Niepopularne opinie o życiu
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry- majka11826
- RealDiamond
Re: Niepopularne opinie o życiu
- są tylko dwie płcie
- mężczyzni nie mogą rodzic dzieci
- strasznie wkurza mnie nazywanie kobiet OSOBAMI np menstruującymi czy karmiącymi piersią tylko po to aby jakaś mała grupa ludzi nie poczuła się urażona.
- strasznie wkurza mnie nazywanie kobiet OSOBAMI np menstruującymi czy karmiącymi piersią tylko po to aby jakaś mała grupa ludzi nie poczuła się urażona.
Wiesz co, sorka że Ci pocisnęłam. W sumie to Ci współczuję. Przynajmniej rozumiem skąd bierzesz takie wnioski.
Chyba nie było jeszcze: nie rozumiem i zupełnie nie pochwalam wszechobecnej krytyki całego pokolenia rodziców i zrzucania wszystkich swoich życiowych niepowodzeń na "toksycznych starych". Nie mówię tu o patologii, ale o sytuacji, gdy ktoś miał zupełnie zwyczajny dom, pracujących rodziców, dostatnie dzieciństwo, a teraz swoje wszystkie braki zrzuca na nich. Te same osoby dosłownie zesrałyby się gdyby przyszło im żyć dorosłe życie, a co dopiero wychowywać dziecko w czasach, gdy ich rodzice to robili.
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
To jest kwestia twojej osobistej perspektywy, którą da się zmienić, jeśli się nad sobą popracuje. Często wymaga to zmiany środowiska, poznania nowych osób, korekty własnych zachowań, ale jest to możliwe. Rozumiem Twoje podejście, bo też kiedyś przechodziłam przez podobny etap, wynikający z rozczarowania ludźmi, ale da się z tego wyjść i wrócić do postawy prospołecznej, która zazwyczaj naprawdę się sprawdza. Nawet, jeśli nie zawsze ludzie będą mili, czy wspierający, to szanse na ich pozytywne reakcje w naszą stronę wzrastają, jeśli sami jesteśmy mili i wspierający. Współczuję, jeśli zawiodły Cię jakieś osoby, rozumiem jak to boli, ale ludzie są różni i da się poznać osoby dobre i z gruntu porządne, które będą wspierać i pomagać, jeśli tylko się na nie otworzysz i potraktujesz je z empatią.
Ja bym tu jeszcze dodała do tej listy feminatywy. Jak słyszę te przeróbki, to mi słabo i czuję złość...majka11826 pisze: ↑pn sty 05, 2026 5:30 pm - są tylko dwie płcie
Zgadzam sie! Dorzucam do puli feminatywymajka11826 pisze: ↑pn sty 05, 2026 5:30 pm - są tylko dwie płcie
Ostatnio zmieniony pn sty 05, 2026 5:43 pm przez EmEm, łącznie zmieniany 1 raz.
- gunernialne
- PrinTu
Nie obchodzą mnie wojny o to, który majonez jest lepszy. Nie czuję jakichś wielkich różnic między markami, zjem każdy xd
Sporo ludzi w Polsce obiektywnie rzecz biorąc nie ma gustu i ubiera się beznadziejnie oraz ma bezgustnie urządzone domy i mieszkania (nawet jeśli za kupe hajsu :D)
inb4 każdy oczywiście ma prawo się ubierać jak chce i mieć w domu jak chce, to po prostu moja opinia, czy niepopularna to się okaże
inb4 każdy oczywiście ma prawo się ubierać jak chce i mieć w domu jak chce, to po prostu moja opinia, czy niepopularna to się okaże
-
alciaaaxyz
- Ciastko
nazywanie ludzi z internetu "comfort person" to totalna głupota. komfortowa to może być osoba, którą znasz na żywo i możesz być przy niej sobą, a nie influ odgrywający rolę w internecie 🫨
Taaa! Ta wojna o majonez to wytwór marketingowy tych dwóch firm. Nigdy nie widziałam by w realnym życiu ktoś się klócił o majonez a prawdziwy smakosz wie, ze dobrego majonezu nie kupi w markecie tylko robi samemu albo kupuje w fancy miejscachgunernialne pisze: ↑pn sty 05, 2026 5:42 pm Nie obchodzą mnie wojny o to, który majonez jest lepszy. Nie czuję jakichś wielkich różnic między markami, zjem każdy xd
To samo rodzynki w serniku. Jak byłam dzieckiem to mało kto ich nie lubił i komuś przeszkadzało. Jakoś w 2009-11 zaczęły być memy na ten i nagle się okazało, ze wszystkim nagle przeszkadza
Czytasz mi w myślach bo właśnie chciałam tutaj napisać, że sernik z rodzynkami jest super, pizza z ananasem też!PEONIA pisze: ↑pn sty 05, 2026 5:55 pm Taaa! Ta wojna o majonez to wytwór marketingowy tych dwóch firm. Nigdy nie widziałam by w realnym życiu ktoś się klócił o majonez a prawdziwy smakosz wie, ze dobrego majonezu nie kupi w markecie tylko robi samemu albo kupuje w fancy miejscachTo przez memy i marketing jest ta głupia wojna.
To samo rodzynki w serniku. Jak byłam dzieckiem to mało kto ich nie lubił i komuś przeszkadzało. Jakoś w 2009-11 zaczęły być memy na ten i nagle się okazało, ze wszystkim nagle przeszkadza
- Herbatazmiodem
- SushiRoll
Jako baba muszę zgodzić. Z drobną adnotacją. Nie są brzydcy, po prostu zajebiście zaniedbani.PEONIA pisze: ↑pn sty 05, 2026 12:39 pm Faceci to naprawdę brzydka płeć w tym kraju. Piękne kobiety widuje ciągle ale facetów za którym bym się obejrzała i oddech bym wstrzymała ze względu na ich urodę to mogę na palcach jednej ręki policzyć w życiu.
Faceci mogą być zadbani, ogarnięci, ładnie ubrani ale są generalnie brzydcy w tym kraju.
Założenie koszuli dla nich to szczyt możliwości.
Z mojego i moich koleżanek doświadczenia wynika, że jak kobieta się szykuję na randkę to dba o strój, fryzurę, makijaż, buty, dodatki, zapach, higienę osobistą.
Facet sprawdzi czy tshirt jest czysty.
Bladego pojęcia nie mam z czego to wynika. My ciągle myślimy czy wszystko z naszym wyglądem w porządku. Oni... Wysmarują pachę dezodorantem i są z siebie zadowoleni. Jestem trochę zazdrosna o ich pewność siebie.
Masz dużą wiarę w społeczeństwo. Idąc tym tokiem rozumowania to niepotrzebnie zakazujemy sprzedaży alkoholu, papierosów, reklamowania tego, sprzedaży nieletnim bo przecież rodzice mają kontrolować. Niepotrzebne nam też zakazy substancji toksycznych w żywności czy kosmetykach bo przecież sami decydujemy czy chcemy kupować produkty z danym składem. A limity prędkości? Kto to w ogóle wymyślił, przecież jak ktoś chce to najwyżej się rozwali i poniesie konsekwencje.lui21 pisze: ↑pn sty 05, 2026 11:16 am Twierdzenie, że influencerzy i generalnie osoby publiczne powinny dawać dobry przykład, nie powinny czegoś tam reklamować, nie powinny czegoś mówić etc jest zrzucaniem na nich odpowiedzialności za niemyślące społeczeństwo. Tak samo w przypadku dzieci - To rodzice ponoszą odpowiedzialność za to, jakie treści dzieci oglądają w internecie. To oni decydują o dostępie do urządzeń, aplikacji, kontroli rodzicielskiej i edukacji medialnej. Oczekiwanie, że internet dostosuje się do braku nadzoru dorosłych, jest odwracaniem ról i ucieczką od własnych obowiązków.
Średnie IQ Polaków jest niższe niż średnie IQ w innych krajach Europy, pamiętaj o tym. Słowo influencer pochodzi od słowa influence - wplyw, wpływać. Influencer marketing jest tak dobrze opłacany bo jest zajebiście skuteczny. Influencerzy to osoby publiczne i jako takie są naśladowane przez ludzi. A skoro są naśladowane, to moim zdaniem trzeba od nich pewnych standardów wymagać.
W sieci jest coraz więcej podcastów całkowicie usprawiedliwiających zdradę - coś co dla wielu osób jest krzywdzące, łamiące serca zostało zrelatywizowane, no bo w sumie to nie jesteśmy stworzeni do monogamii. OK, jeśli obie strony się na taką relację umówiły, ale w innych przypadkach zdrada jest jedną z najgorszych rzeczy jakie można zrobić drugiej osobie.Herbatazmiodem pisze: ↑ndz sty 04, 2026 9:21 pm Nie jestem prawicowa ani wierząca nawet, ale wkurza mnie to wyzwolenie seksualne.
Dziś z tym/tą, jutro z kimś innym.
Strasznie spłyca to relacje między ludźmi, sprawia, że traktuje się drugiego człowieka bardzo protekcjonalnie, a w dodatku czy mnie ominął news, że ludzkość wynalazła lek na wszelkie choroby weneryczne? No chyba nie.
Wynika to z wychowania. Dziewczynkom od małego wpaja się że ich wygląd w znacznym stopniu determinuje ich wartość.Herbatazmiodem pisze: ↑pn sty 05, 2026 6:08 pm Jako baba muszę zgodzić. Z drobną adnotacją. Nie są brzydcy, po prostu zajebiście zaniedbani.
Założenie koszuli dla nich to szczyt możliwości.
Z mojego i moich koleżanek doświadczenia wynika, że jak kobieta się szykuję na randkę to dba o strój, fryzurę, makijaż, buty, dodatki, zapach, higienę osobistą.
Facet sprawdzi czy tshirt jest czysty.
Bladego pojęcia nie mam z czego to wynika. My ciągle myślimy czy wszystko z naszym wyglądem w porządku. Oni... Wysmarują pachę dezodorantem i są z siebie zadowoleni. Jestem trochę zazdrosna o ich pewność siebie.![]()
A co do zaniedbania mężczyzn bierze się to z przekonania, że mężczyzna wystarczy że będzie ładniejszy od diabła.
Ostatnio zmieniony pn sty 05, 2026 6:18 pm przez Saylin, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie mówię, że to dotyczy każdej samotnej osoby bo absolutnie tak nie jest, ale myślę że panuje trend na traktowanie ludzi jak produkt i wymianę na lepszy z byle powodu. Ludzie nie umieją być w długotrwałych związkach i ciągle szukają winy w drugiej płci (robią to zarówno laski jak i faceci).
-
123wiosna123
- Licówka
No tak jakbyśmy skazywali ludzi którzy dokonali zbrodni byłoby bez sensu? Serio widzisz co napisałaś?gunernialne pisze: ↑pn sty 05, 2026 2:53 pm Piszesz o prawie jako wydmuszce a później takie cos...
Choroby czy zaburzenia psychiczne nie są usprawiedliwieniem dla tragedii zbrodni, ale mogą być okolicznością wyłączającą winę. A bez winy nie ma mowy o postawieniu zarzutu.
Dosłownie trzeba sprawdzić czy był poczytalny. A nawet więcej - czy był poczytalny w chwili popełnienia czynu. To czy był poczytalny czy nie na dzień, tydzień, rok przed czy po tym zdarzeniu nie ma znaczenia xd bez większego znaczenia jest też czy brał tabletki lub nie. Trzeba po prostu sprawdzić spełnienie przesłanek pozytywnych i negatywnych.
Podejście, w którym skazywalibyśmy wszystkich, którzy dokonali zbrodni byłoby bez sensu xD
Ktoś popełnił zbrodnie. Nie interesuje mnie to czy byl poczytalny czy nie w momencie popelnienia czynu. Popełnił ją i tyle. To sie liczy i nic więcej.
Smieszne to jest powoływanie sie na przesłanki itd. Jak ci kiedys ktos zabije najbliższą osobę albo cie bedzie wiele lat dręczył ale okaże sie ze jest niepoczytalny to ciekawe czy tak milo powołasz sie na te przepisy. Gowno sa warte i tyle. Zbrodnia jest popełniona i tyle. Tacy ludzie nigdy więcej nie powinni oglądać żadnego człowieka i nie wiem jak mozna uważać inaczej
- sleep token
- Bagietka z szarlott
To prawda. Rzucę teraz terminem wielokrotnie nadużywanej psychologii - zazdrosny rodzic (często związany z rodzicem narcystycznym/toksycznym), który nie chce żeby dziecko miało lepiej, jest zazdrosny o atencję, jaką dziecko dostaje i nierzadko o uwagę partnera (matki/ojca dziecka). I o "młodość".
Ostatnio zmieniony pn sty 05, 2026 6:44 pm przez sleep token, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja nie mam żadnej wiary w społeczeństwo :’) Uważam, że ludzie są w większości głupi, ale nie róbmy z influencerów jakichś ojców narodu, którzy mają się martwić o cudze dzieci, a tym bardziej o dorosłych ludzi. Twoje przykłady są nietrafione, bo zakazy dotyczące alkoholu, toksycznych substancji czy limitów prędkości nie wynikają z troski o to, że ktoś, kto nie potrafi myśleć zrobi sobie kuku, tylko z tego, że wchodzimy w obszar realnego zagrożenia dla innych - zdrowia, życia, porządku publicznego. To są rzeczy regulowane przez państwo, które ma narzędzia, żeby to egzekwować i bierze za to odpowiedzialność.Influencer nie jest organem bezpieczeństwa publicznego, tylko nadawcą treści w prywatnej przestrzeni medialnej, zazwyczaj będąc też niewiele mądrzejszym od swoich odbiorców. Ludzie powinni uczyć się selekcjonować i analizować to, co konsumują w mediach, jeżeli tego nie robią to jest to ich problem.Fjoki pisze: ↑pn sty 05, 2026 6:09 pm Masz dużą wiarę w społeczeństwo. Idąc tym tokiem rozumowania to niepotrzebnie zakazujemy sprzedaży alkoholu, papierosów, reklamowania tego, sprzedaży nieletnim bo przecież rodzice mają kontrolować. Niepotrzebne nam też zakazy substancji toksycznych w żywności czy kosmetykach bo przecież sami decydujemy czy chcemy kupować produkty z danym składem. A limity prędkości? Kto to w ogóle wymyślił, przecież jak ktoś chce to najwyżej się rozwali i poniesie konsekwencje.
Średnie IQ Polaków jest niższe niż średnie IQ w innych krajach Europy, pamiętaj o tym. Słowo influencer pochodzi od słowa influence - wplyw, wpływać. Influencer marketing jest tak dobrze opłacany bo jest zajebiście skuteczny. Influencerzy to osoby publiczne i jako takie są naśladowane przez ludzi. A skoro są naśladowane, to moim zdaniem trzeba od nich pewnych standardów wymagać.
- Anastazja_smietana
- Koczkodan
Wydaje mi się że ograniczanie wolności osobom które złamały prawo powinno odbywać się na zasadzie "co będzie lepsze dla ogółu społeczeństwa" niż "co będzie sprawiedliwe dla przestępcy". Co mi po tym czy ktoś był poczytalny, czy nie, jesli zamordował kilka osób. Lepiej żeby tacy ludzie byli zamknięci, nie chodzi tu nawet o sam akt kary, ale bezpieczeństwa reszty osób.
-
Honoratalo
- BlondDoczep
To też wynikło z przepracowania lekarzy i nadużywaniem preparatami pomimo skarg pacjentek o złym samopoczuciu. Prawidłowo powinno się oznaczać stężenie hormonów aby odpowiednio dobrać kurację hormonalną niestety lekarze sami strzelili sobie w kolano z terapia hormonalną - wręczając wszystkim na jedno kopyto jeden preparat bez znaczenia na co. A to dzięki temu , że przedstawiciele handlowi dawali benefity. To pewna ciemna strona rynku medycznego więc trochę sami sobie winni lekarze tej złej sławy terapii hormonalnej. Gdyby robili jak farmacja uczy, bądź słuchali farmaceutów czy pacjentów , którzy zgłaszali złe samopoczucia (wynikały często z źle dobranych dawek) nie byłoby problemu.mariaow pisze: ↑pn sty 05, 2026 5:25 pm Niepopularna opinia, ale to nie jest dobre, że jest coraz mniej zaufania wobec lekarzy i wzrasta autorytet ludzi bez wykształcenia kierunkowego, insta-specjalistek. Np. panuje wielka nagonka na tabletki antykoncepcyjne i kobiety hurtowo odradzają je innym kobietom, jadąc po tych które tabletki biorą (spróbujcie się do tego „przyznać” gdziekolwiek w Internecie), podczas gdy np. są one skuteczne w leczeniu endometriozy (tak, dieta i styl życia też mają znaczenie, ale nie dają tak dobrych efektów przy „hamowaniu” endo jak regulacja hormonami, i nie, nie każdy przypadek jest operacyjny). Tak, oczywiście, antykoncepcja hormonalna nie jest obojętna zdrowiu i może szkodzić, ale może też pomagać, wszystko zależy od konkretnej pacjentki ale teraz na topie jest krzyczenie, że złooo.
Ogolnie czarno-białe gadanie ze cos jest jednoznacznie złe lub dobre to myślenie typowe dla czasow w ktorych ludzie opierają sie głownie na social mediach i chacie GPT.
Nie ma nic złego w łączeniu tradycyjnej medycyny z alternatywną. Znormalizujmy to. Podstawa musi być wiedza obydwu specjalistów o interakcjach niepożądanych ewentualnych a do tego trzeba trochę znać chemię.
Zgoda jesli chodzi o doroslych, ale dzieci tego nie potrafią. I nie, rodzic nie ma pelnej kontroli nad swoim dzieckiem. Mozna zablokowac dziecku social media, tlumaczyc w domu, ale ono i tak pojdzie do szkoly i np. obejrzy influ na telefonie kolegi w szkole.lui21 pisze: ↑pn sty 05, 2026 6:43 pm Ja nie mam żadnej wiary w społeczeństwo :’) Uważam, że ludzie są w większości głupi, ale nie róbmy z influencerów jakichś ojców narodu, którzy mają się martwić o cudze dzieci, a tym bardziej o dorosłych ludzi. Twoje przykłady są nietrafione, bo zakazy dotyczące alkoholu, toksycznych substancji czy limitów prędkości nie wynikają z troski o to, że ktoś, kto nie potrafi myśleć zrobi sobie kuku, tylko z tego, że wchodzimy w obszar realnego zagrożenia dla innych - zdrowia, życia, porządku publicznego. To są rzeczy regulowane przez państwo, które ma narzędzia, żeby to egzekwować i bierze za to odpowiedzialność.Influencer nie jest organem bezpieczeństwa publicznego, tylko nadawcą treści w prywatnej przestrzeni medialnej, zazwyczaj będąc też niewiele mądrzejszym od swoich odbiorców. Ludzie powinni uczyć się selekcjonować i analizować to, co konsumują w mediach, jeżeli tego nie robią to jest to ich problem.