Start
Mój profil

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Moderator: verysweetcherry
Mikol
Gacie z oceanu

Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze

Post autor: Mikol »

Joanna Darc pisze: śr gru 17, 2025 2:36 pm Czytałam, że przecięła jej obie tętnice. To nie były przypadkowe ciosy. Podobno nawet dorosłym sprawcom jest ciężko to zrobić. Także musiała się do tego przygotować. Bardzo dziwi mnie to wybielanie sprawcy.
Dokładnie poprostu rzeź..
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

Post autor: pieczonyziemniak. »

Sprawa jest wstrząsająca jak sprawa Mieszka z UW, za parę dni znów ucichnie i pewnie o dalszym przebieg dowiemy się (o ile się dowiem) za parę miesięcy. Tu od sprawy z UW szokuje to jeszcze bardziej, że sprawczyni była po prostu dzieckiem, które w tym wieku powinno być niewinne i po prostu bawić się zabawkami
MalaCzarna
Te LazzurrA

Post autor: MalaCzarna »

YMH2301 pisze: śr gru 17, 2025 2:24 pm Mogę prosić link do artykułu? Bo nie widzę nic nowego z faktu żeby było podane imię i takie szczegóły, a chętnie przeczytam
https://www.fakt.pl/wydarzenia/nowe-ust ... sBP3bhgRPg
Mikol
Gacie z oceanu

Post autor: Mikol »

A jak to wygląda w takiej sytuacji, gdzie przebywa teraz sprawczyni ?
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Post autor: PrzemoKondratowicz »

pieczonyziemniak. pisze: śr gru 17, 2025 2:46 pm Sprawa jest wstrząsająca jak sprawa Mieszka z UW, za parę dni znów ucichnie i pewnie o dalszym przebieg dowiemy się (o ile się dowiem) za parę miesięcy. Tu od sprawy z UW szokuje to jeszcze bardziej, że sprawczyni była po prostu dzieckiem, które w tym wieku powinno być niewinne i po prostu bawić się zabawkami
Ja dalej myślę o Mai i o UW… dalej śledzę spotted Mława, a o UW faktycznie kompletnie przycichło. Bardzo bym nie chciał żeby ta sprawa również przycichła. Nie wiem jak można to zaadresować ale jakoś trzeba. Nie wiem jakieś warsztaty podnoszenia kompetencji rodzicielskich dla rodziców nastolatków?
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Mikol pisze: śr gru 17, 2025 2:53 pm A jak to wygląda w takiej sytuacji, gdzie przebywa teraz sprawczyni ?
Nie wiem ale podejrzewam że na policyjnej izbie dziecka
Beatrix123
RoyalBaby

Post autor: Beatrix123 »

Może zostanę zjedzona, ale trudno.
Rozumiem, że wszyscy, którzy wydali wyroki byli świadkami zdarzenia i przebadali psychiatrycznie domniemaną sprawczynię? Nie będę argumentować, że „to dziecko”, bo zakładam, że każda średnio rozgarnięta 12 latka wie, że nożem można zabić. Ale czy nikt naprawę nie chce poczekać na oficjalne ustalenia?
Nic nie wytłumaczy tej zbrodni, ale myślę, że motyw i opinia psychiatryczna sprawczyni jest kluczowa.
I tak, dla mnie to tragedia obu rodzin, do momentu, aż nikt nie udowodni, że rodzice 12 latki kazali jej chodzić z nożem do szkoły. Skąd wiecie, jak tam było? Skąd wiecie, że nie jest ona skrajnie zaburzona? Skąd wiecie, że rodzice nie reagowali? Owszem, rodzice Danusi stracili córkę na zawsze i to im współczuję najbardziej, jednak rodzice 12 latki do końca życia będą mierzyć się z piętnem rodziców morderczyni. Lincz zaczął się już teraz, chociaż nie wiemy, jak tam było. Serio uważacie, że w dobrych rodzinach nie ma chorych dzieci? Myślicie, że każdy sygnał da się wyłapać od razu?
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

Beatrix123 pisze: śr gru 17, 2025 2:56 pm Może zostanę zjedzona, ale trudno.
Rozumiem, że wszyscy, którzy wydali wyroki byli świadkami zdarzenia i przebadali psychiatrycznie domniemaną sprawczynię? Nie będę argumentować, że „to dziecko”, bo zakładam, że każda średnio rozgarnięta 12 latka wie, że nożem można zabić. Ale czy nikt naprawę nie chce poczekać na oficjalne ustalenia?
Nic nie wytłumaczy tej zbrodni, ale myślę, że motyw i opinia psychiatryczna sprawczyni jest kluczowa.
I tak, dla mnie to tragedia obu rodzin, do momentu, aż nikt nie udowodni, że rodzice 12 latki kazali jej chodzić z nożem do szkoły. Skąd wiecie, jak tam było? Skąd wiecie, że nie jest ona skrajnie zaburzona? Skąd wiecie, że rodzice nie reagowali? Owszem, rodzice Danusi stracili córkę na zawsze i to im współczuję najbardziej, jednak rodzice 12 latki do końca życia będą mierzyć się z piętnem rodziców morderczyni. Lincz zaczął się już teraz, chociaż nie wiemy, jak tam było. Serio uważacie, że w dobrych rodzinach nie ma chorych dzieci? Myślicie, że każdy sygnał da się wyłapać od razu?
Nikt nie wie jak było ale jeśli była skrajnie zaburzona to dlaczego chodziła do normalnej szkoły? Jaki lincz? O czym Ty piszesz? Czy ktoś na forum napisał, że sprawczynie też trzeba zabić? Nawet jeśli rodzice kazali jej chodzić z nożem - czy kazali jej zabić? Popłynęłaś już za bardzo z wyobraźnią. Tak, w dobrych rodzinach też są jednostki takie jak np Mieszko z UW. Gdyby była skrajnie zaburzona jak to piszesz i rodzice reagowaliby to dziecko dawno nie powinno chodzić do normalnej szkoły bo stwarzało zagrożenie dla innych.

Fakty są takie - dziecko zabiło dziecko i OBOJĘTNIE co, nic tego nie tłumaczy.
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

Chyba, że linczem masz na myśli to, że większość forum jest zgodne z tym, że powinna do końca życia mieć zbrodnie w papierach. Ja również. Nie wyobrażam sobie aby nauczycielka mojego dziecka czy w przyszłości wnuków, zabiła jako dziecko.
Marketta
SushiRoll

Post autor: Marketta »

Joanna Darc pisze: śr gru 17, 2025 2:36 pm Czytałam, że przecięła jej obie tętnice. To nie były przypadkowe ciosy. Podobno nawet dorosłym sprawcom jest ciężko to zrobić. Także musiała się do tego przygotować. Bardzo dziwi mnie to wybielanie sprawcy.
Było z dużą siłą i premedytacją oraz określonym zamiarem. Nie chciała tylko okaleczyć.
Rozmawiałam z osobą która była na miejscu, mówiła że straszny widok. Ze szok że dziecko coś takiego mogło zrobić.

Teraz jakąś rzeczniczka się wypowiadała, że nic nie powie. Tylko że tymczasowe środki i tyle. Do widzenia. Czekałam pół dnia na to wystąpienie a trwało 2 min 🫠🫠🫠
Śmietana 18% + śmietana 18% = śmietana 36%
Oliwka12345
Mokra Włoszka

Post autor: Oliwka12345 »

Do osoby, która twierdzi że choroby psychiczne w tym wieku nie są aktywne. Zapraszam na oddziały psychiayrii gdzie są nawet dzieci w wieku przedszkolnym.
Choroby istnieją ale ostateczne diagnozy padają wiele lat później.

I nie mówię, że to tłumaczy dziewczynę. Jednak ta osoba ma rodzinę, rodzeństwo- które w wypadku choroby psychicznej nie miało na to wpływu.
Dla nich to tragedia.
mormolyke
KlasaBiznes

Post autor: mormolyke »

Beatrix123 pisze: śr gru 17, 2025 2:56 pm Może zostanę zjedzona, ale trudno.
Jeżeli jest zaburzona na tyle żeby nie myśleć racjonalnie to karą również jest odizolowanie i umieszczenie jej w zamkniętym zakładzie psychiatrycznym.
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

Marketta pisze: śr gru 17, 2025 3:12 pm Było z dużą siłą i premedytacją oraz określonym zamiarem. Nie chciała tylko okaleczyć.
Rozmawiałam z osobą która była na miejscu, mówiła że straszny widok. Ze szok że dziecko coś takiego mogło zrobić.

Teraz jakąś rzeczniczka się wypowiadała, że nic nie powie. Tylko że tymczasowe środki i tyle. Do widzenia. Czekałam pół dnia na to wystąpienie a trwało 2 min 🫠🫠🫠
Niczego innego się nie spodziewałam. Sprawa jest bardzo przerażająca i delikatna zarazem. Dziecko, które powinno bawić się z rówieśnikami zabawkami, szaleć na dworze i korzystać ze swobody i po prostu.. być dzieckiem, zrobiło tak okropny czyn. Mam dziecko w podobnym wieku i cały czas o tym myślę. Nie mieści mi się to w głowie z jaką premedytacją to zrobila.
Beatrix123
RoyalBaby

Akurat tutaj nikt nie pisze o karze śmierci, ale na innych forach można znaleźć i takie komentarze. Jak nasze dzieci mają myśleć inaczej, skoro dorośli widzą śmierć jako rozwiązanie?
Czy jako osoba chora powinna chodzić do normalnej szkoły? To, co teraz pisze, to oczywiście spekulacje, ale nie każda choroba = zamknięcie w szpitalu psychiatrycznym.
Sama chodziłam do normalnych szkół i wiem, że były tam dzieci z różnymi problemami. Niektórzy byli w trakcie leczenia z powodu depresji lub napadów paniki. To akurat zdarza się coraz częściej wśród młodych osób. Myślę, że gdyby przeanalizować 25 osobową klasę > 5, to 2-3 osoby mogłyby mieć tego typu problemy, a jakoś nie są w szkołach specjalnych.
Nie zamierzam bronić sprawczyni na siłę, bo jest za mało danych, ale są różne przypadki. Owszem, mogła być psychopatką, ale równie dobrze mogła leczyć się na depresję i źle zareagować na dobrane leki. Mogła mieć schizofrenię dziecięcą, psychozę lub zaburzenia nastroju.
Mogła działać w „samoobronie” (tutaj akurat wątpię, ale nie zdziwi mnie, gdy obrona wyjdzie z takim argumentem)
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

Beatrix123 pisze: śr gru 17, 2025 3:16 pm Akurat tutaj nikt nie pisze o karze śmierci, ale na innych forach można znaleźć i takie komentarze. Jak nasze dzieci mają myśleć inaczej, skoro dorośli widzą śmierć jako rozwiązanie?
Czy jako osoba chora powinna chodzić do normalnej szkoły? To, co teraz pisze, to oczywiście spekulacje, ale nie każda choroba = zamknięcie w szpitalu psychiatrycznym.
Sama chodziłam do normalnych szkół i wiem, że były tam dzieci z różnymi problemami. Niektórzy byli w trakcie leczenia z powodu depresji lub napadów paniki. To akurat zdarza się coraz częściej wśród młodych osób. Myślę, że gdyby przeanalizować 25 osobową klasę > 5, to 2-3 osoby mogłyby mieć tego typu problemy, a jakoś nie są w szkołach specjalnych.
Nie zamierzam bronić sprawczyni na siłę, bo jest za mało danych, ale są różne przypadki. Owszem, mogła być psychopatką, ale równie dobrze mogła leczyć się na depresję i źle zareagować na dobrane leki. Mogła mieć schizofrenię dziecięcą, psychozę lub zaburzenia nastroju.
Mogła działać w „samoobronie” (tutaj akurat wątpię, ale nie zdziwi mnie, gdy obrona wyjdzie z takim argumentem)
Ale my jesteśmy na Forum Wanda a nie fejsbuku dla ciotek. To, że tam się wylewa wiadro pomyj, to nie znaczy, że trzeba przychodzić tu i nas umoralniać.

Dziecko zrobiło to z pełną premedytacją, jak dorosły. Przecięła jej tętnicę. Nosiła ze sobą nóż. Miała nóż przygotowany w kurtce i rozmawiała z Danusia.
Nadal sądzisz, że rodzice niczego nie zauważyli? Bądź zauważyli, reagowali ale machali na to ręką? Nie mogę po prostu uwierzyć w takie wpisy.

I proszę Cię, nie porównuj ataków paniki czy depresji do zabójstwa innej osoby. Choruje od lat na depresję i od pewnego czasu miewam ataki paniki a nigdy nie pomyślałabym żeby kogoś zabić.
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

Oliwka12345 pisze: śr gru 17, 2025 3:14 pm Do osoby, która twierdzi że choroby psychiczne w tym wieku nie są aktywne. Zapraszam na oddziały psychiayrii gdzie są nawet dzieci w wieku przedszkolnym.
Choroby istnieją ale ostateczne diagnozy padają wiele lat później.

I nie mówię, że to tłumaczy dziewczynę. Jednak ta osoba ma rodzinę, rodzeństwo- które w wypadku choroby psychicznej nie miało na to wpływu.
Dla nich to tragedia.
Słowo klucz - oddziały psychiatrii.
Awatar użytkownika
Sernik1998
RoyalBaby

Post autor: Sernik1998 »

Beatrix123 pisze: śr gru 17, 2025 3:16 pm Akurat tutaj nikt nie pisze o karze śmierci, ale na innych forach można znaleźć i takie komentarze. Jak nasze dzieci mają myśleć inaczej, skoro dorośli widzą śmierć jako rozwiązanie?
No, a teraz dzieci zobaczą, że można zarżnąć koleżankę ze szkoły w biały dzień i generalnie żadnych konsekwencji nie ma, ciekawe co teraz będą myśleć dzieciaki, zobaczymy za chwilę, kiedy znowu usłyszymy o takim morderstwie :)
W Lubinie rok temu (?) zabiła się dziewczynka przez prześladowanie w internecie, pamiętam, że rodzice tej głównej prowodyrki płakali w jakiejś uwadze czy innym programie, że co oni mogą zrobić, jak dziecko przytula i uspokaja matkę mówiąc, że „w internecie powiedzieli, że dostanę max kuratora” i dalej gnębi inne dzieci. Jeśli społeczeństwo zobaczy, że kary nie ma, będzie coraz gorzej.
mormolyke
KlasaBiznes

Ja zapytam tych, którzy są przeciw poprawczakowi/ośrodkowi wychowawczemu, bo stamtąd wyjdzie jeszcze gorsza (zakładając że jest zdrowa, bo w przeciwnym razie wiadomo- zakład psychiatryczny). Co proponujecie ?
Beatrix123
RoyalBaby

Coś, czego naprawdę nie lubię, to dopowiadania sobie historii. Podaj mi proszę źródło, gdzie jest napisane, że przecięła jej tętnicę lub, że działała z premedytacją.
„Jak dorosła”? No raczej dorośli się nie zabijają.

Nie chce nikogo bronić, ale nie zamierzam też nikogo linczować, zwłaszcza że wciąż niewiele wiemy, a większość to spekulacje
Beatrix123
RoyalBaby

I dla jasności - nie twierdzę, że kary ma nie być.
Natomiast w naszym prawie jest luka dla takich przypadków, a ośrodek wychowawczy według niektórych, nie jest dobrym rozwiązaniem
mormolyke
KlasaBiznes

Beatrix123 pisze: śr gru 17, 2025 3:28 pm I dla jasności - nie twierdzę, że kary ma nie być.
Natomiast w naszym prawie jest luka dla takich przypadków, a ośrodek wychowawczy według niektórych, nie jest dobrym rozwiązaniem
A co było by dobrym rozwiązaniem?
Beatrix123
RoyalBaby

mormolyke pisze: śr gru 17, 2025 3:30 pm A co było by dobrym rozwiązaniem?
To moim zdaniem zależy od oceny psychiatrycznej i tego, czy była poczytalna
mormolyke
KlasaBiznes

Beatrix123 pisze: śr gru 17, 2025 3:32 pm To moim zdaniem zależy od oceny psychiatrycznej i tego, czy była poczytalna
Wiadomo, że w przypadku niepoczytalności zamknięty oddział psychiatryczny. Pytanie co w przypadku jeśli była poczytalna, a poprawczak ośrodek wychowawczy jest według niektórych złym pomysłem, bo wyjdzie jeszcze gorsza. Przyznasz chyba, że dozór kuratora nie byłby tu odpowiednią i adekwatną karą
liliona12
Migocząca Świeczka

Post autor: liliona12 »

Beatrix123 pisze: śr gru 17, 2025 2:56 pm myślę, że motyw i opinia psychiatryczna sprawczyni jest kluczowa.
Przepraszam bardzo, jaki motyw według ciebie jest ok do tego, żeby 12-latka mogła z premedytacją zabić?
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

No tak, nie piszmy nic bo to TYLKO dziecko zamordowało drugie.. 😂 + nie ma to jak wytykać innym użytkownikom jego choroby 😂