Start
Mój profil

Niepopularne opinie o życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
maildonewsletterow
ZdalnaFanka

Re: Niepopularne opinie o życiu

Post autor: maildonewsletterow »

Moja opinia z ostatniego tygodnia: chodze tak dwa razy do roku do kosmetyczki na oczyszczanie lub jakis podobny zabieg, bo nie mam wiekszych problemow ze skora. I zawsze pada pytanie o pielegnacje domowa no i to zdziwienie, ze komus wystarczy zmyc makijaz i czasem sie posmarowac kremem, zamiast wieloetapowej pielegnacji na dodatek tylko dermokosmetykami po 200zl za sztuke. No nie, uwazam ze nie jest to pierwsza potrzeba, szczegolnie dla osob bez wiekszych problemow i wkurza mnie namawianie na takie kosmetyki i wpedzanie w jakies poczucie winy, ze zle robie, uzywajac takich z drogerii.
PEONIA
Collagen z chlorellą

Post autor: PEONIA »

maildonewsletterow pisze: czw lut 19, 2026 9:12 pm Moja opinia z ostatniego tygodnia: chodze tak dwa razy do roku do kosmetyczki na oczyszczanie lub jakis podobny zabieg, bo nie mam wiekszych problemow ze skora. I zawsze pada pytanie o pielegnacje domowa no i to zdziwienie, ze komus wystarczy zmyc makijaz i czasem sie posmarowac kremem, zamiast wieloetapowej pielegnacji na dodatek tylko dermokosmetykami po 200zl za sztuke. No nie, uwazam ze nie jest to pierwsza potrzeba, szczegolnie dla osob bez wiekszych problemow i wkurza mnie namawianie na takie kosmetyki i wpedzanie w jakies poczucie winy, ze zle robie, uzywajac takich z drogerii.
Tak w ogóle idź do gabinetu to zaraz wyjdziesz z 50 kompleksami i 1000 defektami o których nie miałaś pojęcia . Ciężko jest znaleźć rzetelna babkę, która nie nawciska Ci zabiegów i kosmetyków by jak najwięcej zarobić.......
Clarion
TrampekLV

Post autor: Clarion »

maildonewsletterow pisze: czw lut 19, 2026 9:12 pm Moja opinia z ostatniego tygodnia: chodze tak dwa razy do roku do kosmetyczki na oczyszczanie lub jakis podobny zabieg, bo nie mam wiekszych problemow ze skora. I zawsze pada pytanie o pielegnacje domowa no i to zdziwienie, ze komus wystarczy zmyc makijaz i czasem sie posmarowac kremem, zamiast wieloetapowej pielegnacji na dodatek tylko dermokosmetykami po 200zl za sztuke. No nie, uwazam ze nie jest to pierwsza potrzeba, szczegolnie dla osob bez wiekszych problemow i wkurza mnie namawianie na takie kosmetyki i wpedzanie w jakies poczucie winy, ze zle robie, uzywajac takich z drogerii.
+1, a te "dermokosmetyki" to to samo, co drogeryjne, tylko dystrybucja ograniczona do aptek, i białe minimalistyczne butelki, by kojarzyły się "aptecznie" i ludzie byli gotowi dopłacać za "jakość", podczas gdy "dermokosmetyki" to dosłownie pojęcie wymyślone na potrzeby marketingu.
maildonewsletterow
ZdalnaFanka

PEONIA pisze: czw lut 19, 2026 9:18 pm Tak w ogóle idź do gabinetu to zaraz wyjdziesz z 50 kompleksami i 1000 defektami o których nie miałaś pojęcia . Ciężko jest znaleźć rzetelna babkę, która nie nawciska Ci zabiegów i kosmetyków by jak najwięcej zarobić.......
Tu akurat nie bylo namawiania na kolejne zabiegi, pani mowila, ze skora jest w miare ok, ale wkurza mnie to podwazanie dzialania tanszych kosmetykow. No moim priorytetem nie jest kupno dermo kremu za 300zl i pianki za prawie 200 😆 i nakladanie na siebie kilku warstw produktow
Verbena95
GreckieWakacje

Post autor: Verbena95 »

Bo to wszystko biznes, im bardziej zasiejesz w kimś niepewność, wmówisz mu, że coś zrobi źle i jednocześnie powiesz, co ma zrobić i jaki kosmetyk kupić, tym lepiej ci się te produkty sprzedają. Tylko jak się ludzie wykapują, że ich oszukujesz i im bzdety opowiadasz, to może się okazać, że jednak nie masz na końcu biznesu. Niestety większość ludzi nie potrafi się samemu "odgaslightować" i przejrzeć na oczy, więc biznesy typu "kup pan cegłę" świetnie prosperują.
Awatar użytkownika
Fjoki
GrzaneWino

Post autor: Fjoki »

Wszędzie nam się wkręca ile to potrzeba kosmetyków, nawet dermatolodzy czasem potrafią tak nakręcać, a jako osoba ze skórą problematyczną mogę powiedzieć, że dopiero jak przestałam kombinować, to moja buzia się uspokoiła. A używałam niby dobrych produktów, polecanych przez dermatologów czy kosmetologów i się załamywałam, że nic mi nie pomaga. W pielęgnacji zazwyczaj mniej znaczy więcej.
Kto jest w cyrku ten się nie śmieje
Awatar użytkownika
Fjoki
GrzaneWino

Clarion pisze: czw lut 19, 2026 9:21 pm +1, a te "dermokosmetyki" to to samo, co drogeryjne, tylko dystrybucja ograniczona do aptek, i białe minimalistyczne butelki, by kojarzyły się "aptecznie" i ludzie byli gotowi dopłacać za "jakość", podczas gdy "dermokosmetyki" to dosłownie pojęcie wymyślone na potrzeby marketingu.
Bo czy każdy kosmetyk do skóry nie powinien być DERMOkosmetykiem z definicji? I nie powinien być przebadany dermatologicznie?
Mi to się marzy, by przed wypuszczeniem kosmetyku niezależne instytucje go badały czy chociaż w części spełnia deklaracje i czy ma dobry skład, i dopiero po spełnieniu norm można było to sprzedawać.
g_girl
BlondDoczep

Post autor: g_girl »

Bez przesady z tymi dermokosmetykami, wiele z nich różni się od tych drogeryjnych np brakiem zapachu, przeznaczeniem dla skór atopowych, brakiem drażniących składników takich jak alkohol etc. Oczywiście obecnie nawet drogeryjne kremy spełniają te warunki bo rynek bardzo się rozwinął, ale np drogeryjne żele pod prysznic w większości przypadków mają intensywny zapach i nie nawilżają tak dobrze jak dermo.
PEONIA
Collagen z chlorellą

g_girl pisze: czw lut 19, 2026 9:50 pm Bez przesady z tymi dermokosmetykami, wiele z nich różni się od tych drogeryjnych np brakiem zapachu, przeznaczeniem dla skór atopowych, brakiem drażniących składników takich jak alkohol etc. Oczywiście obecnie nawet drogeryjne kremy spełniają te warunki bo rynek bardzo się rozwinął, ale np drogeryjne żele pod prysznic w większości przypadków mają intensywny zapach i nie nawilżają tak dobrze jak dermo.
Chociaż powiem Wam, ze w życiu dużo używałam i tańszych i droższych kosmetyków w życiu i są tanie perełki i drogie buble (tych drugich jest więcej) i generalnie cudów nie ma - im droższe tym jednak lepsze...
Awatar użytkownika
Jennifer
Srebrna Kropeczka

Post autor: Jennifer »

W kwestii pielęgnacji też warto dodać, że wiele osób nie potrafi obchodzić się ze składnikami aktywnymi i zamiast słuchać dermatologów, ufają poleceniom i radom influencerek albo koleżanek. I później słyszy się, że retinol to zło, zniszczył mi skórę, ale to, że od razu poleciałam z najwyższym stężeniem i nie zbudowałam tolerancji to mało istotny szczegół. Tak samo kwestie łączenia składników aktywnych, które ewidentnie nie powinny być ze sobą łączone, a później płacz, że albo wypaliło skórę, albo nic nie działa i kasa wyrzucona w błoto.
Kolejna rzecz, o której głośno mówię w swoim środowisku, która wywołuje wywracanie oczami - najlepsze kosmetyki na świecie uja ci pomogą, jeśli obżerasz się fast foodami, palisz faje i śpisz 3h dziennie. Sama do niedawna prowadziłam podobny tryb życia, moja cera to był jakiś żart, ale dopiero jak się za siebie wzięłam (głównie chodziło o zmianę diety), zmiany były zauważalne. Także biorę poprawkę na antypolecajki w stylu kosmetyk X nic nie robi, 5 dych wyrzucone w błoto, bo może by coś mógł zdziałać, ale masz tak zajechaną cerę przez inne czynniki, że jest to praktycznie niemożliwe.
i am a god
Awatar użytkownika
berry blast
Currently:Dominicana

Post autor: berry blast »

moim zdaniem skóra twarzy nie lubi nadmiaru kosmetyków. podstawą jest DOKŁADNY demakijaż, nawilżenie, raz na jakiś czas tonik antybakteryjny oraz peeling. ale taki normalny, dla ludzi a nie enzymatyczny. to wsio.
PEONIA
Collagen z chlorellą

Jennifer pisze: czw lut 19, 2026 10:08 pm
Kolejna rzecz, o której głośno mówię w swoim środowisku, która wywołuje wywracanie oczami - najlepsze kosmetyki na świecie uja ci pomogą, jeśli obżerasz się fast foodami, palisz faje i śpisz 3h dziennie. S
To jak z odchudzaniem - ludzie uwierzą w magiczne pastylki, posty, jedzenie kostki smalcu dziennie , tańcowanie wokół ogniska a północy 13 każdego miesiąca....wszystko byle nie deficyt i ćwiczenia XD
Verbena95
GreckieWakacje

Fjoki pisze: czw lut 19, 2026 9:38 pm Wszędzie nam się wkręca ile to potrzeba kosmetyków, nawet dermatolodzy czasem potrafią tak nakręcać, a jako osoba ze skórą problematyczną mogę powiedzieć, że dopiero jak przestałam kombinować, to moja buzia się uspokoiła. A używałam niby dobrych produktów, polecanych przez dermatologów czy kosmetologów i się załamywałam, że nic mi nie pomaga. W pielęgnacji zazwyczaj mniej znaczy więcej.
Otóż to. Trądzik kosmetyczny / kontaktowe zapalenie skóry to częste przypadłości po "przepielęgnowaniu" skóry. Częste też u influencerów kosmetycznych. Za dużo się używa różnych kosmetyków na raz, w za dużych ilościach i to jest tego efekt. Więc wtedy trzeba przestać i jakąś maść wcierać, żeby to wszystko uspokoić.
Awatar użytkownika
Fjoki
GrzaneWino

Verbena95 pisze: czw lut 19, 2026 10:46 pm Otóż to. Trądzik kosmetyczny / kontaktowe zapalenie skóry to częste przypadłości po "przepielęgnowaniu" skóry. Częste też u influencerów kosmetycznych. Za dużo się używa różnych kosmetyków na raz, w za dużych ilościach i to jest tego efekt. Więc wtedy trzeba przestać i jakąś maść wcierać, żeby to wszystko uspokoić.
Mi to wtedy pomógł zwykły tłusty krem brzozowy, mega mi uspokoił twarz. Oczyszczanie i krem, czasem jakieś serum, maseczka lub jakiś tonik z kwasem, serio wystarczy w większości przypadków.
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
SushiRoll

Post autor: agbmrctorakwin »

Strasznie mnie denerwuje ten panujący konsumpcjonizm i wszelkie influ, które go nakręcają, dziwię że istnieją osoby które nadal im ufają. Jak słyszę tylko tekst "nie idźcie, a biegnijcie" to automatycznie zaznaczam "nie interesuje mnie" na tiktoku. Już nie zlicze ile razy widziałam influ polecające jakieś kosmetyki, już nieważne czy te dermo czy nie. Pokazywały swoje piękne metamorfozy "przed" i "po", a po czasie okazywało się (bo same się przyznawały), że były na kuracji izotekiem albo zaczęły brać antykoncepcję hormonalną. Z resztą zastanawiam się, jak rzetelnie można przetestować dany kosmetyk pielęgnacyjny skoro jedna taka influencerka dostaje w ciągu miesiąca mnóstwo rzeczy do przetestowania i nagle w tym samym miesiącu potrafi wrzucić kilka/kilkanaście polecajek pielęgnacyjnych.
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
SushiRoll

Post autor: agbmrctorakwin »

agbmrctorakwin pisze: czw lut 19, 2026 11:46 pm Strasznie mnie denerwuje ten panujący konsumpcjonizm i wszelkie influ, które go nakręcają, dziwię że istnieją osoby które nadal im ufają. Jak słyszę tylko tekst "nie idźcie, a biegnijcie" to automatycznie zaznaczam "nie interesuje mnie" na tiktoku. Już nie zlicze ile razy widziałam influ polecające jakieś kosmetyki, już nieważne czy te dermo czy nie. Pokazywały swoje piękne metamorfozy "przed" i "po", a po czasie okazywało się (bo same się przyznawały), że były na kuracji izotekiem albo zaczęły brać antykoncepcję hormonalną. Z resztą zastanawiam się, jak rzetelnie można przetestować dany kosmetyk pielęgnacyjny skoro jedna taka influencerka dostaje w ciągu miesiąca mnóstwo rzeczy do przetestowania i nagle w tym samym miesiącu potrafi wrzucić kilka/kilkanaście polecajek pielęgnacyjnych.
*Dodam jeszcze bo mi się przypomniało*
Ten sam problem widzę w polecajkach włosowych. Kiedyś trafiłam na tiktoku na dziewczynę z piękną taflą, włosy miała dość krótkie ale w naprawdę dobrej kondycji. Dużo miała komentarzy z pytaniami o pielęgnację, odpowiadała wtedy że nic specjalnie nie robi, pierwszy lepszy szampon i po prostu ma taką strukturę włosa i geny. X czasu później stała się bardziej rozpoznawalna i zaczęła dostawać jakieś współprace - jedną z nich były kosmetyki do włosów, oczywiście nagrała filmik z którego by wynikało, że to dzięki tym konkretnym kosmetykom jej włosy są w takiej kondycji... No i to tylko jeden z wielu przykładów zakłamania influ
maildonewsletterow
ZdalnaFanka

agbmrctorakwin pisze: pt lut 20, 2026 12:03 am *Dodam jeszcze bo mi się przypomniało*
Ten sam problem widzę w polecajkach włosowych. Kiedyś trafiłam na tiktoku na dziewczynę z piękną taflą, włosy miała dość krótkie ale w naprawdę dobrej kondycji. Dużo miała komentarzy z pytaniami o pielęgnację, odpowiadała wtedy że nic specjalnie nie robi, pierwszy lepszy szampon i po prostu ma taką strukturę włosa i geny. X czasu później stała się bardziej rozpoznawalna i zaczęła dostawać jakieś współprace - jedną z nich były kosmetyki do włosów, oczywiście nagrała filmik z którego by wynikało, że to dzięki tym konkretnym kosmetykom jej włosy są w takiej kondycji... No i to tylko jeden z wielu przykładów zakłamania influ
Ja to w ogole sie dziwie, ze ludzie ufaja influencerom i kupuja cos z ich polecenia. Przeciez to logiczne, ze ten influ robi po prostu blok reklamowy niczym w tv, bo taka "praca" a zaslepieni ludzie to lykaja.
123wiosna123
Forma życia

Post autor: 123wiosna123 »

berry blast pisze: czw lut 19, 2026 10:36 pm moim zdaniem skóra twarzy nie lubi nadmiaru kosmetyków. podstawą jest DOKŁADNY demakijaż, nawilżenie, raz na jakiś czas tonik antybakteryjny oraz peeling. ale taki normalny, dla ludzi a nie enzymatyczny. to wsio.
A co jest złego w peelingu enzymatycznym?
agrafka00
KlasaBiznes

Post autor: agrafka00 »

123wiosna123 pisze: pt lut 20, 2026 8:03 am A co jest złego w peelingu enzymatycznym?
Nie wydaje mi się, żeby było coś złego. Ja używam i bardzo sobie chwalę, jak Tobie też pasuje to czemu by nie?
Awatar użytkownika
berry blast
Currently:Dominicana

Post autor: berry blast »

123wiosna123 pisze: pt lut 20, 2026 8:03 am A co jest złego w peelingu enzymatycznym?
nie ma nic złego, po prostu mi osobiście nie daje efektu jakiego oczekuję od peelingu.
Verbena95
GreckieWakacje

maildonewsletterow pisze: pt lut 20, 2026 6:30 am Ja to w ogole sie dziwie, ze ludzie ufaja influencerom i kupuja cos z ich polecenia. Przeciez to logiczne, ze ten influ robi po prostu blok reklamowy niczym w tv, bo taka "praca" a zaslepieni ludzie to lykaja.
Też zawsze to mówię. Ale wiele ludzi wypiera fakt, że influencerstwo to też praca.
Rzeka.chaosu
Amigo

Post autor: Rzeka.chaosu »

maildonewsletterow pisze: pt lut 20, 2026 6:30 am Ja to w ogole sie dziwie, ze ludzie ufaja influencerom i kupuja cos z ich polecenia. Przeciez to logiczne, ze ten influ robi po prostu blok reklamowy niczym w tv, bo taka "praca" a zaslepieni ludzie to lykaja.
Kiedyś robiłam ze znajomymi "licytację" kto przewalił na polecane przez influencerów produkty największy hajs. Dziewczyny tak skromnie - jakieś kosmetyki, drippery, max telefon. A jeden kolega pod wpływem influ w covidzie urządził sobie warsztat czy stolarnię za naprawdę grube pieniądze. Nie jest stolarzem, nie jest to jego hobby. Chwilowa zajawka covidowa. Oczywiście nie odsprzeda wszystkiego za nawet połowę tego za ile kupił. Nie ma za dużo czasu, żeby coś robić z tym sprzętem.

U mnie zdecydowanie najgłupszy zakup pod wpływem influ to droga torebka, którą nawet nie za bardzo miałam gdzie nosić. Udało mi się ją na szczęście odsprzedać (wtedy była modna). Wyrzuty sumienia do dziś mnie pieką. ;D
Jynna
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Jynna »

To jak w innych sieciówkach ze sprzętem rtv/agd. Jeśli próbują Ci to usilnie sprzedać, lepiej się zastanów czy aby tego potrzebujesz.
PEONIA
Collagen z chlorellą

Jynna pisze: pt lut 20, 2026 4:32 pm To jak w innych sieciówkach ze sprzętem rtv/agd. Jeśli próbują Ci to usilnie sprzedać, lepiej się zastanów czy aby tego potrzebujesz.
W ogóle to jest straszne, ze teraz musisz się na wszystkim dosłownie znać bo zaraz Ci byle g wcisną....
Jynna
SkrzydełkaZhooters

Post autor: Jynna »

Marketing to granie na potrzebach i emocjach.