Start
Mój profil

Psychoterapia

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Wincenta
Bransoletka50k

Psychoterapia

Post autor: Wincenta »

Witam, czy komuś to pomogło? Jakie macie doświadczenia z terapeutami? Ile czasu chodziliście?
krysiamarysia1515
Siatkarka

Post autor: krysiamarysia1515 »

Aktualnie kończę terapię po ok 6-7 latach mi pomogła bardzo
Minimonimini123
GrzaneWino

Post autor: Minimonimini123 »

Wincenta pisze: pt sty 02, 2026 5:49 pm Witam, czy komuś to pomogło? Jakie macie doświadczenia z terapeutami? Ile czasu chodziliście?
Jestem od roku na terapii i można powiedzieć, że dopiero teraz wchodzę w proces terapeutyczny. Ze względu na mój stan, pierwszy rok był głównie oparty na terapii kryzysowej.
Awatar użytkownika
Oizys
GreckieWakacje

Post autor: Oizys »

Wincenta pisze: pt sty 02, 2026 5:49 pm Witam, czy komuś to pomogło? Jakie macie doświadczenia z terapeutami? Ile czasu chodziliście?
Jak myślisz o terapii i coś cię męczy, to idź i sprawdź. Nie ma co czekać.
„Twój umysł odda ci dokładnie tyle, ile w niego włożysz.”
Awatar użytkownika
Vennehia
RoyalBaby

Post autor: Vennehia »

Chodziłam kilka lat do różnych terapeutów. Na początku bywa trudno, bo rozdrapujesz stare rany (chociaż nie w każdym nurcie), ale warto. Jeden z lepszych sposobów, żeby odejść od starych schematów i zacząć naprawdę żyć.

Musisz tylko pamiętać, że terapia to nie głaskanie po głowie, ale nierzadko konfrontacja z trudnymi rzeczami czy „niewygodnymi” emocjami.
Awatar użytkownika
patryktarachon
Mokra Włoszka
Instagram: patryktarachon

Post autor: patryktarachon »

Najlepszym podejściem jest pójść, przekonać się na swojej skórze i spróbować kilku, a nawet kilkunastu, zanim trafi się na tego, z którym współpraca będzie przebiegać prawidłowo.
Marilienne
PsychoFanka

Post autor: Marilienne »

Mi terapia otworzyła oczy i pozwoliła odkryć moją neuroróżnorodność. Ale kolejnym razem uważniej wybierałabym terapeutę. W pewnym momencie moją byla dla mnie zbyt "przyjacielska", zaczęła opowiadać mi o swoich doświadczeniach, sesje zaczęły przypominać spotkania przy kawce. Nie tak to miało wyglądać, więc przerwałam.
Awatar użytkownika
Oliwkowa888
Mokra Włoszka

Post autor: Oliwkowa888 »

Jeśli czujesz, że to CI potrzebne, to nie czekaj i idź na terapię. Niestety czasami terapeuta "nie podejdzie" danej osobie i trzeba ponownie szukać. Jednak gra jest warta świeczki, bo walczysz o siebie i swoje zdrowie. Warto też dokładnie sprawdzić do kogo się wybierasz. W Polsce nie ma ustawy o zawodzie psychoterapeuty. W związku z tym wystarczy jakaś szkoła psychoterapii, szkoła trenerów, kursy i można prowadzić psychoterapię. Dlatego trzeba prześledzić karierę takiej osoby - czy ma studia psychologiczne, ile lat doświadczenia, gdzie pracowała.
Melissa9902
Channelka

Post autor: Melissa9902 »

Co myślicie o terapii psychodynamicznej?
Wuwunia
RiczAsFak

Post autor: Wuwunia »

Tak, mnie pomogła. Ale pomoże wtedy i tylko wtedy, gdy będziesz w 110% szczera z terapeutą i sobą.
kamusia99
Koczkodan

Post autor: kamusia99 »

Pozwolę się podłączyć. Lekarz psychologia u którego się leczę namawia mnie na terapię. Ale... byłam na jednym spotkaniu i nie jestem przekonana do tej formy wsparcia. Specjalista u którego byłam zaproponował mi terapię behawioralno poznawczą i zapisywanie uczyć w danym momencie co daje mi odczucie odrabiania lekcji w szkole i że będę nadmiernie wsłuchiwać się w swój organizm a co za tym idzie moje objawy jak już się pojawią będą narastać.
A ja po prostu chcę już czuć się dobrze.
Jak się przekonać do takiego leczenia?
lucyandloulou
RoyalBaby

Post autor: lucyandloulou »

Jak u was wyglądał proces znalezienia psychologa/terapeuty/psychiatry, gdzie ich szukaliście? Jak wyglądała kwestia przepisania leków, a później ich przyjmowanie? Nie mam nikogo kto przechodził przez ten proces i mógłby mi to w jakimś stopniu wytłumaczyć.
kamusia99
Koczkodan

Post autor: kamusia99 »

lucyandloulou pisze: wt lut 17, 2026 10:31 am Jak u was wyglądał proces znalezienia psychologa/terapeuty/psychiatry, gdzie ich szukaliście? Jak wyglądała kwestia przepisania leków, a później ich przyjmowanie? Nie mam nikogo kto przechodził przez ten proces i mógłby mi to w jakimś stopniu wytłumaczyć.
Możesz napisać do mnie na pw, konkretnie co byś chciała wiedzieć.
W skrócie najpierw leczyłam się u neurologa, był to lekarz w mojej przychodni. Potem szukałam nowego i niestety nie trafiłam za dobrze aż po prostu zaczęłam szukać na znanym lekarzu psychiatry,kogoś z krótkim terminem oczekiwania, a okazało się że fajny lekarz. U mnie jeśli chodzi o leki to trafiliśmy za pierwszym razem, zaczynałam od najmniejszej dawki, potem weszłam na większą i długo na niej byłam. Ale przestało wystarczać i zwiększaną miałam.
cdn345
Tritonotti

Post autor: cdn345 »

kamusia99 pisze: pt lut 13, 2026 11:05 pm Pozwolę się podłączyć. Lekarz psychologia u którego się leczę namawia mnie na terapię. Ale... byłam na jednym spotkaniu i nie jestem przekonana do tej formy wsparcia. Specjalista u którego byłam zaproponował mi terapię behawioralno poznawczą i zapisywanie uczyć w danym momencie co daje mi odczucie odrabiania lekcji w szkole i że będę nadmiernie wsłuchiwać się w swój organizm a co za tym idzie moje objawy jak już się pojawią będą narastać.
A ja po prostu chcę już czuć się dobrze.
Jak się przekonać do takiego leczenia?
Mam podobne odczucia co do terapii poznawczo-behawioralnej. Z tego co czytałam o różnych nurtach, to chyba najbardziej odpowiadałaby mi terapia gestalt. Ktoś korzystał z tego typu terapii?
JuliaCe
Ciastko

Post autor: JuliaCe »

Cześć, podbijam wątek. Ja chodzę w Gliwicach do pani Papkowskiej na CBT i u mnie to był strzał w dziesiątkę. Przede wszystkim konkretne narzędzia do pracy nad sobą, a nie samo 'gadanie o niczym'. Jeśli zależy Ci na realnej zmianie schematów myślenia, to szczerze polecam spróbować, bo efekty widać dość szybko.