Start
Mój profil

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Moderator: verysweetcherry
Kotek_99
LouiBag

Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze

Post autor: Kotek_99 »

staratwoja pisze: pt gru 19, 2025 12:00 am Nie. Tak się postępuje w sprawach z udziałem nieletnich. To, o czym mówisz, to domysły na podstawie Pinteresta.
Tzn.chronienie danych osobowych nieletnich morderców to w Polsce też norma?

Oczywiście, mogła wcale nie być LGBT, a jeżeli była, to nie powinno mieć znaczenia.
Awatar użytkownika
babycowboy
Srebrna Kropeczka

Post autor: babycowboy »

Kotek_99 pisze: pt gru 19, 2025 12:05 am Oczywiście, mogła wcale nie być LGBT, a jeżeli była, to nie powinno mieć znaczenia.
No i nie ma znaczenia. Dorabiasz sobie ideologie
Kotek_99
LouiBag

babycowboy pisze: pt gru 19, 2025 12:08 am No i nie ma znaczenia. Dorabiasz sobie ideologie
Nie wiem, czy nie ma, to nie ja wystosowuję apele, żeby "zostawić 12-letnią dziewczynkę w spokoju i zapomnieć". Mam nadzieję, że nie ma, a jak jest naprawdę to skąd mamy wiedzieć.
Awatar użytkownika
babycowboy
Srebrna Kropeczka

Post autor: babycowboy »

Kotek_99 pisze: pt gru 19, 2025 12:12 am Nie wiem, czy nie ma, to nie ja wystosowuję apele, żeby "zostawić 12-letnią dziewczynkę w spokoju i zapomnieć". Mam nadzieję, że nie ma, a jak jest naprawdę to skąd mamy wiedzieć.
Wariatów którzy wystosowują takie "apele" jest pełno pod każdą sprawą kryminalną niezależnie od płci czy orientacji sprawców. Przy sprawie Ani z Gdańska też było pełno osób, które stały za sprawcami, bo są młodzi i to im zniszczy życie. Jej tożsamość jest chroniona ze względu na jej wiek, a nie to w kim gustowała. Połowa komentujących, którzy nie śledzą wandy nawet nie zdają sobie sprawy co ona tam zapisywała.
Kotek_99
LouiBag

babycowboy pisze: pt gru 19, 2025 12:17 am Wariatów którzy wystosowują takie "apele" jest pełno pod każdą sprawą kryminalną niezależnie od płci czy orientacji sprawców. Przy sprawie Ani z Gdańska też było pełno osób, które stały za sprawcami, bo są młodzi i to im zniszczy życie. Jej tożsamość jest chroniona ze względu na jej wiek, a nie to w kim gustowała. Połowa komentujących, którzy nie śledzą wandy nawet nie zdają sobie sprawy co ona tam zapisywała.
Nie mówię o ludziach z komentarzy. Te artykuły, gdzie piszą o "tragedii" zamiast morderstwa, o "tragicznej śmierci Danusi" zamiast o morderstwie Danusi, "Danusia zginęła" zamiast "została zamordowana. Od razu apel prezydenta miasta, by "dziewczynkę zostawić w spokoju:. To chyba nie jest standard.
MalaCzarna
Te LazzurrA

Post autor: MalaCzarna »

Obejrzałam ten wywiad w fakcie, najpierw ta kobieta mowi ze znaleźli ja w domu bo chciala podciac sobie żyły i dotarli do domu po śladach krwi a potem mówi ze sie umyła i przybyła na miejsce zbrodni tłumacząc ze ktos je napadł?
kosmosporczak
RoyalBaby

Post autor: kosmosporczak »

Kotek_99 pisze: pt gru 19, 2025 12:30 am Napisałam wyżej, chociazby prezydent Jeleniej Góry. Kt9s wcześniej pisał o programie Uwaga TVN.
Zacznij czytać ze zrozumieniem zanim zaczniesz pouczac kogoś.
A o swoich poglądach niczego nie pisałam, bo nie to jest przedmiotem dyskusji.
Prezydent Jeleniej Góry wystosował apel, który pisałaś w komentarzu "żeby zostawić w spokoju 12-letnia dziewczynkę i zapomnieć"? Możesz podesłać źródło? :)
Awatar użytkownika
marlas
Mokra Włoszka

Post autor: marlas »

babycowboy pisze: pt gru 19, 2025 12:04 am Obrazek

Jedno ze zdjęć, które zapisała. Żadne zaskoczenie, coś musiało się stać, że wyrosła na kogo wyrosła
Może chodzić o rozwód jej rodziców. Poza tym na tym pinteresxie jest taki zbiór losowych obrazków, że czasem mam wrażenie, że ona nie do końca rozumiała co tak naprawdę repostuje…
Awatar użytkownika
marley71
Currently:Italy

Post autor: marley71 »

Zbiórka, którą założyła ta znajoma rodziny, chyba została zamknięta - nie wyświetla się.
kosmosporczak
RoyalBaby

Post autor: kosmosporczak »

Kotek_99 pisze: pt gru 19, 2025 12:35 am Znajdz sobie na wątku artykuł. Jak masz zamiar bronić morderczyni to idź tam do nich na Facebooka. Tu tego nie poprzemy.
EOT z mojej strony.
Jedyny apel jaki wystosował to ten w załączeniu. Prosi w nim m.in. o zostawienie w spokoju Rodziców Dziewczynki (Danusi) i uszanowanie Ich tragedii.

Nie ma słowa o 12-letniej dziewczynce (co mogłoby sugerować podejrzana) i wskazówki żeby "zapomnieć". Jak to włożyłaś w cytat.

Zanim zaczniesz powielać nieprawdziwe (albo nieweryfikowalne) informacje to polecam się dwa razy zastanowić, bo siejesz dezinformację. No chyba, że rzeczywiście masz dowód na to, że był inny apel (co przy całym wydźwięku sprawy byłoby naprawdę niedopuszczalne, a ten człowiek dotychczas zachowuje się bardzo adekwatnie jeśli chodzi o swoją funkcję i powagę sprawy, takie mam przynajmniej obserwacje).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pt gru 19, 2025 12:45 am przez kosmosporczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Eskimo
ŚpioszkiKenzo

Post autor: Eskimo »

W ogóle to znalazłam ciekawe powiązanie.
Brat morderczyni kilka lat temu stanął na czele jednego z zastępów dokładnie w tej drużynie harcerskiej, do której uczęszczała Danusia.
Kotek_99
LouiBag

Fluffyslippers pisze: pt gru 19, 2025 1:28 am Ważniejsze, że żyjemy w kraju wysoko rozwiniętym, zaawansowanej cywilizacji, tworzymy skomplikowane systemy prawne, bazujące na osiągnięciach nauki i na szczęście każdy zasługuje na sprawiedliwy proces sądowy.
No tylko ze w tym przypadku nie będzie zadnego procesu, ani żadnej kary. :)
Właśnie z tego powodu są tak emocjonalne wypowiedzi ludzi w tym wątku.
Awatar użytkownika
Fluffyslippers
FejkTiffany

Post autor: Fluffyslippers »

Kotek_99 pisze: pt gru 19, 2025 1:41 am No tylko ze w tym przypadku nie będzie zadnego procesu, ani żadnej kary. :)
Właśnie z tego powodu są tak emocjonalne wypowiedzi ludzi w tym wątku.
Oczywiście, że będzie proces ewaluacji psychologicznej z biegłym psychologiem sądowym, który oceni tę dziewczynę zgodnie z wytycznymi, przecież ona trafi na bank do jakiegoś ośrodka, albo do psychiatryka. Przecież to nie jest tak, że żadne konsekwencje jej nie grożą, grożą jej adekwatne do jej wieku i możliwości poznawczych.
Prawda, mamusiu?
Kotek_99
LouiBag

Fluffyslippers pisze: pt gru 19, 2025 1:46 am Oczywiście, że będzie proces ewaluacji psychologicznej z biegłym psychologiem sądowym, który oceni tę dziewczynę zgodnie z wytycznymi, przecież ona trafi na bank do jakiegoś ośrodka, albo dla psychiatryka.
Mam nadzieję. Rozeszły się wieści, że kary nie będzie, bo Fakt napisał w jednym ze swych pierdyliarda artykułów o tej sprawie, że "dziewczynka jest pod opieką rodziców i psychologów" i że została "wysłuchana" nie "przesłuchana".

Bo osobniki piszące "kara śmierci", "oko za oko", "więzienie o chlebie i wodzie" "zrobic to samo!!" będą niestety zawsze, ale tutaj na Wandzie nie ma takich wypowiedzi i nikt tu nie chciał dla niej kary śmierci. A trochę jesteśmy zrównywani z takimi właśnie osobnikami.
Awatar użytkownika
Fluffyslippers
FejkTiffany

Post autor: Fluffyslippers »

Kotek_99 pisze: pt gru 19, 2025 2:00 am Mam nadzieję. Rozeszły się wieści, że kary nie będzie, bo Fakt napisał w jednym ze swych pierdyliarda artykułów o tej sprawie, że "dziewczynka jest pod opieką rodziców i psychologów" i że została "wysłuchana" nie "przesłuchana".

Bo osobniki piszące "kara śmierci", "oko za oko", "więzienie o chlebie i wodzie" "zrobic to samo!!" będą niestety zawsze, ale tutaj na Wandzie nie ma takich wypowiedzi i nikt tu nie chciał dla niej kary śmierci. A trochę jesteśmy zrównywani z takimi właśnie osobnikami.
Jeszcze jedną stronę temu były dosłownie wypowiedzi, że 12 latka to nie 2 latka i wie, że nie wolno zabijać i nie ma różnicy, czy to 50 letni chłop, czy 12 letnie dziecko, zabójstwo to zabójstwo. A fakt od momentu powstania gazetki za 1 zł to najgorszy szmatławiec nastawiony na aferę i dziś już yt wyświetlenia, nie szukałabym tam rzetelnego dziennikarstwa
Prawda, mamusiu?
Kunegunda3
MiamiBicz

Post autor: Kunegunda3 »

Odnośnie Pinteresra i obrazków - znając ostatnie wydarzenia i kontekst, faktycznie wygląda to trochę niepokojąco, ale większość z nich jest tak powszechna, że normalnie w ogóle nie zwracają szczególnej uwagi. Jako dziecko dużo rzeczy w internecie się „lajkuje”, a po latach patrzy na to z zażenowaniem. Te obrazki z dr House robią już chyba dziesiąte kółko po internecie. No i nie wszystkie te złote myśli i cytaty to motto życiowe osób podających dalej te treści. Zazwyczaj zapomina się o tym po kilku minutach. Tym bardziej w wieku 12 lat. Nie uważam więc, żeby obrazki na Pintereście były dobrym źródłem do oceny sprawczyni. Rzucają jakieś światło, ale na to trzeba patrzeć z duuużym dystansem.
liliona12
Migocząca Świeczka

Post autor: liliona12 »

Fluffyslippers pisze: czw gru 18, 2025 10:53 pm Naprawdę nie widzisz różnicy między 50 latkiem, a 12 latka? Udzielisz jej kredytu? Pozwolisz na samodzielne mieszkanie? Sprzedasz energetyka? Z tego co wiem, Mariusz Trynkiewicz swoje przesiedział i w więzieniu i w Gostyninie. Jeśli uważasz, że 12 latka może udźwignąć odpowiedzialność dorosłego, kiedy sama dosłownie potrzebuje być pod opieką wychowawcy w klasie, to powodzenia!
Wzięła na siebie odpowiedzialność pozbawienia drugiej osoby życia więc niech weźmie też reszte konsekwencji. Nie ma dla niej żadnego usprawiedliwienia - stan psychiczny, skrzywdzenie, zaniedbanie to nie są przyzwolenia na morderstwo.
Joanna Darc
Kciuk

Post autor: Joanna Darc »

Fluffyslippers pisze: pt gru 19, 2025 2:06 am Jeszcze jedną stronę temu były dosłownie wypowiedzi, że 12 latka to nie 2 latka i wie, że nie wolno zabijać i nie ma różnicy, czy to 50 letni chłop, czy 12 letnie dziecko, zabójstwo to zabójstwo. A fakt od momentu powstania gazetki za 1 zł to najgorszy szmatławiec nastawiony na aferę i dziś już yt wyświetlenia, nie szukałabym tam rzetelnego dziennikarstwa
Wcale się nie dziwię bo czyn jest przerażający również z racji wieku. Naprawdę motyw nie ma znaczenia. Znaczenie miałby, gdyby to była inna kategoria. Ona pozbawiła kogoś życia i to dość brutalnie a zupełnie bezpodstawnie. Natomiast kara jaka kolwiek będzie jest niewspółmierna do czynu. O czym już tu wielokrotnie była dyskusja.
agave
LouiBag

Post autor: agave »

Na yt kanał ma jej matka, ale to sprawczyni wrzuca filmiki. Mają już po kilka lat.
Widać tam min. ojca wywijającego nunchaku.
W domu normalnie urządzone, wręcz bym powiedziała, że słabo. Cały wystrój to lata 2003-2008, więc trochę mi to psuje narrację baby z komentarzy o ich wielkim bogactwie.
Oakoak
SushiRoll

Post autor: Oakoak »

Coraz częściej dochodzę do wniosku, że są rodzice którzy dzieci nie wychowują a hodują. Na zasadzie ok, to tylko dojrzewanie, wyrośnie z tego.
Widać, że ktoś woli poświęcać czas na siebie, inwestować w siebie, anieżeli interesować się dzieckiem, chociażby tym dlaczego wygląda i zachowuje się jak chłopak, podczas gdy mama jest typową modnisią. Zwykle córki takich mamusiek starają się mamuśki naśladować, tutaj tego nie ma.
Różne są sytuacje, nie czuję się na siłach aby to oceniać, ale wiecie o co chodzi. Mogło się zadziać milion rzeczy po drodze, rozwód rodziców, gorszy kontakt, utrata tożsamości tego dziecka itd.
Tylko że cokolwiek się wydarzyło, musiało mieć miejsce w głowie tego dziecka dużo wcześniej.
Nie linczujcie tej dziewczyny, to ogromna tragedia, jak patrzę na yt jak parę lat temu siedzi i nagrywa maskotki to mam straszne ciarki.
Www88
GreckieWakacje

Post autor: Www88 »

Stardust1221 pisze: czw gru 18, 2025 10:46 pm Czy mi się wydaje czy na tym pintereście coś było majstrowane? Mówie o tym pierwszym koncie gdzie było tylko kilka pinów, wcześniej był tam filmik jak zrobić kajdanki ze skórzanego paska- teraz zniknął. Czy to moja wyobraźnia czy ktoś jeszcze to widział?
jest ten filmik
ja nie widzę drugiego konta o którym mówicie, wyskakuje mi jedno po wpisaniu w wwyszukiwarkę
Krzysiek90
BlondDoczep

Post autor: Krzysiek90 »

chocby miala najgorszych rodzicow na swiecie, to na koncu ona podjęla decyzję o brutalnym morderstwie.

I tak samo dla nie ma znaczenia, czy byla biedna/bogata.

Mam kolegę, ktorego ojciec byl alkoholikiem. Z tego co on opowiadal, to u niego w domu byla przemoc, libacje, brak zainteresowania ze strony ojca itd. Tak go to jednak zmotywowalo, ze sie duzo uczyl, skonczyl porzadne studia i dzisiaj jest super gosciem. A widzac, co robi alkohol z ludźmi w ogole go nie pije (jest abstynentem).

Niektorzy podchodzą do sprawy Hanny naukowo i ciesza sie, ze eksperci od psychologii ją ocenią itp. Ja podchodzę do tego prosto - jesli dokonala takiego czynu, to niewazne co jej w tych badaniach/ocenach wyjdzie, to powinna byc odizolowana od spoleczenstwa na ile sie tylko da, bo stanowi poważne zagrozenie.

I np. nie chcialbym miec z taką osobą nic wspolnego np. za kilka/kilkanascie lat, nawet jakby mi 100 tych ekspertow obiecywalo, ze ją wyleczyli i juz jest na bank wszystko w porzadku. Zawsze z tylu glowy bylaby mysl, ze znowu moze cos porąbanego odwalić...
Oakoak
SushiRoll

Post autor: Oakoak »

Krzysiek90 pisze: pt gru 19, 2025 7:29 am chocby miala najgorszych rodzicow na swiecie, to na koncu ona podjęla decyzję o brutalnym morderstwie.
Zgoda, jednak ja jestem zdania, że w tym przypadku coś się w jej głowie zadziało dużo wcześniej, coś porąbanego, skoro dodawała na pinterescie zdjęcie poczłonkowanej świni.
Morderstwo jest na końcu, jako wypadkowa całości. Straszny finał, ale sam początek musiał by dużo dużo wcześniej.
Ewastrzylak
LouiBag

Post autor: Ewastrzylak »

agave pisze: pt gru 19, 2025 6:51 am Na yt kanał ma jej matka, ale to sprawczyni wrzuca filmiki. Mają już po kilka lat.
Widać tam min. ojca wywijającego nunchaku.
W domu normalnie urządzone, wręcz bym powiedziała, że słabo. Cały wystrój to lata 2003-2008, więc trochę mi to psuje narrację baby z komentarzy o ich wielkim bogactwie.
Kobieta jest szeregowym pracownikiem korporacji, mąż też nie jest gwiazdą architektów. Pewnie zwykła klasa średnia z wszystkim na kredyt. Nie wierzę żeby lekarka tak się zachłystywała ich bogactwem, pewnie jakieś wymysły. W niewielkim mieście to, że ktoś ma dom i jakieś tam wykształcenie, pracę w korpo może robić wrażenie na normalnych ludziach pracujących na kasie w markecie lub w urzędzie na etacie.
Ale jej rodzice to po prostu najpewniej zwykła klasa średnia z kredytem i aspiracjami.
Krzysiek90
BlondDoczep

Post autor: Krzysiek90 »

Oakoak pisze: pt gru 19, 2025 7:36 am Zgoda, jednak ja jestem zdania, że w tym przypadku coś się w jej głowie zadziało dużo wcześniej, coś porąbanego, skoro dodawała na pinterescie zdjęcie poczłonkowanej świni.
Morderstwo jest na końcu, jako wypadkowa całości. Straszny finał, ale sam początek musiał by dużo dużo wcześniej.
ok, tylko tak sie zastanawiam, czy jakbysmy teraz sprawili 100 losowych profili roznych dzieci na pinterescie, to czy tam bysmy też nie znaleźli jakichs dziwnych tresci? Bo mam wrazenie, ze dzieci teraz czesto dodają, lajkują kontrowersje

I wydaje mi sie, ze teraz jest takie dopasowywanie. Np. jakby miala cos zalajkowanego z patogalami, to bylaby narracja, ze pewnie ogladala patogale i dlatego stala sie taka agresywna itd.
Straszny finał, ale sam początek musiał by dużo dużo wcześniej.
pewnie tak, tylko ze to wlasnie o kazdym modercy mozna tak powiedziec, ze cos musialo byc poczatkiem. I nie wydaje mi sie, ze to jest jakas okolicznosc usprawiedliwiająca, bo kazdy ma jakies problemy