Start
Mój profil

Niepopularne opinie o życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Jynna
Tritonotti

Re: Niepopularne opinie o życiu

Post autor: Jynna »

Hasło "spinning" kojarzy mi się z rozmową z pracy, podczas której koleżanka się tym ekscytowała, a kumpel, ktory dołączył do rozmowy zapytał "to jakie łowiska poleca" :')
Rzeka.chaosu
Amigo

Post autor: Rzeka.chaosu »

Hunde pisze: wt lut 24, 2026 2:45 pm Uwielbiam jazdę na rowerze i nawet lubię chodzić na siłownię ale nie znoszę zajęć że spinningu. Głównie z powodu dyskotekowego charakteru zajęć. Głośne światła, ciemno i migające światła dokładają mi do zmęczenia spowodowanego wysiłkiem fizycznym. Wolałabym cichszą muzykę i jasność jak na całym obiekcie i bez tych stroboskopowych świateł. Nie mam padaczki ale czasem z nadmiaru techno wrażeń mi niedobrze. Pewnie bez ćwiczeń lepiej bym to zniosła ale nadmiar bodźców robi swoje. Byłam na spinningu w kilku siłowniach i w każdej to samo :/.
Mam podobnie. U mnie poziom jest wysoki (po łydkach wnioskuję, że to pro kolarze 🤭), prowadzący wymagający, więc jestem dodatkowo obolała. :D Ale czasem chodzę, głównie, żeby podnieść sobie tętno mocniej. Bez bata nad głową i dopingu tego nie zrobię. ;D
Awatar użytkownika
Clairess
MiamiBicz

Post autor: Clairess »

agbmrctorakwin pisze: wt lut 24, 2026 2:47 pm Idąc tym tropem myślenia to naukowcy wielokrotnie pokazali również, że gra na instrumencie poprawia neuroplastyczność, pamięć roboczą, koordynację i opóźnia procesy starzenia się mózgu. A jednak mimo pozytywnego wpływu na nasz mózg nikt nie buduje przekazu, że brak gry na instrumencie to niewykorzystana szansa na rozwój intelektualny. Nie ma społecznej presji, że każdy dorosły powinien obowiązkowo ćwiczyć grę na instrumencie 2-3 godziny tygodniowo, bo inaczej "nie dba o mózg”XDD. Nie traktujemy niegrania na instrumencie jako zaniedbania zdrowotnego, tylko rozumiemy, że to jedna z wielu wartościowych aktywności, która nie jest jedyną droga do wspierania funkcji poznawczych. Podobnie jest z ruchem - trening siłowy ma udokumentowane korzyści, tak samo jak cardio, joga, sporty zespołowe, jazda na rowerze (nawet rekreacyjna). To, że coś jest bardzo korzystne, nie oznacza, że każdy musi to robić, ani że inne formy są "niewystarczające”. Promowanie jednej aktywności jako "idealnej opcji" mówi więcej o preferencjach promującego niż o realnych potrzebach całej populacji. Przykład z instrumentami podałam celowo, by pokazać absurd jak by to wyglądało gdyby to inna forma spędzania wolnego czasu była promowana i uważana powszechnie za lepszą od innych. Jest wiele czynności, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, jednocześnie nie ma człowieka na świecie który wykonywałby je wszystkie - bo to logiczne, że każdy ma swoje preferencje i życie polega na tym że możemy sobie wybierać co będziemy robić a co nie. A jeszcze odnosząc się do argumentu, że rzucając się na rower bez odpowiedniej siły lub mobilności można sobie zrobić krzywdę - to tak samo można zrobić sobie krzywdę zaczynając treningi siłowe na siłowni (a nawet jeszcze większą) nie mając żadnej wiedzy merytorycznej i praktycznej na ten temat, a niestety nie każdego będzie stać na trenera personalnego. Znacznie łatwiej jest jeździć na rowerze, czy pływać rekreacyjnie bez narażania się na kontuzje, niż robić treningi siłowe.
Porównanie z instrumentem nie jest do końca trafione - człowiek wyewoluował będąc o wiele bardziej aktywnym fizycznie niż dziś, badania szkieletów dawnych populacji pokazuje, że byli oni o wiele silniejsi niż obecni nawet sportowcy. Ruch i poddawnie mięśni obciążeniom to coś, do czego ciało jest dosłownie stworzone. Za to gra na instrumencie to jedna z wielu aktywności zdrowych dla mózgu.

Trening siłowy z obciążeniem własnego ciała albo niewielkim obciążeniem zewnętrzym nie jest jakiś mocno kontuzjogenny ani trudny do opanowania (w sensie zestawu podstawowych ćwiczeń), a jest ważny choćby dla zachowania prawidłowej postawy, miałam na myśli tego typu aktywność, niekoniecznie od razu rzucanie się na wielkie ciężary na siłowni. To drugie to faktycznie zabawa dla pasjonatów i nie coś dla każdego.

Oczywiście można być w nienajgorszej formie TYLKO regularnie pływając albo jeżdżąc na rowerze (i robiąc to poprawnie) i to nadal lepsze niż zupełnie siedzący tryb życia.
Jynna
Tritonotti

Post autor: Jynna »

Ale tak jazda na rowerze super. Ogolnie każdy ruch jest wskazany. Ja jestem fanką gier zespolowych. Za gówniarza koszykowka, obecnie siatkówka.
Dodatkowo chodzę sobie raz w tygodniu na zajęcia pilates na reformerach, ktore mnie uspokajają tak , że prawie zasypiam na tym sprzęcie mimo, że macham koniczynami i wykonuję cwiczwnia z sporym obciążeniem. Każdy musi działać wedlug temu co mu sluzy.
duppajasio
Koczkodan

Post autor: duppajasio »

Hunde pisze: wt lut 24, 2026 2:45 pm Uwielbiam jazdę na rowerze i nawet lubię chodzić na siłownię ale nie znoszę zajęć że spinningu. Głównie z powodu dyskotekowego charakteru zajęć. Głośne światła, ciemno i migające światła dokładają mi do zmęczenia spowodowanego wysiłkiem fizycznym. Wolałabym cichszą muzykę i jasność jak na całym obiekcie i bez tych stroboskopowych świateł. Nie mam padaczki ale czasem z nadmiaru techno wrażeń mi niedobrze. Pewnie bez ćwiczeń lepiej bym to zniosła ale nadmiar bodźców robi swoje. Byłam na spinningu w kilku siłowniach i w każdej to samo :/.
No niestety ludzie są często mega przebodzcowani i dziwię się, że jeszcze dokładają sobie takich wrażeń podczas zajęć sportowych.

Dużo się ruszam i aktywność jest dla mnie ważna, ale do siłowni zniechęca mnie właśnie hałas i nadmiar bodźców.
Ostatnio zmieniony wt lut 24, 2026 3:22 pm przez duppajasio, łącznie zmieniany 1 raz.
Hilda Blues
RoseGold

Post autor: Hilda Blues »

Clairess pisze: wt lut 24, 2026 2:20 pm Niepopularna opinia w kontrze do poprzednich opinii o siłowni.

To dobrze, że mówi się o zaletach treningu siłowego i nie, "jakakolwiek aktywność, basen, przejażdżka na rowerze, spacer" to nie jest substytut.

Pokazują to badania naukowe, mówią o tym zalecenia zdrowotne: ćwiczenia siłowe 2-3 godziny w tygodniu powinny być standardem (w idealnym świecie). Oczywiście spacer czy rower to są nadal bardzo wartościowe aktywności, niektóre z nich to cardio (choć np. powolna jazda na rowerze to bardziej rekreacja nawet bez takiej funkcji), ale nie zastąpią porządnej bazy siłowej. Nie zbudują odpowiednio sprawnych mięśni do intensywniejszego uprawiania innych sportów, nie zapobiegną wystarczająco skutecznie utracie tkanki mięśniowej na starość.
A rzucając się na aktywności typu bieganie albo intensywny rower bez odpowiedniej siły albo mobilności można sobie zrobić naprawdę przykre kontuzje. Do tego wiele osób np. "idzie na basen" nie umiejąc dobrze pływać, pływa żabką dyrektorską tylko nadwerężając szyję, to nie jest zdrowe.

Oczywiście jeśli ktoś miałby siedzieć tylko na kanapie versus wyjść raz w tygodniu na rower to jest to lepsze niż nic, ale mówię o złotym standardzie i o wyśmiewaniu się z ludzi, którzy "chodzą na siłownię, bo to modne i tak mówi lobby" - nie zawsze tak jest.

Nie mówię też o ćwiczeniu nie wiadomo jak dużo albo podnoszeniu kosmicznych ciężarów, tylko o rozsądnym treningu, nawet i z obciążeniem własnego ciała. (Bo zauważyłam mocne skrajności, albo masz być na siłowni 2 razy dziennie albo w ogóle nie chodź, to nie ma sensu, wystarczy spacer).

A już w ogóle mnie drażni (to bardzo osobista opinia, szanuję że ktoś może czuć inaczej) gadanie "po co Ci siłownia, w domu masz krzesła, baniak z wodą, użyj tego". Dla mnie to trochę jak "po co Ci metalowa butelka na wodę, używaj 2137 razy plastikowej po jakimś napoju" albo "po co Ci torba, noś rzeczy w reklamówce foloiowej". Jasne, gdyby nagle mnie rzucono gdzieś na pustkowie to kombinowałabym z wykorzystaniem istniejących przedmiotów, ale po to istnieją siłownie i studia fitness, żeby sobie sprawę ułatwić i ćwiczyć w dogodnych warunkach, mogę sobie zrobić mnóstwo rzeczy ze sztangami, kettlami, bramą; jest więcej miejsca niż w mieszkaniu, lepsza podłoga do ćwiczeń; na sam koniec jest opcja pobytu w saunie (w niektórych siłowniach). Siłka tworzy też otoczenie, w którym człowiek wie, że skupia się 100% na ćwiczeniach (dla mnie to lepsze niż ćwiczenie z pokoju, w którym gotuję, oglądam TV i pracuję zdalnie). Oczywiście rozumiem, że komuś może być wygodniej ćwiczyć w domu, ale oba podejścia mają wady i zalety. Nawet ćwicząc w domu ogarniam sobie jakieś podstawowe hantle czy coś, bo sorry ale ćwiczenie np. z butelkami wody jest dla mnie mega niewygodne na dłuższą metę.
Zgadzam się w 100 proc. Wiekowo jestem w “oknie pogodowym między młodością a starością” i na siłownię chodzę, bo chcę być jak najdłużej zdrowa i silna. Całe życie unikałam wysiłku fizycznego a teraz widzę jak bardzo ma on pozytywny wpływ nie tylko na moje starzejące się i zmieniające ciało, ale też na psychę. Dobrze dopasowany trening siłowy pod okiem trenera personalnego to totalny gamechanger, który powinien być obowiązkowo przepisywany przez lekarza, szczególnie dla kobiet w wieku okołomenopauzalnym. Tak jak napisałaś, na siłowni można się skupić na ćwiczeniach, mieć dostęp do sprzętu, którego nie mam w domu, skonsultować z trenerem czy ćwiczenia robię poprawnie itd.
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
SushiRoll

Post autor: agbmrctorakwin »

Clairess pisze: wt lut 24, 2026 2:59 pm Porównanie z instrumentem nie jest do końca trafione - człowiek wyewoluował będąc o wiele bardziej aktywnym fizycznie niż dziś, badania szkieletów dawnych populacji pokazuje, że byli oni o wiele silniejsi niż obecni nawet sportowcy. Ruch i poddawnie mięśni obciążeniom to coś, do czego ciało jest dosłownie stworzone. Za to gra na instrumencie to jedna z wielu aktywności zdrowych dla mózgu.

Trening siłowy z obciążeniem własnego ciała albo niewielkim obciążeniem zewnętrzym nie jest jakiś mocno kontuzjogenny ani trudny do opanowania (w sensie zestawu podstawowych ćwiczeń), a jest ważny choćby dla zachowania prawidłowej postawy, miałam na myśli tego typu aktywność, niekoniecznie od razu rzucanie się na wielkie ciężary na siłowni. To drugie to faktycznie zabawa dla pasjonatów i nie coś dla każdego.

Oczywiście można być w nienajgorszej formie TYLKO regularnie pływając albo jeżdżąc na rowerze (i robiąc to poprawnie) i to nadal lepsze niż zupełnie siedzący tryb życia.
Właśnie dlatego to porównanie ma sens. Nie dlatego, że granie i trening są biologicznie tym samym, ale dlatego, że pokazuje twój mechanizm myślenia. To, że coś jest udowodnione jako zdrowe nie oznacza automatycznie, że musi stać się obowiązkowym standardem, bez którego wszystko inne jest "niewystarczające”. Porównanie z instrumentem nie miało zrównywać ruchu z hobby. Miało pokazać, że nawet przy mocnych dowodach naukowych nie trzeba budować narracji, że jeśli tego nie robisz to robisz za mało. Trening siłowy może mieć wiele korzyści ale to wciąż nie znaczy, że jest jedyną miarą "wystarczającej” aktywności.
I właśnie dlatego napisałam swoją pierwszą opinię o osobach zafiksowanych na sporcie. Bo mam wrażenie, że to jedna z niewielu grup, która tak bardzo musi wszystkim dookoła udowadniać, że ich pasja jest nie tylko super, ale wręcz nadrzędna wobec innych. Często kończy się to umniejszaniem cudzych wyborów. Oczywiście, można kochać sport i podkreślać jego zalety. Ale kiedy trzeba go "bronić”, umniejszając inne formy aktywności i tłumacząc wszystko argumentem "bo ewolucja”, robi się z tego bardziej ideologia niż zwykła rozmowa o zdrowiu.
Ostatnio zmieniony wt lut 24, 2026 3:23 pm przez agbmrctorakwin, łącznie zmieniany 1 raz.
Rzeka.chaosu
Amigo

Moim zdaniem dużo zależy od osoby. Mój bliski kolega, od kiedy go znam wszędzie jeździ autem, czasem porobi coś u rodziców w ogrodzie, czasem pójdzie na paddla czy spacer... a ciało ma jak Adonis. 😁 Jako nastolatek był bardzo chudy, ale potem zmężniał. Wydolnościowo też spoko - nigdy się nie zasapie. Jedynie nie jest rozciągnięty i to widać. Jego ojciec - jest około 70-tki (!) - to samo, a raczej poza spacerkami niewiele robi. Serio stary dziadek, a spod koszuli widać zarysowaną klatę. Taki typ budowy - zarysowane mięśnie, mało tłuszczu, wyprostwana sylwetka. Ja zawsze mówię, że jest jak pitbull - może jeść i leżeć, a i tak pójdzie w mięśnie. :D Wiadomo jakby sobie dogadzał na wakacjach, to by złapał trochę tluszczu, ale zaraz by zrzucił.
stokrotka11
Channelka

Post autor: stokrotka11 »

Moim zdaniem, z mojej perspektywy, branża braffittingowa dopasowana jest pod duże biusty. Sklepy w social mediach reklamują się dużymi rozmiarami, influencerki reklamują marki z dużymi rozmiarami, potem w komentarzach i tak jest masa wpisów, że rozmiary z literkami G,H... są najtrudniejsze do znalezienia i nigdzie ich nie ma, nie produkują ich. Ja mam wrażenie, że nie produkuje się najmniejszych rozmiarów (nie "średnich" tylko naprawdę mniejszych) i przy naprawdę drobnej sylwetce można się w przymierzalniach co najwyżej zapłakać. :'( :'( Patrząc na oferty sklepów z bielizną można odnieść wrażenie, że mają asortyment tylko dla pełnych kształtów.

A dwa, to ubraniowe XS nie jest już rozmiarem XS tylko czymś zbliżonym do Mki.
duppajasio
Koczkodan

stokrotka11 pisze: wt lut 24, 2026 3:28 pm Moim zdaniem, z mojej perspektywy, branża braffittingowa dopasowana jest pod duże biusty. Sklepy w social mediach reklamują się dużymi rozmiarami, influencerki reklamują marki z dużymi rozmiarami, potem w komentarzach i tak jest masa wpisów, że rozmiary z literkami G,H... są najtrudniejsze do znalezienia i nigdzie ich nie ma, nie produkują ich. Ja mam wrażenie, że nie produkuje się najmniejszych rozmiarów (nie "średnich" tylko naprawdę mniejszych) i przy naprawdę drobnej sylwetce można się w przymierzalniach co najwyżej zapłakać. :'( :'( Patrząc na oferty sklepów z bielizną można odnieść wrażenie, że mają asortyment tylko dla pełnych kształtów.

To zależy od firmy. Faktycznie tylko kilka firm ma standardowo w rozmiarowce naprawdę małe rzeczy, z dżinsów zwykle Levis. Zauważyłam, że ubrania H&M ostatnio też są trochę mniejsze - nie tylko węższe, ale też krótsze, jak 20 lat temu. Ale ogólnie przeciętny człowiek jest coraz wyższy i większy i pewnie rozmiarówka to uwzględnia.
Awatar użytkownika
iksde12345
MoetGlass

Post autor: iksde12345 »

stokrotka11 pisze: wt lut 24, 2026 3:28 pm Moim zdaniem, z mojej perspektywy, branża braffittingowa dopasowana jest pod duże biusty. Sklepy w social mediach reklamują się dużymi rozmiarami, influencerki reklamują marki z dużymi rozmiarami, potem w komentarzach i tak jest masa wpisów, że rozmiary z literkami G,H... są najtrudniejsze do znalezienia i nigdzie ich nie ma, nie produkują ich. Ja mam wrażenie, że nie produkuje się najmniejszych rozmiarów (nie "średnich" tylko naprawdę mniejszych) i przy naprawdę drobnej sylwetce można się w przymierzalniach co najwyżej zapłakać. :'( :'( Patrząc na oferty sklepów z bielizną można odnieść wrażenie, że mają asortyment tylko dla pełnych kształtów.

Serio? Ja, jako osoba z dość dużym biustem, uważam, że jest zdecydowanie na odwrót XD nawet głupi gorset czy stanik sportowy ciężko znaleźć
lalisa
DramaQueen

Post autor: lalisa »

Mam przekonanie, że rodzina jako komórka społeczna zacznie powoli zanikać. Już teraz jest tak, że dzieci wychowują rodzice, a nie cała rodzina/społeczność. Pamiętam jak byłam dzieckiem starsze pokolenie w mojej rodzinie rozmawiało o tym, że jak my młodsze pokolenie dorośniemy to oni się boją, że nie będziemy kultywować wspólnych świąt, nie będziemy blisko itd. Dokładnie tak się stało. Dwóch kuzynów jest mi obojętnych, widzieliśmy się ostatnio rok temu na pogrzebie. Kuzynki nie lubię i nie chcę widzieć na oczy. Oni ze sobą wzajemnie też się nie kontaktują, mieszkają wszyscy w innych miastach. Wśród moich znajomych wiele osób ma złe/obojętne relacje z rodzeństwem i brak kontaktu, już nie mówiąc o dalszej rodzinie. Kiedyś i tak by się spotykali, bo musieliby. Teraz nie mają powodów. Można przeżyć bez tego. U mnie póki dziadkowie żyli to wszyscy byli blisko. Po śmierci dziadków pokolenie moich rodziców było wciąż blisko, ale powoli się luzowało. Moje pokolenie już całkowicie rozdzielone, a w całej rodzinie jest tylko jedno dziecko. Nie czuje, ze mam jakikolwiek wspólny cel z kimkolwiek poza moją mamą.
Awatar użytkownika
MissNobody66
MoetGlass

Post autor: MissNobody66 »

Tak? Powodzenia ze znalezieniem czegoś na większy biust w sieciówie. Jesteśmy mega pokrzywdzone bo wiadomym jest że jak masz duże cycki to masz płacić kupę kasy, a to że gdzieś tam stacjonarnie są jakieś f, g, h w praktyce oznacza że zazwyczaj w parze idzie też jakiś kosmiczny obwód typu 100 🤷🏻‍♀️
stokrotka11
Channelka

Post autor: stokrotka11 »

MissNobody66 pisze: wt lut 24, 2026 4:36 pm Tak? Powodzenia ze znalezieniem czegoś na większy biust w sieciówie. Jesteśmy mega pokrzywdzone bo wiadomym jest że jak masz duże cycki to masz płacić kupę kasy, a to że gdzieś tam stacjonarnie są jakieś f, g, h w praktyce oznacza że zazwyczaj w parze idzie też jakiś kosmiczny obwód typu 100 🤷🏻‍♀️
To samo mogę powiedzieć o małych rozmiarach. 65C nie znajdziesz w pierwszej lepszej sieciówce.
duppajasio
Koczkodan

lalisa pisze: wt lut 24, 2026 4:31 pm Mam przekonanie, że rodzina jako komórka społeczna zacznie powoli zanikać. Już teraz jest tak, że dzieci wychowują rodzice, a nie cała rodzina/społeczność. Pamiętam jak byłam dzieckiem starsze pokolenie w mojej rodzinie rozmawiało o tym, że jak my młodsze pokolenie dorośniemy to oni się boją, że nie będziemy kultywować wspólnych świąt, nie będziemy blisko itd. Dokładnie tak się stało. Dwóch kuzynów jest mi obojętnych, widzieliśmy się ostatnio rok temu na pogrzebie. Kuzynki nie lubię i nie chcę widzieć na oczy. Oni ze sobą wzajemnie też się nie kontaktują, mieszkają wszyscy w innych miastach. Wśród moich znajomych wiele osób ma złe/obojętne relacje z rodzeństwem i brak kontaktu, już nie mówiąc o dalszej rodzinie. Kiedyś i tak by się spotykali, bo musieliby. Teraz nie mają powodów. Można przeżyć bez tego. U mnie póki dziadkowie żyli to wszyscy byli blisko. Po śmierci dziadków pokolenie moich rodziców było wciąż blisko, ale powoli się luzowało. Moje pokolenie już całkowicie rozdzielone, a w całej rodzinie jest tylko jedno dziecko. Nie czuje, ze mam jakikolwiek wspólny cel z kimkolwiek poza moją mamą.
To nie jest niepopularna opinia, Twoje przekonanie pokrywa się z obserwacjami socjologów. Niedawno czytałam o tym rozmowę w książce „Masz to po mnie”. W tej chwili w Polsce rodzina to para plus ewentualne dzieci, a pozostałe relacje, nawet dorosłych dzieci z rodzicami, są luźniejsze. Dalsza rodzina jest już w ogóle na dalekim planie i to się zmieniło w jedno pokolenie. Z perspektywy bardzo rodzinnych osób, bo przecież takie na pewno też są na Wandzie, pewnie tego tak nie widać, ale myślę, że masz rację co do szerszego obrazu społecznego.
Awatar użytkownika
MissNobody66
MoetGlass

Post autor: MissNobody66 »

stokrotka11 pisze: wt lut 24, 2026 4:38 pm To samo mogę powiedzieć o małych rozmiarach. 65C nie znajdziesz w pierwszej lepszej sieciówce.
Ok ale odnoszę się do tego że napisałaś że branża jest dopasowana pod duże biusty co jest bzdurą. Skoro i posiadaczki małych biustów i dużych są pokrzywdzone to sądzę że branża nadal jest dopasowana tylko pod "przeciętne" rozmiary.
Rzeka.chaosu
Amigo

duppajasio pisze: wt lut 24, 2026 4:42 pm To nie jest niepopularna opinia, Twoje przekonanie pokrywa się z obserwacjami socjologów. Niedawno czytałam o tym rozmowę w książce „Masz to po mnie”. W tej chwili w Polsce rodzina to para plus ewentualne dzieci, a pozostałe relacje, nawet dorosłych dzieci z rodzicami, są luźniejsze. Dalsza rodzina jest już w ogóle na dalekim planie i to się zmieniło w jedno pokolenie. Z perspektywy bardzo rodzinnych osób, bo przecież takie na pewno też są na Wandzie, pewnie tego tak nie widać, ale myślę, że masz rację co do szerszego obrazu społecznego.
Mnie dziwi, że ludzie często obrażają się na rodzinę czy przyjaciół z byle powodu. Wystarczy poczytać wątki na Wandzie. Mnie nawet do głowy by nie przyszło czepiać się kogoś za takie pierdoły. Ale to wynik indywidualizmu i postrzegania siebie jako pępek świata. Pierwsza większa katastrofa i sami będą szukać kontaktu z ludźmi, rodziną, sąsiadami.

Mam też takie odczucie, że wiele osób zrobiło się "światowcami" i wstydzi się swoich polskich rodzin. Coś zupełnie innego niż np. we Włoszech. Jestem w stanie zrozumieć ludzi wywodzących się z patologii czy toksycznych rodzin, ale nie kumam unikania mamy, babci, kuzynki, bo jest niemodna, nie zna angielskiego, jest "wieśniarą" czy co tam jeszcze potrafią wymyśleć. Serio można być dobrą, pogodną, uczciwą osobą i być odrzuconym przez członka rodziny, bo nie ma się stylu lub siedzi się w domu i nie podróżuje?
Awatar użytkownika
iksde12345
MoetGlass

Post autor: iksde12345 »

Rzeka.chaosu pisze: wt lut 24, 2026 4:55 pm Mnie dziwi, że ludzie często obrażają się na rodzinę czy przyjaciół z byle powodu. Wystarczy poczytać wątki na Wandzie. Mnie nawet do głowy by nie przyszło czepiać się kogoś za takie pierdoły. Ale to wynik indywidualizmu i postrzegania siebie jako pępek świata. Pierwsza większa katastrofa i sami będą szukać kontaktu z ludźmi, rodziną, sąsiadami.

Mam też takie odczucie, że wiele osób zrobiło się "światowcami" i wstydzi się swoich polskich rodzin. Coś zupełnie innego niż np. we Włoszech. Jestem w stanie zrozumieć ludzi wywodzących się z patologii czy toksycznych rodzin, ale nie kumam unikania mamy, babci, kuzynki, bo jest niemodna, nie zna angielskiego, jest "wieśniarą" czy co tam jeszcze potrafią wymyśleć. Serio można być dobrą, pogodną, uczciwą osobą i być odrzuconym przez członka rodziny, bo nie ma się stylu lub siedzi się w domu i nie podróżuje?
Dokładnie, później ludzie sobie uświadamiają, że inni odrzucają siebie nawzajem za te totalne pierdoły i też powstają np lęki społeczne, bo się człowiek nonstop pilnuje czy dobrze stanąłeś XD albo poczucie "i tak mnie prędzej odrzuci" i jest epidemia samotności i tak się koło toczy. A najlepsze jest to, że najbardziej oceniający z byle powodu sami uważają się za wielce tolerancyjnych i oświeconych (honey, uswiadomie ci coś: tolerancja nie tyczy się tylko osób LGBT ;*)
duppajasio
Koczkodan

Rzeka.chaosu pisze: wt lut 24, 2026 4:55 pm Mnie dziwi, że ludzie często obrażają się na rodzinę czy przyjaciół z byle powodu. Wystarczy poczytać wątki na Wandzie. Mnie nawet do głowy by nie przyszło czepiać się kogoś za takie pierdoły. Ale to wynik indywidualizmu i postrzegania siebie jako pępek świata. Pierwsza większa katastrofa i sami będą szukać kontaktu z ludźmi, rodziną, sąsiadami.

Jeśli ktoś tak robi, to faktycznie slabe. Zwłaszcza, gdy tym ludziom się coś zawdzięcza i chciały dobrze. Ale ja też się wstrzymuje przed ocenianiem czyichś decyzji tak na 100%, bo może komuś odbiła sodówka, a może był np.wysmiewany w domu i tego nie wytrzymał, nigdy nie wiadomo do końca, co się u kogoś w prywatnym życiu dzieje.
Rzeka.chaosu
Amigo

Dziś w ścieku informacyjnym przeczytałam opinię, że ktoś chce mieć tylko (!) ładnego partnera, bo chce koniecznie mieć ładne dzieci. Wiem, że niektórzy też myślą, że dzieci odziedziczą po nich nos czy uszy po operacji. :)

Moja niepopularna opinia jest taka, że nie zawsze ładni ludzie mają ładne dzieci, brzydcy brzydkie. Chodzi mi oczywiście o skrajności, bo raczej większość z nas jest przeciętna, jest piękna po swojemu. Tak samo dziecko wybitnych lekarzy nie musi skończyć jako ktoś wybitny, nawet nie musi być bystre, zaradne, zdolne. Ma większe szanse, ale nie ma gwarancji.

Ogólnie kierowanie się tylko wyglądem przy doborze partnera i planowaniu rodziny jest moim zdaniem ryzykowne. Pisząc to mam też w głowie ludzi, którzy nie są zadowoleni z wyglądu lub cech charakteru swjego potomstwa i niszczą tym dzieciom życie. Czasem można przeczytać historie dorosłych ludzi, którzy byli takimi dziećmi-rozczarowaniami. Dla mnie jest to straszne - ktoś całe dzieciństwo czuł, że nie był wystarczający. Nie chodzi mi o to, żeby nie mieć oczekiwań lub nadziei. Ale po prostu uważam, że takich rzeczy nie można planować.
Rzeka.chaosu
Amigo

iksde12345 pisze: wt lut 24, 2026 5:00 pm Dokładnie, później ludzie sobie uświadamiają, że inni odrzucają siebie nawzajem za te totalne pierdoły i też powstają np lęki społeczne, bo się człowiek nonstop pilnuje czy dobrze stanąłeś XD albo poczucie "i tak mnie prędzej odrzuci" i jest epidemia samotności i tak się koło toczy. A najlepsze jest to, że najbardziej oceniający z byle powodu sami uważają się za wielce tolerancyjnych i oświeconych (honey, uswiadomie ci coś: tolerancja nie tyczy się tylko osób LGBT ;*)
O właśnie. Ja mam takie spostrzeżenie, że teraz dużo osób, powiedzy zetek, ale nie tylko, jest bardzo tolerancyjnych jeśli chodzi o LGBT+++++, zwierzęta, mniejszości etniczne, stany psychiczne. Ale te same osoby potrafią hejtować dzieci, osoby starsze. Własciwwie często za sam fakt bycia dzieckiem (i związane z tym cechy - psychika dzieci dopiero się rozwija) lub wiek (i doświadczenia osoby, które wpłynęły na jej psychikę). Gej jest pokrzywdzony przez system i trzeba go głaskać, ale starsza kobieta, która mogła cierpieć po wojnie lub za PRL lub po prostu nie umie funkcjonować w dzisiejszym świecie jest be. Dorosły z dojrzałym układem nerwowym może się czasem załamać, ale dziecku z niedojrzałym układem nerwowym nie wolno zapłakać w autobusie.

Czasem słucham sobie rozmów biurze. Ta sama laska w ciągu 5 minut może zachwalać body positive i zaraz płynnie przejść do chamskiego komentowania wyglądu dziewczyny, która właśnie przeszła. To chyba nie o to chodzi.
duppajasio
Koczkodan

Rzeka.chaosu pisze: wt lut 24, 2026 5:09 pm Dziś w ścieku informacyjnym przeczytałam opinię, że ktoś chce mieć tylko (!) ładnego partnera, bo chce koniecznie mieć ładne dzieci. Wiem, że niektórzy też myślą, że dzieci odziedziczą po nich nos czy uszy po operacji. :)

Moja niepopularna opinia jest taka, że nie zawsze ładni ludzie mają ładne dzieci, brzydcy brzydkie. Chodzi mi oczywiście o skrajności, bo raczej większość z nas jest przeciętna, jest piękna po swojemu. Tak samo dziecko wybitnych lekarzy nie musi skończyć jako ktoś wybitny, nawet nie musi być bystre, zaradne, zdolne. Ma większe szanse, ale nie ma gwarancji.

Ogólnie kierowanie się tylko wyglądem przy doborze partnera i planowaniu rodziny jest moim zdaniem ryzykowne. Pisząc to mam też w głowie ludzi, którzy nie są zadowoleni z wyglądu lub cech charakteru swjego potomstwa i niszczą tym dzieciom życie. Czasem można przeczytać historie dorosłych ludzi, którzy byli takimi dziećmi-rozczarowaniami. Dla mnie jest to straszne - ktoś całe dzieciństwo czuł, że nie był wystarczający. Nie chodzi mi o to, żeby nie mieć oczekiwań lub nadziei. Ale po prostu uważam, że takich rzeczy nie można planować.
Tak, ktoś chyba nie uważał na biologii i nie wie, jak działa genetyka. Znałam taką laskę kiedyś, nie cierpiala dzieci, ale uważała, że musi je mieć, bo jest taka piękna (takie miała mniemanie o sobie) i „nie może zmarnować genów”. Żałosne i szkoda mi było tych potencjalnych dzieci, może jednak poszła po rozum do głowy.
PEONIA
Collagen z chlorellą

Post autor: PEONIA »

Rzeka.chaosu pisze: wt lut 24, 2026 5:27 pm O właśnie. Ja mam takie spostrzeżenie, że teraz dużo osób, powiedzy zetek, ale nie tylko, jest bardzo tolerancyjnych jeśli chodzi o LGBT+++++, zwierzęta, mniejszości etniczne, stany psychiczne. Ale te same osoby potrafią hejtować dzieci, osoby starsze. Własciwwie często za sam fakt bycia dzieckiem (i związane z tym cechy - psychika dzieci dopiero się rozwija) lub wiek (i doświadczenia osoby, które wpłynęły na jej psychikę). Gej jest pokrzywdzony przez system i trzeba go głaskać, ale starsza kobieta, która mogła cierpieć po wojnie lub za PRL lub po prostu nie umie funkcjonować w dzisiejszym świecie jest be. Dorosły z dojrzałym układem nerwowym może się czasem załamać, ale dziecku z niedojrzałym układem nerwowym nie wolno zapłakać w autobusie.

Czasem słucham sobie rozmów biurze. Ta sama laska w ciągu 5 minut może zachwalać body positive i zaraz płynnie przejść do chamskiego komentowania wyglądu dziewczyny, która właśnie przeszła. To chyba nie o to chodzi.
Bo ludzie to straszni hipokryci są. Serio co do body positive miałam kiedyś bliską koleżankę co była strasznie krytyczna co do nadwagi czy zaniedbania w wyglądzie w sensie oceniająca i nieprzebierająca w słowach a teraz kiedy jest w ciąży i sama sporo przytyła to nagle body positive i zachwyty nad modelką VS w ciąży gdzie z dwa lata temu jestem w stanie się założyć, to by nie zostawiła suchej nitki kto ją wpuścił na wybieg
chleb_ze_smalcem
GreckieWakacje

Post autor: chleb_ze_smalcem »

lalisa pisze: wt lut 24, 2026 4:31 pm Mam przekonanie, że rodzina jako komórka społeczna zacznie powoli zanikać. Już teraz jest tak, że dzieci wychowują rodzice, a nie cała rodzina/społeczność. Pamiętam jak byłam dzieckiem starsze pokolenie w mojej rodzinie rozmawiało o tym, że jak my młodsze pokolenie dorośniemy to oni się boją, że nie będziemy kultywować wspólnych świąt, nie będziemy blisko itd. Dokładnie tak się stało. Dwóch kuzynów jest mi obojętnych, widzieliśmy się ostatnio rok temu na pogrzebie. Kuzynki nie lubię i nie chcę widzieć na oczy. Oni ze sobą wzajemnie też się nie kontaktują, mieszkają wszyscy w innych miastach. Wśród moich znajomych wiele osób ma złe/obojętne relacje z rodzeństwem i brak kontaktu, już nie mówiąc o dalszej rodzinie. Kiedyś i tak by się spotykali, bo musieliby. Teraz nie mają powodów. Można przeżyć bez tego. U mnie póki dziadkowie żyli to wszyscy byli blisko. Po śmierci dziadków pokolenie moich rodziców było wciąż blisko, ale powoli się luzowało. Moje pokolenie już całkowicie rozdzielone, a w całej rodzinie jest tylko jedno dziecko. Nie czuje, ze mam jakikolwiek wspólny cel z kimkolwiek poza moją mamą.
Zgadzam się z tym, że te relacje się rozluźniły i cieszę się, że tak się stało. Dlatego, że z osobami na których mi zależy i tak mam bliskie relacje a z jakimiś kuzynami których nie lubię, fałszywymi pociotkami 5 woda po kisielu i tak nie mam najmniejszej ochoty przebywać. Wydaje mi się, że „za dawnych czasow” część tych kontaktów była wymuszona i relacje utrzymywane „bo tak wypada” a nie z faktycznej potrzeby.
lalisa
DramaQueen

Post autor: lalisa »

chleb_ze_smalcem pisze: wt lut 24, 2026 6:24 pm Zgadzam się z tym, że te relacje się rozluźniły i cieszę się, że tak się stało. Dlatego, że z osobami na których mi zależy i tak mam bliskie relacje a z jakimiś kuzynami których nie lubię, fałszywymi pociotkami 5 woda po kisielu i tak nie mam najmniejszej ochoty przebywać. Wydaje mi się, że „za dawnych czasow” część tych kontaktów była wymuszona i relacje utrzymywane „bo tak wypada” a nie z faktycznej potrzeby.
To ja mam nieco inaczej. Zawsze chciałam mieć dużą rodzinę i bliskie relacje, ale... nie tę, którą mam. Mam nadzieje, ze uda mi się urodzić dzieci i stworzyć rodzinę, której chce.