że dodatkowo trzeba coś jeszcze kupić.
Poza tym potem dochodzą też koszty samego wesela czyli koperty, sukienka, nocleg też goście muszą sami opłacić.
Co myślicie? Prawdę mówiąc kwota za całość wesela i panieńskiego zaczyna mnie trochę przerażać.
Prezent na panieński
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryAle co mamy mysleć? Normalne jest kupowanie prezentu pannie młodej. Kwota spora ale wiele zależy od tego ile osób będzie. Jak kilka to niestety tak to wygląda.metoc89 pisze: ↑czw mar 12, 2026 6:24 pm Wiadomo przyjęło się, że uczestniczki razem ze świadkową opłacają taką imprezę. Zostałam ostatnio zaproszona na wieczór panieński i świadkowa oczekuje, że oprócz kosztów panieńskiego złożymy się też pannie młodej na prezent w kwocie ok. 80-100 zł na osobę. Prawdę mówiąc myślałam, że sam wieczór panieński to swego rodzaju prezent, a nie, że dodatkowo trzeba coś jeszcze kupić.
Poza tym potem dochodzą też koszty samego wesela czyli koperty, sukienka, nocleg też goście muszą sami opłacić.
Co myślicie? Prawdę mówiąc kwota za całość wesela i panieńskiego zaczyna mnie trochę przerażać.