Psychoterapia
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryPsychoterapia
Witam, czy komuś to pomogło? Jakie macie doświadczenia z terapeutami? Ile czasu chodziliście?
-
krysiamarysia1515
- Siatkarka
Aktualnie kończę terapię po ok 6-7 latach mi pomogła bardzo
-
Minimonimini123
- GrzaneWino
Jestem od roku na terapii i można powiedzieć, że dopiero teraz wchodzę w proces terapeutyczny. Ze względu na mój stan, pierwszy rok był głównie oparty na terapii kryzysowej.
Chodziłam kilka lat do różnych terapeutów. Na początku bywa trudno, bo rozdrapujesz stare rany (chociaż nie w każdym nurcie), ale warto. Jeden z lepszych sposobów, żeby odejść od starych schematów i zacząć naprawdę żyć.
Musisz tylko pamiętać, że terapia to nie głaskanie po głowie, ale nierzadko konfrontacja z trudnymi rzeczami czy „niewygodnymi” emocjami.
Musisz tylko pamiętać, że terapia to nie głaskanie po głowie, ale nierzadko konfrontacja z trudnymi rzeczami czy „niewygodnymi” emocjami.
- patryktarachon
- Mokra Włoszka
- Instagram: patryktarachon
Najlepszym podejściem jest pójść, przekonać się na swojej skórze i spróbować kilku, a nawet kilkunastu, zanim trafi się na tego, z którym współpraca będzie przebiegać prawidłowo.
-
Marilienne
- PsychoFanka
Mi terapia otworzyła oczy i pozwoliła odkryć moją neuroróżnorodność. Ale kolejnym razem uważniej wybierałabym terapeutę. W pewnym momencie moją byla dla mnie zbyt "przyjacielska", zaczęła opowiadać mi o swoich doświadczeniach, sesje zaczęły przypominać spotkania przy kawce. Nie tak to miało wyglądać, więc przerwałam.
- Oliwkowa888
- Mokra Włoszka
Jeśli czujesz, że to CI potrzebne, to nie czekaj i idź na terapię. Niestety czasami terapeuta "nie podejdzie" danej osobie i trzeba ponownie szukać. Jednak gra jest warta świeczki, bo walczysz o siebie i swoje zdrowie. Warto też dokładnie sprawdzić do kogo się wybierasz. W Polsce nie ma ustawy o zawodzie psychoterapeuty. W związku z tym wystarczy jakaś szkoła psychoterapii, szkoła trenerów, kursy i można prowadzić psychoterapię. Dlatego trzeba prześledzić karierę takiej osoby - czy ma studia psychologiczne, ile lat doświadczenia, gdzie pracowała.
-
Melissa9902
- Channelka
Co myślicie o terapii psychodynamicznej?
Pozwolę się podłączyć. Lekarz psychologia u którego się leczę namawia mnie na terapię. Ale... byłam na jednym spotkaniu i nie jestem przekonana do tej formy wsparcia. Specjalista u którego byłam zaproponował mi terapię behawioralno poznawczą i zapisywanie uczyć w danym momencie co daje mi odczucie odrabiania lekcji w szkole i że będę nadmiernie wsłuchiwać się w swój organizm a co za tym idzie moje objawy jak już się pojawią będą narastać.
A ja po prostu chcę już czuć się dobrze.
Jak się przekonać do takiego leczenia?
-
lucyandloulou
- RoyalBaby
Jak u was wyglądał proces znalezienia psychologa/terapeuty/psychiatry, gdzie ich szukaliście? Jak wyglądała kwestia przepisania leków, a później ich przyjmowanie? Nie mam nikogo kto przechodził przez ten proces i mógłby mi to w jakimś stopniu wytłumaczyć.
Możesz napisać do mnie na pw, konkretnie co byś chciała wiedzieć.lucyandloulou pisze: ↑wt lut 17, 2026 10:31 am Jak u was wyglądał proces znalezienia psychologa/terapeuty/psychiatry, gdzie ich szukaliście? Jak wyglądała kwestia przepisania leków, a później ich przyjmowanie? Nie mam nikogo kto przechodził przez ten proces i mógłby mi to w jakimś stopniu wytłumaczyć.
W skrócie najpierw leczyłam się u neurologa, był to lekarz w mojej przychodni. Potem szukałam nowego i niestety nie trafiłam za dobrze aż po prostu zaczęłam szukać na znanym lekarzu psychiatry,kogoś z krótkim terminem oczekiwania, a okazało się że fajny lekarz. U mnie jeśli chodzi o leki to trafiliśmy za pierwszym razem, zaczynałam od najmniejszej dawki, potem weszłam na większą i długo na niej byłam. Ale przestało wystarczać i zwiększaną miałam.
Mam podobne odczucia co do terapii poznawczo-behawioralnej. Z tego co czytałam o różnych nurtach, to chyba najbardziej odpowiadałaby mi terapia gestalt. Ktoś korzystał z tego typu terapii?kamusia99 pisze: ↑pt lut 13, 2026 11:05 pm Pozwolę się podłączyć. Lekarz psychologia u którego się leczę namawia mnie na terapię. Ale... byłam na jednym spotkaniu i nie jestem przekonana do tej formy wsparcia. Specjalista u którego byłam zaproponował mi terapię behawioralno poznawczą i zapisywanie uczyć w danym momencie co daje mi odczucie odrabiania lekcji w szkole i że będę nadmiernie wsłuchiwać się w swój organizm a co za tym idzie moje objawy jak już się pojawią będą narastać.
Cześć, podbijam wątek. Ja chodzę w Gliwicach do pani Papkowskiej na CBT i u mnie to był strzał w dziesiątkę. Przede wszystkim konkretne narzędzia do pracy nad sobą, a nie samo 'gadanie o niczym'. Jeśli zależy Ci na realnej zmianie schematów myślenia, to szczerze polecam spróbować, bo efekty widać dość szybko.