Start
Mój profil

Chat GPT jako "terapeuta" - wasze historie

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
gunernialne
PrinTu

Chat GPT jako "terapeuta" - wasze historie

Post autor: gunernialne »

Jak w temacie - jakie macie doświadczenia z wykorzystaniem czatu GPT czy ogólnie sztucznej inteligencji w charakterze "terapeuty" lub po prostu kogoś kto wysłucha, doradzi?

Sama z ciekawości kilka razy próbowałam rozmowy w modelu głosowym "therapist" na Groku. No i raczej średnio to wychodziło. Rozmowy były sztuczne (wiadomo), bez jakiegoś większego sensu - po prostu zachęcał do dalszego mówienia bez konstruktywnego odniesienia się do poruszanego tematu. No i akcent oraz sama modulacja tego głosu były irytujące.

Może znacie jakieś lepsze aplikacje czy strony? A może nie rozmawiacie tylko piszecie i to wypada lepiej? Trzeba jakoś specjalnie tę rozmowę zaczynać? Możecie podzielić się jakimiś pomysłami.

No i finalnie - pomogło wam to, polecacie? A może totalnie odradzacie?
Oczywiście wiem, że rozmowa z chatem nie zastąpi rzeczywistej terapii i nie zachęcam do takiego zastępowania. Jestem ciekawa waszych doświadczeń
cure
Naczelny Zapierdalacz

Post autor: cure »

przecież on ci powie dokładnie to, co chcesz usłyszeć. Czyli wprost przeciwnie jak jest na terapii.
PEONIA
Forma życia

Post autor: PEONIA »

Tak jak pisze koleżanka wyżej. On Ci powie to co chcesz słyszeć, nawet jak dasz w prompcie był szczery i obiektywny. Będzie Cię utwierdzał w Twojej prawdzie.

Po drugie, nie wiem dziewczyny czy Wy tak macie ale on się zrobił mega głupi, ze nawet nie chce mi się go pytać o nic. Ostatnio wkleiłam przepis który mi nie wyszedł i zapytałam co jest powodem zbyt zbitego ciasta. odpowiedział, ze za mało jaj do tej ilości mąki i zarekomendował 6. Poprosiłam zatem o rozpisanie krok po kroku przepisu, z wszelkimi wskazówkami od podstaw by na pewno wyszło. Rozpisał z 3 jajami jak było wcześniej. pytałam go czemu pisze 3 jajka skoro przecież rekomendował 6. To bronił się, że podałam mu 320 g mąki w przepisie a to jest na 160. Od początku było 160.

I Wy czemuś takiemu chcecie terapię powierzyć?
Awatar użytkownika
gunernialne
PrinTu

Temat założony z ciekawości Waszych doświadczeń a nie z chęci rozeznania się jak najlepiej prowadzić "terapię" z chwytem GPT.
Spokojnie xd nie bez powodu tam wszędzie jest użyty cudzysłów
Awatar użytkownika
gunernialne
PrinTu

PEONIA pisze: sob gru 06, 2025 10:28 am Tak jak pisze koleżanka wyżej. On Ci powie to co chcesz słyszeć, nawet jak dasz w prompcie był szczery i obiektywny. Będzie Cię utwierdzał w Twojej prawdzie.

Po drugie, nie wiem dziewczyny czy Wy tak macie ale on się zrobił mega głupi, ze nawet nie chce mi się go pytać o nic. Ostatnio wkleiłam przepis który mi nie wyszedł i zapytałam co jest powodem zbyt zbitego ciasta. odpowiedział, ze za mało jaj do tej ilości mąki i zarekomendował 6. Poprosiłam zatem o rozpisanie krok po kroku przepisu, z wszelkimi wskazówkami od podstaw by na pewno wyszło. Rozpisał z 3 jajami jak było wcześniej. pytałam go czemu pisze 3 jajka skoro przecież rekomendował 6. To bronił się, że podałam mu 320 g mąki w przepisie a to jest na 160. Od początku było 160.

I Wy czemuś takiemu chcecie terapię powierzyć?
Prawda. Podobnie nie radzi sobie z książkami. Można zapytać o autorstwo jakiejkolwiek względnie popularnej książki a i tak się pomyli.
A najgorzej gdy się go poprawia. Wtedy już totalnie zaczyna się spirala absurdu i wyrzuca odpowiedzi byle dać jakąkolwiek reakcje
Awatar użytkownika
iksde12345
Tritonotti

Post autor: iksde12345 »

Po paru użyciach chata w tym celu wypluwa dosłownie te same frazy i zdania. Można z nich bingo ułożyć