Start
Mój profil

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Moderator: verysweetcherry
Nieznan_zdzislawa
BlondDoczep

Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze

Post autor: Nieznan_zdzislawa »

MalaCzarna pisze: śr gru 17, 2025 11:43 am Jest artykul nowy na portalu natemat, że morderczyni bardzo interesowała sie militarami i planowała szkole wojskowa - wiec generalnie sie nie zdziwie jak jej rodzina sie okaże powiązana z służbami mundurowymi. A jak wiadomo np wojskowi lubią trzymać dzieciaki delikatnie mówiąc twarda reka wiec nie zdziwię sie jak miala ryta psyche od malego. Moze i dom bogaty, ale jak wiadomo patologię sa różnego typu
Takie są efekty ekspansji poglądów Konfiarzy i Browna ;) to już jest któraś sytuacja w ciągu tego roku gdzie młody dorosły/nastolatek fascynuje się się bronią. Poza tym, w Małopolsce dajmy na to- bardzo religijnym regionie - zabójstwa to ostatnio jakaś plaga, jak nie ten typ spod Limanowej co zamordował córkę i zięcia, to 80latek co zastrzelił siostrę pod Nowym Saczem , albo w Myślenicach gość szedł z nożem na ludzi, został odstrzelony przez służby.
MalaCzarna
Te LazzurrA

Post autor: MalaCzarna »

Nieznan_zdzislawa pisze: śr gru 17, 2025 11:49 am Takie są efekty ekspansji poglądów Konfiarzy i Browna ;) to już jest któraś sytuacja w ciągu tego roku gdzie młody dorosły/nastolatek fascynuje się się bronią. Poza tym, w Małopolsce dajmy na to- bardzo religijnym regionie - zabójstwa to ostatnio jakaś plaga, jak nie ten typ spod Limanowej co zamordował córkę i zięcia, to 80latek co zastrzelił siostrę pod Nowym Saczem , albo w Myślenicach gość szedł z nożem na ludzi, został odstrzelony przez służby.
No ostatnio córka gościa powiązanego z braćmi kamratami popełniła samob* w lesie (nawet jest tu wątek- ola ze stefanowa) a jej ojciec wpadł w paranoje, ze na pewno ktoś ją zabil, mimo odmiennego zdania prokuratury. A moim zdaniem po prostu dziewczyna miala dosc wychowania sie w chorej atmosferze, zwykle taka toksyna sie odbija na społeczeństwie i dzieci albo same robią sobie krzywdę albo robią ją innym. Ja w wieku 12 lat to sie jarałam piosenkarkami pop a nie militariami, moim zdaniem ktos w dziecku musial zaszczepić te wartości przemocowe
lalisa
Drama Maker

Post autor: lalisa »

Anka0999 pisze: śr gru 17, 2025 11:35 am Nie mogę znieść wpisów typu: tragedia dla dwóch rodzin, albo ludzi żałujących sprawczyni.
Tragedia dla jednej rodziny. To rodzina Danusi pożegnała się na zawsze ze swoją ukochaną córką, siostrą, wnuczką...
Sprawczyni, degeneratka, która przyszła na spotkanie planując zabójstwo podcięła dziewczynce tętnice szyjne. To jest rzeź, po przecięciu tętnic krew sika strumieniami, człowiek szybko się wykrwawia. Krew Danusi napewno trysnęła też na oprawczynię. Ale do tego aktu potrzebna jest precyzja, umiejętności, wiedza. Nawet królika czy kurę często ciężko jest zabić, a co dopiero człowieka.
Dlatego ta degeneratka pewnie musiała się do tego przygotować, szkolić, być może ćwiczyć na fantomach albo zwięrzętach. Tym bardziej że pasjonowała się militariami.
Ludzie użyjcie głowy. Ta degeneratka nie ma w sobie cienia empatii, to psychopatka.
Socjopatę można jeszcze wyprowdzić na ludzi, bo to zdemoralizowana osoba ale posiadająca jakiś cień empatii. Psychopata natomiast nie ma ani krzty empatii w sobie, taki już się urodził. To jest w jego DNA, badania na mózgach psychopatów to potwierdzają. Psychopatą człowiek się rodzi.
Nie żal mi tej sprawczyni. Mam nadzieję że dopadnie ją sprawiedliwość.
Jej rodziny też mi nie żal, bo psychopaci często są dziećmi również psychopatów (defekt genetyczny). A nawet jeśli rodzice byli "normalni" to zapierdzielili sprawę z wychowaniem swojego dziecka. Nie wiedzieli że ich córka lata z nożem?
Ogladając kryminalne seriale dokumentalne często widzę jak rodzice bronią swoich psychopatycznych synów czy córki zealając winę na ofiary lub innych, obcych ludzi. Nigdy nie widzą winy w sobie albo we własnym dziecku. Ze skrzywuonych rodzin często powstają skrzywione dzieci - zarówno czynniki genetyczne, jak i wychowanie.
Danusiu spoczywaj w pokoju dziecko.
:brawo:
Zgadzam się i uważam, ze to problem naszych czasów. Niektóre rzeczy są czarno-białe. Nie wszystko ma kolory. Nie szkoda mi sprawcy. Dlaczego miałoby? Szkoda to mi kobiety, która po latach bycia ofiarą męża przemocowego w końcu mu oddała w afekcie. A nie kogoś kto zaplanował morderstwo na niewinnej koleżance. Ale teraz jest moda na psycholi i usprawiedliwianie ich, a ofiary to tylko tła dla fascynujących historii psycholi.
Awatar użytkownika
jenny_
RóżowePolo

Post autor: jenny_ »

quintana pisze: śr gru 17, 2025 9:58 am tylko niech już nikt nie zaczyna z tekstami o tym, że „ofiara mogła gnębić sprawczynię”. takie same tematy wypływały przy sprawie mai kowalskiej, a efekt wszyscy znamy.

a co do danych sprawczyni, to w końcu wypłyną. dziwi mnie jednak, że jeszcze się tak nie stało. oczywiście, ludzie już mają spekulacje, iż dane są specjalnie ukrywane, bo „sprawczyni pewnie nie jest polką”.
Czytając o takich tekstach cieszę się, że przestałam wchodzić na ścieki pokroju X i Wykopu ;’) Gardzę mocno. Podobny sort, gdy np. jakaś kobieta ginie z rąk partnera i pojawiają się komentarze o tym, że „na pewno go zdradzała”, „na pewno robiła mu z życia piekło i facet nie wytrzymał”, „nikt nie zabija bez powodu!” (tymczasem setki seryjnych morderców, sprawców strzelanin szkolnych czy „zwykłych” - także tych nieletnich - sprawców, którzy mordowali losowych, słabszych, często nawet nieznajomych ludzi: …).
Z jednej strony wyobrażam sobie, że (oprócz trolli) piszą to zapewne ludzie, którzy sami byli dręczeni w dzieciństwie i skrycie fantazjują o „wyrównaniu rachunków”, ale z drugiej - czyjeś traumy z przeszłości nie upoważniają nikogo do przenoszenia ich na nieznajomą ofiarę, w dodatku taką, która nie jest w stanie się obronić i odeprzeć zarzutów w jej stronę.

Ogólnie to też będzie być może kontrowersyjna opinia, ale - jako kogoś kto też doświadczał szkolnego bullyingu przez kilka lat, żeby nie było - przeraża mnie wizja świata, w której akceptowalną „karą” dla dziecka za wyśmiewanie innego miałaby być śmierć. Bo w końcu skoro w takim wypadku zabójca byłby usprawiedliwiony, to dlaczego nie iść dalej i nie normalizować np. dorosłych mordujących swoich współpracowników, z którymi są w konflikcie, niesprawiedliwych szefów czy <tu wstaw jakikolwiek inny powód>?

Już nawet nie wspominając o tym, że w tym konkretnym przypadku szczątkowe informacje mogłyby bardziej nasuwać scenariusz, że to aresztowana dziewczyna miała jakiś problem do ofiary/niepochlebnie o niej mówiła, nie ma żadnej, która sugerowałaby odwrotnie. Cytując: „ — Słyszałem jak mówiła, że często ją ostrzy [finkę]... Nie wiem, co miała do Danusi, coś tam wygadywała, ale nikt tego nie brał poważnie — podkreśla jeden z uczniów szkoły.”
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Post autor: PrzemoKondratowicz »

lalisa pisze: śr gru 17, 2025 12:05 pm :brawo:
Zgadzam się i uważam, ze to problem naszych czasów. Niektóre rzeczy są czarno-białe. Nie wszystko ma kolory. Nie szkoda mi sprawcy. Dlaczego miałoby? Szkoda to mi kobiety, która po latach bycia ofiarą męża przemocowego w końcu mu oddała w afekcie. A nie kogoś kto zaplanował morderstwo na niewinnej koleżance. Ale teraz jest moda na psycholi i usprawiedliwianie ich, a ofiary to tylko tła dla fascynujących historii psycholi.
Otóż to, przeterapeutyzowanie. Tak dużo mówi się o dobrostanie psychicznym tylko ludzie już wpadają w paranoje zestawiając ofiarę z katem w jednym zdaniu mówiąc że to dramat ich obu. Nie. To dramat ofiary. Koniec kropka.
YMH2301
Skarpeta Rakieta

Post autor: YMH2301 »

ch3rrie pisze: śr gru 17, 2025 12:30 pm Pamiętasz może co jej mama pisała?
Potwierdziła imię i wiek, dane i tak pewnie znacie ale przymazałam trochę. Nie kojarzę żeby coś innego oprócz imienia i wieku pisała jako sprostowanie do niektórych durnych komentarzy..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kunegundawz
Koczkodan

Post autor: kunegundawz »

Niewyobrażalna tragedia dla rodziny ofiary.
Rzeka.chaosu
Currently:Greece

Post autor: Rzeka.chaosu »

PrzemoKondratowicz pisze: śr gru 17, 2025 12:34 pm Otóż to, przeterapeutyzowanie. Tak dużo mówi się o dobrostanie psychicznym tylko ludzie już wpadają w paranoje zestawiając ofiarę z katem w jednym zdaniu mówiąc że to dramat ich obu. Nie. To dramat ofiary. Koniec kropka.
Tak, plus za dużo usprawiedliwiania ujowych zachowań traumami, trudnym dzieciństwem itp. Mnóstwo osób ma traumy, problemy, zmarwienia, a nie krzywdzi innych.
Bardzo chciałabym wiedzieć, co tej dziewczynie strzeliło do głowy. Na pewno zwyczajna nie była, skoro chodziła z nożem.
xyzerna
DramaQueen

Post autor: xyzerna »

Rzeka.chaosu pisze: śr gru 17, 2025 12:38 pm Tak, plus za dużo usprawiedliwiania ujowych zachowań traumami, trudnym dzieciństwem itp. Mnóstwo osób ma traumy, problemy, zmarwienia, a nie krzywdzi innych.
Bardzo chciałabym wiedzieć, co tej dziewczynie strzeliło do głowy. Na pewno zwyczajna nie była, skoro chodziła z nożem.
I tak będą mówić że to też pokrzywdzona biedna dziewczynka
astronautka123
SkrzydełkaZhooters

Post autor: astronautka123 »

Piszą, że sąd będzie prowadził postępowanie o demoralizację i jeśli zajdzie potrzeba to umieści się w zakładzie leczniczym bądź młodzieżowym ośrodku wych. Czyli kara żadna. Takie miejsca jeszcze bardziej ryją beret.

Ale i tak czekam na jakieś oficjalne info.
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2025 12:58 pm przez astronautka123, łącznie zmieniany 1 raz.
quintana
Tritonotti

Post autor: quintana »

fakt jest taki, że mnie już też do szału doprowadzają powielane przez „mądre głowy” gadki o „tragedii dwóch rodzin”.

no, nie.

tragedię przeżyła jedna rodzina, rodzina danusi, której nie zobaczą przy świątecznym stole, a w kostnicy. bo inna dziewczynka, świadoma swoich czynów, postanowiła (!) odebrać jej życie. tak, to była decyzja. dzieciak w tym wieku potrafi już rozróżniać dobro i zło. potrafi pojąć, że kotka nie podtapiamy w wannie, że nie dusimy młodszego rodzeństwa, więc dlaczego miałoby nie pojąć, iż nie powinniśmy zasztyletować szkolnej koleżanki?
Nieznan_zdzislawa
BlondDoczep

Post autor: Nieznan_zdzislawa »

I już wychodzi że młoda się miała chwalić nożem. Oczywiście jak to w Polsce - wszyscy wszystko wiedzą, wszyscy widzą i nikt nie reaguje. Ani na przemoc domową, ani na nóż u 12latki. Nie można nikomu nic powiedzieć, nie można zwrócić uwagi bo potem pretensje że się komuś zabiera WOLNOŚĆ.
MalaCzarna
Te LazzurrA

Post autor: MalaCzarna »

Juz fakt napisał ze zabojczyni nazywała sie Hania. Wiem ze to brukowiec, ale podobno rozmawiali z innymi dziecmi w szkole. Wypłynęła tez informacja, ze dziewczyny były praktycznie sąsiadkami, chodziły razem ta sama drogą do szkoły i obie należały do harcerstwa, tylko innych drużyn
Defreg56
BlondDoczep

Post autor: Defreg56 »

n4zzk pisze: śr gru 17, 2025 7:47 am Nóż dziecko mogło miec przy sobie z różnych powodów nie koniecznie, bo planowało kogoś zabić. Jeśli była to zbrodnia spowodowana impulsem i mocnymi emocjami to kiedy miała powiedzieć dorosłemu? Nie zmienia to faktu, że stało się co się stało, ale nie ma co wyzywać jej od jakichs najgorszych szatanów gdy tak naprawde nic nie wiemy. Uważam, że nie powinno się skreślać człowieka w tak młodym wieku, gdy nie wiadomo dlaczego do czegoś takiego w ogóle doszło i w jakim stanie psychicznym była podejrzana.
A ok, spoko, to nie ma problemu, sprawa zamknięta, sędzia Anna Maria Wesołowska wydała wyrok 25 lat grzywny i 100 zł więzienia
Agatyszcze
MiamiBicz

Post autor: Agatyszcze »

YMH2301 pisze: śr gru 17, 2025 12:36 pm Potwierdziła imię i wiek, dane i tak pewnie znacie ale przymazałam trochę. Nie kojarzę żeby coś innego oprócz imienia i wieku pisała jako sprostowanie do niektórych durnych komentarzy..
To jest tak smutne, tak tragiczne i niesprawiedliwe… :( serce pęka.
Pat84
SushiRoll

Post autor: Pat84 »

PrzemoKondratowicz pisze: śr gru 17, 2025 1:57 pm Zostało zamordowane czyjeś dziecko a Ty apelujesz o empatię do sprawcy ☠️💀 co ja czytam.
tak bo tamto to tez dziecko ! jakbysmy szli torem waszego myslenia to powinnismy ja od razu ukamieniowac ! bez procesu , bez proby resocjalizacji !! kamien albo pod mur i zastrzelić! jeszcze w ten sam dzien !
mormolyke
KlasaBiznes

Post autor: mormolyke »

Nie rozumiem co musiało się stać, że doszło do zabójstwa...

Jeśli chodzi o karę dla sprawczyni to powinna ponieść jakieś konsekwencje i wiek nie jest tu usprawiedliwieniem. Chodzi o sam fakt jakiejkolwiek kary, bo jeśli dostanie tylko nadzór kuratora, to niczego się nie nauczy, a i dla innych będzie to sygnał, że wystarczy popełnić przestępstwo poniżej 13 roku życia. To nie kradzież batonika ani pobicie. To świadome odebranie życia drugiej osoby...
mormolyke
KlasaBiznes

Pat84 pisze: śr gru 17, 2025 2:01 pm tak bo tamto to tez dziecko ! jakbysmy szli torem waszego myslenia to powinnismy ja od razu ukamieniowac ! bez procesu , bez proby resocjalizacji !! kamien albo pod mur i zastrzelić ! jeszcze w ten sam dzien !
Dziecko, które popełniło ciężką zbrodnię. Oczywiście powinna trafić również na jakąś terapię, ale nie może ona zastąpić kary.
Awatar użytkownika
Madzinx
Bagietka z szarlott

Post autor: Madzinx »

Uważam, że mam w sobie naprawdę dużo zrozumienia dla ludzi i ich zachowania, ale czy aby na pewno niektórzy użytkownicy na tym wątku rozumieją, co znaczy zamordować kogoś? Odebrać życie? To nie był wypadek w stylu "popchnęłam, uderzyła głową o krawężnik i umarła", a według mnie zadźganie z premedytacją. Popychając kogoś na chodniku 7-letnie dziecko powinno sobie zdawać sprawę, że może komuś zrobić krzywdę, a co dopiero 12-letnie (w dodatku z nożem)? Doskonale wiedziała, co robi i tak, jak w innych użytkownikach, nie ma we mnie współczucia dla tej dziewczyny i jej rodziny. Wychowali psychopatkę, teraz niech żyją z tą myślą, że ich dziecko w podstawówce zabiło inne dziecko.

Chyba na wp.pl wyczytałam, że oskarżona nie chce zeznawać, to też chyba dobrze nie świadczy? Ale niech wypowiedzą się znawcy
YMH2301
Skarpeta Rakieta

Post autor: YMH2301 »

MalaCzarna pisze: śr gru 17, 2025 1:45 pm Juz fakt napisał ze zabojczyni nazywała sie Hania. Wiem ze to brukowiec, ale podobno rozmawiali z innymi dziecmi w szkole. Wypłynęła tez informacja, ze dziewczyny były praktycznie sąsiadkami, chodziły razem ta sama drogą do szkoły i obie należały do harcerstwa, tylko innych drużyn
Mogę prosić link do artykułu? Bo nie widzę nic nowego z faktu żeby było podane imię i takie szczegóły, a chętnie przeczytam
Oliwka12345
Mokra Włoszka

Post autor: Oliwka12345 »

Nie wiemy jaki był powód
Jeśli np. Niezdiagnozowana choroba psychiczna- co w tym wieku jest normą
To sądzicie, ze to nie tragedia również dla rodziny morderczyni?
Wyobraź sobie masz poważnie chore psychiczne dziecko, które zabiło ….
Serio, to wina tamtych rodziców?

Ale nie wiemy jak było
I też mnie zastanawia jak taka dziewczyna mogła biegać z nożem.
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Oliwka12345 pisze: śr gru 17, 2025 2:25 pm Nie wiemy jaki był powód
Jeśli np. Niezdiagnozowana choroba psychiczna- co w tym wieku jest normą
To sądzicie, ze to nie tragedia również dla rodziny morderczyni?
Wyobraź sobie masz poważnie chore psychiczne dziecko, które zabiło ….
Serio, to wina tamtych rodziców?

Ale nie wiemy jak było
I też mnie zastanawia jak taka dziewczyna mogła biegać z nożem.

Niezdiagnozowana choroba psychiczna w wieku 12 lat jest normą? No raczej nie jest bo większość chorób psychicznych w tym wieku nie jest nawet aktywna. Schizofrenia typowo ujawnia się 18-30 rok życia nie w wieku 10 lat. Ciężko diagnozować coś czego nie ma.
PEONIA
Forma życia

Post autor: PEONIA »

iri1979 pisze: śr gru 17, 2025 11:42 am To co powiem jest kontrowersyjne, ale sama będąc dzieckiem zawsze uważałam, że dzieci wcale nie są takie niewinne. Są agresywne, brutalne, potrafią kłamać i manipulować tak, że niektórzy dorośli mogą im pozazdrościć.
Oczywiście, że tak. Też to mówię. Każdemu kto mówi inaczej to niech siądzie z herbatką i przypomni sobie swoje dzieciństwo czy był tak głupi i nierozumny jak myśleli dorośli ;P i swoich rówieśników w podstawówce czy nawet w przedszkolu.

Oczywiście, dzieci bywają gorsze od dorosłych
mormolyke
KlasaBiznes

Idąc tokiem myślenia co poniektórych, to Bartek ten od Maji też powinien być inaczej traktowany, bo mu się płat czołowy nie rozwinął, a tak w ogóle to mężczyźni dojrzewają później.
No nie. Jeżeli ma problemy psychiczne to też należy ją odizolować od społeczeństwa, a nie usprawiedliwiać i wypuszczać na wolność, bo ma szansę się zresocjalizować i mieć jeszcze normalne życie. No jej koleżanka tego życia nie ma już w ogóle. Jeżeli teraz się jej pokaże, że można uniknąć konsekwencji to w przyszłości znów kogoś skrzywdzić, bo skoro raz się upiekło to może i wtedy
Joanna Darc
Kciuk

Post autor: Joanna Darc »

Czytałam, że przecięła jej obie tętnice. To nie były przypadkowe ciosy. Podobno nawet dorosłym sprawcom jest ciężko to zrobić. Także musiała się do tego przygotować. Bardzo dziwi mnie to wybielanie sprawcy.