Start
Mój profil

Niepopularne opinie o życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
MissNobody66
MoetGlass

Re: Niepopularne opinie o życiu

Post autor: MissNobody66 »

Clarion pisze: sob lut 14, 2026 3:50 pm Mnie to jeszcze strasznie wkurza, że np. rzeczy wielkanocne w Action pojawiły się w tym roku na początku stycznia. Ogólnie konsumpcjonizm i marketing w sklepach sprawił, że nie czuję żadnej radości z jakichkolwiek świąt. Jak we wrześniu widzę w sklepie ozdoby świąteczne, choinkowe, w lipcu - jesienne, a w styczniu wielkanocne, to mam potrzebę dotknąć trawy, a nie kupować jakiś szajs. Nie mam w domu żadnych durnostojek, nawet choinki nie lubię. XD
To nie tylko w tym roku. To jest co roku ze wszystkim. W grudniu walentynki, Wielkanoc, a w sierpniu Boże Narodzenie. Taka jest już polityka tych sklepów typu Action czy Pepco. Kiedyś babka do Pepco przyszła w kwietniu chciała kupić kurtkę dla dziecka wiosenną to jej pracownica powiedziała że nie ma, teraz tylko letnie rzeczy 😝
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
SushiRoll

Post autor: agbmrctorakwin »

g_girl pisze: sob lut 14, 2026 3:39 pm Zmiana wystroju domu pod każde takie święto to już dla mnie wyższy stopień odklejenia 🤯 ale ja generalnie mam awersję do wszystkich sklepów typu Pepco wypełnionych po brzegi plastikowym szajsem.
I masz rację to dotyczy większości świat - może dlatego od lat nie przepadam za żadnym z nich.
A propos właśnie tych pierdół tematycznych na każde możliwe święto. Przed chwilą byłam w rossmanie i ku mojemu zdziwieniu oprócz rzeczy związanych z walentynkami był dział z rzeczami z motywem pączków - ściereczki, kubki "królowa pączków" itp. Dział był praktycznie pusty, niedługo influ zaczną nagrywać vlogi o strojeniu domu na Tłusty Czwartek XDD
Lkjhgfd
Tritonotti

Post autor: Lkjhgfd »

Ja lubię świętować, ale ten przesadny konsumpcjonizm niszczy atomosferę. Strojenie domu na tłusty czwartek to jakieś nieporozumienie XD 2 lata temu ubierając choinkę na początku grudnia zauważyłam, że światełka się przepaliły i musiałam kupić nowe. Objechałam mnóstwo sklepów i nigdzie nie było światełek, dopiero na drugi dzień w kauflandzie zobaczyłam kątem oka, że wciąż mają jakieś rzeczy świąteczne i znalazłam ostatnie opakowanie. To jest dosłownie chore, żeby w grudniu nie można było kupić takich rzeczy.

Dodatkowo nie podoba mi się kupowanie mega drogich prezentów i zdecydowanie wolę postawić na upominki. Kwiaty na walentynki spoko, ale torebka za kilka tysięcy? Po cho-le-rę? Większy prezent można dać raz czy dwa w roku, gwiazdka, urodziny i starczy, a nie w każdym miesiącu obławiać się w rzeczy, że potem ludzie sami nie mają pomysłu co by chcieli dostać. Jeszcze bardziej nie lubię obrzucania milionem zabawek dzieci, które przez to potem nawet nie mają marzeń, nie czekają z wypiekami na twarzy na mikołaja, nie zbierają do skarbonki na jakieś wymarzone zabawki, bo wszystko mają. Dzieci mojej siostry pod choinkę dostają po 15 prezentów, bo każda babcia, dziadek, ciotka, wujek, koleżanka mamy, kolega taty, każdy przychodzi z dużym prezentem. Oni te pokoje mają dosłownie zasrane zabawkami, a i tak bawią się głównie telefonami. Ja za dzieciaka dostawałam prezent od rodziców, od babci czekoladę z pieniążkiem, od tej mniej przy kasie jakieś ładne spinki do włosów, od chrzestnych dosłownie po upominku typu duży mikołaj z czekolady lub raz książkę z bajkami, a od reszty ciotek nic, bo i po co? I zawsze skakałam ze szczęścia dostając jakąś pierdołę czy słoducha. Jak dziecko ma wszystko to nic już go nie cieszy.

Fajny jest zamysł walentynek, dnia kobiet, matki itp., ale to jak bardzo to wszystko jest spłycane do kupowania przedmiotów jest niedorzeczne. Ludzie wolą rzucić jakimś drogim szajsem, wyjść do najdroższej restauracji, zamiast np. spędzić czas wspólnie, razem zrobić kolację i zjeść w domu, potem wyjść na spacer. To są świetne rozrywki i w dodatku cenniejsze, bo wspólny czas robi więcej dla relacji niż kolejne buty czy dyson do włosów. Oczywiście wiem, że można to łączyć, ale nie rozumiem sensu tego ✨KUPOWANIA✨ jakby ludzie chcieli coś sobie tym odbić. Szczególnie, że w każdym miesiącu jest coś do świętowania.
maildonewsletterow
ZdalnaFanka

Post autor: maildonewsletterow »

Lkjhgfd pisze: sob lut 14, 2026 5:27 pm Ja lubię świętować, ale ten przesadny konsumpcjonizm niszczy atomosferę. Strojenie domu na tłusty czwartek to jakieś nieporozumienie XD 2 lata temu ubierając choinkę na początku grudnia zauważyłam, że światełka się przepaliły i musiałam kupić nowe. Objechałam mnóstwo sklepów i nigdzie nie było światełek, dopiero na drugi dzień w kauflandzie zobaczyłam kątem oka, że wciąż mają jakieś rzeczy świąteczne i znalazłam ostatnie opakowanie. To jest dosłownie chore, żeby w grudniu nie można było kupić takich rzeczy.
Nawiazujac do problemu kupienia lampek w grudniu - mnie ogolnie wkurza to, ze kolekcje czegokolwiek w sklepach sa z takim wyprzedzeniem. Zeby kupic sobie spodenki na lato, najlepiej to zrobic w jakims maju. Jak pojechalam w lipcu na takie zakupy, to w HM byly jakies koncowki 😶 tak samo buty zimowe - nie mam glowy myslec o nich w pazdzierniku. W grudniu/styczniu kiedy zazwyczaj sie zaczyna konkretna zima i mozna ocenic, jakie buty sa potrzebne, to towar w polowie przebrany.
BobikPeryskop
Mokra Włoszka

Post autor: BobikPeryskop »

Wczoraj wróciłam do domu z chłopakiem bo zostaliśmy na noc (każde z nas u swoich rodziców) wróciliśmy razem do mieszkania... Pomijam to że nie usłyszałam nic bo chyba myśli że nie obchodzimy albo "po *uj" jak on to mówi na wszystko.. weszliśmy w ciszy, nic zero ja cos poukładałam on usiadł do telewizora i przedstawiam nasz dialog
-Trzeba zamknąć okno już
-Nie proszę poczekaj jeszcze chwilkę
-Boze ty takie głupie rzeczy robisz tylko chcesz się kłócic po *uj tu przyjechałaś
No i właśnie.... Okno zawsze jest uchylone w ten sposób, dobrze wie że nie lubię inaczej i tylko mu to przeszkadza wtedy kiedy...nie wiem, po mojej odpowiedzi dostaje podobna odpowiedź. Wyszukuje takiego pytania żeby móc się przyczepić uwierzcie mi że ja to zauważyłam nie dlatego że robię tak samo....nie jestem czepialska... nie mam o co nawet, to taki fajny chłopak ale takie loty ma długo pogorszyło się po pewnych sprawach rodzinnych, trochę ma problemy z praca. Nie tłumacze go, tylko staram się mniej więcej przedstawić obraz... Ja nie zrobiłam nic złego. Dlaczego w ten sposób mnie traktuje? Pytam tutaj bo wczoraj po tych słowach wzięłam głęboki oddech i poleciały mi wielkie łzy z oczu, wstał spojrzał na mnie i powiedział
-Co ty robisz coś ci do oka wpadło?
Wiedział że poleciały mi łzy bo poprawiłam poduszkę żeby nie widział że płacze... Bardzo nie chce się z nim rozstawać i bardzo proszę dziewczyny które przechodzą dziwne relacje lub są po, JAK MAM ZACZYNAC ROZMOWE? Czasem się boje ze na mnie na krzyczy a ja już nie mam tyle siły zeby, się sprzeczać. Odwracam się i po prostu lecą mi łzy i mam cały dzień z głowy a nawet dwa ja drugiego dnia sobie przypomnę te przykre rzeczy... Nie mogę odejsc teraz nie mam gdzie spać w domu moja chora mama leży w moim pokoju jest bardzo chora już na leczeniu paliatywnym, po nocy tylko troszkę się ogarnia i mieszkanie i idzie do mojego "pokoju" mieszkałam w kawalerce z rodzicami całe życie a od 8 lat mieszkam tutaj z chłopakiem i nawet nie wyobrażam sobie powrotu....nie wiem...moja mama też miała problem w związku była przemoc nie potrafila odejść. Czy to moze mieć jakiś związek z przeszłością?
Nie oczekuję też współczucia jakiegoś na maksa że jestem biedna, jestem wiem o tym. Jestem biedna i głupia myślę sobie że nie potrafię tego związku utrzymać żeby facet mnie tak nie traktował powinnam się zmienić może? Dlaczego on tak mnie traktuje... dlaczego ja nie potrafię odejść i jest jak mysz pod miotłą na jego zawołanie i na jego rozkazy...
Wczoraj były walentynki ale chyba nie obchodzimy tego dnia..
Malutka84
Koczkodan

Post autor: Malutka84 »

Saylin pisze: czw lut 12, 2026 5:54 pm Filtry upiększające wszelkiego rodzaju powinny zostać zlikwidowane. One tak naprawdę nie przynoszą żadnych korzyści w dłuższej perspektywie czasu, zarówno dla tych, którzy je stosuje, jak i ich odbiorców.
To ja jeszcze dodam, bo akurat wczoraj miałam podobne rozkminy choć nieco dalej idące - moja niepopularna opinia: makijaż i medycyna estetyczna powinna nie istnieć
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
Tritonotti

Post autor: Anastazja_smietana »

BobikPeryskop pisze: ndz lut 15, 2026 7:27 am Wczoraj wróciłam do domu z chłopakiem bo zostaliśmy na noc (każde z nas u swoich rodziców) wróciliśmy razem do mieszkania... Pomijam to że nie usłyszałam nic bo chyba myśli że nie obchodzimy albo "po *uj" jak on to mówi na wszystko.. weszliśmy w ciszy, nic zero ja cos poukładałam on usiadł do telewizora i przedstawiam nasz dialog
-Trzeba zamknąć okno już
-Nie proszę poczekaj jeszcze chwilkę
-Boze ty takie głupie rzeczy robisz tylko chcesz się kłócic po *uj tu przyjechałaś
No i właśnie.... Okno zawsze jest uchylone w ten sposób, dobrze wie że nie lubię inaczej i tylko mu to przeszkadza wtedy kiedy...nie wiem, po mojej odpowiedzi dostaje podobna odpowiedź. Wyszukuje takiego pytania żeby móc się przyczepić uwierzcie mi że ja to zauważyłam nie dlatego że robię tak samo....nie jestem czepialska... nie mam o co nawet, to taki fajny chłopak ale takie loty ma długo pogorszyło się po pewnych sprawach rodzinnych, trochę ma problemy z praca. Nie tłumacze go, tylko staram się mniej więcej przedstawić obraz... Ja nie zrobiłam nic złego. Dlaczego w ten sposób mnie traktuje? Pytam tutaj bo wczoraj po tych słowach wzięłam głęboki oddech i poleciały mi wielkie łzy z oczu, wstał spojrzał na mnie i powiedział
-Co ty robisz coś ci do oka wpadło?
Wiedział że poleciały mi łzy bo poprawiłam poduszkę żeby nie widział że płacze... Bardzo nie chce się z nim rozstawać i bardzo proszę dziewczyny które przechodzą dziwne relacje lub są po, JAK MAM ZACZYNAC ROZMOWE? Czasem się boje ze na mnie na krzyczy a ja już nie mam tyle siły zeby, się sprzeczać. Odwracam się i po prostu lecą mi łzy i mam cały dzień z głowy a nawet dwa ja drugiego dnia sobie przypomnę te przykre rzeczy... Nie mogę odejsc teraz nie mam gdzie spać w domu moja chora mama leży w moim pokoju jest bardzo chora już na leczeniu paliatywnym, po nocy tylko troszkę się ogarnia i mieszkanie i idzie do mojego "pokoju" mieszkałam w kawalerce z rodzicami całe życie a od 8 lat mieszkam tutaj z chłopakiem i nawet nie wyobrażam sobie powrotu....nie wiem...moja mama też miała problem w związku była przemoc nie potrafila odejść. Czy to moze mieć jakiś związek z przeszłością?
Nie oczekuję też współczucia jakiegoś na maksa że jestem biedna, jestem wiem o tym. Jestem biedna i głupia myślę sobie że nie potrafię tego związku utrzymać żeby facet mnie tak nie traktował powinnam się zmienić może? Dlaczego on tak mnie traktuje... dlaczego ja nie potrafię odejść i jest jak mysz pod miotłą na jego zawołanie i na jego rozkazy...
Wyczuwa twoją słabość, desperację i wie w jak chooyovym położeniu się znajdujesz. Niestety nie wygrasz walki bez walki, ale rozumiem, że możesz być zmęczona. Nie wiem ile lat masz, ale może nie trać już czasu na niego jeśli się czujesz traktowana bez szacunku. Jeśli nie masz budżetu na mieszkanie to może na początek pokój do wynajęcia?

Ps. Co do tego okna, on może naprawdę nie wiedzieć, że ty dokładnie tak lubisz mieć uchylone. Ja również mam swoje natręctwa i czasem wydaje mi się, że mój mąż "robi mi na złość". Ale okazuje się, że on zwyczajnie lubi inaczej...
Awatar użytkownika
Arzena
DramaQueen

Post autor: Arzena »

BobikPeryskop pisze: ndz lut 15, 2026 7:27 am Dlaczego on tak mnie traktuje... dlaczego ja nie potrafię odejść i jest jak mysz pod miotłą na jego zawołanie i na jego rozkazy...
Nie pytaj dlaczego on ciebie tak traktuje tylko dlaczego ty jeszcze na to pozwalasz. Pomysl sobie dziewczyno: naprawde chcesz,by tak wyglądało twoje życie przez następne lata? Bo on nagle nie nabierze do ciebie szacunku. Rozumiem,ze kwestia mieszkania jest ciezka, masz moze koleżankę, ktora by cie wsparła? Moze właśnie jakis pokoj,jak tu ktoś wspominal wczesniej? To naprawde się moze udać,a uwierz mi,ze spokoj jaki poczujesz bedzie wspaniałym uczuciem. Nie boj się zmian dziewczyno, one są dobre,choc mogą na początku przerażać,bo boimy się nieznanego. Ale satysfakcja gdy ci się uda( a uda się,uwierz mi) jest nieopisana. Trzymaj sie i nie przestawaj o siebie walczyc!❤️ Nigdy nie jest za pozno by cokolwiek zmienić🫂
Awatar użytkownika
Fjoki
GrzaneWino

Post autor: Fjoki »

On może celowo tak się zachowywać, ale pamiętajcie o tym, że u mężczyzn depresja często objawia się podwyższoną agresja, a dziewczyna wyraźnie napisała, że chłopak dopiero co miał problemy rodzinne poważne i ma jakieś kłopoty w pracy. Człowiek jest tylko człowiekiem i ma emocje - mężczyźni też je mają a są tak skonstruowani, że mają większą trudność z ich wyrażaniem. Można sobie tu gadać że on taki zły i w ogóle ale może też dostrzec człowieka, który ma problem.
Co ja bym zrobiła, to postawiła sprawę otwarcie i zaproponowała jakąś terapię czy par, czy żeby on sam poszedł.
Kto jest w cyrku ten się nie śmieje
Awatar użytkownika
berry blast
Currently:Dominicana

Post autor: berry blast »

Fjoki pisze: ndz lut 15, 2026 11:14 am On może celowo tak się zachowywać, ale pamiętajcie o tym, że u mężczyzn depresja często objawia się podwyższoną agresja, a dziewczyna wyraźnie napisała, że chłopak dopiero co miał problemy rodzinne poważne i ma jakieś kłopoty w pracy. Człowiek jest tylko człowiekiem i ma emocje - mężczyźni też je mają a są tak skonstruowani, że mają większą trudność z ich wyrażaniem. Można sobie tu gadać że on taki zły i w ogóle ale może też dostrzec człowieka, który ma problem.
Co ja bym zrobiła, to postawiła sprawę otwarcie i zaproponowała jakąś terapię czy par, czy żeby on sam poszedł.
ona płacze i ukrywa to bo on mówi "po uj tu przyjechałaś" a Ty piszesz że to on ma depresję? gość jest chamski i tyle. co że ma kłopoty? każdy ma jakieś kłopoty. autorka posta ma mamę w stanie paliatywnym, to jest dopiero kłopot. ale to nie powód aby wyżywać się na innych i traktować bez szacunku. jakoś jej kłopoty nie powodują, że mówi do innych "po uj tu jesteś".
jeśli ktoś tu wymaga terapii to on, a i tak uważam, że ona powinna uciekać z tej relacji.
Awatar użytkownika
Fjoki
GrzaneWino

berry blast pisze: ndz lut 15, 2026 12:56 pm ona płacze i ukrywa to bo on mówi "po uj tu przyjechałaś" a Ty piszesz że to on ma depresję? gość jest chamski i tyle. co że ma kłopoty? każdy ma jakieś kłopoty. autorka posta ma mamę w stanie paliatywnym, to jest dopiero kłopot. ale to nie powód aby wyżywać się na innych i traktować bez szacunku. jakoś jej kłopoty nie powodują, że mówi do innych "po uj tu jesteś".
jeśli ktoś tu wymaga terapii to on, a i tak uważam, że ona powinna uciekać z tej relacji.
Nie zrozumiałaś tego, co napisałam.
Awatar użytkownika
berry blast
Currently:Dominicana

Post autor: berry blast »

Fjoki pisze: ndz lut 15, 2026 1:10 pm Nie zrozumiałaś tego, co napisałam.
Twój krótki wpis o rzekomej depresji tego gościa to nie był jakiś wykład z fizyki kwantowej abym miała nie zrozumieć xD
ciekawy_nowin
Channelka

Post autor: ciekawy_nowin »

1. Obecnie mamy akumulację najgorszych trendów w modzie: baggy jeans, buty ugg albo moonboots, oversize, wiele warstw. Ludzie na ulicach wyglądają po prostu tragicznie.

2. Trzymanie psa w mieście, a zwłaszcza w bloku, to znęcanie się nad nim. Powinien być zakaz tak jak kiedyś na Islandii.

3. Ludzie są przewrażliwieni. Latają do psychoterapeutów z głupotami i wymyślonymi traumami albo bo się nieszczęśliwie zakochali czy „szukają sensu w życiu”. Tym samym powodują u psychoterapeutów szybszy burnout i blokują miejsca dla prawdziwie potrzebujących.

4. Jest moda na bycie ofiarą. Ludzie chcą być ofiarą, wymyślają rozmaite dyskryminacje, żeby zaistnieć. Mają dzięki temu poczucie walidacji.
Awatar użytkownika
Fjoki
GrzaneWino

berry blast pisze: ndz lut 15, 2026 1:23 pm Twój krótki wpis o rzekomej depresji tego gościa to nie był jakiś wykład z fizyki kwantowej abym miała nie zrozumieć xD
No ale jednak nie zrozumiałaś, mimo że to nie fizyka kwantowa.
ciekawy_nowin
Channelka

5. Prawdopodobnie nie masz „niezdiagnizowanego ADHD”, tylko jesteś zblazowaną mameją uzależnioną od scrollowania.

6. Gospodarka nie musi nieustannie się rozwijać. Nie trzeba każdych wakacji spędzać na Bali, jedzenie na dowóz to nie jest pierwsza potrzeba. Gdyby nie było uberów i takeaway, to nic by się nie stało.

7. Niektóre kobiety wiążą się z cudzoziemcami, bo mają prowincjonalne kompleksy, chcą żeby ich psiapsi z Krynicy czy innej Nowej Huty im zazdrościły, że są takie światowe. :p
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
SushiRoll

Post autor: agbmrctorakwin »

ciekawy_nowin pisze: ndz lut 15, 2026 2:39 pm 1. Obecnie mamy akumulację najgorszych trendów w modzie: baggy jeans, buty ugg albo moonboots, oversize, wiele warstw. Ludzie na ulicach wyglądają po prostu tragicznie.

2. Trzymanie psa w mieście, a zwłaszcza w bloku, to znęcanie się nad nim. Powinien być zakaz tak jak kiedyś na Islandii.

3. Ludzie są przewrażliwieni. Latają do psychoterapeutów z głupotami i wymyślonymi traumami albo bo się nieszczęśliwie zakochali czy „szukają sensu w życiu”. Tym samym powodują u psychoterapeutów szybszy burnout i blokują miejsca dla prawdziwie potrzebujących.

4. Jest moda na bycie ofiarą. Ludzie chcą być ofiarą, wymyślają rozmaite dyskryminacje, żeby zaistnieć. Mają dzięki temu poczucie walidacji.
Nie wiem dlaczego opinia nr 2 jest tak powszechna. Moim zdaniem to mit. Psa może męczyć brak spacerów i brak aktywności adekwatnej do rasy/wielkości, a nie mieszkanie w bloku. Taki pies mieszkający w bloku, który wychodzi kilka razy na spacer w ciągu dnia, w tym przynajmniej na jeden dłuższy spacer, będzie szczęśliwszy od psa, który mieszka w domu i ma ogrodzone podwórko po którym może biegać cały dzień. Ogród to dla psa wyłącznie przedłużenie domu, dlatego jeśli ktoś uważa że duży dom i podwórko dla psa są najważniejsze, to się grubo myli
ciekawy_nowin
Channelka

7. Panuje przyzwolenie na bylejakość. Wiele kobiet pisze, że faceci w Polsce są nieatrakcyjni - zgoda. Ale to samo dotyczy kobiet. Wiele osób uwierzyło w kłamstwo, że „są dobrzy tacy, jacy są”, „nie muszą się nikomu podobać” itd. Ludzie są otyli i ubierają się w worki.

8. Zagraniczni faceci NIE są przystojniejsi niż Polacy. Piszę to jako homoseksualista, który dużo podróżował i mieszkał w kilku krajach. To, że zobaczyłaś ładnego Hiszpana w telenoweli albo na Instagramie, to nie znaczy, że wszyscy tam tak wyglądają. XD

9. Tatuaże w większości są brzydkie. Nie stoi za nimi żadna myśl poza „nie mam co zrobić z kasą, to sobie coś wydziaram”. Moim zdaniem ludzie, którzy je robią, powinni w pierwszej kolejności wyleczyć zęby, schudnąć albo zrobić jakiś zabieg na twarz. I to realnie może polepszyć ich wygląd.
Awatar użytkownika
gunernialne
KołczGrzesiu

Post autor: gunernialne »

Seniorzy i kobiety, które obecnie nie mają obowiązku kwalifikacji wojskowej nie powinny wypowiadać się w kwestii zasadności przywrócenia obowiązkowej służby wojskowej.
A raczej - jako że każdy może mówić o czym chce - ich głos nie powinien być decydujący w dyskusji między "tak" a "nie".
wierzę, iż źdźbło trawy nie mniej znaczy niż rzemiosło gwiazd
ciekawy_nowin
Channelka

10. Poprawianie czyichś błędów językowych to nie jest żadna „dbałość o język”. Tam na ogół kryje się jakieś zawoalowane poczucie wyższości i podnieta, że można komuś coś wytknąć. Przy czym sami ci ludzie potrafią zrobić kilka byków interpunkcyjnych. Osobiście staram pisać się poprawnie po polsku, ale nie bulwersują mnie czyjeś błędy. Jedynym wyjątkiem jest, gdy ktoś zwraca się do jednej osoby w liczbie mnogiej, np. „A gdzie BYLIŚCIE, gdy polityk taki czy sraki zrobił to czy tamto?”. Wstrętny rusycyzm z czasów PRL-u.
Awatar użytkownika
gunernialne
KołczGrzesiu

Post autor: gunernialne »

ciekawy_nowin pisze: ndz lut 15, 2026 3:35 pm 10. Poprawianie czyichś błędów językowych to nie jest żadna „dbałość o język”. Tam na ogół kryje się jakieś zawoalowane poczucie wyższości i podnieta, że można komuś coś wytknąć. Przy czym sami ci ludzie potrafią zrobić kilka byków interpunkcyjnych. Osobiście staram pisać się poprawnie po polsku, ale nie bulwersują mnie czyjeś błędy. Jedynym wyjątkiem jest, gdy ktoś zwraca się do jednej osoby w liczbie mnogiej, np. „A gdzie BYLIŚCIE, gdy polityk taki czy sraki zrobił to czy tamto?”. Wstrętny rusycyzm z czasów PRL-u.
Tym samym tak czy siak stawiasz się w tej pozycji wyższości xd tylko zamiast przyjąć za wyróżnik czynnik jakim jest wytykanie ogółu błędów wybrałaś jeden który Ci konkretnie denerwuje.
Troche rozbudowując to co opisał Bourdieu - gust jako marker pozycji społecznej. Klasy wyższe preferujące bardziej abstrakcyjne, bardziej niszowe rzeczy. Tak samo Ty wybrałaś sobie bardziej specyficzną rzecz, która Ci nie odpowiada i tym "dystansujesz" się od osób, które popełniają ten akurat błąd
wierzę, iż źdźbło trawy nie mniej znaczy niż rzemiosło gwiazd
Awatar użytkownika
Arzena
DramaQueen

Post autor: Arzena »

Oj komuś sie tu strasznie ulało... bardzo zle sie to czyta,ale niestety takich "jestem lepszy od innych" jest wiecej :(
PEONIA
Collagen z chlorellą

Post autor: PEONIA »

ciekawy_nowin pisze: ndz lut 15, 2026 3:35 pm 10. Poprawianie czyichś błędów językowych to nie jest żadna „dbałość o język”. Tam na ogół kryje się jakieś zawoalowane poczucie wyższości i podnieta, że można komuś coś wytknąć. Przy czym sami ci ludzie potrafią zrobić kilka byków interpunkcyjnych. Osobiście staram pisać się poprawnie po polsku, ale nie bulwersują mnie czyjeś błędy. Jedynym wyjątkiem jest, gdy ktoś zwraca się do jednej osoby w liczbie mnogiej, np. „A gdzie BYLIŚCIE, gdy polityk taki czy sraki zrobił to czy tamto?”. Wstrętny rusycyzm z czasów PRL-u.
A tak mnie też to rozwala, jak ktoś zwraca uwagę na błędy a sam/sama je robi i to jeszcze najczęściej w tym zdaniu, które zwraca komuś uwagę.

Tak samo mnie bawi jak ktoś chce uchodzić za takiego ąę w dyskusji w internecie i nagle pada "od kiedy jesteśmy na "ty" bo sobie nie przypominam" - drogi Januszu/ Halinko według Twojego ukochanego Savoir-Vivre to w internecie wszyscy są na "Ty"

Z czasów PRL ale to jest, co ciekawe - kalka z francuskiego bo tam jak chcesz się zwrócić do kogoś na Pan/Pani to mówisz w liczbie mnogiej np. Czy usiądzię Pan tutaj? to w dosłownym przetłumaczeniu brzmi "Czy usiądziecie tutaj". Także bardzo światowa ta nasza komuna była wbrew pozorom.
Awatar użytkownika
iksde12345
MoetGlass

Post autor: iksde12345 »

Prasowanie to najlepsza czynność z tzw codziennych obowiązków, relaksuje mnie to jak cholera. Uwielbiam prasować ciuchy
Awatar użytkownika
Fjoki
GrzaneWino

Kolejna niepopularna opinia: Kendall Jenner ma krótkie nogi w stosunku do długości tułowia. A nawet bardzo krótkie. Nie rozumiem więc zachwytów jaka to ona nie jest długonoga. No nie jest.
ciekawy_nowin
Channelka

- Większość ludzi brakuje samokrytycyzmu i myślą, że są lepsi, niż są w rzeczywistości. Rozpamiętują doznane krzywdy, a nie zdają sobie sprawy z krzywd, które wyrządzili innym, jednocześnie uważają się za ofiary albo bohaterów własnej bajki i nie mają sobie nic do zarzucenia.

- Wiele było komentarzy o tym, jacy polscy faceci są brzydcy, a polskie kobiety piękne. Analogicznie do punktu pierwszego: to ułuda i samozadowolenie. Ja mam inne zdanie na ten temat. :P

- Ukrainki są ładniejsze od Polek, bardziej kobiece, zadbane i szczupłe.

- Jako bezdzietny stary kawaler przyznam: ludzie bez dzieci są gorszym sortem. I słusznie. ;P Nie wnoszą bowiem w rozwój kraju i społeczeństwa tyle co rodzice. Uważają przy tym, że są stygmatyzowani. Gdzie? Nie wiem. To, że cię ciocia zapyta na wigilii, kiedy będziesz miał(a) dzieci, to nie jest trauma. XD

- Oglądanie po rno grafii to rodzaj zdrady.

- Państwo za bardzo nadskakuje wobec przedsiębiorców. Jest to grupa uprzywilejowana, która jednocześnie biadoli o tym, jak ma źle. Mam gdzieś interesy prywaciarzy, tak jak oni mają gdzieś moje.

- Potrzeba ciągłego bogacenia się wynika z kompleksów i potrzeby wyróżnienia się od „motłochu”. Wiele bogatych osób to starszne tłuki.

- W Polsce jest za dużo psów, a za mało dzieci. Promowanie bezdzietności powinno być przedmiotem ostracyzmu w dobie katastrofy demograficznej. Niektóre powody niedecydowania się na dzieci są wydumane, np.„bo nie będę idealnym rodzicem”. Nikt nie będzie i co w związku z tym?

- W Polsce jest tak mało dzieci, że ludzie odzwyczaili się od ich obecności i krytykują zachowania, które są dla dzieci naturalne, np. płacz czy zabawę albo to, że chodzą po pociągu. Olaboga, straszne xD Panuje dyskryminacja dzieci i matek, co już było wielokrotnie tu wspomniane.

- Lekarze, kler, nauczyciele, biznesmeni, celebryci, politycy to KASTY. Pewnie o jeszcze jakichś grupach zawodowych zapomniałem.

- Nauczyciele to nie takie bidulki, na jakich pozują.

- Współczesna moda = włożę na siebie przypadkowe ciuchy z szafy i udaję, jaki to nie jestem oryginalny i kreuję własny styl xD W ogóle bezczelność tego argumentu mnie zdumiewa.

- Ludzie niebinarni nie istnieją. To albo autystycy, albo jednostki, które chcą zaistnieć.

- Politycy wyprali ludziom mózg, bo kiedyś to politycy występowali w interesie ludzi, a teraz ludzie dostosowują się do poglądów polityków.

- Młodzi ludzie są zawsze głupsi od dorosłych, ale nie trudno zauważyć, że obecne młode pokolenie jest głupsze od poprzedniego.

- Nadmiar wiedzy rodzi cierpienie.

- Aktywizm społeczny, wszelkie manifestacje, demonstracje, cancellingi, terminologie, ideologie to współczesne formy religii ze swoimi rytuałami, ekskomunikami, kapłanami.

- Wiele osób chyba autentycznie uważa, że zasługuje na więcej niż sami są w stanie dać.

- Nie tak niepopularna jak kiedyś: na nikim nie robi wrażenia to, że mieszkasz za granicą albi znasz język obcy. To nie rok 2005.

- Ludzie lubią się oburzać, wytykać innym błędy, czatują, aż ktoś coś odwali. Bulwersowanie się, pouczanie innych, moralizowanie wywołuje w nich podnietę.