Start
Mój profil

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Moderator: verysweetcherry
Celina_87
Koczkodan

Re: Śmierć 12latki w Jeleniej Górze

Post autor: Celina_87 »

I właśnie takie tragiczne sprawy powinny skłaniać regulatorów do zmiany prawa na wzór Australii i zakazu mediów społecznościowych poniżej 16 roku życia. A dla wszystkich przeciwników takiego zakazu odsyłam do artykułów opisujących, że ludzie z doliny krzemowej czyli ludzie którzy wymyślili sm, sami izolują swoje dzieci od sm. Mi to bardzo dało do myślenia.
Awatar użytkownika
verysweetcherry
Moderator

Post autor: verysweetcherry »

Podobno one nie trzymały się ,że sobą blisko, a jedynie znały z widzenia. Podobno poszło o chłopaka, a kłótnia rozpoczęła się w internecie.
Agatyszcze
MiamiBicz

Post autor: Agatyszcze »

kvsiv17 pisze: wt gru 16, 2025 12:04 pm Rozumiem, ze czasy internetu sa trudne, ale mam historie z wlasnego doswiadczenia, w gimnazjum, sam poczatek sie przeprowadzilam. Na osiedlu byla grupka ludzi i sie zakumplowalam z nimi. Glownie chlopaki. Z jednym sobie czasem wychodzilismy na lawke, sie przejsc, pogadac, podlubac slonecznik, jak za dawnych czasow sie robilo. Nagle zaczela mnie gonic jakas laska, on rzucil tylko UCIEKAJ, ucieklam, ale mnie znalazly. Dostalam w twarz.
Na szczescie na tym sie skonczylo. Dlaczego? Bo on jej nie chcial, wiec widzac mnie stwierdzila ze przeze mnie i chcialy mnie pobic. To bylo 20 lat temu. Internetu praktycznie nie bylo. Laski z serio dobrego domu, rodzice lekarze.
Tylko za moich czasow nie bylo przenoszenia z klasy do klasy, czy chodzenia do szkoly rodzicow. Wtedy rowniez jie mowilo sie rodzicom bo ich wizyta z tego powodu w szkole czy gdziekolwiek generowala jeszcze wieksze problemy.
Ale ty bylas w gimnazjum wiec ile lat mialyscie? 15? I dostalas tylko w twarz . Serio porownujesz to do tej sytuacji ?

Tutaj mowa o dziewczynakch w wieku 11 i 12. Te pare lat roznicy w tym wieku to ogromna roznica. I nie mowa o pobiciu, uderzeniu w twarz, ale zabiciu kogos nożem.

Wiem, ze zawsze w przypadku takich sytuacji odzywaja sie glosy „kiedys to tez bylo tylko sie nie mowilo”. No nie. Nie bylo.

Jesli ktos nie widzi jak spoleczenstwo (rowniez dzieci) staje sie coraz bardziej brutalne i jak rozne granice sie przesuwają to jest naiwny najzwyczajniej w swiecie. I tak, moim zdaniem mozemy podziekowac wszystkim patotresciom dostepnym w internecie ktorymi karmia sie dzieci od najmlodszych lat.
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Szczerze to mnie zawsze irytuje jak przy każdym zdarzeniu z małoletnimi wychodzą z szaf oblepione kulkami na mole ciotki 30-40 letnie i swoje wywody wywlekają ja to w 2010 roku nikt nie mial internetu i w ogóle czegoś takiego nie było, a teraz to wina internetu, kiedyś przemoc nie istniała; wszystko się zmieniło niedawno i młodzież się zepsuła, kiedyś było super, kiedyś były czas teraz to nie ma czasów i do tego bezstresowe wychowanie + sto prywatnych historii.
Agatyszcze
MiamiBicz

Post autor: Agatyszcze »

PrzemoKondratowicz pisze: wt gru 16, 2025 12:25 pm Szczerze to mnie zawsze irytuje jak przy każdym zdarzeniu z małoletnimi wychodzą z szaf oblepione kulkami na mole ciotki 30-40 letnie i swoje wywody wywlekają ja to w 2010 roku nikt nie mial internetu i w ogóle czegoś takiego nie było, a teraz to wina internetu, kiedyś przemoc nie istniała; wszystko się zmieniło niedawno i młodzież się zepsuła, kiedyś było super, kiedyś były czas teraz to nie ma czasów i do tego bezstresowe wychowanie + sto prywatnych historii.
A mnie irytuje udawanie, ze nie ma zadnego problemu i wszystko jest super. Tak, agresja i przemoc zawsze byla, bo to lezy w ludzkiej naturze. Ale moze jak takie sytuacje mają miejsce to warto sie pochylic nad problemem i zastanowic czy problem sie nie poglębia, a nie mowic „e tam, zawsze tak bylo jest i bedzie”.
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Agatyszcze pisze: wt gru 16, 2025 12:31 pm A mnie irytuje udawanie, ze nie ma zadnego problemu i wszystko jest super. Tak, agresja i przemoc zawsze byla, bo to lezy w ludzkiej naturze. Ale moze jak takie sytuacje mają miejsce to warto sie pochylic nad problemem i zastanowic czy problem sie nie poglębia, a nie mowic „e tam, zawsze tak bylo jest i bedzie”.
Ale przeciez nikt nie udaje ze problemu nie ma. Ale po co nagle wszędzie po prostu wszędzie jak nie smęcenie że kiedyś to było a teraz jest źle to prywatne historie. Jedno drugiego nie wyklucza. Można rozmawiać o aktualnym problemie bez robienia z siebie starej ciotki czy wujasa którzy przynudzają że kiedyś to było. Plus tysiąc prywatnych historii głównie o tym jak „u mojego syna szkole….” - to akurat nie tutaj ale na innych forach czy grupach. Prywata bez związku z sytuacją.
Ostatnio zmieniony wt gru 16, 2025 12:39 pm przez PrzemoKondratowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pif Paf
Modna

Post autor: Pif Paf »

Celina_87 pisze: wt gru 16, 2025 11:39 am I właśnie takie tragiczne sprawy powinny skłaniać regulatorów do zmiany prawa na wzór Australii i zakazu mediów społecznościowych poniżej 16 roku życia. A dla wszystkich przeciwników takiego zakazu odsyłam do artykułów opisujących, że ludzie z doliny krzemowej czyli ludzie którzy wymyślili sm, sami izolują swoje dzieci od sm. Mi to bardzo dało do myślenia.
Za czasow bez sm i internetu tez były takie akcje. Tylko ze wiedziała o tym najblizsza okolica a nie cała Polska
rachelkarengreen
KlasaBiznes

Post autor: rachelkarengreen »

PrzemoKondratowicz pisze: wt gru 16, 2025 12:34 pm Ale przeciez nikt nie udaje ze problemu nie ma. Ale po co nagle wszędzie po prostu wszędzie jak nie smęcenie że kiedyś to było a teraz jest źle to prywatne historie. Jedno drugiego nie wyklucza. Można rozmawiać o aktualnym problemie bez robienia z siebie starej ciotki czy wujasa którzy przynudzają że kiedyś to było. Plus tysiąc prywatnych historii głównie o tym jak „u mojego syna szkole….” - to akurat nie tutaj ale na innych forach czy grupach. Prywata bez związku z sytuacją.
Dokładnie. Ja wchodzę na wątek jak ten żeby uzyskać zebrane na temat sprawy informacje
A nie żeby słuchać historii z życia lub opinii na temat młodzieży lub aktualnych czasów. Każdy w nich żyje, każdy wie jak jest. A zaraz tu będzie offtop na 10
stron bo 20 lat temu ktoś na kogoś krzyknął w podstawówce
Awatar użytkownika
verysweetcherry
Moderator

Słuchajcie stała się tragedia jakby nie patrząc dla obu rodzin. Wróćmy proszę do tematu wątku. Miejsce na Wasze historię jest w innym temacie. Tutaj proszę skupmy się na najnowszych informacjach na temat sprawy. Posty zostały przeze mnie osobiście usunięte z uwagi na niezgodność z tematem. Nikt ich nie zgłaszał.
lalisa
Drama Maker

Post autor: lalisa »

Problemy zawsze były, ale to nie oznacza, że nic nie powinno się z tym robić. Wręcz przeciwnie. Kiedyś czytałam, że im więcej w telewizji pojawia się informacji o wypadkach, brutalności i przemocy, tym tej przemocy jest więcej. Była podana argumentacja, że to się w jakiś sposób ludziom normalizuje i patologicznym jednostkom to po prostu chodzi po głowie i czasem wystarczy trigger. Ale nie będę podawać dokładnie, bo niestety nie pamiętam jaka to była książka. Innym razem oglądałam w telewizji program o tym, ze zbadano korelację między tym, że amerykańskie media zaczęły z wypiekami na twarzy i podnieceniem relacjonować strzelaniny i wszelkiej maści tragedie a zwiększeniem liczby tych sytuacji. Też były podawane podobne argumenty oraz dodatkowy argument o chęci zaistnienia/sławy wśród sprawców. A zmierzam do tego, że warto mowić i zmieniać coś, ale wydaje mi się, że nie tak jak się to robi teraz. Mam nadzieję, że temat sprawczyni ucichnie. Nie zostanie "gwiazdą". Nie będzie mielenia jej życia. Powinnismy się skupić na ofierze.
Awatar użytkownika
Juana
HottStripper

Post autor: Juana »

kvsiv17 pisze: wt gru 16, 2025 8:47 am Nie żyje 12 letnie dziecko, dziewczynka. Według świadków zdarzenia (ktoś widział ich z domu wcześnej ale nie cala akcje - jest wywiad gdzieś na fb z Panią z sąsiedztwa) na miejscu były trzy dziewczynki i chłopak. W tym jedna dziewczynka niestety nie zyje.
Nie wiadomo na razie jaka była przyczyna zgonu. Nikt Wam nie poda takiej informacji TERAZ jeżeli jeszcze trwają czynności. Wszystko trzeba wziąć pod uwagę jako PLOTKA. Ludzie gadają i gadać beda zwłaszcza w tak malutkim mieście. Trzeba poczekać na jakieś oficjalne stanowisko prokuratury.
Pamietajmy, ze to jest tragedia, która wpłynie nie tylko na rodziców i ta troje pozostałych uczestników. To wpłynie na duża część dzieci z tej szkoly i nie tylko.
Jelenia Góra - malutkie miasto 75 tys. mieszkańców. Chyba przesadziłaś.
Qluska
PsychoFanka

Post autor: Qluska »

YMH2301 pisze: pn gru 15, 2025 11:20 pm Na to też bym nie liczyła, ale uważam, że takie akcje w podstawówkach doskonale pokazują na jakim poziomie edukacji jesteśmy. Skoro w naszym chorym kraju większość ludzi uważa pójście do psychologa za bycie wariatem a do pedagoga- za bycie konfidentem. Dalej nie widzę powodu do takiego czynu. Skoro ktoś to zrobił to albo coś z nim nie halo albo zabrakło odwagi na zgłoszenie a wystarczyło na zab*cie innej osoby.
Serio, większość uważa pójście do psychologa za bycie wariatem? Masz jakies statystyki czy tak sobie strzelasz z dudy? Bo ja mam wrażenie, ze robi się dokładnie odwrotnie i co druga osoba chodzi na terapię. Nie zmienia to faktu, ze polskie szkoły są nieudolne, a agresja i hejt wśród młodzieży nie są problemem tylko naszego kraju. Pamiętasz serial Dojrzewanie? Był głośny na swiecie właśnie dlatego, ze problem jest uniwersalny.
Mauwi
Channelka

Post autor: Mauwi »

verysweetcherry pisze: wt gru 16, 2025 11:54 am Podobno one nie trzymały się ,że sobą blisko, a jedynie znały z widzenia. Podobno poszło o chłopaka, a kłótnia rozpoczęła się w internecie.
Skąd taka informacja?
Qluska
PsychoFanka

Post autor: Qluska »

PrzemoKondratowicz pisze: wt gru 16, 2025 12:25 pm Szczerze to mnie zawsze irytuje jak przy każdym zdarzeniu z małoletnimi wychodzą z szaf oblepione kulkami na mole ciotki 30-40 letnie i swoje wywody wywlekają ja to w 2010 roku nikt nie mial internetu i w ogóle czegoś takiego nie było, a teraz to wina internetu, kiedyś przemoc nie istniała; wszystko się zmieniło niedawno i młodzież się zepsuła, kiedyś było super, kiedyś były czas teraz to nie ma czasów i do tego bezstresowe wychowanie + sto prywatnych historii.
Ale nie da sie ukryć, ze social media źle działają na nasze mózgi, a dzieci są szczególnie podatne. Są na ten temat artykuły, ksiazki, dokumenty. Kiedyś tez był hejt, ale ograniczał się do życia w realu. Teraz się przed tym nie ucieknie.
Rzeka.chaosu
Currently:Greece

Post autor: Rzeka.chaosu »

lalisa pisze: wt gru 16, 2025 10:32 am Za moich czasów były gry. Dzieci miały być brutalne przez gry komputerowe.
Prawda jest taka, że dzieci zawsze były okrutne. Moja mama pamięta ze swojej szkoły przemocowe sytuacje. Ja ze swojej. Byłabym daleka od stwierdzenia, że teraz to dzieci są takie i owakie, a kiedyś były święte. Gówno prawda.
To prawda. Dzieci od zawsze były podłe i zazdrosne. Uczą ich tego dorośli, ale część nie radzi sobie z emocjami, pomimo dobrych wzorów. Nie chodziłam do szkoły tak bardzo dawno temu. Wtedy i nauczyciele, i rodzice radzili sobie jakoś z patologią. Przynajmniej próbowali. Teraz mają trudniej, bo część konfliktów rodzi się w sieci. Rodzice mogą to przeoczyć. A nauczycielom prawie nic nie wolno. Pewnie niewielu ma autorytet.
Awatar użytkownika
jenny_
RóżowePolo

Post autor: jenny_ »

Mauwi pisze: wt gru 16, 2025 1:13 pm Skąd taka informacja?
Od rzeczniczki prokuratury (ta na temat relacji ofiary i podejrzanej). Jednocześnie żaden motyw nie został jeszcze potwierdzony.
Awatar użytkownika
kvsiv17
ToTylkoHermes

Post autor: kvsiv17 »

a czy ktos z Was wie jak w PL prawie wyglada sytuacja z kara dla takiej maloletniej osoby? Na przestrzeni najblizszych lat przy zalozeniu ze zrobila to umyslnie?
Marketta
SushiRoll

Post autor: Marketta »

kvsiv17 pisze: wt gru 16, 2025 1:36 pm a czy ktos z Was wie jak w PL prawie wyglada sytuacja z kara dla takiej maloletniej osoby? Na przestrzeni najblizszych lat przy zalozeniu ze zrobila to umyslnie?
Teoretycznie poprawczak do 21 r.z.
Jeśli udowodnią że z premedytacją myślę że może byc Sadzona jak dorosły.
A jak miała przy sobie nóż to tą premedytacje można brać pod uwage.

Edt. Znaczy tak podejrzewam, nie mam żadnego wykształcenia czy wiedzy w temacie prawa. Tak gdzieś po prostu słyszałam w informacjach dot tej sprawy.
Śmietana 18% + śmietana 18% = śmietana 36%
Awatar użytkownika
verysweetcherry
Moderator

Mauwi pisze: wt gru 16, 2025 1:13 pm Skąd taka informacja?
Z komentarzy pod jednym artykułem. Dziewczynka podobno miała na imię Danusia ale nie wiem czy to prawda
Marketta
SushiRoll

verysweetcherry pisze: wt gru 16, 2025 1:58 pm Z komentarzy pod jednym artykułem. Dziewczynka podobno miała na imię Danusia ale nie wiem czy to prawda
Prawda.

*Jestem z tego miasta
Awatar użytkownika
verysweetcherry
Moderator

Marketta pisze: wt gru 16, 2025 1:53 pm Teoretycznie poprawczak do 21 r.z.
Jeśli udowodnią że z premedytacją myślę że może byc Sadzona jak dorosły.
A jak miała przy sobie nóż to tą premedytacje można brać pod uwage.

Edt. Znaczy tak podejrzewam, nie mam żadnego wykształcenia czy wiedzy w temacie prawa. Tak gdzieś po prostu słyszałam w informacjach dot tej sprawy.
Podobne obie miały przy sobie noże
Marketta
SushiRoll

verysweetcherry pisze: wt gru 16, 2025 2:00 pm Podobne obie miały przy sobie noże
Jak słyszę "podobno" w tej sprawie to mną trzęsie.

Czy padło to na konferencji wczoraj o 19:30?
Czy prokurator na oświadczeniu powiedziała że miała nóż?

Dajcie spokój z tymi "podobno" bo tylko tworzą się plotki.
Awatar użytkownika
mezalians_urodowy
WążNaTshircie

Post autor: mezalians_urodowy »

Jeśli ma 12 lat to nie ma szans żeby była sądzona jak dorosły, najgorsze co ją może spotkać ośrodek wychowawczy lub poprawczy
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Marketta pisze: wt gru 16, 2025 2:08 pm Jak słyszę "podobno" w tej sprawie to mną trzęsie.

Czy padło to na konferencji wczoraj o 19:30?
Czy prokurator na oświadczeniu powiedziała że miała nóż?

Dajcie spokój z tymi "podobno" bo tylko tworzą się plotki.
Forum plotkowe plotkuje, niesamowite :p
Awatar użytkownika
mezalians_urodowy
WążNaTshircie

Post autor: mezalians_urodowy »

PrzemoKondratowicz pisze: wt gru 16, 2025 2:12 pm Forum plotkowe plotkuje, niesamowite :p
czym innym jest plotkowanie o tym, że Doda ma pryszcze a czym innym o tym, że dziecięca ofiara morderstwa miała nóż przy sobie