Absolutnie kocham ten podkład, jest po prostu świetny dla mnie.Jennifer pisze: ↑pt lut 20, 2026 8:39 pm Też zawsze czytam opinie, zwłaszcza te szczegółowe, co konkretnie dany produkt zmienił w czyjejś cerze, czy to na plus, czy minus. Nie bronię absolutnie polecania kosmetyków przez influencerki, wręcz przeciwnie, jak tylko widzę gdzieś w social mediach film/post autorstwa takiej osoby, od razu przewijam dalej. No ale też nie zapominajmy, że każdy z nas ma inną skórę, inne potrzeby, inny tryb życia, który na tę skórę wpływa. Przerobiłam masę kosmetyków zachwalanych przez moje znajome - którym raczej nikt nie zapłacił za pozytywną opinię - które absolutnie nic nie zmieniły albo tylko pogorszyły mi skórę. Czasem też może się zdarzyć, że trafi nam się wadliwy produkt. Ja tak mam z podkładem YSL All Hours - w sieci nie znalazłam ani jednej negatywnej opinii na jego temat, a u mnie robi się takie ciastko na twarzy, że hej. Podejrzewam więc, że to u mnie jest coś nie tak.
Tak jak wspomniałam wcześniej - trzeba podejść do wszystkiego zdroworozsądkowo. Kosmetyki to jest po prostu chemia, gdzie może zdarzyć się, że coś ze sobą się nie zgra. Może masz alergię, o której nie wiesz. Może podrażniłaś skórę żelem do mycia twarzy, dlatego twój podkład teraz źle na niej wygląda. Może cienie do powiek robią ci plamy, bo źle nałożyłaś bazę. Takie przykłady można mnożyć. I nie chodzi mi tutaj o to, by bronić każdego jednego kosmetyku, tylko by najpierw zastanowić się, czy na pewno wina nie leży po mojej stronie.
I to prawda, na każdą skórę ta sama rzecz może działać w skrajnie różny sposób. Mi kiedyś nie pasował Estee Lauder Double Wear, taki hipertrwały, a mi spływał z twarzy, a taki był ogólnie kochany i zachwalany.