Start
Mój profil

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Moderator: verysweetcherry
Marketta
SushiRoll

Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze

Post autor: Marketta »

PrzemoKondratowicz pisze: wt gru 16, 2025 2:12 pm Forum plotkowe plotkuje, niesamowite :p
Stary, można sobie poplotkowac ale uważasz że sianie fakowych informacji o morderstwie dziecka przez dziecko jest w porządku ?
Śmietana 18% + śmietana 18% = śmietana 36%
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Post autor: PrzemoKondratowicz »

mezalians_urodowy pisze: wt gru 16, 2025 2:13 pm czym innym jest plotkowanie o tym, że Doda ma pryszcze a czym innym o tym, że dziecięca ofiara morderstwa miała nóż przy sobie
Nie no błagam, moderator verysweetcherry tez pisze co słyszała co widziała i co jest w nieoficjalnych informacjach ale wy się czepiacie mnie? XD czemu do niej nie skaczesz że powiela niepotwierdzone przez prokuraturę informacje tylko to co krąży po sieci?
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

Post autor: pieczonyziemniak. »

PrzemoKondratowicz pisze: wt gru 16, 2025 2:18 pm Nie no błagam, moderator verysweetcherry tez pisze co słyszała co widziała i co jest w nieoficjalnych informacjach ale wy się czepiacie mnie? XD czemu do niej nie skaczesz że powiela niepotwierdzone przez prokuraturę informacje tylko to co krąży po sieci?
Przecież dziewczyna odpowiedziała właśnie na komentarz moderatorki.
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

pieczonyziemniak. pisze: wt gru 16, 2025 2:19 pm Przecież dziewczyna odpowiedziała właśnie na komentarz moderatorki.
No o tym mówię. Skoro moderacja wielokrotnie przytacza co widziała i słyszała i nie są to potwierdzone informacje przez prokuraturę to oznacza to że jest to zgodne z zasadami panującymi na nieoficjalnym forum, bo to nie jest oficjalna strona rządowa tylko miejsce wymiany nieoficjalnych informacji i jeśli ktoś ma z tym problem to chyba powinie się przenieść w inne miejsce.
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

Nikt się Ciebie nie czepia tylko dziewczyna zwróciła uwagę moderatorce która notabene jest takim samym użytkownikiem jak my a Ty wyskakujesz, że ktoś się Ciebie tylko czepia. Zejdź na ziemię
Awatar użytkownika
verysweetcherry
Moderator

Post autor: verysweetcherry »

PrzemoKondratowicz pisze: wt gru 16, 2025 2:21 pm No o tym mówię. Skoro moderacja wielokrotnie przytacza co widziała i słyszała i nie są to potwierdzone informacje przez prokuraturę to oznacza to że jest to zgodne z zasadami panującymi na nieoficjalnym forum, bo to nie jest oficjalna strona rządowa tylko miejsce wymiany nieoficjalnych informacji i jeśli ktoś ma z tym problem to chyba powinie się przenieść w inne miejsce.
Zgadzam się z tym Panem. Forum służy do wymiany informacji ,a póki co jest to bardzo świeża sprawa i jedyne co to chodzą plotki i przypuszczenia. Ktoś coś powie, ktoś coś doda. Ale to od nas zależy ,czy będziemy w to wierzyć czy nie.
Jak zawsze przy takiej medialnej sprawie pojawia się wiele fejkowych informacji na początku. Za parę dni pewnie więcej już wiadomo będzie i zostanie zaspokojona ciekawość osób.
Awatar użytkownika
pumba56
MoetGlass

Post autor: pumba56 »

kvsiv17 pisze: wt gru 16, 2025 1:36 pm a czy ktos z Was wie jak w PL prawie wyglada sytuacja z kara dla takiej maloletniej osoby? Na przestrzeni najblizszych lat przy zalozeniu ze zrobila to umyslnie?
W myśl prawa - nie grożą jej żadne poważne konsekwencje.

Zakład poprawczy jest od 13 roku życia.
Mało tego, zakłady o wzmożonym nadzorze wychowawczym (czyli dla osoby która dopuściła się zabójstwa) są dopiero od 16 roku życia i tylko dla chłopców. Te zamknięte też są tylko dla chłopców... Dla dziewczyn są tylko półotwarte (czyli absolutnie nie dla osoby, która popełniła tak poważny czyn).

Mogą ją jedynie umieścić w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym, ale to tak naprawdę taka szkoła z internatem i najczęściej wylęgarnia jeszcze większej patologii...
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

pieczonyziemniak. pisze: wt gru 16, 2025 2:22 pm Nikt się Ciebie nie czepia tylko dziewczyna zwróciła uwagę moderatorce która notabene jest takim samym użytkownikiem jak my a Ty wyskakujesz, że ktoś się Ciebie tylko czepia. Zejdź na ziemię
Użytkownik X czepia się moderatorki
Ja staje w obronie moderatorki że od tego jest forum moim zdaniem
Użytkownik Y czepia się mnie że tak uważam, nie odnosząc się do moderatorki w ogóle.

O to mi chodzi.

Koniec końców uważam że jak komuś przeszkadza luźna wymiana informacji w chaosie informacyjnym to forum nie jest dla niego; każdy wątek ze świeżą sprawą w kategorii kryminalnej tak żyje i funkcjonuje. Przy Mai z Mławy było to samo. Tak po prostu jest. Wszyscy zaznaczają że to domysły przypuszczenia i informacje bez pokrycia. Nikt nie mówi tego jak prawdy objawionej.

A co do kary wydaje mi się że nie ma szans na sądzenie jak dorosła 12 latki. Nie znam wielu przypadków ale wiem że to rzadkie żeby bardzo młodych ludzi tak sądzić, nie wiem czy wiek graniczny to nie 15 lat - i wydaje mi się że dopiero od 15 roku życia sąd może rozważać sądzenie jako dorosły… kojarzę to ze sprawy gdzie 15-17 latek zamordował rodziców i chyba rodzeństwo (w Polsce). No ale ekspertem nie jestem. Po prostu tyle co wiem o true crime to wydaje mi się że to niemożliwe.
Awatar użytkownika
verysweetcherry
Moderator

Post autor: verysweetcherry »

Cytując prosto z Onetu:

Jeśli 12-latce udowodni się winę, jaka kara ją czeka?

W przypadku nieletnich w ogóle nie mówimy o karze, tylko o środkach wychowawczych. Jeżeli dwunastolatka rzeczywiście dopuściła się takiego czynu, to przede wszystkim musimy się zastanowić, co dzieje się z tym dzieckiem, bo jest to sytuacja skrajnie nienormalna. W grę wchodzą wyłącznie środki wychowawcze, a najsurowszym z nich jest skierowanie do młodzieżowego ośrodka wychowawczego.

Zakłady poprawcze oraz okręgowe ośrodki wychowawcze — czyli placówki o większym rygorze — są przewidziane dopiero dla osób od 13. roku życia.

Czy w takiej sytuacji podejmowana jest również terapia środowiskowa, obejmująca rodzinę? Można podejrzewać, że jeżeli tak młoda osoba dopuszcza się takiej zbrodni, źródło może tkwić w dysfunkcji rodziny.

To wygląda w ten sposób, że jest to rozwiązanie typu "albo–albo". Albo terapia środowiskowa, albo izolacja. Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy jest placówką, która ma w sobie wszystko. Jest to ośrodek izolacyjny — dziecko zostaje wyjęte ze swojego środowiska rodzinnego i przebywa w ośrodku. Natomiast na miejscu prowadzona jest terapia i dzieci są objęte oddziaływaniami terapeutycznymi jako jedną z form pracy, które tam funkcjonują. To na pewno jest element systemu oddziaływań wobec tych dzieci.
Marketta
SushiRoll

Sprawa mną o tyle mocno wstrząsa że jestem z tego miasta i pracuje z ludźmi którzy znają rodziców zamordowanej, sama też mam dziecko w wieku 12 lat.

Nie popieram po prostu też gadania że podobno coś tam i coś tam skoro narzędzie zbrodni jest już ujawnione przez prokuraturę i nie było tam nic o drugim nożu.
Jeśli kogoś uraziłam swoim zbyt niskim poziomem plotkarstwa to przepraszam. Po prostu uważam że są sprawy o których można i o których raczej się nie powinno plotkować i powielać nieprawdziwych informacji.
Marketta
SushiRoll

verysweetcherry pisze: wt gru 16, 2025 2:34 pm Cytując prosto z Onetu:

Jeśli 12-latce udowodni się winę, jaka kara ją czeka?

W przypadku nieletnich w ogóle nie mówimy o karze, tylko o środkach wychowawczych. Jeżeli dwunastolatka rzeczywiście dopuściła się takiego czynu, to przede wszystkim musimy się zastanowić, co dzieje się z tym dzieckiem, bo jest to sytuacja skrajnie nienormalna. W grę wchodzą wyłącznie środki wychowawcze, a najsurowszym z nich jest skierowanie do młodzieżowego ośrodka wychowawczego.

Zakłady poprawcze oraz okręgowe ośrodki wychowawcze — czyli placówki o większym rygorze — są przewidziane dopiero dla osób od 13. roku życia.

Czy w takiej sytuacji podejmowana jest również terapia środowiskowa, obejmująca rodzinę? Można podejrzewać, że jeżeli tak młoda osoba dopuszcza się takiej zbrodni, źródło może tkwić w dysfunkcji rodziny.

To wygląda w ten sposób, że jest to rozwiązanie typu "albo–albo". Albo terapia środowiskowa, albo izolacja. Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy jest placówką, która ma w sobie wszystko. Jest to ośrodek izolacyjny — dziecko zostaje wyjęte ze swojego środowiska rodzinnego i przebywa w ośrodku. Natomiast na miejscu prowadzona jest terapia i dzieci są objęte oddziaływaniami terapeutycznymi jako jedną z form pracy, które tam funkcjonują. To na pewno jest element systemu oddziaływań wobec tych dzieci.
A widzisz. Wydaje mi się na tt na koncie Prawo Marcina o tym oglądałam, muszę wrócić i posłuchać jeszcze raz. Albo i kogoś innego że z tą premedytacją to moze jak dorosła. Muszę przejrzeć historię tt

Edt. Faktycznie mówił to w filmiku dot tej sprawy ale wiek w karalności już ogólnie. Więc faktycznie raczej nie będzie sadzona jak dorosły.
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

A na temat rodziny dziewczynki, która zamordowała coś wiadomo? „Dobry dom” czy skrajna patologia?
Tombikaaa
PsychoFanka

Post autor: Tombikaaa »

Miejmy nadzieję, że ta spawa zapoczątkuje jakieś zmiany w prawie i takich małych psycholi będzie można w jakimś stopniu karać.
Awatar użytkownika
marlas
Mokra Włoszka

Post autor: marlas »

pieczonyziemniak. pisze: wt gru 16, 2025 2:50 pm A na temat rodziny dziewczynki, która zamordowała coś wiadomo? „Dobry dom” czy skrajna patologia?
Ludzie pisali, że obie z dobrych domów
somnolentt
ŚpioszkiKenzo

Post autor: somnolentt »

Nie potrafię sobie wyobrazić, co musi się dziać w głowie tak młodej osoby, żeby dopuścić się tak strasznego czynu. Rozumiem się pokłócić, nawet poszarpać, zwyzywać, ale zabić ? Zastanawiam się, czy jeśli ktoś w wieku 12 lat ma w sobie coś tak skrajnego, to czy rzeczywiście istnieje realna szansa na pełną resocjalizację i sprowadzenie go na właściwą drogę. Słyszałam opinie, że w tym wieku dzieci nie mają jeszcze pełnego rozumienia skutków swoich działań, ale czy naprawdę 12 letnie dziecko, które z premedytacją wzięło że sobą nóż i zadało nim ciosy, nie wie do czego to doprowadzi? To straszna sprawa, ale bardzo interesuje mnie jej aspekt psychologiczny.
Palia
Channelka

Post autor: Palia »

Było ich więcej nikt nie zareagował . Szkoda dziewczynki . Tragedia dwóch rodzin
YMH2301
Skarpeta Rakieta

Post autor: YMH2301 »

pieczonyziemniak. pisze: wt gru 16, 2025 2:50 pm A na temat rodziny dziewczynki, która zamordowała coś wiadomo? „Dobry dom” czy skrajna patologia?
Myślę, że ciężko się będzie dowiedzieć. W takich sprawach jak chodzi o nieletnich to niechętnie podają informacje o sprawcach jakiekolwiek. Chyba, że ktoś z mieszkańców coś sypnie
xyzerna
DramaQueen

Post autor: xyzerna »

YMH2301 pisze: wt gru 16, 2025 3:18 pm Myślę, że ciężko się będzie dowiedzieć. W takich sprawach jak chodzi o nieletnich to niechętnie podają informacje o sprawcach jakiekolwiek. Chyba, że ktoś z mieszkańców coś sypnie
za to internauci sporo piszą, osoby, które znały osoby pozwiązane ze sprawą.
dotka
LouiBag

Post autor: dotka »

Mało kto kontroluje co robi jego dziecko w sieci. Ono pokaże oficjalną klasową grupę, a rodzic przytaknie i już ma spokój. Tylko to jest oficjalna. DO tego multum grupek, na których się wyzywają, ośmieszają, wyśmiewają, nakręcają. Rodzic machnie ręką, bo mu się aż tak nie chce szukać. I powie "moje dziecko tak nie robi". A później wielkie zdziwienie. Zresztą czego wymagać od dzieci jak ich rodzice rzucają mięsem w nauczycieli, w innych rodziców, sąsiadów, wszystko przy dzieciach komentują. Jaki to jest komunikat dla dziecka? Nie ma żadnych autorytetów. Ten, kto wychowuje dziecko z kręgosłupem moralnym, to frajer. Uczciwość to wada. Powiedzenie głośno, że coś jest nie tak to skarżenie i słabość. Fajny jest ten, co nagina przepisy, kombinuje, ma zasady gdzieś. I tego się uczą dzieci. W domu. Od rodziców.
Czekolada2420
Ciastko

Post autor: Czekolada2420 »

Jak u Nas w Zamościu zatłukli na śmierć Eryka lat 16 w 2022, to miasto- władze prezydent Andrzej Wnuk udawało że nic się nie stało... A tu od razu działania Miasta i prezydenta.
quintana
Tritonotti

Post autor: quintana »

Tombikaaa pisze: wt gru 16, 2025 2:56 pm Miejmy nadzieję, że ta spawa zapoczątkuje jakieś zmiany w prawie i takich małych psycholi będzie można w jakimś stopniu karać.
sprawa jest bardzo unikatowa, ale, jak piszesz, powinna stać się przyczynkiem do pomyślenia nad sposobem ukarania. oby takich historii było w przyszłości mało, jednak raczej ich unikniemy, a tak naprawdę nie wiemy, co zrobić. ośrodek wychowawczy mamy dopiero od trzynastego roku życia, co dalej? jak ukoić poczucie sprawiedliwości rodziny zamordowanej dziewczynki?
LiviaVanesaa
Szarlotta

Post autor: LiviaVanesaa »

Marketta pisze: wt gru 16, 2025 1:53 pm Teoretycznie poprawczak do 21 r.z.
Jeśli udowodnią że z premedytacją myślę że może byc Sadzona jak dorosły.
A jak miała przy sobie nóż to tą premedytacje można brać pod uwage.

Edt. Znaczy tak podejrzewam, nie mam żadnego wykształcenia czy wiedzy w temacie prawa. Tak gdzieś po prostu słyszałam w informacjach dot tej sprawy.
Osoba, która nie ukończyła 15 roku życia nie może być sądzona jako dorosły.
quintana
Tritonotti

Post autor: quintana »

PrzemoKondratowicz pisze: wt gru 16, 2025 12:25 pm Szczerze to mnie zawsze irytuje jak przy każdym zdarzeniu z małoletnimi wychodzą z szaf oblepione kulkami na mole ciotki 30-40 letnie i swoje wywody wywlekają ja to w 2010 roku nikt nie mial internetu i w ogóle czegoś takiego nie było, a teraz to wina internetu, kiedyś przemoc nie istniała; wszystko się zmieniło niedawno i młodzież się zepsuła, kiedyś było super, kiedyś były czas teraz to nie ma czasów i do tego bezstresowe wychowanie + sto prywatnych historii.
kiedyś nie było internetu, a mieliśmy mary bell.
Nikax94
Gacie z oceanu

Post autor: Nikax94 »

dotka pisze: wt gru 16, 2025 3:24 pm Mało kto kontroluje co robi jego dziecko w sieci. Ono pokaże oficjalną klasową grupę, a rodzic przytaknie i już ma spokój. Tylko to jest oficjalna. DO tego multum grupek, na których się wyzywają, ośmieszają, wyśmiewają, nakręcają. Rodzic machnie ręką, bo mu się aż tak nie chce szukać. I powie "moje dziecko tak nie robi". A później wielkie zdziwienie. Zresztą czego wymagać od dzieci jak ich rodzice rzucają mięsem w nauczycieli, w innych rodziców, sąsiadów, wszystko przy dzieciach komentują. Jaki to jest komunikat dla dziecka? Nie ma żadnych autorytetów. Ten, kto wychowuje dziecko z kręgosłupem moralnym, to frajer. Uczciwość to wada. Powiedzenie głośno, że coś jest nie tak to skarżenie i słabość. Fajny jest ten, co nagina przepisy, kombinuje, ma zasady gdzieś. I tego się uczą dzieci. W domu. Od rodziców.
:brawo:
LiviaVanesaa
Szarlotta

Post autor: LiviaVanesaa »

Marketta pisze: wt gru 16, 2025 2:37 pm Sprawa mną o tyle mocno wstrząsa że jestem z tego miasta i pracuje z ludźmi którzy znają rodziców zamordowanej, sama też mam dziecko w wieku 12 lat.

Nie popieram po prostu też gadania że podobno coś tam i coś tam skoro narzędzie zbrodni jest już ujawnione przez prokuraturę i nie było tam nic o drugim nożu.
Jeśli kogoś uraziłam swoim zbyt niskim poziomem plotkarstwa to przepraszam. Po prostu uważam że są sprawy o których można i o których raczej się nie powinno plotkować i powielać nieprawdziwych informacji.
Nie przepraszaj!! Nie myśl o jakichś zasadach forum internetowego i że urazisz jakąś moderatorkę, gdy mowa jest o tak poważnym czynie. Zgadzam się z tobą i być może to forum ma takie a nie inne zasady, ale zastanówcie się, czy są one moralnie w porządku, mówiąc o takiej sprawie.