Start
Mój profil

Mieszkanie od rodziców

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Kamilxd
MoetGlass

Mieszkanie od rodziców

Post autor: Kamilxd »

Wyobraźcie sobie sytuację, dostajecie mieszkanie od rodziców w miejscu, z którego mieliście zamiar się wyprowadzić w ciągu najbliższych paru lat ale nikt o tym nie wiedział.

Wynajem mieszkania nie wchodzi w grę bo prawnie nie jest jeszcze wasze (musicie poczekać 2 lata na to). Nie umiecie o tym powiedzieć rodzicom, mieszkanie wykańczacie, jest gotowe ale męczą was dalej te wątpliwości (realna sytuacja z moich znajomych, dlatego mnie ciekawi jak zwykli ludzie bez takiej pomocy to widzą, ja opcja 1 ). Co robicie?
1. Mieszkacie w tym mieszkaniu minimum pół roku żeby zobaczyć jak się w nim czujecie i potem się wyprowadzacie lub zostajecie ale wiąże się to z zawodem rodziny
2. Sprzedajecie i kupujecie za to mieszkanie w innym mieście odrazu
3. Zostawiacie sobie to mieszkanie jako zabezpieczenie na życie i powrót awaryjny i próbujecie najpierw tylko życia w innym miejscu (minus to hajs na wynajem)
123wiosna123
Forma życia

Post autor: 123wiosna123 »

Kamilxd pisze: śr sty 28, 2026 7:02 pm Wyobraźcie sobie sytuację, dostajecie mieszkanie od rodziców w miejscu, z którego mieliście zamiar się wyprowadzić w ciągu najbliższych paru lat ale nikt o tym nie wiedział.

Wynajem mieszkania nie wchodzi w grę bo prawnie nie jest jeszcze wasze (musicie poczekać 2 lata na to). Nie umiecie o tym powiedzieć rodzicom, mieszkanie wykańczacie, jest gotowe ale męczą was dalej te wątpliwości (realna sytuacja z moich znajomych, dlatego mnie ciekawi jak zwykli ludzie bez takiej pomocy to widzą, ja opcja 1 ). Co robicie?
1. Mieszkacie w tym mieszkaniu minimum pół roku żeby zobaczyć jak się w nim czujecie i potem się wyprowadzacie lub zostajecie ale wiąże się to z zawodem rodziny
2. Sprzedajecie i kupujecie za to mieszkanie w innym mieście odrazu
3. Zostawiacie sobie to mieszkanie jako zabezpieczenie na życie i powrót awaryjny i próbujecie najpierw tylko życia w innym miejscu (minus to hajs na wynajem)
1. Jesteśmy dorośli wiec umiemy powiedzieć o tym rodzicom. To jest jakaś kpina zeby nie umieć powiedziec rodzicom. To nie wiem, napisz na kartce i im ją podaj
Kamilxd
MoetGlass

Post autor: Kamilxd »

123wiosna123 pisze: śr sty 28, 2026 10:14 pm 1. Jesteśmy dorośli wiec umiemy powiedzieć o tym rodzicom. To jest jakaś kpina zeby nie umieć powiedziec rodzicom. To nie wiem, napisz na kartce i im ją podaj
No tylko rodzice się na nią złoszczą xd poza tym w *uj kasy wydali w wykończenie a nie musieliby gdyby wcześniej zdecydowała, że nie chce tam mieszkać i teraz ma moralny problem bo ma wyrzuty sumienia, dorosła dziewczyna tak uzależniona emocjonalnie od nich ale coz
Sidididididfi
RóżowePolo

Post autor: Sidididididfi »

Skoro jest plan na wyprowadzkę w ciągu kilku lat, to równie dobrze można na ten czas zamieszkać, a potem na przykład sprzedać.

Czasy się zmieniły i dziś rzadko zdarza się, że pierwsze mieszkanie jest tym docelowym, co rodzice muszą zaakceptować i nie bardzo widzę tu przestrzeń do dyskusji.
123wiosna123
Forma życia

Post autor: 123wiosna123 »

Kamilxd pisze: czw sty 29, 2026 9:43 am No tylko rodzice się na nią złoszczą xd poza tym w *uj kasy wydali w wykończenie a nie musieliby gdyby wcześniej zdecydowała, że nie chce tam mieszkać i teraz ma moralny problem bo ma wyrzuty sumienia, dorosła dziewczyna tak uzależniona emocjonalnie od nich ale coz
No coz najbardziej smieszne jest to ze jestes obcym facetem, nie należysz do tej rodziny wiec w sumie co sie to obchodzi? Co cie interesuje co ona zrobi i czy jest uzależniona od rodziców? Albo ona sama dodała ten post co jest jeszcze bardziej zalosne bo forum jest anonimowe i nie musi udawać jakiegoś kolegi. Nie wiem co trzeba miec w głowie zeby koleżanka sie z czegoś zwierzyła a ty piszesz o tym post na wandzie
cdn345
Tritonotti

Post autor: cdn345 »

Problemy pierwszego świata...