Start
Mój profil

Katastrofa Smoleńska

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
a_i_jeszcze_jedno
Szarlotta

Re: Katastrofa Smoleńska

Post autor: a_i_jeszcze_jedno »

Tym tematem przypomnieliście mi coś i jestem ciekawy czy sami to pamiętacie: w październiku 2012 roku jakiś rosyjskojęzyczny bloger udostepnił online zdjęcia z miejsca katastrofy plus pojedyncze zdjęcia z kostincy. Być może wstrząśnięty tym co wtedy zobaczyłem, zapamiętałem gdzie on to wrzucił. Chwilę poszukałem teraz i... te zdjęcia dalej są wszystkie w Internecie. W tym zmasakrowane ciało Lecha Kaczyńskiego i innych osób. Nawet teraz po latach są wstrząsające. (A może nawet tym bardziej teraz.)

Tak o tym wtedy wypowiadało się nasze polskie ABW:
Według ABW zdjęcia te pojawiły się 28 września br., na rosyjskich stronach internetowych. Po przeprowadzeniu dokładnej analizy akt śledztwa prokuratury wojskowej, ustalono, że drastyczne zdjęcia nie pochodzą z akt postępowania dotyczącego katastrofy smoleńskiej i zostały najprawdopodobniej wykonane "przez osoby niebędące obywatelami polskimi, które w związku z katastrofą miały dostęp do czynności wykonywanych na terenie Federacji Rosyjskiej" - mówił dziennikarzom płk Zbigniew Rzepa z Naczelnej Prokuratury Wojskowej.
Źródło: https://naszemiasto.pl/warszawska-proku ... c1-4494458

To jest dla mnie wciąż szokujące, bo zdjęcia na tej stronie mają taką widoczną sygnaturę czasową tak jak to kiedyś aparaty cyfrowe wstawiały w prawym dolnym rogu i widać, że to tym samym sprzętem ktoś robił zdjęcia przez dwa dni w różnych miejscach - miejsce katastrofy, kostnica. W dodatku ten ktoś mógł sobie cykać zdjęcia nawet gdy Putin był na miejscu.

Sam bloger, "Gorożanin z Barnauła" (podobno w rzeczywistości Anton Sizych), miał nie być autorem tych zdjęć a jedynie publikować to, co mu podsyłał jakiś anonimowy informator. Samego blogera później rzekomo w tajemniczych okolicznościach zgarnęło FSB i "wywiozło w nieznanym kierunku". Nie śledziłem tego wątku w tamtych czasach, ale może teraz sobie odświeżę.
MAM 190CM WZROSTU WIĘC NIE MASZ RACJI, ODPUŚĆ SOBIE
Awatar użytkownika
detancarville
GreckieWakacje

Post autor: detancarville »

a_i_jeszcze_jedno pisze: pn gru 08, 2025 9:53 am Tym tematem przypomnieliście mi coś i jestem ciekawy czy sami to pamiętacie: w październiku 2012 roku jakiś rosyjskojęzyczny bloger udostepnił online zdjęcia z miejsca katastrofy plus pojedyncze zdjęcia z kostincy. Być może wstrząśnięty tym co wtedy zobaczyłem, zapamiętałem gdzie on to wrzucił. Chwilę poszukałem teraz i... te zdjęcia dalej są wszystkie w Internecie. W tym zmasakrowane ciało Lecha Kaczyńskiego i innych osób. Nawet teraz po latach są wstrząsające. (A może nawet tym bardziej teraz.)

Tak o tym wtedy wypowiadało się nasze polskie ABW:

Źródło: https://naszemiasto.pl/warszawska-proku ... c1-4494458

To jest dla mnie wciąż szokujące, bo zdjęcia na tej stronie mają taką widoczną sygnaturę czasową tak jak to kiedyś aparaty cyfrowe wstawiały w prawym dolnym rogu i widać, że to tym samym sprzętem ktoś robił zdjęcia przez dwa dni w różnych miejscach - miejsce katastrofy, kostnica. W dodatku ten ktoś mógł sobie cykać zdjęcia nawet gdy Putin był na miejscu.

Sam bloger, "Gorożanin z Barnauła" (podobno w rzeczywistości Anton Sizych), miał nie być autorem tych zdjęć a jedynie publikować to, co mu podsyłał jakiś anonimowy informator. Samego blogera później rzekomo w tajemniczych okolicznościach zgarnęło FSB i "wywiozło w nieznanym kierunku". Nie śledziłem tego wątku w tamtych czasach, ale może teraz sobie odświeżę.
Też widziałam te zdjęcia. Wbrew pozorom bardzo łatwo je znależć, co samo w sobie jest szokujące, bo te zdjęcia, w szczególności te L. Kaczyńskiego z kostnicy NIGDY NIGDZIE NIE POWINNO ZOSTAĆ UDOSTĘPNIONE. Analogicznie zdjęcie prezydenta w trumnie i kolejne fotografie z miejsca katastrofy, po prostu wychodzi na to że chodzono sobie pomiędzy wrakiem i fotografowano ciała. 15 lat później nadal można je sobie na luzie obejrzeć w internecie. Masakra.
Sometimes awful things have their own kind of beauty.
pierdzioszek
Siatkarka

Post autor: pierdzioszek »

Według mnie wręcz przeciwnie, powinny być udostępniane, co więcej, powinny wisieć w gabinecie każdego urzędnika wyższego szczebla, jak również ministra, premiera i prezydenta, żeby sobie codziennie przypominali, jak kończy się brawura, ignorowanie procedur oraz przeświadczenie, że "mi wolno więcej" :') po Smoleńsku mieliśmy na pewno kilka medialnych, a pewnie kilkaset nieznanych podobnych sytuacji, głównie drogowych, ale lotniczych też, i co? I gówno, nie zdziwię się jak po powrocie pisu do władzy dostaniemy Smoleńsk v2, a wraz z nim znowu narodową psychozę i awanturę
Awatar użytkownika
a_i_jeszcze_jedno
Szarlotta

Ten rosyjski bloger podobno wierzył w to, że ujawniając te zdjęcia pomaga ujawniać prawdę o planowych rytualnych morderstwach. Wiązał to z katastrofą Suchoj SuperJet w Indonezji, zatonięciem promu Bułgaria na Wołdze w 2011, zabójstwem dziewczynek w Sewastopolu też w 2011 i katastrofą śmigłowca Mi-8 w 2009 roku. Jego zdaniem zdjęcia z katastrofy smoleńskiej mogli utworzyć wyłącznie ludzie ze służb specjalnych rosyjskich lub polskich, bo nikt inny nie miał dostępu do tych miejsc wtedy ani możliwości technicznych.
Defreg56
BlondDoczep

Post autor: Defreg56 »

a_i_jeszcze_jedno pisze: pn gru 08, 2025 1:25 pm Ten rosyjski bloger podobno wierzył w to, że ujawniając te zdjęcia pomaga ujawniać prawdę o planowych rytualnych morderstwach. Wiązał to z katastrofą Suchoj SuperJet w Indonezji, zatonięciem promu Bułgaria na Wołdze w 2011, zabójstwem dziewczynek w Sewastopolu też w 2011 i katastrofą śmigłowca Mi-8 w 2009 roku. Jego zdaniem zdjęcia z katastrofy smoleńskiej mogli utworzyć wyłącznie ludzie ze służb specjalnych rosyjskich lub polskich, bo nikt inny nie miał dostępu do tych miejsc wtedy ani możliwości technicznych.
kolega prosi o link i wiecej informacji
A.aleksandrowicz
BlondDoczep

Post autor: A.aleksandrowicz »

Dajcie proszę namiary na te zdjęcia
Awatar użytkownika
a_i_jeszcze_jedno
Szarlotta

Defreg56 pisze: pn gru 08, 2025 3:38 pm kolega prosi o link i wiecej informacji
Linku do blogu publicznie nie przedstawię ze względu na te zdjęcia tam zamieszczone, natomiast to jest straszliwa królicza nora jeżeli chodzi o teorie spiskowe, bo na początku jest że to miał być mord rytualny, ale później jest udowadnianie, że samolot, który rozbił się w Smoleńsku, to nie był samolot przewożący Lecha Kaczyńskiego i że w ogóle to nie był polski samolot tylko jakaś mistyfikacja a Kaczyński miał być martwy już kilka dni wcześniej, jest całe analizowanie kiedy ktoś go widział ostatnio żywego itp. Spiskowe teorie odnotowały natomiat nasze polskie media:

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news ... e_vignette
W materiale zamieszczonym na blogu, Sizych sugeruje, że wydarzenia, które rozegrały się 10 kwietnia 2010 roku pod Smoleńskiem, mogły być z góry zaplanowane i miały rytualny charakter. To samo miałoby dotyczyć wspomnianej w tej publikacji katastrofy rosyjskiego samolotu pasażerskiego Suchoj SuperJet w Indonezji w maju tego roku, zatonięcia promu "Bułgaria" na Wołdze w lipcu 2011 roku, zabójstwa dwóch dziewczynek w Sewastopolu na Krymie w lutym 2011 roku, oraz katastrofy śmigłowca Mi-8 na Ałtaju w styczniu 2009 roku.
Awatar użytkownika
lagun.drzewny
Dieta 600 kcal

Post autor: lagun.drzewny »

KasiaBasia56 pisze: wt sie 19, 2025 9:20 pm Moim zdaniem zamach 1000%
Na 1000% zamach na Twój rozum, KasiuBasiu.
– Mamy kręcić? – pytają reżysera operatorzy kamer.
– Nie, pokazujcie prawdę.

🦕🦹🧶🐽🐢🌴🍄🟫🌸🌪️☂️🥬🥨🥫🍭🛼🎪

Opowiedziałam dowcip chemiczny, ale nie było reakcji.

🦕🦹🧶🐽🐢🌴🍄🟫🌸🌪️☂️🥬🥨🥫🍭🛼🎪
Awatar użytkownika
detancarville
GreckieWakacje

Post autor: detancarville »

a_i_jeszcze_jedno pisze: pn gru 08, 2025 8:46 pm Linku do blogu publicznie nie przedstawię ze względu na te zdjęcia tam zamieszczone, natomiast to jest straszliwa królicza nora jeżeli chodzi o teorie spiskowe, bo na początku jest że to miał być mord rytualny, ale później jest udowadnianie, że samolot, który rozbił się w Smoleńsku, to nie był samolot przewożący Lecha Kaczyńskiego i że w ogóle to nie był polski samolot tylko jakaś mistyfikacja a Kaczyński miał być martwy już kilka dni wcześniej, jest całe analizowanie kiedy ktoś go widział ostatnio żywego itp. Spiskowe teorie odnotowały natomiat nasze polskie media:

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news ... e_vignette
Kocham teorie spiskowe, im dziwniejsza tym lepsza - jak masz coś jeszcze to dawaj!!
Sometimes awful things have their own kind of beauty.
witaminkaa
GreckieWakacje

Post autor: witaminkaa »

gossipgirlxox pisze: śr sie 20, 2025 8:42 pm W zamach watpię. Polecam za to posłuchać wywiadu Wassermann u Rymanowskiego. Polska strona całkowicie oddała Rosjanom śledztwo, Nie zabezpieczono wielu dowodów. Nie wierzyłabym też w 100% wynikom komisji bo komisja bazowała tylko na materiałach przekazanych od Rosji. A raport powstał jeszcze przed oględzinami wraku. Smutne, że taka tragedia zamiast zjednoczyć polityków, wyjaśnić wszystkie okoliczności i wątpliwości co do katastrofy to posłużyła do nawalanki i podziałów w społeczeństwie na kolejne kilkanaście lat.
Nie ma czegoś takiego jak "oddawanie śledztwa rosjanom". Władze jednego kraju nie mogą sobie prowadzić śledztw na terenie innego państwa, nie ma czegoś takiego w prawie międzynarodowym. Późniejsze komisje robiły co mogły żeby ustalić prawdę na bazie dowodów jakie miały i ich krytycznego oglądu.
Awatar użytkownika
a_i_jeszcze_jedno
Szarlotta

witaminkaa pisze: śr gru 10, 2025 9:29 am Nie ma czegoś takiego jak "oddawanie śledztwa rosjanom". Władze jednego kraju nie mogą sobie prowadzić śledztw na terenie innego państwa, nie ma czegoś takiego w prawie międzynarodowym.
Bzdury, samoloty używane w służbie państwowej nie są objęte konwencją chicagowską i korzystają z immunitetu dyplomatycznego, wszelkie działania w przypadku katastrofy muszą być uzgodnione między państwem na którego terytorium doszło do katastrofy a państwem, którego potencjalne tajemnice mogły być zawarte w przestrzeni samolotu. Gdyby samolot z Putinem czy Trumpem rozbił się w Polsce to za samo postawienie stopy w jego okolicy bez zgody państwa do którego samolot należy byłyby potężne reperkusje polityczne.

To jest analogiczna sytuacja jak np. pożar ambasady. Aby go ugasić przyjechać musi lokalna straż pożarna (nie ma na to żadnej innej alternatywy), ale z drugiej strony ambasada jest traktowana jako terytorium obcego państwa i zarazem miejsce przechowywania bardzo wrażliwych danych często objętych najwyższą poufnością. Nawet jeżeli strażacy wejdą bez pytania ratować ludzi, to później są na celowniku służb wywiadowczych. Szczególnie, że "pożar" mógł zostać celowo podłożony a oddział straży wcale mógł nie był złożony ze strażaków.
Arabella133
RealDiamond

Post autor: Arabella133 »

witaminkaa pisze: śr gru 10, 2025 9:29 am Nie ma czegoś takiego jak "oddawanie śledztwa rosjanom". Władze jednego kraju nie mogą sobie prowadzić śledztw na terenie innego państwa, nie ma czegoś takiego w prawie międzynarodowym. Późniejsze komisje robiły co mogły żeby ustalić prawdę na bazie dowodów jakie miały i ich krytycznego oglądu.
Zaiste cieszmy się, że ciała ofiar oddali, wraku raczej się nie doczekamy 🙄
Awatar użytkownika
a_i_jeszcze_jedno
Szarlotta

Arabella133 pisze: czw gru 11, 2025 9:48 pm Zaiste cieszmy się, że ciała ofiar oddali, wraku raczej się nie doczekamy 🙄
No wraku to tam już w większości fizycznie nie ma. Jeszcze za nim był ten słynny film Anity Gargas to ja już to wyprorokowałem, że lokalsi będą go podkradać i oddawać na złom, bo dla nich to darmowy pieniądz. No i to właśnie się dowiedziała Anita Gargas jak tam poleciała robić reportaż. XD
unfaithfully
RealDiamond

Post autor: unfaithfully »

A.aleksandrowicz pisze: pn gru 08, 2025 8:44 pm Dajcie proszę namiary na te zdjęcia

Znalazlam na reddicie to, co wstawiam ponizej. Rozumiem ciekawosc, ale po przeczytaniu ich dokladnego opisu odechcialo mi sie ich ogladac:
"
Dla zakończenia wszelkich tajemnic nie będę ukrywać, że plotki dotyczące przecieków fotografii ciał ofiar katastrofy Smoleńskiej wraz z byłym prezydentem Lechem Kaczyńskim są całkowicie i niepodważalnie autentyczne. Wyciekły one dziesięć lat temu w rosyjskiej części internetu, opublikowane przez anonimowego użytkownika. Dodatkowo, aby nie tworzyć niepotrzebnych tajemnic opiszę szczegóły zdjęć:

(11/04/2010, 07:52): Pierwsza fotografia przedstawia lewą połowę wraku samolotu, wywróconego kołami do góry i odgrodzonego taśmą przez służby mundurowe. Zdjęcie samo w sobie nie jest drastyczne; brak ciał w kadrze.

(10/04/2010, 14:50): Druga fotografia pokazuje miejsce wypadku. Duży odgrodzony taśmą obszar pełen połamanych drzew, części samolotu oraz ciał pasażerów. Szczególnie przykuwającym wzrok elementem jest ciało mężczyzny w białej koszuli leżącego twarzą ku ziemi w centrum zdjęcia.

(10/04/2010, 15:43): Trzecia fotografia przedstawia na pierwszym planie pięć ciał położonych z premedytacją na rozłożonej do tego folii oraz kolejną parę w tle w tych samych warunkach. Zwłoki ofiar są brudne od ziemi oraz w większości przypadków nie posiadają mniejszej, lub większej części ubioru.

(10/04/2010, 18:00): Czwarta fotografia pokazuje strażaków oraz innych ludzi w scenerii poprzedniego zdjęcia w akompaniamencie porozkładanych czerwonych trumien.

(11/04/2010, 11:19): Piąta fotografia przedstawia ciało Lecha Kaczyńskiego ubranego w czarny garnitur w jasnej od środka i ciemnej z zewnątrz trumnie, owiniętego białym materiałem od szyi w dół wraz z czarnym foliowym workiem na głowie, zsuniętym z jego twarzy. Jego głowa jest zdeformowana, pokryta bliznami i krwiakami, z widocznym chirurgicznym zszyciem płatu skóry w obszarze czoła. Dodatkowo wydaje się nie posiadać oczu.
PS: Jest to zdjęcie, które szerszej publice może być znane z racji medialnej burzy, po tym jak znany politolog - Wojciech Jabłoński udostępnił je na swoim koncie Twitter z podpisem "Nosiła go Polska".

(11/04/2010, 09:49): Szósta fotografia przedstawia zaś nagie ciało Lecha Kaczyńskiego na stole chirurgicznym w prosektorium. W wyniku odniesionych obrażeń nie posiada on jednej trzeciej prawej ręki oraz obu nóg poniżej kolan, każde z tych miejsc ma również owinięty czarny opatrunek utrzymywany przeźroczystą taśmą/plastikiem. Całe jego ciało jest pokryte obrażeniami, wraz z zaszytą chirurgiczną raną ciągnącą się pionowo z szyi do krocza po skończonej sekcji zwłok. Na zdjęciu nie widać innych osób.

(10/04/2010, 18:09): Siódma fotografia pokazuje trzy ciała ofiar rozłożone twarzami ku górze na folii (tak jak w fotografii numer 3). Ich stan fizyczny jest również porównywalny do zdjęcia trzeciego. Dookoła zwłok zaś stoją strażacy oraz inni bliżej nie określeni ludzie.

Osobiście nie zalecam do poszukiwań owych fotografii, mam nadzieję, że mój opis zahamował waszą ciekawość, dodatkowo nie będę poruszał tutaj zdjęć ofiar z raportu Macierewicza z 2022 roku, to już zupełnie inna para kaloszy. Dobranoc."
A.aleksandrowicz
BlondDoczep

unfaithfully pisze: pt gru 12, 2025 12:27 pm Znalazlam na reddicie to, co wstawiam ponizej. Rozumiem ciekawosc, ale po przeczytaniu ich dokladnego opisu odechcialo mi sie ich ogladac:
"
Dla zakończenia wszelkich tajemnic nie będę ukrywać, że plotki dotyczące przecieków fotografii ciał ofiar katastrofy Smoleńskiej wraz z byłym prezydentem Lechem Kaczyńskim są całkowicie i niepodważalnie autentyczne. Wyciekły one dziesięć lat temu w rosyjskiej części internetu, opublikowane przez anonimowego użytkownika. Dodatkowo, aby nie tworzyć niepotrzebnych tajemnic opiszę szczegóły zdjęć:

(11/04/2010, 07:52): Pierwsza fotografia przedstawia lewą połowę wraku samolotu, wywróconego kołami do góry i odgrodzonego taśmą przez służby mundurowe. Zdjęcie samo w sobie nie jest drastyczne; brak ciał w kadrze.

(10/04/2010, 14:50): Druga fotografia pokazuje miejsce wypadku. Duży odgrodzony taśmą obszar pełen połamanych drzew, części samolotu oraz ciał pasażerów. Szczególnie przykuwającym wzrok elementem jest ciało mężczyzny w białej koszuli leżącego twarzą ku ziemi w centrum zdjęcia.

(10/04/2010, 15:43): Trzecia fotografia przedstawia na pierwszym planie pięć ciał położonych z premedytacją na rozłożonej do tego folii oraz kolejną parę w tle w tych samych warunkach. Zwłoki ofiar są brudne od ziemi oraz w większości przypadków nie posiadają mniejszej, lub większej części ubioru.

(10/04/2010, 18:00): Czwarta fotografia pokazuje strażaków oraz innych ludzi w scenerii poprzedniego zdjęcia w akompaniamencie porozkładanych czerwonych trumien.

(11/04/2010, 11:19): Piąta fotografia przedstawia ciało Lecha Kaczyńskiego ubranego w czarny garnitur w jasnej od środka i ciemnej z zewnątrz trumnie, owiniętego białym materiałem od szyi w dół wraz z czarnym foliowym workiem na głowie, zsuniętym z jego twarzy. Jego głowa jest zdeformowana, pokryta bliznami i krwiakami, z widocznym chirurgicznym zszyciem płatu skóry w obszarze czoła. Dodatkowo wydaje się nie posiadać oczu.
PS: Jest to zdjęcie, które szerszej publice może być znane z racji medialnej burzy, po tym jak znany politolog - Wojciech Jabłoński udostępnił je na swoim koncie Twitter z podpisem "Nosiła go Polska".

(11/04/2010, 09:49): Szósta fotografia przedstawia zaś nagie ciało Lecha Kaczyńskiego na stole chirurgicznym w prosektorium. W wyniku odniesionych obrażeń nie posiada on jednej trzeciej prawej ręki oraz obu nóg poniżej kolan, każde z tych miejsc ma również owinięty czarny opatrunek utrzymywany przeźroczystą taśmą/plastikiem. Całe jego ciało jest pokryte obrażeniami, wraz z zaszytą chirurgiczną raną ciągnącą się pionowo z szyi do krocza po skończonej sekcji zwłok. Na zdjęciu nie widać innych osób.

(10/04/2010, 18:09): Siódma fotografia pokazuje trzy ciała ofiar rozłożone twarzami ku górze na folii (tak jak w fotografii numer 3). Ich stan fizyczny jest również porównywalny do zdjęcia trzeciego. Dookoła zwłok zaś stoją strażacy oraz inni bliżej nie określeni ludzie.

Osobiście nie zalecam do poszukiwań owych fotografii, mam nadzieję, że mój opis zahamował waszą ciekawość, dodatkowo nie będę poruszał tutaj zdjęć ofiar z raportu Macierewicza z 2022 roku, to już zupełnie inna para kaloszy. Dobranoc."
Dziękuję za kontynuację i znalezienie opisów tłumaczeń z rosyjskiego. Zdjęcia odnalazłam i na Archive web podesłała mi tutaj jedna osoba. Ogólnie jest to coś dla osób o mocnych nerwach. Dziwię się, że coś takiego w ogóle zostało udostępnione. Ale zaledwie kilka lat wcześniej w lesie kabackim nagrywano podobne rzeczy i je publikowano więc czy aż tak mnie to powinno dziwić…

Ktoś coś może powiedzieć więcej o zdjęciach z komisji Macierewicza?
Defreg56
BlondDoczep

Post autor: Defreg56 »

A.aleksandrowicz pisze: pt gru 12, 2025 12:32 pm Dziękuję za kontynuację i znalezienie opisów tłumaczeń z rosyjskiego. Zdjęcia odnalazłam i na Archive web podesłała mi tutaj jedna osoba. Ogólnie jest to coś dla osób o mocnych nerwach. Dziwię się, że coś takiego w ogóle zostało udostępnione. Ale zaledwie kilka lat wcześniej w lesie kabackim nagrywano podobne rzeczy i je publikowano więc czy aż tak mnie to powinno dziwić…

podeślesz mi?
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Lilu

Post autor: SmokAnalog »

A.aleksandrowicz pisze: pt gru 12, 2025 12:32 pm Dziękuję za kontynuację i znalezienie opisów tłumaczeń z rosyjskiego. Zdjęcia odnalazłam i na Archive web podesłała mi tutaj jedna osoba. Ogólnie jest to coś dla osób o mocnych nerwach. Dziwię się, że coś takiego w ogóle zostało udostępnione. Ale zaledwie kilka lat wcześniej w lesie kabackim nagrywano podobne rzeczy i je publikowano więc czy aż tak mnie to powinno dziwić…

Może się czepiam, ale 23 to nie kilka, jeśli rozmawiamy o latach, które dzielą katastrofę w lesie kabackim a smoleńską. Widziałem te zdjęcia lata temu, jakoś nie mam ochoty tego powtarzać, nie wiem, po co ktoś je upubliczniał, jaki miał w tym cel. Wiem, że miał problemy z tego powodu, było o tym w polskich i rosyjskich mediach.
A.aleksandrowicz
BlondDoczep

Nie wiem co sądzicie o dokumencie Reset? Jest on wprawdzie pro PISowski, ale niektóre argumenty, które się w nim pojawiają są dość ciekawe. Jak chociażby tę awarię systemów w ministerstwie jak i na lotnisku.
astronautka123
SkrzydełkaZhooters

Post autor: astronautka123 »

Patrząc na obecne działania Rosji czyli wojnę hybrydową i podkurwia*** nas regularnie, jakoś ta akcja że zdjęciami nie dziwi w ogóle.
Banszi
PsychoFanka

Post autor: Banszi »

A.aleksandrowicz pisze: sob gru 13, 2025 1:02 pm Nie wiem co sądzicie o dokumencie Reset? Jest on wprawdzie pro PISowski, ale niektóre argumenty, które się w nim pojawiają są dość ciekawe. Jak chociażby tę awarię systemów w ministerstwie jak i na lotnisku.
Nic nie myślę. Smoleńsk został wyjaśniony na etapie samej katastrofy i był to CFIT. Prokuratura wciąż jeszcze bada sprawę, między innymi pod kątem ustalenia ewentualnych winnych.
Można chodzić i szukać wszędzie tajemniczych awarii, dziwnych zdjęć w necie, tajemniczych postów, że ktoś się spóźnił, że ktoś był za wcześnie, że ktoś coś powiedział albo nie powiedział, że komuś wykipiało mleko i świeca zgasła w oknie. To niepotrzebne bicie piany i rozmydlanie sprawy, żeby Smoleńsk wydawał się być tajemniczą, nierozwiązaną zagadką, w której najpewniej winne są określone osoby (oczywiście spoza PiS), bo drapią się po nosie i mają wilcze oczy, ale nikt ich nie oskarży, choć „dochodzimy do prawdy”. Pora przestać się tak brzydko bawić.
Arabella133
RealDiamond

Banszi pisze: sob gru 13, 2025 10:46 pm Nic nie myślę. Smoleńsk został wyjaśniony na etapie samej katastrofy i był to CFIT. Prokuratura wciąż jeszcze bada sprawę, między innymi pod kątem ustalenia ewentualnych winnych.
Można chodzić i szukać wszędzie tajemniczych awarii, dziwnych zdjęć w necie, tajemniczych postów, że ktoś się spóźnił, że ktoś był za wcześnie, że ktoś coś powiedział albo nie powiedział, że komuś wykipiało mleko i świeca zgasła w oknie. To niepotrzebne bicie piany i rozmydlanie sprawy, żeby Smoleńsk wydawał się być tajemniczą, nierozwiązaną zagadką, w której najpewniej winne są określone osoby (oczywiście spoza PiS), bo drapią się po nosie i mają wilcze oczy, ale nikt ich nie oskarży, choć „dochodzimy do prawdy”. Pora przestać się tak brzydko bawić.
Oczywiście, nie należy szukać za głęboko, bo jeszcze można by coś znaleźć :))) Ale odkładając teorie spiskowe na bok, to wyjaśnij mi proszę, co Rosja ze swojej strony zrobiła tak jak należy w tym śledztwie? Skoro już jej to śledztwo oddaliśmy? Przesłuchali świadków?wykonali potrzebne ekspertyzy?dokładne sekcje zwłok? Myślę, że gdyby Rosja prowadziła to
śledztwo według zwykłych w tych wypadkach standardów, nie byłoby wielu pytań ani teorii spiskowych
Awatar użytkownika
Fela_z_Kaniowa
RARY

Post autor: Fela_z_Kaniowa »

SmokAnalog pisze: pn wrz 15, 2025 2:59 pm No gdyby się zastanawiać cui bono i jednocześnie obstawać przy wersji o zamachu, to trzeba by było obwinić Jarka ;P osobiście tak nie uważam, według mnie to był wypadek spowodowany m.in. niedbalstwem. Dużo politycznie zyskał też Antoni, właściwie PiS przetrwał dzięki odgrzewaniu tej katastrofy. Jarek może i wierzy w zamach uknuty wspólnie przez Tuska i Putina, lud pisowski jak wyżej (wszystko zaplanowali na molo xD), ale główne twarze sekty smoleńskiej ani trochę - po prostu cynicznie wykorzystali i wykorzystują to nieszczęście zbijając na tym kapitał polityczny. Przyznać trzeba jednak, że idąc tokiem myślenia "kto zyskał" nie da się zapomnieć o Rosji, która chce Polski skłóconej, wewnętrznie podzielonej, bo na taką łatwiej wpływać. Co nie oznacza, że stoją za tym "oni", bo akurat w tamtej chwili wzajemne stosunki polsko-rosyjskie były całkiem dobre i obydwie strony na nich korzystały.
Nie, Jarek nie wierzy w zamach, aż tak głupi nie jest. Oczywiście krzyczał o zamachu i organizował miesięcznice dla korzyści politycznych. To strasznie nieszczęśliwy człowiek - nie dość że stracił brata, to musi żyć ze świadomością, że sam się do tej śmierci przyczynił. Lech K. dzwonił do niego z samolotu przez satelitę gdy samolot przygotowywał się do lądowania, czyli zamiast siedzieć spokojnie żądał ogarnięcia mu połączenia telefonicznego z bratem, akurat w tej chwili,, żeby pogadać o zdrowiu matki (jak twierdził Jarek). Serio? Nie mógł zadzwonić chwilę później, po wylądowaniu, gdy czekała go jeszcze jazda samochodem? Otóż nie mógł, bo zapewne chciał się poradzić brata co robić w sytuacji gęstej mgły i rad załogi żeby nie lądować. I Jarosław doradził, wiadomo co, bo przecież chodziło o kampanię wyborczą, itd. I załoga otrzymała rozkaz: lądować do skutku.

Jarosław powiedział po katastrofie, że wolałby również wsiąść do tego samolotu. To pokazuje jak koszmarnie cierpiał po tej stracie. Do tego miał świadomość, że de facto zabił brata. Wrzeszczał później o zamachu, o zamordowaniu mu brata i inne brednie, aby sobie ulżyć w bólu, wyżyć się na przeciwnikach politycznych, odwrócić uwagę od tego o co wielu go podejrzewało. Bo nie tylko ja uważam, że to on kazał bratu lądować. To żadna teoria spiskowa, a przekonanie wielu Polaków.

Gdy zapis nagrania z kokpitu miał być odczytany to Jarosław się nie pojawił, a wcześniej powtórzył kilka razy, że rozmawiał z bratem TYLKO o zdrowiu matki i jeśli w odczytanym nagraniu będzie co innego, to jest to manipulacja PO. Bardzo bał się tego, co tam mogło się nagrać, więc na wszelki wypadek kombinował i atakował PO, aby się zabezpieczyć.
Banszi
PsychoFanka

Post autor: Banszi »

Arabella133 pisze: ndz gru 14, 2025 12:48 pm Oczywiście, nie należy szukać za głęboko, bo jeszcze można by coś znaleźć :))) Ale odkładając teorie spiskowe na bok, to wyjaśnij mi proszę, co Rosja ze swojej strony zrobiła tak jak należy w tym śledztwie? Skoro już jej to śledztwo oddaliśmy? Przesłuchali świadków?wykonali potrzebne ekspertyzy?dokładne sekcje zwłok? Myślę, że gdyby Rosja prowadziła to
śledztwo według zwykłych w tych wypadkach standardów, nie byłoby wielu pytań ani teorii spiskowych
Dobrze, to wyjaśnij dlaczego przez osiem lat, praktycznie tuż po katastrofie, PiS nie zrobił nic, aby podważyć wyniki śledztwa, ŚLEDZTWA, wykazać gdzie, kiedy i kto zrobił coś nie tak, a nie opowiadać w kółko o tym „co nowego znaleźli”? Przecież już dawno powinno to być opisane, podpisane i zgłoszone do prokuratury.
Odkładając już ten PiS - odpowiem szybko i możliwe, że niedokładnie.
Polska nie miała podpisanej z Rosją stosownej umowy jak badać wypadki samolotów wojskowych z dyplomatami na pokładzie. Po katastrofie liczył się czas a jak wiemy, Rosja to nigdy nie był „normalny” kraj i pewnie gdzieś tam pojawiły się problemy, o których nie wiemy.
Zdecydowano się więc na konwencję chicagowską, wg której katastrofę bada kraj, na którego terenie wydarzyła się tragedia. Polska wysłała swojego specjalistę, płk. Edmunda Klicha, aby czuwał nad całym procesem (co konwencja umożliwia). ALE Rosja zgodziła się na to, aby na miejsce przyjechali także specjaliści z PKBWLWP (czy jako to się zwało - komisja, której prace określa ustawa, złożona z odpowiednich specjalistów z różnych dziedzin, w tym z doświadczonych pilotów). Wykonali oni stosowne badania wraku, okolicy, zrobili zdjęcia. Tam na pierwszy rzut oka widać było co się stało - samolot zawadził o drzewo, stracił kawałek skrzydła i dachował. Podwozie do góry nogami, kokpit, jedna ściana i dach nie istnieją (bo to na nich „przyziemił” TU). Mamy fotografię pobliskich drzew, mamy końcówkę skrzydła za brzozą, świadka nazwiskiem Bodin, który był na działce, kiedy tupolew łamał brzozę. Mamy zapisy z czarnych skrzynek (radzieckiej, która otwarto w Moskwie i polskiej, która jest na terenie naszego kraju i u nas została otwarta). Wszystko to zostało opisane w raporcie Millera, którego chyba nikt nie przeczytał, a pod którym podpisali się z imienia i nazwiska specjaliści.
Reszta to dezinformacja (tu obwiniam ówczesny rząd, który olał sprawę koncertowo), rosyjski bałagan (Smoleńsk to niewielkie miasto, nagle pojawiło się tam tyle ciał, weź to ogarnij), dziennikarskie bicie piany i „tajemnice” odkrywane przez pismaków i domorosłych „badaczy”, czynione pewnie dla idei, z powodu polityki, dla atencji czy wreszcie dla kasy (bo katastrofa się dobrze sprzedawała).
Czytałaś raport Millera? Ktoś stąd w ogóle tam zajrzał?
PiS go po prostu wywalił ze stron i udawał, że nie istnieje. Poproszę teorie spiskowe - dlaczego omijali go szerokim łukiem, dlaczego nie atakowali i oskarżali osób, które go napisały, dlaczego nie polemizowali z nim, tylko skupiali się na chwytliwych, mocnych haslach, które dobrze brzmią na wiecach?
Arabella133
RealDiamond

Banszi pisze: ndz gru 14, 2025 1:39 pm Dobrze, to wyjaśnij dlaczego przez osiem lat, praktycznie tuż po katastrofie, PiS nie zrobił nic, aby podważyć wyniki śledztwa, ŚLEDZTWA, wykazać gdzie, kiedy i kto zrobił coś nie tak, a nie opowiadać w kółko o tym „co nowego znaleźli”? Przecież już dawno powinno to być opisane, podpisane i zgłoszone do prokuratury.
Odkładając już ten PiS - odpowiem szybko i możliwe, że niedokładnie.
Polska nie miała podpisanej z Rosją stosownej umowy jak badać wypadki samolotów wojskowych z dyplomatami na pokładzie. Po katastrofie liczył się czas a jak wiemy, Rosja to nigdy nie był „normalny” kraj i pewnie gdzieś tam pojawiły się problemy, o których nie wiemy.
Zdecydowano się więc na konwencję chicagowską, wg której katastrofę bada kraj, na którego terenie wydarzyła się tragedia. Polska wysłała swojego specjalistę, płk. Edmunda Klicha, aby czuwał nad całym procesem (co konwencja umożliwia). ALE Rosja zgodziła się na to, aby na miejsce przyjechali także specjaliści z PKBWLWP (czy jako to się zwało - komisja, której prace określa ustawa, złożona z odpowiednich specjalistów z różnych dziedzin, w tym z doświadczonych pilotów). Wykonali oni stosowne badania wraku, okolicy, zrobili zdjęcia. Tam na pierwszy rzut oka widać było co się stało - samolot zawadził o drzewo, stracił kawałek skrzydła i dachował. Podwozie do góry nogami, kokpit, jedna ściana i dach nie istnieją (bo to na nich „przyziemił” TU). Mamy fotografię pobliskich drzew, mamy końcówkę skrzydła za brzozą, świadka nazwiskiem Bodin, który był na działce, kiedy tupolew łamał brzozę. Mamy zapisy z czarnych skrzynek (radzieckiej, która otwarto w Moskwie i polskiej, która jest na terenie naszego kraju i u nas została otwarta). Wszystko to zostało opisane w raporcie Millera, którego chyba nikt nie przeczytał, a pod którym podpisali się z imienia i nazwiska specjaliści.
Reszta to dezinformacja (tu obwiniam ówczesny rząd, który olał sprawę koncertowo), rosyjski bałagan (Smoleńsk to niewielkie miasto, nagle pojawiło się tam tyle ciał, weź to ogarnij), dziennikarskie bicie piany i „tajemnice” odkrywane przez pismaków i domorosłych „badaczy”, czynione pewnie dla idei, z powodu polityki, dla atencji czy wreszcie dla kasy (bo katastrofa się dobrze sprzedawała).
Czytałaś raport Millera? Ktoś stąd w ogóle tam zajrzał?
PiS go po prostu wywalił ze stron i udawał, że nie istnieje. Poproszę teorie spiskowe - dlaczego omijali go szerokim łukiem, dlaczego nie atakowali i oskarżali osób, które go napisały, dlaczego nie polemizowali z nim, tylko skupiali się na chwytliwych, mocnych haslach, które dobrze brzmią na wiecach?
Czyli przyznajesz, że oddaliśmy śledztwo „nienormalnemu” państwu, które nie przestrzegało żadnych standardów zarówno przy zabezpieczaniu śladów jak i ciał ofiar? A dlaczego to zrobiliśmy? Dlaczego musieliśmy to zrobić szybko?to mnie szczerze interesuje
Czytałam raport Millera ale zarówno ten raport jak i ty , nie odpowiadasz na pytania które mnie interesują :)
Arabella133
RealDiamond

Tematy które mnie interesują :
1.Dlaczego strona rosyjska wymusza rozdzielenie wizyty premiera i prezydenta ? nie jest to fake news, można sprawdzić, że inicjatywa była po rosyjskiej stronie
2.dlaczego nie zostali przesłuchani przez polską stronę kontrolerzy lotów ?ogólnie zapadli się pod ziemię a przecież to logiczne, że mieliby najwięcej do powiedzenia na temat ostatnich minut przed katastrofą
3. Jak wyjaśnić serię blisko chyba 30 samob* i zgonów wśród osób, które brały udział w badaniu katastrofy? Np załoga Jaka ?
Poproszę o wytłumaczenie , spójne i logiczne, sprawy partyjne odłóżmy na bok : )