Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze
Moderator: verysweetcherry-
Breath4lovee
- Koczkodan
Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze
I znowu po kilku dniach sprawa zostaje wyciszona w mediach. Tak samo jak wiele innych, okropnych zbrodni.
A w sumie o czym mieli by teraz mówić? Sprawa toczy się za zamkniętymi drzwiami, a pewnie i tak nic nowego jeszcze nie wiadomo, sprawczyni musi być zbadana przez biegłych, to wszystko też trochę trwa. Zresztą na fb widzę co chwila jakieś artykuły o zdarzeniu, w których po prostu opisywane jest to co już wszyscy wiedzą…Breath4lovee pisze: ↑ndz sty 04, 2026 11:03 pm I znowu po kilku dniach sprawa zostaje wyciszona w mediach. Tak samo jak wiele innych, okropnych zbrodni.
Dla rodziny Danusi to lepiej, że sprawa przycichła.
Mają prawo do przeżycia żałoby w ciszy i spokoju.
Natomiast mam nadzieję, że nasza "dziewczynka" nie zostanie zapomniana, tak samo jak Bartuś Giżyński, ten od Mai z Mławy.
Mają prawo do przeżycia żałoby w ciszy i spokoju.
Natomiast mam nadzieję, że nasza "dziewczynka" nie zostanie zapomniana, tak samo jak Bartuś Giżyński, ten od Mai z Mławy.
O Bartusiu też by przycichło gdyby nie jego psychiczna matka, która wzbudza zainteresowanie swoją aktywnością w internecie.
Jakoś sprawa morderstwa na UW też już została zapomniana.
Ta dziewucha za kilka lat będzie żyła normalnie.
Jakoś sprawa morderstwa na UW też już została zapomniana.
Ta dziewucha za kilka lat będzie żyła normalnie.
~dwa razy duże frytki i jakiegoś burgera tam panu weźmiesz~
- pieczonyziemniak.
- VlogmasEnjoyer
Przecież Mieszko był pod obserwacją a teraz wrócił do aresztu, co mają pisać jak nadal nic nie wiadomo?
- pieczonyziemniak.
- VlogmasEnjoyer
Wiadomo, że prawdopodobnie uniknie kary. I tyle. Co mają więcej zrobić? System jest nieprawidłowo zbudowany i nic już nie zrobimy. Kara niestety nie działa wstecz. A o zmianach możemy pomarzyć. Państwo z kartonu
- pieczonyziemniak.
- VlogmasEnjoyer
Można być złym na system, wściekłym na sprawczynię ale nie można przewidzieć przyszłości ani diagnozować, że na pewno tak się stanie
- PrzemoKondratowicz
- DramaQueen
W cuda nie wierzę. To dziecko nie ma empatii, jest zwyczajnie złe. Czegoś takiego nie da się „naprawić”. Nie zrobiła tego w afekcie. Jest niebezpieczna jednostka. Ponadto napisałam, że jest to niemal pewne. Z tego powodu system powinien się natychmiast po tej sytuacji zmienić.pieczonyziemniak. pisze: ↑pn sty 05, 2026 8:29 pm Można być złym na system, wściekłym na sprawczynię ale nie można przewidzieć przyszłości ani diagnozować, że na pewno tak się stanie
Z tego co czytałam ośrodki wychowawcze są bardziej elastyczne niż poprawczaki i jest to ponoć możliwe.PrzemoKondratowicz pisze: ↑pn sty 05, 2026 8:40 pm Ale w jakim ośrodku może być 13 latka za sprawę której dokonała przed 13 r z ?
-
czaka_laka
- Zdalna_mama_nowe
-
blablablabuszka
- RóżowePolo
Do MOWu trafiają osoby, które są zdemoralizowane albo lub grozi im demoralizacja - wagary, używki, ucieczki z domu itd. Do poprawczaka osoby, które już dokonały jakiegoś przestępstwa. W MOWIe zakłada się, że da się jeszcze jakoś „wychować” jednostkę.
Byłam na praktykach studenckich w takim miejscu, jeszcze był to damski ośrodek i nie chce generalizować, bo byłam tylko w jednym, ale chyba można się domyślić, że raczej dziewczyny uczą się od siebie negatywnych zachowań i sposobów na przechytrzenie dorosłych niż wychodzą „naprawione”
-
czaka_laka
- Zdalna_mama_nowe
Ciekawe czy ona jest jakoś odizolowana od reszty, czy normalnie ma kontaktblablablabuszka pisze: ↑wt sty 06, 2026 9:01 am Do MOWu trafiają osoby, które są zdemoralizowane albo lub grozi im demoralizacja - wagary, używki, ucieczki z domu itd. Do poprawczaka osoby, które już dokonały jakiegoś przestępstwa. W MOWIe zakłada się, że da się jeszcze jakoś „wychować” jednostkę.
Byłam na praktykach studenckich w takim miejscu, jeszcze był to damski ośrodek i nie chce generalizować, bo byłam tylko w jednym, ale chyba można się domyślić, że raczej dziewczyny uczą się od siebie negatywnych zachowań i sposobów na przechytrzenie dorosłych niż wychodzą „naprawione”
-
blablablabuszka
- RóżowePolo
Wątpię, bo tam jest określona ilość wychowawców i opiekunów, także musiałby być ktoś dodatkowo do pilnowania jej… a w nocy to wgl jest garstka dorosłych. Dodatkowo jak pamiętam to psycholog (zatrudniony na część etatu) miał pod opieką ok 20 osóbczaka_laka pisze: ↑wt sty 06, 2026 12:11 pm Ciekawe czy ona jest jakoś odizolowana od reszty, czy normalnie ma kontakt
Sorry ale nie.tu wjechał za gruby kaliber ,ona nie poprztykała się z koleżanką i nie dała jej po buźce tylko zaszlachtowała człowieka nożem ,w wieku niespełna 13 lat.pieczonyziemniak. pisze: ↑pn sty 05, 2026 8:29 pm Można być złym na system, wściekłym na sprawczynię ale nie można przewidzieć przyszłości ani diagnozować, że na pewno tak się stanie
Jest totalnie chora i na stówe to nie jej ostatni występ tego rodzaju ,chyba że będzie na lekach cały czas a w to mocno wątpię.
A co w przypadku jeśli rodzice nie zdecydują się przyjąć dziecka do domu po takiej sytuacji? Na pewno jest jakaś grupa rodziców, która nie chciałaby mieszkać z mordercą pod jednym dachem.
~dwa razy duże frytki i jakiegoś burgera tam panu weźmiesz~
-
czaka_laka
- Zdalna_mama_nowe
A jak wyglądają weekendy? Tak jak w internacie, że każdy weekend spędza się w domu rodzinnym?blablablabuszka pisze: ↑wt sty 06, 2026 1:10 pm Wątpię, bo tam jest określona ilość wychowawców i opiekunów, także musiałby być ktoś dodatkowo do pilnowania jej… a w nocy to wgl jest garstka dorosłych. Dodatkowo jak pamiętam to psycholog (zatrudniony na część etatu) miał pod opieką ok 20 osób
Chyba nie potrafiłabym dłużej tego obowiązku realizować... nie wiem, utrzymywałabym dalej dziecko po takiej akcji, w sensie łożenia na jego podstawowe potrzeby, ale nie chciałabym mieszkać z kimś takim w jednym domu... No nie, po prostu nie.
tylko w sumie jesli ona nie bedzie w jakimś ośrodku zamkniętym, to chyba nie mają innej możliwości? Przecież nie moze mieszkać sama..
-
czaka_laka
- Zdalna_mama_nowe