Start
Mój profil

Słowa i frazy, które was irytują

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
waltherp99
Skarpeta Rakieta

Re: Słowa i frazy, które was irytują

Post autor: waltherp99 »

Mnie irytuje kiedy zapytam się znajomych o jakas rzecz, a oni mi to tłumaczą zaczynając praktycznie kazde zdanie od "LONG STORY SHORT" dokładając do tego jeszcze jakąś dziwną maniere, Jezus to jest straszne.

Nie cierpię kiedy ludzie nie znają podstawowych zasad pisania "nie" - kiedy osobno, a kiedy oddzielnie.

Irytuje mnie gdy widzę, że ktoś na końcu maila po "pozdrawiam" albo "z wyrazami szacunku" wstawia przecinek.

Nie znoszę gdy ktoś pisze do mnie z pytaniem, a nie wstawia znaku zapytania na końcu. Człowieku nie mm czasu się domyślać czy pytasz czy twierdzisz. Wtedy najczęściej myślę jak bardzo ta osoba jest w moch oczach amebą gramatyczną i na podstawie tego dokonuję wybkru co autor miał na myśli XD
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
Tritonotti

Post autor: Anastazja_smietana »

LUDZIE PISZĄCY "PERIOD" NA KOŃCU ZDANIA
Awatar użytkownika
Saelith
PsychoFanka

Post autor: Saelith »

NIE IDŹCIE, BIEGNIJCIE DO...
Awatar użytkownika
HeyJude
MiamiBicz

Post autor: HeyJude »

Piiiniaa pisze: pn mar 09, 2026 10:16 am Zgadzam się z tym.

Mnie jeszcze denerwuje, jak ktoś używa wyrażenia "de facto" jako przecinek w swojej wypowiedzi....
"De facto" jako przecinek to chyba jeszcze nie słyszałam! :D Ale gdy ktoś próbuje w rozmowie używać "mądrych" słów, których znaczenia nie do końca rozumie, to zwykle wychodzi słabo. Ani to nie brzmi ładnie, ani nie świadczy o inteligencji.
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
Pejczyk Pandory
KlasaBiznes

Post autor: Pejczyk Pandory »

Jakby, jakby, jakby
Awatar użytkownika
Piiiniaa
ZdalnaFanka

Post autor: Piiiniaa »

HeyJude pisze: pn mar 09, 2026 10:09 pm "De facto" jako przecinek to chyba jeszcze nie słyszałam! :D Ale gdy ktoś próbuje w rozmowie używać "mądrych" słów, których znaczenia nie do końca rozumie, to zwykle wychodzi słabo. Ani to nie brzmi ładnie, ani nie świadczy o inteligencji.
znajoma z pracy tak ma z tym de facto, potem już tylko to słyszę w potoku jej słów xd

zgadzam się z Twoją wypowiedzią :)
Awatar użytkownika
unfaithfully
PrinTu

Post autor: unfaithfully »

staratwoja pisze: pn mar 09, 2026 10:44 am Słodkopierdzący xd fuj
Dzidzia piernik, o matulu, co te dwa slowa ze mna robia xD
Awatar użytkownika
Zabriskie
Channelka

Post autor: Zabriskie »

Wpadajcie! Miejscówka. Szama/żarcie. MEGA.
Awatar użytkownika
HeyJude
MiamiBicz

Kiedyś bardzo popularny Towarzysz Życia. Tyle innych ładnych słów jest, więc tego nigdy nie zrozumiem. A jak jeszcze dziewczyny zdrabniały go do TŻ, to jak dla mnie już lepiej by było mówić per współlokator. XD
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
neri10
Skarpeta Rakieta

Post autor: neri10 »

"odgruzować" w kontekście zrobienia makijażu, skin care, włosów, itp.
mówienie na swojego partnera "stary", a na partnerkę "moja kobieta" (tutaj akurat nie mam zadnych zlych skojarzeń ale jakoś mnie to irytuje)
"si" zamiast tak
"na zaś"
"matka daj smaczki/saszetę" dosłownie coś mną trzęsie jak widzę takie cringowe rolki niby mówione przez zwierzaki
"girls girl", "girl math", "im just a girl" - i mówi to dorosła KOBIETA, nie dziewczynka
Awatar użytkownika
HeyJude
MiamiBicz

neri10 pisze: wt mar 10, 2026 7:18 pm "odgruzować" w kontekście zrobienia makijażu, skin care, włosów, itp.
mówienie na swojego partnera "stary", a na partnerkę "moja kobieta" (tutaj akurat nie mam zadnych zlych skojarzeń ale jakoś mnie to irytuje)
"si" zamiast tak
"na zaś"
"matka daj smaczki/saszetę" dosłownie coś mną trzęsie jak widzę takie cringowe rolki niby mówione przez zwierzaki
"girls girl", "girl math", "im just a girl" - i mówi to dorosła KOBIETA, nie dziewczynka
O, widzisz! A ja akurat bardzo lubię "moja kobieta", "si" też często mi się zdarza, ale tych zwyroli od girl math, itp. to bym ustawiła w rządku i kazała im deptać po Lego bez kapci i skarpetek. 👀
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
Hunde
Modna

Post autor: Hunde »

neri10 pisze: wt mar 10, 2026 7:18 pm "odgruzować" w kontekście zrobienia makijażu, skin care, włosów, itp.
"si" zamiast tak
"na zaś"
O rany a jeszcze ten okropny głos „niby zwierzaka” zawsze używany w tego typu rolkach.
Tratatata123
Ciastko

Post autor: Tratatata123 »

Hunde pisze: śr mar 11, 2026 8:55 am O rany a jeszcze ten okropny głos „niby zwierzaka” zawsze używany w tego typu rolkach.
O tak, nieznoszę tego głosu i taki profil ma od razu bloka.
Pilu
Channelka

Post autor: Pilu »

Sluchac SIE kogos
Poltorej tygodnia
Kupywac, chcem (nie traktuje powaznie osob, ktore tak mowia, moim zdaniem swiadczy to o kompletnym zacofaniu i takim "wiesniactwie")
Zdrabnianie 2 imion: Karolcia i Monia - nie przejdzie mi to przez usta
Trigerowac (nie mozna normalnie powiedziec "prowokowac"?)
Amerykanski "vocal fry", ktorym mowia tepe i zblazowane dziunie
Pilu
Channelka

Post autor: Pilu »

"si" zamiast tak
"na zaś"
O Jezu, tak! te wszyskie girl gvwna. Szczegolnie w amerykanskich reelsach. Ostatno widzialam: "Prossecco girlies trying Guiness"
ululare
FlafLover

Post autor: ululare »

Slowo "domownicy"
Wszyscy zaczeli je uzywac, nie pamietam zebym slyszala je pare lat temu.
Z tego cobwyguglowalqm zyskalo popularność przez ostatnie dwa lata na tt i ig.
Strasnzie mnie irytuje.
A jeszce jak ktoś mówi, ze ma sie z kimś "flow". Odrazu wiem ze to pustak.
Awatar użytkownika
Spagettidzem
Currently:home

Post autor: Spagettidzem »

Ładować baterie w kontekście wyjazdu na wakacje/urlop. Praktycznie każda celebrytka, zwłaszcza zimą jak leci gdzieś pod palmy musi napisać na insta pod zdjęciem w bikini że ładuje baterie. Brrr.
Po prostu odpoczywasz, relaksujesz się i dobrze bawisz, nie masz żadnych baterii i serio nie trzeba nic ładować, po prostu ciesz się urlopem!
Wincenta
Bransoletka50k

Post autor: Wincenta »

„Moje adhd” , „umiem w” , „mega”
Addd
Koczkodan

Post autor: Addd »

ululare pisze: czw mar 12, 2026 4:29 pm Slowo "domownicy"
Wszyscy zaczeli je uzywac, nie pamietam zebym slyszala je pare lat temu.
Z tego cobwyguglowalqm zyskalo popularność przez ostatnie dwa lata na tt i ig.
Strasnzie mnie irytuje.
A jeszce jak ktoś mówi, ze ma sie z kimś "flow". Odrazu wiem ze to pustak.
Możesz oczywiście słowa "domownicy" nie lubić, ale ono ma ponad sto lat i nigdy tak naprawdę nie zniknęło - w polskiej literaturze pojawia się nieprzerwanie od dwudziestolecia międzywojennego do dziś.
Awatar użytkownika
berry blast
Currently:Dominicana

Post autor: berry blast »

Addd pisze: czw mar 12, 2026 8:20 pm Możesz oczywiście słowa "domownicy" nie lubić, ale ono ma ponad sto lat i nigdy tak naprawdę nie zniknęło - w polskiej literaturze pojawia się nieprzerwanie od dwudziestolecia międzywojennego do dziś.
też właśnie jestem zaskoczona tym słowem domownicy. nie odnotowałam jego wzrostu lub spadku popularności 🤔
Awatar użytkownika
HeyJude
MiamiBicz

U mnie też od zawsze się używało slowa "domownicy", ale to raczej kiedyś, teraz coraz rzadziej słyszę. Było to takim normalnym słowem, bez nacechowania negatywnego czy pozytywnego.

1. Za to przypomniało mi się jeszcze, jeśli chodzi o zdrobnienia, że mnie irytuje, gdy ktoś na mnie wymusza zwracanie się do niego w pieszczotliwej formie. Jak znowu któraś Oliwia będzie chciała, żebym ją nazywała Oliwką albo któraś Magda Madzią, to mnie coś strzeli dosłownie. Dla mnie takie pieszczotliwe zdrobnienia są zarezerwowane dla ludzi, których lubię, dziwnie mi się tak zwracać do przypadkowych osób.

2. Jestem w ciąży z (wstaw imię dziecka).
Kobieto, jesteś w ciąży ze swoim facetem/mężem/listonoszem/kimkolwiek, a nie z dzieckiem. Chyba nawet bardziej mnie to denerwuje niż te nieszczęsne pierogi ruskie.
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
Awatar użytkownika
CzarnyPigularz
Gacie z oceanu

Post autor: CzarnyPigularz »

Nie przepadam za anglicyzmami w języku polskim i tych popierdolonych słówek dzieci z gen alfa
Hunde
Modna

Post autor: Hunde »

Irytuje mnie nazywali swoich znajomych/ziomków mordami/mordeczkaki. Kojarzy mi się to z patologicznym środowiskiem, takimi dresami i dresiarami. Na szczęście coraz rzadziej spotykam się z tym określeniem.
Tratatata123
Ciastko

Post autor: Tratatata123 »

Pazy
Pedi
Mani
'Proste.'
Hejka kochani
Neurospicy
'Super-moc' w kontekście adhd/spektrum autyzmu
Uzywajacy słowa psiecko powinni mieć swój własny krąg w piekle.