Start
Mój profil

Skok w mrok

Moderator: verysweetcherry
Losowa
Mokra Włoszka

Skok w mrok

Post autor: Losowa »

Podcast kilka razy pojawił się w polecanych na tym forum, ale nie ma jeszcze osobnego wątku.

Formuła podcastu, w którym dwie osoby o różnym sposobie bycia rozmawiają, nie jest może szczególnie odkrywcza, ale w polskim true crime są chyba pierwsi.

Podoba mi się to, że mają niezły research i trzeźwe spojrzenie, nie ma ckliwego pierdololo o ofiarach. Czasami niepokoi mnie to, jak Stefan mówi i psychice sprawców i ofiar, zaocznie to jest trochę ryzykowne.

Monika jest dość specyficzna, jak opowiada o sprawie, to ok, jak zaczynają się dygresje, to może drażnić

Czołówka jest okropna :puke: i dość trudno wcelować z przewijaniem jej.

Co myślicie?
ydnaa_
RiczAsFak

Post autor: ydnaa_ »

Do mnie forma dialogu w tematyce true crime w ogóle nie przemawia, próbowałam ich kiedyś słuchać, ale nie dałam rady. Wydaje mi się, że wcześniej No nie gadaj zaczęli nagrywać w tej formie dialogu i była chyba jeszcze para dziewczyn, ale nie pamiętam teraz kto to był.
Adakos
RoyalBaby

Post autor: Adakos »

ydnaa_ pisze: sob lut 08, 2025 8:20 pm Do mnie forma dialogu w tematyce true crime w ogóle nie przemawia, próbowałam ich kiedyś słuchać, ale nie dałam rady. Wydaje mi się, że wcześniej No nie gadaj zaczęli nagrywać w tej formie dialogu i była chyba jeszcze para dziewczyn, ale nie pamiętam teraz kto to był.
Zbrodnia przy kawie, świetnie się tego słuchało.. dziewczyny chyba już nie nagrywają
ichcorka
Gacie z oceanu

Post autor: ichcorka »

Mam mieszane uczucia
Była bardzo dobra seria o Tedzie Bundym, ale tak to mam wrażenie, że robią odcinki na odpie*dol
Albo czołówka która tyleeeee zajmuje

Lubię Stefana , Monika mnie trochę irytuje, ale i tak uważam, że razem są lepsi niż osobno 😆

A. I jeszcze fajna seria o Gypsy Blanchard
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Cienkie jak żebro bakterii. Nie da się tego słuchać moim zdaniem.
Awatar użytkownika
cysiamalaogrodniczka
ZdalnaFanka

Post autor: cysiamalaogrodniczka »

Jak już nie mam czego słuchać to ich włączam, ale ta Monika bardzo irytująca... W odcinu o zbrodni połanieckiem powtarzanie mantry o kradzieży kiełbasy doprowadzało mnie do szału 🫣 I to żebranie o patronów 😐
Cycki se usmaż <3
Awatar użytkownika
berry blast
Currently:revenge

Post autor: berry blast »

odświeżam, co sądzicie?

Monika trochę za głośna, za dużo dygresji od siebie, no irytujący ma rechot, ale ogólnie dość fajna ekspresja (miła odmiana po zaspanej Mazur i sztucznej egzaltowanej Śledź)
Stefan mógłby więcej mówić (w drugim odcinku Idaho4 to był właściwie jej monolog).

Coś od nich polecacie?
Awatar użytkownika
berry blast

już nie mogę edytować więc dorzucę - jej mówioł, soł, małoł, toł itd jest totalnie tragiczne.
gravity
SushiRoll

Post autor: gravity »

Same sprawy omówione całkiem przyzwoicie.
Ale ich głupio mądre silenie się na dowcip, dużo prywatnych wstawek i wygłaszanie opinii spowodowało, że szybko cofnęłam suba. Ja tam wolę suche fakty, gdy ktoś dorzuca mi swoje pierdololo do historii to mam wrażenie, że jestem traktowana jak półmózg, który nie jest w stanie wyrobić sobie własnego zdania. Z tego powodu między innymi przestałam słuchać naszej "Krulowej Trukrajm".
Plebiscytowa
Mokra Włoszka

Post autor: Plebiscytowa »

Miałam do nich dwa podejścia. Pierwsze nieudane. Nie lubię formuły prowadzenia podcastu w formie dialogów, wkurzał mnie ich przydługi wstęp i rozwlekanie. Ale nauczyłam się przewijać wstęp i uważam, że robią bardzo dobrą robotę pod względem researchu i samych źródeł. Pewnie nie chciałoby mi się kopać tak głęboko w niektórych sprawach, a fajnie posłuchać o smaczkach. Ale tak - czasem sprawa przedstawiana bardzo dookoła, co jednak zupełnie nie przeszkadza mi w przypadku starych spraw, gdzie te smaczki - dotyczące np. amerykańskiego prawa, są bardzo ciekawe.
Myślę, że nie każdemu podejdą, a wręcz mniejszości. I tak - Monika bywa wkurzająca, mam w głowie czasami: "weź już kurde bądź cicho, nie jesteś taka inna, anty i w ogóle jak myślisz i trochę zalatuje groteską". Ale jak nie pajacuje, to też fajnie opowiada. To, że wygłaszają opinie dla mnie akurat na plus, bo nie jest to w formie justynymazurównej, ale raczej jakbym z nimi rozmawiała sobie w kuchni i mogła wtrącić - nie no, kurde, nie masz racji. Ale też czasami jak dzik w sosnę Monika wjedzie. Stefan czasami trochę za dużo próbuje psychologicznie nakreślić morderców (no nie wiemy na 100, więc za dużo dywagacji też średnio), ale niektóre spostrzeżenia ma super i sprawiają, że inaczej patrzyłam na niektóre zaburzenia itp.

Ogólnie słucham, przewijam wstęp i zostałam wierną fanką Skoku w mrok bez wstępu :P
Awatar użytkownika
Laureatka
Channelka

Post autor: Laureatka »

Oglądam i jestem na tak.
Monika jako narratorka ok, ale jak słucha i przerywając daje swoje wstawki to tragedia... i nie widze u niej w ogóle filozoficznego ducha... :')
a Stefan spoko, ostrożnie sie wypowiada ale cos przemyci zawsze ze swojej branży

a w ogóle jak patrze na niego to taki Chris Cornell :he:
Sopociara
BlondDoczep

Post autor: Sopociara »

Widzę, że nie tylko mnie irytuje długi wstęp, odliczanie i muzyczka z reklamy temu 🤪
Ale poza tym bardzo ich lubię. Zupełnie inna forma od wszystkich innych podcastów, chociaż nie zawsze lubię dialog (czasami ludzie za dużo prywatnych anegdot opowiadają i robi się meh). Stefan od początku mnie kupił, z Moniką było dłużej, ale mi się podoba jej szczerość i jest chyba jedyną, która potrafi wprost nazwać zwyrodnialców kim są. Podzielam często jej trigger, jest po prostu ludzki. Mazur czy Olga siłą się na niemal dziennikarski profesjonalizm i nie oceniają, co robią tylko z ostrożności, wiadomo.
Sopociara
BlondDoczep

Post autor: Sopociara »

Tylko te koszulki z Tedem… no nie, gloryfikowanie moder.cy? 🙄 i zarabianie na tym? Bardzo mnie to mierzi
Mimcia
Currently:Greece

Post autor: Mimcia »

Mam wrazenie, ze ostatnio przykrocili te wstepne rozmowy. Tez nie lubilam tego sluchac. Muzyka i wyliczanka to ich znak firmowy, mnie osobiscie nie przeszkadza.
To prawda, Monika jest specyficzna, ale super opracowuje tematy. Ja ja teraz lubie. Ze Stefanem tworza super duet, sa takim przeciwienstwem, sle super razem sie uzupelniaja.
Stefan rozgryza temat od strony psycholigicznej, a mnie to bardzo interesuje i uwazam, ze ich podkasty bardzo dzieki temu zyskuja.
Sa po prostu inni, ale na duuuuuzy PLUS.
A tak apropos, wiadomo co ich laczy? Bo rodzenstwem chyba nie sa. Ale maja bardzo duzo wspolnych wspomnien.
Ja ich polecam ❤️
Plebiscytowa
Mokra Włoszka

Sopociara pisze: ndz sty 11, 2026 9:55 am Tylko te koszulki z Tedem… no nie, gloryfikowanie moder.cy? 🙄 i zarabianie na tym? Bardzo mnie to mierzi
połowa historii z Tedem to są niezłe jaja i kto słuchał ich maratonu, ten wie. I nie, nie mówię o jego morderstwach, tylko o tych wszystkich historiach dookoła, białeczku, orzeszkach, ucieczce w góry itp. Także mi tam ich koszulka nie przeszkadza, chociaż chyba sama bym nie chadzała ;P
Plebiscytowa
Mokra Włoszka

Mimcia pisze: ndz sty 11, 2026 10:12 am Mam wrazenie, ze ostatnio przykrocili te wstepne rozmowy. Tez nie lubilam tego sluchac. Muzyka i wyliczanka to ich znak firmowy, mnie osobiscie nie przeszkadza.
To prawda, Monika jest specyficzna, ale super opracowuje tematy. Ja ja teraz lubie. Ze Stefanem tworza super duet, sa takim przeciwienstwem, sle super razem sie uzupelniaja.
Stefan rozgryza temat od strony psycholigicznej, a mnie to bardzo interesuje i uwazam, ze ich podkasty bardzo dzieki temu zyskuja.
Sa po prostu inni, ale na duuuuuzy PLUS.
A tak apropos, wiadomo co ich laczy? Bo rodzenstwem chyba nie sa. Ale maja bardzo duzo wspolnych wspomnien.
Ja ich polecam ❤️
Nie mam pojęcia, ale podejrzewam troszeńkę, że byli przez moment parą, w czasach wczesnostudenckich. Tak myślę. Ale nie mam żadnych dowodów.
Pklnque
RóżowePolo

Post autor: Pklnque »

Plebiscytowa pisze: ndz sty 11, 2026 9:14 pm Nie mam pojęcia, ale podejrzewam troszeńkę, że byli przez moment parą, w czasach wczesnostudenckich. Tak myślę. Ale nie mam żadnych dowodów.
Sa przyjaciółmi po prostu, Stefan ma zone i jakiś czas temu urodziło mu sie dziecko
Mimcia

Pklnque pisze: wt sty 13, 2026 11:34 pm Sa przyjaciółmi po prostu, Stefan ma zone i jakiś czas temu urodziło mu sie dziecko
No sa przyjaciolmi, ale laczy ich szczegolnie bliska wiez i tego nie ukrywaja.
Pklnque
RóżowePolo

Post autor: Pklnque »

Mimcia pisze: wt sty 13, 2026 11:37 pm No sa przyjaciolmi, ale laczy ich szczegolnie bliska wiez i tego nie ukrywaja.
Ten cytat miał isc o jeden post wyżej sorki 🙃 ale ogolnie widać, ze muszą sie znać juz bardzo dlugo, widac po ich relacji, przytykach itp. Ja też bardzo lubię ich podcasty, te ich zderzenie charakterów, stateczny i ostrożny Stefan i bezkompromisowa i prostolinijna Monika, moim zdaniem fajnie im wychodzą filmy dzięki temu
Awatar użytkownika
berry blast

myślałam, że są parą, hmm jak ona patrzy na niego :he:
a potem ona wyjechała do Chin, jemu miało urodzić się dziecko i zgłupłam.
Mimcia

berry blast pisze: wt sty 13, 2026 11:53 pm myślałam, że są parą, hmm jak ona patrzy na niego :he:
a potem ona wyjechała do Chin, jemu miało urodzić się dziecko i zgłupłam.
Juz dawno powiedzieli, ze Stefan ma zone. Ale nigdy nie wyjasnili skad miedzy nimi tak silna wiez
Plebiscytowa
Mokra Włoszka

Pklnque pisze: wt sty 13, 2026 11:34 pm Sa przyjaciółmi po prostu, Stefan ma zone i jakiś czas temu urodziło mu sie dziecko
tak, wiem, że mają osobne życia. Mam takie wrażenie co do zamierzchłej przeszłości. Niemniej - co by nie było, są super prowadzącymi i mają fajną relację "na antenie".