Start
Mój profil

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Moderator: verysweetcherry
Breath4lovee
Koczkodan

Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze

Post autor: Breath4lovee »

I znowu po kilku dniach sprawa zostaje wyciszona w mediach. Tak samo jak wiele innych, okropnych zbrodni.
Mnvczk
Gacie z oceanu

Post autor: Mnvczk »

Breath4lovee pisze: ndz sty 04, 2026 11:03 pm I znowu po kilku dniach sprawa zostaje wyciszona w mediach. Tak samo jak wiele innych, okropnych zbrodni.
A w sumie o czym mieli by teraz mówić? Sprawa toczy się za zamkniętymi drzwiami, a pewnie i tak nic nowego jeszcze nie wiadomo, sprawczyni musi być zbadana przez biegłych, to wszystko też trochę trwa. Zresztą na fb widzę co chwila jakieś artykuły o zdarzeniu, w których po prostu opisywane jest to co już wszyscy wiedzą…
Awatar użytkownika
marley71
Currently:Italy

Post autor: marley71 »

Dla rodziny Danusi to lepiej, że sprawa przycichła.
Mają prawo do przeżycia żałoby w ciszy i spokoju.

Natomiast mam nadzieję, że nasza "dziewczynka" nie zostanie zapomniana, tak samo jak Bartuś Giżyński, ten od Mai z Mławy.
Shivalith
DramaQueen

Post autor: Shivalith »

O Bartusiu też by przycichło gdyby nie jego psychiczna matka, która wzbudza zainteresowanie swoją aktywnością w internecie.
Jakoś sprawa morderstwa na UW też już została zapomniana.
Ta dziewucha za kilka lat będzie żyła normalnie.
~dwa razy duże frytki i jakiegoś burgera tam panu weźmiesz~
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

Post autor: pieczonyziemniak. »

Shivalith pisze: pn sty 05, 2026 6:22 pm O Bartusiu też by przycichło gdyby nie jego psychiczna matka, która wzbudza zainteresowanie swoją aktywnością w internecie.
Jakoś sprawa morderstwa na UW też już została zapomniana.
Ta dziewucha za kilka lat będzie żyła normalnie.
Przecież Mieszko był pod obserwacją a teraz wrócił do aresztu, co mają pisać jak nadal nic nie wiadomo?
Kotek_99
LouiBag

Post autor: Kotek_99 »

Właśnie to mnie niepokoi, bo w przypadku Mieszka i Bartuska przynajmniej wiadomo, że nie będą biegać z nożem po ulicy, bo siedzą odizolowani...
Są tam, gdzie ich miejsce.
A tutaj nie wiadomo.
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

Kotek_99 pisze: pn sty 05, 2026 6:54 pm Właśnie to mnie niepokoi, bo w przypadku Mieszka i Bartuska przynajmniej wiadomo, że nie będą biegać z nożem po ulicy, bo siedzą odizolowani...
Są tam, gdzie ich miejsce.
A tutaj nie wiadomo.
Wiadomo, że prawdopodobnie uniknie kary. I tyle. Co mają więcej zrobić? System jest nieprawidłowo zbudowany i nic już nie zrobimy. Kara niestety nie działa wstecz. A o zmianach możemy pomarzyć. Państwo z kartonu
Evlka
BlondDoczep

Post autor: Evlka »

Przerażające, ponieważ ona niemal na pewno znowu kogoś skrzywdzi. Prędzej, czy później. Jak nie fizycznie to psychicznie. Choć bardziej prawdopodobne, że to pierwsze znów się wydarzy. W nadmiarze negatywnych emocji.
Burabura
PsychoFanka

Post autor: Burabura »

Mam info, że jest w ośrodku wychowawczym. Praktycznie się nie odzywa, maluje obrazki "potworów". W wieku 18 lat dostanie jakąś ekspertyzę i cyk jest wolna.
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

Evlka pisze: pn sty 05, 2026 8:04 pm Przerażające, ponieważ ona niemal na pewno znowu kogoś skrzywdzi. Prędzej, czy później. Jak nie fizycznie to psychicznie. Choć bardziej prawdopodobne, że to pierwsze znów się wydarzy. W nadmiarze negatywnych emocji.
Można być złym na system, wściekłym na sprawczynię ale nie można przewidzieć przyszłości ani diagnozować, że na pewno tak się stanie
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Burabura pisze: pn sty 05, 2026 8:14 pm Mam info, że jest w ośrodku wychowawczym. Praktycznie się nie odzywa, maluje obrazki "potworów". W wieku 18 lat dostanie jakąś ekspertyzę i cyk jest wolna.
Ale w jakim ośrodku może być 13 latka za sprawę której dokonała przed 13 r z ?
Evlka
BlondDoczep

pieczonyziemniak. pisze: pn sty 05, 2026 8:29 pm Można być złym na system, wściekłym na sprawczynię ale nie można przewidzieć przyszłości ani diagnozować, że na pewno tak się stanie
W cuda nie wierzę. To dziecko nie ma empatii, jest zwyczajnie złe. Czegoś takiego nie da się „naprawić”. Nie zrobiła tego w afekcie. Jest niebezpieczna jednostka. Ponadto napisałam, że jest to niemal pewne. Z tego powodu system powinien się natychmiast po tej sytuacji zmienić.
Evlka
BlondDoczep

PrzemoKondratowicz pisze: pn sty 05, 2026 8:40 pm Ale w jakim ośrodku może być 13 latka za sprawę której dokonała przed 13 r z ?
Z tego co czytałam ośrodki wychowawcze są bardziej elastyczne niż poprawczaki i jest to ponoć możliwe.
czaka_laka
Zdalna_mama_nowe

Post autor: czaka_laka »

Evlka pisze: pn sty 05, 2026 9:29 pm Z tego co czytałam ośrodki wychowawcze są bardziej elastyczne niż poprawczaki i jest to ponoć możliwe.
Czym się roznia?
blablablabuszka
RóżowePolo

Post autor: blablablabuszka »

czaka_laka pisze: pn sty 05, 2026 10:02 pm Czym się roznia?
Do MOWu trafiają osoby, które są zdemoralizowane albo lub grozi im demoralizacja - wagary, używki, ucieczki z domu itd. Do poprawczaka osoby, które już dokonały jakiegoś przestępstwa. W MOWIe zakłada się, że da się jeszcze jakoś „wychować” jednostkę.
Byłam na praktykach studenckich w takim miejscu, jeszcze był to damski ośrodek i nie chce generalizować, bo byłam tylko w jednym, ale chyba można się domyślić, że raczej dziewczyny uczą się od siebie negatywnych zachowań i sposobów na przechytrzenie dorosłych niż wychodzą „naprawione”
czaka_laka
Zdalna_mama_nowe

blablablabuszka pisze: wt sty 06, 2026 9:01 am Do MOWu trafiają osoby, które są zdemoralizowane albo lub grozi im demoralizacja - wagary, używki, ucieczki z domu itd. Do poprawczaka osoby, które już dokonały jakiegoś przestępstwa. W MOWIe zakłada się, że da się jeszcze jakoś „wychować” jednostkę.
Byłam na praktykach studenckich w takim miejscu, jeszcze był to damski ośrodek i nie chce generalizować, bo byłam tylko w jednym, ale chyba można się domyślić, że raczej dziewczyny uczą się od siebie negatywnych zachowań i sposobów na przechytrzenie dorosłych niż wychodzą „naprawione”
Ciekawe czy ona jest jakoś odizolowana od reszty, czy normalnie ma kontakt
blablablabuszka
RóżowePolo

Post autor: blablablabuszka »

czaka_laka pisze: wt sty 06, 2026 12:11 pm Ciekawe czy ona jest jakoś odizolowana od reszty, czy normalnie ma kontakt
Wątpię, bo tam jest określona ilość wychowawców i opiekunów, także musiałby być ktoś dodatkowo do pilnowania jej… a w nocy to wgl jest garstka dorosłych. Dodatkowo jak pamiętam to psycholog (zatrudniony na część etatu) miał pod opieką ok 20 osób
Awatar użytkownika
Alexa2344
Modna

Post autor: Alexa2344 »

pieczonyziemniak. pisze: pn sty 05, 2026 8:29 pm Można być złym na system, wściekłym na sprawczynię ale nie można przewidzieć przyszłości ani diagnozować, że na pewno tak się stanie
Sorry ale nie.tu wjechał za gruby kaliber ,ona nie poprztykała się z koleżanką i nie dała jej po buźce tylko zaszlachtowała człowieka nożem ,w wieku niespełna 13 lat.
Jest totalnie chora i na stówe to nie jej ostatni występ tego rodzaju ,chyba że będzie na lekach cały czas a w to mocno wątpię.
Shivalith
DramaQueen

Post autor: Shivalith »

A co w przypadku jeśli rodzice nie zdecydują się przyjąć dziecka do domu po takiej sytuacji? Na pewno jest jakaś grupa rodziców, która nie chciałaby mieszkać z mordercą pod jednym dachem.
~dwa razy duże frytki i jakiegoś burgera tam panu weźmiesz~
czaka_laka
Zdalna_mama_nowe

blablablabuszka pisze: wt sty 06, 2026 1:10 pm Wątpię, bo tam jest określona ilość wychowawców i opiekunów, także musiałby być ktoś dodatkowo do pilnowania jej… a w nocy to wgl jest garstka dorosłych. Dodatkowo jak pamiętam to psycholog (zatrudniony na część etatu) miał pod opieką ok 20 osób
A jak wyglądają weekendy? Tak jak w internacie, że każdy weekend spędza się w domu rodzinnym?
Elmuszka
Mokra Włoszka

Post autor: Elmuszka »

Shivalith pisze: wt sty 06, 2026 5:06 pm A co w przypadku jeśli rodzice nie zdecydują się przyjąć dziecka do domu po takiej sytuacji? Na pewno jest jakaś grupa rodziców, która nie chciałaby mieszkać z mordercą pod jednym dachem.
Chyba mają obowiązek do 18 lub dłużej jesli sie uczy?
Awatar użytkownika
marley71

Chyba nie potrafiłabym dłużej tego obowiązku realizować... nie wiem, utrzymywałabym dalej dziecko po takiej akcji, w sensie łożenia na jego podstawowe potrzeby, ale nie chciałabym mieszkać z kimś takim w jednym domu... No nie, po prostu nie.
Elmuszka
Mokra Włoszka

Post autor: Elmuszka »

marley71 pisze: wt sty 06, 2026 8:59 pm Chyba nie potrafiłabym dłużej tego obowiązku realizować... nie wiem, utrzymywałabym dalej dziecko po takiej akcji, w sensie łożenia na jego podstawowe potrzeby, ale nie chciałabym mieszkać z kimś takim w jednym domu... No nie, po prostu nie.
tylko w sumie jesli ona nie bedzie w jakimś ośrodku zamkniętym, to chyba nie mają innej możliwości? Przecież nie moze mieszkać sama..
Awatar użytkownika
marley71

Nie wiem, naprawdę nie wiem i zupełnie się na tym nie znam. Mówię tylko o swoich odczuciach - a właściwie o podejrzeniu tego, co mogłabym czuć w podobnej sytuacji :'(
czaka_laka
Zdalna_mama_nowe

Elmuszka pisze: wt sty 06, 2026 9:18 pm tylko w sumie jesli ona nie bedzie w jakimś ośrodku zamkniętym, to chyba nie mają innej możliwości? Przecież nie moze mieszkać sama..
Moga ja chyba oddać do adopcji. Ale jest szansa, że ten potwór będzie się chciał zemścić w przyszłości