Kiedy byłam w pierwszej ciąży chciałam Emmę, Różę lub Józefinę, mąż nie był przekonany, dyskutowaliśmy o Róży, zaczęłam wymieniać jakieś inne, trochę podobne w klimacie imiona i przy Rozalii krzyknął "o, to!". Więc mamy Rozalię Józefinę.
Po tym ustaliliśmy że to tata będzie u nas wybierał imiona dziewczynkom, a mama dorzuci drugie imiona więc nasza druga córka to Lilianna Eleonora.
Gdyby jeszcze kiedyś trafiła nam się córeczka marzy mi się Florentyna Sydonia, też pasuje do tego kwiatowego klucza, ale mąż upiera się przy Jaśminie lub Kalinie.
Gdybym miała syna to ja będę wybierać imię więc będzie Olgierd Stanisław.
Imię dla dziecka
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
Princessoffoxes
- RoyalBaby
- sosczosnkowy
- Currently:Dubaj
Jaśmina jest przepiękne. Ja mega chciałam Jaśminke, ale narzeczony jest na nie:(Princessoffoxes pisze: ↑czw sty 15, 2026 8:22 pm Kiedy byłam w pierwszej ciąży chciałam Emmę, Różę lub Józefinę, mąż nie był przekonany, dyskutowaliśmy o Róży, zaczęłam wymieniać jakieś inne, trochę podobne w klimacie imiona i przy Rozalii krzyknął "o, to!". Więc mamy Rozalię Józefinę.
Po tym ustaliliśmy że to tata będzie u nas wybierał imiona dziewczynkom, a mama dorzuci drugie imiona więc nasza druga córka to Lilianna Eleonora.
Gdyby jeszcze kiedyś trafiła nam się córeczka marzy mi się Florentyna Sydonia, też pasuje do tego kwiatowego klucza, ale mąż upiera się przy Jaśminie lub Kalinie.
Gdybym miała syna to ja będę wybierać imię więc będzie Olgierd Stanisław.
-
Princessoffoxes
- RoyalBaby
Ja tak chciałam dać na imię drugiej córeczce, ale mąż uparł się na Lilusię, a mi w międzyczasie Jaśminka się osłuchała i marzę o Florce.sosczosnkowy pisze: ↑pt sty 16, 2026 10:06 am Jaśmina jest przepiękne. Ja mega chciałam Jaśminke, ale narzeczony jest na nie:(
-
123wiosna123
- Forma życia
A mi moze ktos wytlumaczy po cholere komukolwiek drugie dzieci? Kończy sie tak ze nadają rodzice 2 imiona. Te drugie to takie ktore mniej sie podobało albo po dziadkach, babciach. Później nikt i tak tego nie uzywa wiec po co
Drugie imię sie przydaje w urzędach itp. Slyszalam o sytuacji gdzie dziewczyna się początkowo nie dostała na studia bo były 2 kandydatki o takim samym imieniu i nazwisku i dopiero jak pojechała osobiście na uczelnię to się okazało dziękid drugiemu imieniu że to ona się dostała a nie ta 2 osoba. Fakt że to się działo na przełomie 90/00 ale mi się w pamięć wryło ;) sama mam 2 imiona i ich używam. Szczególnie drugie imię się przydaje jak ma się pospolite, popularne pierwsze imię.123wiosna123 pisze: ↑ndz sty 18, 2026 5:10 pm A mi moze ktos wytlumaczy po cholere komukolwiek drugie dzieci? Kończy sie tak ze nadają rodzice 2 imiona. Te drugie to takie ktore mniej sie podobało albo po dziadkach, babciach. Później nikt i tak tego nie uzywa wiec po co
-
123wiosna123
- Forma życia
Nie wierzę w historie ze studiami. Czy na studiach Czy w urzędzie to wszędzie ale to wszędzie podajesz pesel wiec no ta historia nie jest wiarygodna. Tak samo bylo w 2000 roku.MoniMal pisze: ↑ndz mar 01, 2026 8:11 pm Drugie imię sie przydaje w urzędach itp. Slyszalam o sytuacji gdzie dziewczyna się początkowo nie dostała na studia bo były 2 kandydatki o takim samym imieniu i nazwisku i dopiero jak pojechała osobiście na uczelnię to się okazało dziękid drugiemu imieniu że to ona się dostała a nie ta 2 osoba. Fakt że to się działo na przełomie 90/00 ale mi się w pamięć wryło ;) sama mam 2 imiona i ich używam. Szczególnie drugie imię się przydaje jak ma się pospolite, popularne pierwsze imię.
Ja tez mam dość pospolite imie ale jest moje wiec najlepsze
popularne.
Nie takie walki odchodziły wtedy bo to były czasy jeszcze egzaminów wstępnych na uczelnię ;) historie znam z pierwszej ręki wiec jest 100% legit.123wiosna123 pisze: ↑ndz mar 01, 2026 8:14 pm Nie wierzę w historie ze studiami. Czy na studiach Czy w urzędzie to wszędzie ale to wszędzie podajesz pesel wiec no ta historia nie jest wiarygodna. Tak samo bylo w 2000 roku.
Ja tez mam dość pospolite imie ale jest moje wiec najlepszenie wpadłabym na to aby posługiwać sie innym Czy drugim Czy jakimkolwiek bo jest pospolite i
popularne.
Ja mam tak samo popularne imię i nazwisko i zawsze używam obu, oboma się też przedstawiam i mam we wszystkich papierach - mi to odpowiada, ale niech każdy nadaje tyle imion ile chce :D
O ile to prawda, to przypadek jeden na milion. Drugie imię to tylko problem. Często o nim się zapomina podczas wypełniania wniosków i różnych tego typu papierów, a później trzeba poświęcić czas by to naprostować.MoniMal pisze: ↑ndz mar 01, 2026 8:11 pm Drugie imię sie przydaje w urzędach itp. Slyszalam o sytuacji gdzie dziewczyna się początkowo nie dostała na studia bo były 2 kandydatki o takim samym imieniu i nazwisku i dopiero jak pojechała osobiście na uczelnię to się okazało dziękid drugiemu imieniu że to ona się dostała a nie ta 2 osoba. Fakt że to się działo na przełomie 90/00 ale mi się w pamięć wryło ;) sama mam 2 imiona i ich używam. Szczególnie drugie imię się przydaje jak ma się pospolite, popularne pierwsze imię.