Moja babcia to była najwspanialsza kobieta na świecie.

Zabawna, elegancka, kulturalna, bardzo dobrze gotowała. Jak ją wspominam to mam łzy w oczach bo to był anioł, nie kobieta. Niestety już od ponad 2 lat jej nie ma na tym świecie..
Potrafiła nie spać do późnych godzin, bo jeszcze szkło kontaktowe, jeszcze kiepscy i rodzina zastępcza. Jak nie mogła spać to o godzinie 1/2 w nocy robiła ciasto albo obiad na drugi dzień, a potrafiła wstać o 7/8 rano pełna sił.
Jak wychodziła do sklepu, ze śmieciami czy nawet na balkon to musiała dobrze wyglądać. Włosy zrobione, paznokcie u rąk i stóp zrobione, elegancki ubiór (nosiłam jej niektóre ubrania i buty po niej wielokrotnie

) i makijaż. Nie mogła nigdy wyglądać źle,z tego co wiem jej mama też była taki fenomen.
A co do żartów to zazwyczaj jak ktoś jej coś powiedział to była mistrzem ciętej riposty, potrafiła powiedzieć ci z kulturą i z uśmiechem na buzi coś co potrafiło wynieść w fotel i odejść, a jak ktoś miał z nią kłótnie i dramę oj.. współczuję,ja chyba nigdy nie dojdę do tego poziomu, choć bardzo bym chciała hahah.
Chodziliśmy na bazarek, na jagodzianki, na cmentarze, na spacery, na lody.
Uwielbiała zwierzęta bardzo, zawsze karmiła bezdomne koty i psy, dodatkowo ptaki (nie chlebem), jak miała psa to chodziła z nim na długie spacery mimo, że to był kundelek, ubierała go w ubranka na zimę by nie marzł, kapała go, nie kupowała karmy tylko sama gotowała, oj cuda różnego rodzaju, była bardzo przejęta i bardzo o niego dbała, jak na kogoś kto mimo wszystko do 20 roku życia mieszkał pod Warszawą i był ze starszych roczników to naprawdę miała ogromną wiedzę i empatię do zwierzaków.
Nadal pamiętam jej powiedzonka w stylu "oczy wypukłe", "czupiradło", "podaj piterek", "drzesz się jak stare prześcieradło".
Za każdym razem gdy u niej byłam to był porządek, potrafiła sprzątać nieraz i 2 razy dziennie, a dalej uważała, że nie jest czysto, musiał być obiad koniecznie dwudaniowy, tak samo jak kawa i ciastko albo ciasta.
Kobieta, nie złoto. . Serio i mogłabym tak opowiadać,ale nie chcę was zanudzić