Start
Mój profil

Wykładowca akademicki

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Wersow
BlondDoczep

Wykładowca akademicki

Post autor: Wersow »

Hej,
Czy jest tu ktoś kto pracuje jako wykładowca akademicki?
Opłaca się zostawać po obronie magisterki jako wykładowca (bez planów na doktorat)?
Kruszynka1234

Post autor: Kruszynka1234 »

Wersow pisze: pt gru 19, 2025 10:05 am Hej,
Opłaca się zostawać po obronie magisterki jako wykładowca (bez planów na doktorat)?
Nie.
Wersow
BlondDoczep

Post autor: Wersow »

Kruszynka1234 pisze: sob gru 20, 2025 3:27 amNie.
Możesz rozwinąć?
awkward
RoyalBaby

Post autor: awkward »

opłaca się na prywatnych uczelniach, najlepiej w ogóle z doskoku typu podyplomowki – znajomi na publicznych raczej narzekają, jak nie na zarobki, to na "współpracowników" :<
Kruszynka1234

Wersow pisze: sob gru 20, 2025 12:26 pm Możesz rozwinąć?
Po magisterce nie będziesz adiunktem, tylko pomocnikiem, technikiem. Doktorat to podstawa na zwykłych publicznych uczelniach,zeby uczyc. Na prywatnych to nie wiem komu pozwalają uczyc.
iri1979
Drama Maker

Post autor: iri1979 »

Ja jestem nauczycielem akademickim. Aktualnie nawet po doktoracie nie masz pewności, że dostaniesz pracę, a co dopiero po samej magisterce.
Arcticc
RoyalBaby

Post autor: Arcticc »

Jako główne źródło utrzymania, to nie opłaca się. Jako dodatkowa praca na prywatnej uczelni, gdzie plan masz ułożony pod soebie to tak. Nawet po doktoracie nie masz pewności, że zostaniesz zatrudniona. Umowy są raczej na czas określony, czasami jako zlecenie.
Sernikowa
Skarpeta Rakieta

Post autor: Sernikowa »

Kruszynka1234 pisze: ndz gru 21, 2025 7:32 am Po magisterce nie będziesz adiunktem, tylko pomocnikiem, technikiem. Doktorat to podstawa na zwykłych publicznych uczelniach,zeby uczyc. Na prywatnych to nie wiem komu pozwalają uczyc.
W niektórych miejscach (uczelnie publiczne) można być asystentem i uczyć. Ale warunkiem jest często doktorat w ciągu kilku lat. Po doktoracie jeśli ma się szczęście można zostać adiunktem.
Kruszynka1234

Sernikowa pisze: sob gru 27, 2025 1:59 am W niektórych miejscach (uczelnie publiczne) można być asystentem i uczyć. Ale warunkiem jest często doktorat w ciągu kilku lat. Po doktoracie jeśli ma się szczęście można zostać adiunktem.
Pytanie nie było czy można uczyc ale czy można zostać wykładowca. Nie można. Uczyć lub pomagać uczyć w jakimś stopniu można.
Sernikowa
Skarpeta Rakieta

Post autor: Sernikowa »

Kruszynka1234 pisze: ndz gru 28, 2025 7:08 am Pytanie nie było czy można uczyc ale czy można zostać wykładowca. Nie można. Uczyć lub pomagać uczyć w jakimś stopniu można.
Rozumiem, założyłam że pojęcie "wykładowca" w pytaniu to uogólnienie. Dla wielu osób wykładowcą jest osoba, która prowadzi zajęcia, co nie jest możliwe na wielu uczelniach bez doktoratu (lub bycia na studiach doktoranckich). Stąd moja odpowiedź.
Magda0888
BlondDoczep

Post autor: Magda0888 »

W moim przypadku praca na uczelni była możliwa tylko wówczas, gdy rozpoczęłam studia doktoranckie. Przez 2 lata prowadziłam ćwiczenia ze studentami, wykłady również. Następnie otwarłam przewód doktorski i nadal pracowałam w ten sam sposób. Dodam, że pracą na uczelni spłaciłam 2 lata studiów dr. Dopiero po obronie doktoratu zostałam wykładowcą z prawem do przeprowadzania egzaminów. Uczelnia państwowa, studia humanistyczne. Finansowo? Nie, nie opłaca się. Chyba, że ktoś ma ambicje zyskiwania kolejnych tytułów. Ja robiąc doktorat równocześnie pracowałam jako copywriter, a prowadzeniem ćwiczeń i wykładów spłacałam robienie doktoratu.