Start
Mój profil

Najbardziej toksyczne społeczności w internecie

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Welociraptor1
RóżowePolo

Re: Najbardziej toksyczne społeczności w internecie

Post autor: Welociraptor1 »

Może nie najbardziej toksyczne, ale mocno irytujące były dla mnie facebookowe grupy zero waste. Pomimo podkreślenia nawet w nazwie grupy, że ma być bez spinania się, tylko podsuwania fajnych rozwiązań na co dzień... no nie dało się. Niesamowite było dla mnie, jak niektórym idea zero waste siadła i do czego ich popychała.
1. Najbardziej upierdliwe osoby to te wciskające wszystkim weganizm. Jesz produkty odzwierzęce, nie jesteś zero waste, bo hodowla zwierząt. Nosisz wełniane ciuchy, nie jesteś zero waste. Ma to uzasadnienie. Jednak gdy połowa komentarzy pod postem o doborze opakowań wielorazowych na zakupy jest o tym, że kupowanie mleka/sera/wędlin do swoich pudełek nie jest zero waste, bo produkcja tych wyrobów wymaga eksploatacji zwierząt, zarzynała zdrową dyskusję.
2. Masz dzieci, nie jesteś zero waste 😐 na Ziemi jest za dużo ludzi, więc posiadanie dzieci to zabójstwo dla naszej planety.
3. Do dziś pamiętam dyskusję pod postem, czy obierać włoszczyznę do zupy (!). Już pomijam to, że mnie to zaszokowało, nie obiera się do sałatki, do wywarów jak najbardziej, bo warzywa mają oddać smak do wody. Obierzyny i w ogóle bioodpady to przecież najmniej uciążliwe odpady, więc po co?
4. Z niektórych postów silnie przebijało przekonanie, że należy odciąć się od tej wstrętnej cywilizacji, wynieść z miasta, mieszkać w jamie w lesie i żywić korzonkami, to wtedy planeta odetchnie.
Zero waste bez spiny 😆 teraz jak o tym myślę, to współczuję założycielce i admince.
Rzeka.chaosu
Amigo

Post autor: Rzeka.chaosu »

Czytają ten wątek można dojść do wniosku, że wszędzie, gdzie jest przesada i brak tolerancji robi się toksycznie.

Ja jeszcze od siebie dodam kobiece guru czy influ zajmujące się tematami związków i relacji. Nie wiem kiedy to przeszło od mądrych rad, ostrzegających kobiety przed niewłaściwymi lub toksycznymi zachowaniami, w kierunku niezdrowej przesdy. Najgorzej, że w komentarzach ludzie wymyślają jeszcze gorsze bzdury niż te influ. Nie wiem kto to pisze i czy naprawdę serio.
Welociraptor1
RóżowePolo

Post autor: Welociraptor1 »

gunernialne pisze: pn sty 26, 2026 9:15 pm Kierunki na mess przyszłych studentów prawa xd
Powstają wraz z ogłoszeniem list we wrześniu i tak do października trzeba czytać wielce uczone wywody konserwatystów i konfederatów, którzy robią z siebie specjalistów od geopolityki, od znamion przestępstwa z*wałcenia czy p*dofilii, od kary śmierci, od wieku przyzwolenia, od wpływu jaki Unia wywiera na Polskę, od konstytucji, od związków partnerskich itd.
A później nastaje październik, widzicie się pierwszy raz na żywo i ci najbardziej wyszczekani okazują się osobami, które boją się głośniej krzyknąć na auli, że są obecne xd nie wspominając nawet o tym jak (nie) radzą sobie na zajęciach
Widzę, że niewiele się zmieniło od prawie 20 lat 😅 W moim otoczeniu licealno -studyjnym najbardziej zajadli korwiniści to byli w najlepszym wypadku grzeczni chłopcy z dostatnich domów, którzy chuja wiedzieli o prawdziwym życiu, ale "socjalizmem" było wszystko, co im się nie podobało. Taka urocza scenka z jakiejś popijawy: grupa silnych, młodych chłopaków, po państwowych liceach, na państwowych studiach, na utrzymaniu rodziców, sarkajacych na "socjalizm", bo są "wysokie podatki, za które państwo daje zasiłki dla bezrobotnych". Takie Bosaki 😆
Pklnque
Channelka

Post autor: Pklnque »

Mam taką swoją czarna listę grupek na fb
1. Grupy milosnikow zjawisk paranormalnych. Pełno ludzi, ktorzy widzą cienie ciemnej postaci dosłownie wszędzie, obrazek spadl, babcia sie przyśniła - duchy, oczyszczanie jajem. Grupa jest pełna osob o mentalności typu, doświadczyli paraliżu sennego i będą sie wykłócać, ze dusil ich demon.

2. Już wspomniana w tym wątku Grupa porady prawne. Admini to straszne chamy, zwłaszcza jedna pani, ktora dosłownie wyzywa osoby postujace. Zresztą dostałam tam bana xd

3. Grupa polonijna, do której należę. Chcesz sprzedać stół? To doskonała okazja, zeby cię nawyzywac. Pełno januszexow, którzy myślą, ze są śmieszni. Ktoś chce odwiedzić miasto i pyta gdzie warto wziąć nocleg, co zobaczyc. Napiszmy 50000 raz ten sam żarcik, gdzie polecimy najgorsze dzielnice. Większość odpowiedzi totalnie nie na temat. Masz mieszkanie do wynajęcia w standardowej cenie w danej okolicy? DROGO x 50. Młoda studentka szuka pokoju, albo pracy dorywczej, tona komentarzy od napalonych smalcow.

4. Grupa sprzedam obrazy. Już do niej nie naleze, ale kiedys ta Grupa nie miała żadnego admina. Mnóstwo postów z memami obrażającymi samotne matki i kobiety ogolnie, trollowanie i to wszystko poprzetykane pracami ludzi bez grama talentu, ktorzy swoje bohomazy sprzedawali za 20k zl
Awatar użytkownika
marley71
Currently:Greece

Post autor: marley71 »

Pklnque pisze: sob sty 31, 2026 1:48 pm Mam taką swoją czarna listę grupek na fb
1. Grupy milosnikow zjawisk paranormalnych. Pełno ludzi, ktorzy widzą cienie ciemnej postaci dosłownie wszędzie, obrazek spadl, babcia sie przyśniła - duchy, oczyszczanie jajem. Grupa jest pełna osob o mentalności typu, doświadczyli paraliżu sennego i będą sie wykłócać, ze dusil ich demon.
Grupa o nadprzyrodzonych zjawiskach to moje guilty pleasure na fejsbuku xD

Milion pytań codziennie o to, co to może znaczyć, jak przyśniła się babcia w czerwonej sukience, jak przyleciał motyl, ale zmienił się w wróbla, i czy jak zegarek przestaje chodzić o 6:17 i dwanaście sekund, to to znaczy, że ruch obrotowy ziemi się zmienił? xD

Albo zdjęcie okna, w którym odbija się autorka i pytanie: CZY WY TEŻ TO WIDZICIE??????????
I jak już ją zjadą, że heloł wiktoria, odbijasz się w oknie, to pisze: NIE TO!!! TĘ TWARZ W ROGU!!!!!!!!

A tam bochomaz od upiedolonej szyby i załamania światła xD

Kocham.
Pklnque
Channelka

Post autor: Pklnque »

marley71 pisze: sob sty 31, 2026 3:51 pm Grupa o nadprzyrodzonych zjawiskach to moje guilty pleasure na fejsbuku xD

Milion pytań codziennie o to, co to może znaczyć, jak przyśniła się babcia w czerwonej sukience, jak przyleciał motyl, ale zmienił się w wróbla, i czy jak zegarek przestaje chodzić o 6:17 i dwanaście sekund, to to znaczy, że ruch obrotowy ziemi się zmienił? xD

Albo zdjęcie okna, w którym odbija się autorka i pytanie: CZY WY TEŻ TO WIDZICIE??????????
I jak już ją zjadą, że heloł wiktoria, odbijasz się w oknie, to pisze: NIE TO!!! TĘ TWARZ W ROGU!!!!!!!!

A tam bochomaz od upiedolonej szyby i załamania światła xD

Kocham.
Mam to samo haha, totalne guilty pleasure i ta podła część mnie sprawia, ze tam siedzę, zeby sie pośmiać. Te zdjecia lasu czy okien, na których nic nie ma i pytania czy tez widzą tam postac czy twarz. Jednocześnie bawi mnie też to, ze te same osoby, które wierzą w gusła, szeptuchy i okultystyczne rytuały są gleboko religijne i wszędzie namawiają do pomodlenia sie nad babcia w czerwonej sukience i lania wody święconej ze szlaufa na zle moce
nimobik895

Post autor: nimobik895 »

Wszelkie grupki altmedziarskie, gdzie ludzie bez żadnego wykształcenia w tym kierunku doradzają innym diety na różne choroby i zniechęcają do brania leków przepisanych przez lekarza, bo to „chemia” (ale słabo przebadane suplementy są już ok i należy ich łykać 15).
ciekawy_nowin
Channelka

Post autor: ciekawy_nowin »

nimobik895 pisze: ndz lut 01, 2026 9:53 pm Wszelkie grupki altmedziarskie, gdzie ludzie bez żadnego wykształcenia w tym kierunku doradzają innym diety na różne choroby i zniechęcają do brania leków przepisanych przez lekarza, bo to „chemia” (ale słabo przebadane suplementy są już ok i należy ich łykać 15).
I o boreliozie. Tam wmawiają wszystkim, że mają boreliozę. Jak wyniki są negatywne, to znaczy, że badania są nierzetelne. Wierzą w biorezonans. Robią sobie badania w prywatnych laboratoriach, gdzie im wykrywają sto pasożytów. Niekompetentni ludzie, którzy udzielą innym rad i robią więcej szkody niż pożytku. Leczą się antybiotykami i ziółkami przez długie miesiące, choć autorytety medyczne nie aprobują takiego sposobu leczenia. W temacie polecam reportaż na TOK FM o boreliozowcach „Podziemie” na YouTube.
Einhorn
RoyalBaby

Post autor: Einhorn »

Ujowa pani dom u i podgrupa. Wstawianie na siłę "śmiesznych" postów, "Jaka gapa ze mnie, ojoj", żarty niczym wąsaty wujek. Jest też kilku facetów silacych się na niby śmieszne teksty. Widocznie moderacja ma podobne poczucie humoru...
Hunde
Modna

Post autor: Hunde »

ciekawy_nowin pisze: pn lut 02, 2026 7:32 am I o boreliozie. Tam wmawiają wszystkim, że mają boreliozę. Jak wyniki są negatywne, to znaczy, że badania są nierzetelne. Wierzą w biorezonans. Robią sobie badania w prywatnych laboratoriach, gdzie im wykrywają sto pasożytów. Niekompetentni ludzie, którzy udzielą innym rad i robią więcej szkody niż pożytku. Leczą się antybiotykami i ziółkami przez długie miesiące, choć autorytety medyczne nie aprobują takiego sposobu leczenia. W temacie polecam reportaż na TOK FM o boreliozowcach „Podziemie” na YouTube.
Po wywiadzie z Cichosz sprawdziłam kim są słynni keto bracia Rodzeń. Od tego momentu mój Facebook jest pełny postów z publicznych grupek, gdzie ludzie mający cholesterol po 300-400 (przy tym niski HDL a wysoki LDL) chcą przejść na dietę keto, a współtowarzysze utwierdzają ich w tym przekonaniu i opowiadają historie jak to dieta keto ich uleczyła, a tak w ogóle to cholesterol jest budulcem mózgu a normy medyczne są zaniżone 🫣.
ciekawy_nowin
Channelka

Post autor: ciekawy_nowin »

Hunde pisze: pn lut 02, 2026 7:27 pm Po wywiadzie z Cichosz sprawdziłam kim są słynni keto bracia Rodzeń. Od tego momentu mój Facebook jest pełny postów z publicznych grupek, gdzie ludzie mający cholesterol po 300-400 (przy tym niski HDL a wysoki LDL) chcą przejść na dietę keto, a współtowarzysze utwierdzają ich w tym przekonaniu i opowiadają historie jak to dieta keto ich uleczyła, a tak w ogóle to cholesterol jest budulcem mózgu a normy medyczne są zaniżone 🫣.
Klasyka. Borelizowcy zaś mają jakieś pasożyty i mikroby, które stwierdzono w literaturze naukowej może u 10 osób max w skali kraju. Leczą się sokiem z pestek winogron. Kilka miesięcy przyjmują antybiotyki przepisane na lewo. Mieli chyba swojego lekarza, ale izba lekarska go zawiesiła.
Awatar użytkownika
KagemaneNoJutsu
Skarpeta Rakieta

Post autor: KagemaneNoJutsu »

Grupy vinted na FB. Szczególnie jak pod postem z pytaniem o to jak sprzedawać komercyjnie napisze się, że vinted nie służy do sprzedaży komercyjnej.
Obrazek
mariaow
Currently:Top

Post autor: mariaow »

KagemaneNoJutsu pisze: ndz lut 08, 2026 2:39 am Grupy vinted na FB. Szczególnie jak pod postem z pytaniem o to jak sprzedawać komercyjnie napisze się, że vinted nie służy do sprzedaży komercyjnej.
Bo z założenia nie służy ;)
Annakonda
Channelka

Post autor: Annakonda »

Ewcia199310 pisze: sob paź 05, 2024 10:35 pm To polecam grupy o perfumach z odlewkami. Jak przeszłam kocie, kosmetyczne i o Eurowizji to jak wkroczyłam w perfumowe to tam jest szacuneczek i wszyscy grzecznie. Jak ktoś wrzuca odlewki to szybko idzie sio, a jak ktoś nie wie to wszyscy mu wyjaśnia bez mówienia że się nie zna i niech odda flakony. 🤣 Wszyscy w perfumowym światku kochają sie i Wymieniają flakonami i wydają krocie na to dziwne hobby. 🤣🤣🤣
A czy nadal są grupy perfumowe gdzieś? Ja kiedyś byłam w takie na FB bardzo lubiłam tę grupę, tak wydaje się fortunę na perfumy :D ale bardzo lubiłam to że można było sobie z obcą osobą porozmawiać długo o zapachu którym aktualnie się wymienialiśmy. A potem te grupę zamknęli albo mnie wyrzucili bo stanęłam w obronie dziewczyny która strasznie shejtowano bo napisała chyba ta pperfuma a nie perfumy. I faktycznie jak ktoś tak napisał to mógł dostać najmocniej po głowie
Ewcia199310
MieszkankaPowiśla

Post autor: Ewcia199310 »

Annakonda pisze: pn lut 16, 2026 10:32 pm A czy nadal są grupy perfumowe gdzieś? Ja kiedyś byłam w takie na FB bardzo lubiłam tę grupę, tak wydaje się fortunę na perfumy :D ale bardzo lubiłam to że można było sobie z obcą osobą porozmawiać długo o zapachu którym aktualnie się wymienialiśmy. A potem te grupę zamknęli albo mnie wyrzucili bo stanęłam w obronie dziewczyny która strasznie shejtowano bo napisała chyba ta pperfuma a nie perfumy. I faktycznie jak ktoś tak napisał to mógł dostać najmocniej po głowie
Jest pełno, mniejszych
Awatar użytkownika
CzarnyPigularz
Gacie z oceanu

Post autor: CzarnyPigularz »

Bracia samcy. Masakra jaki tam jad się wylewa. Wykop przy nich to *uj.
Awatar użytkownika
iksde12345
MoetGlass

Post autor: iksde12345 »

Dochodzę do wniosku, że najmniej toksyczną i najbardziej pokojową społecznością w całym internecie jest grupa na FB "rozpoznaj latających sk*rwieli"
ricardomilos2137
Skarpeta Rakieta

Post autor: ricardomilos2137 »

Jest taka grupa na fb o rękodziele i tam zauważyłam dość ciekawą sytuację (nie jednorazową, tylko powtarzający się schemat):

Ktoś wrzuca na serio ładną pracę chcąc się pochwalić i dostaje od zawistnych bab jakąś bezzasadną krytykę, często w ostrych słowach.
Tymczasem ktoś wrzuca totalny szit, tak zły że zastanawiam się czy to nie bait - nagle nawalone komentarzy jakie to piękne i "awangardowe" xD
Domino1
RóżowePolo

Post autor: Domino1 »

Najbardziej toksyczną społecznością są komentarze na Facebooku, nie jest to konkretna społeczność tylko jakaś część całości, jednakże wchodząc pod pierwszy lepszy post/film/rels który nie jest zoomerski można zobaczyć powtarzające się twierdzenia że to wina Tuska że to wina PiSu, że Braun to bohater, że płaska ziemia, że Unia, idt.
Awatar użytkownika
mariej
Mokra Włoszka

Post autor: mariej »

Juliaturczyniak pisze: czw lut 06, 2025 3:53 am Propo grup na FB to kto pamięta Krystosiak? XD
doda kcystosiak ze świeżakiem na pfp? xd czy byly jeszcze inne gwiazdy
Awatar użytkownika
iksde12345
MoetGlass

Post autor: iksde12345 »

Domino1 pisze: śr lut 25, 2026 10:22 pm Najbardziej toksyczną społecznością są komentarze na Facebooku, nie jest to konkretna społeczność tylko jakaś część całości, jednakże wchodząc pod pierwszy lepszy post/film/rels który nie jest zoomerski można zobaczyć powtarzające się twierdzenia że to wina Tuska że to wina PiSu, że Braun to bohater, że płaska ziemia, że Unia, idt.
Te komentarze to akurat często boty
Awatar użytkownika
mariej
Mokra Włoszka

Post autor: mariej »

Juliaturczyniak pisze: ndz sty 25, 2026 12:59 pm Swojego czasu wszystkie grupy gdzie Krystosiak była adminem, jak dostałeś jedno ostrzeżenie na jakiejś grupie to już na wszystkich gdzie ona była dostałeś, nawet gdzie nic na nich nie robiłeś . Już nie mówiąc, że bany tam leciały za byle co,jak jej wygodnie, to jest jeden z głównych powodów czemu j3bawki były owiane złą sławą
hahahah, to cofam poprzednie pytanie, rzeczywiście była jeszcze ona. ona chyba sprzedawała jebawki też? wydaje mi się, że amawka została przez nią sprzedana. przez takie praktyki najlepsze sekcje poupadaly i teraz żyją tylko jakieś co nawet nie są do końca związane z jbwa typu jakieś żalawki
Hunde
Modna

Post autor: Hunde »

Niektórym osobom wszystko kojarzy się z se… ale wielu ludziom (albo botom!) z Tuskiem albo Kaczyńskim - w zależności którą stronę preferują. Jestem w szoku jak ludzie potrafią każdy temat sprowadzić do obu polityków.
Przykładowo; odwołana 3. seria w duetach na IO, co sprowokowało, że Polacy mieli srebro, a Niemcy 4. miejsce. Jaka była większość komentarzy pod newsem? „Pewnie Tusk płacze, że Niemcy na 4., a Polacy na 2.”
Nie przepadam za Tuskiem ale co trzeba mieć w głowie żeby połączyć tematów skoków na IO z Tuskiem?
shalalala
ŚpioszkiKenzo

Post autor: shalalala »

Hunde pisze: pn lut 02, 2026 7:27 pm Po wywiadzie z Cichosz sprawdziłam kim są słynni keto bracia Rodzeń. Od tego momentu mój Facebook jest pełny postów z publicznych grupek, gdzie ludzie mający cholesterol po 300-400 (przy tym niski HDL a wysoki LDL) chcą przejść na dietę keto, a współtowarzysze utwierdzają ich w tym przekonaniu i opowiadają historie jak to dieta keto ich uleczyła, a tak w ogóle to cholesterol jest budulcem mózgu a normy medyczne są zaniżone 🫣.
Jest osobna nitka na braci? Chętnie bym poczytała :) Ostatnio wyszedł nowy odcinek podcastu z G. Ohme (swoją drogą, kolejna "genialna"), gdzie powiedzieli o pomyśle leczenia chorób psychicznych jajkami z boczkiem, bo twierdzą, że leki i psychoterapia nie działa XD Co wg nich działa? A no dieta niskowęglowodanowa, ta cudowna dieta, która wyleczy wszystko, nawet chorobę afektywną dwubiegunową i CHAD! Pani Ohme oczywiście ładnie kiwała główką, ani słowem nie zaprzeczając tych bzdur.
N_gets
Gacie z oceanu

Post autor: N_gets »

Kiedyś napisałam na grupie o chomikach, ze mój chomik je ze mna wszystko (no prawie wszystko) cos typu kawałek chipsa, kawałek suchej bulki iwgl, to sie wszyscy na mnie rzucili 🥲 co najlepsze chomiczek mial sie dobrze i zawsze wychodzil z klatki jak mnie widzial XD