Start
Mój profil

Bogdańscy

Moderator: verysweetcherry
Joanna Darc
Kciuk

Re: Bogdańscy

Post autor: Joanna Darc »

berry blast pisze: ndz lis 23, 2025 2:42 pm przecież nawet nie wiemy co się działo wcześniej w mieszkaniach w których mieszkamy xD
które kupiliśmy lub wynajmujemy, kto w nim umarł, kogo zabił itd
tylko ktoś kto się buduje od postaw wie, że nic się w domu nie działo.
Trochę wiemy. Chyba,że nas to kompletnie nie interesuje, nie pytamy, nie dociekamy. Właściciel też się nie pochwali bo chce to sprzedać. Nic dobrego to późniejszym mieszkańcom nie przynosi. Nie przyniosło to tym z Rakowisk i kilku innym też się nie wiedzie.
Limonene
SushiAddict

Post autor: Limonene »

Joanna Darc pisze: ndz lis 23, 2025 4:20 pm Trochę wiemy. Chyba,że nas to kompletnie nie interesuje, nie pytamy, nie dociekamy. Właściciel też się nie pochwali bo chce to sprzedać. Nic dobrego to późniejszym mieszkańcom nie przynosi. Nie przyniosło to tym z Rakowisk i kilku innym też się nie wiedzie.
Ja np. jako studentka się zupełnie nie interesowałam ile osób umarło w mieszkaniu w którym mieszkam, a pewnie sporo bo kamienica miała jakieś 100 lat xD i jakoś nie mogę powiedzieć, że nic dobrego mi to mieszkanie nie przyniosło
Awatar użytkownika
FigGa
Collagen z chlorellą

Post autor: FigGa »

berry blast pisze: ndz lis 23, 2025 2:42 pm przecież nawet nie wiemy co się działo wcześniej w mieszkaniach w których mieszkamy xD
Dokładnie. Ja od dwóch lat mieszam w ponad 100 letniej kamienicy. Tu się mogło stać dosłownie wszystko.
Bo Wiśniewski to nie ja,
Bo to wszystko nie jest moje,
Bo to wszystko wielki pic,
A „Ich Troje” jest kradzione.
adven
ZdalnaFanka

Post autor: adven »

Joanna Darc pisze: ndz lis 23, 2025 4:20 pm Trochę wiemy. Chyba,że nas to kompletnie nie interesuje, nie pytamy, nie dociekamy. Właściciel też się nie pochwali bo chce to sprzedać. Nic dobrego to późniejszym mieszkańcom nie przynosi. Nie przyniosło to tym z Rakowisk i kilku innym też się nie wiedzie.
A to w domu w Rakowiskach doszło już do drugiej zbrodni na kolejnych mieszkańcach?
Ankawanka

Post autor: Ankawanka »

Jest to jedna ze spraw, które często chodzą mi po głowie. Może dlatego, że rozwiązanie wydaje mi się oczywiste - ja nie wierzę w nic innego poza ucieczką. To ciekawe, że jeszcze nie aż tak dawno ten kraj był na tyle dziki, że prawdopodobnie 4-osobowa rodzina zdołała przepaść jak kamień w wodę, bardzo możliwe, że po prostu wyjechali za granicę - nie mieli problemu z lewymi dokumentami, nie mieli problemu z zaciągnięciem iluś kredytów pod zastaw tej samej nieruchomości i tak dalej. Dziś to przecież jest praktycznie nie do pomyślenia.
Awatar użytkownika
Emma Rozalia
FlafLover

Post autor: Emma Rozalia »

Kasiakowalska1 pisze: wt gru 09, 2025 9:11 am Unia zabrała nam wolność xDDD
Likwidując granice między państwami?
Za czasów ewentualnej ucieczki Bogdańskich musieli pokazywać paszporty na każdej granicy. Teraz po prostu by przez nie przejechali.
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

Post autor: pieczonyziemniak. »

Dokładnie XD ja dopiero po dwóch latach dowiedziałam się, że w bloku gdzie mieszkam, chłop poderżnął se gardło
Parowki
Szarlotta

Post autor: Parowki »

pieczonyziemniak. pisze: wt gru 09, 2025 4:09 pm Dokładnie XD ja dopiero po dwóch latach dowiedziałam się, że w bloku gdzie mieszkam, chłop poderżnął se gardło
Moja sąsiadka w mieszkaniu obok ( za ścianą) się powiesiła. No i co ? No nic. Mieszka tam ktoś inny teraz.
Kasiakowalska1
Bagietka z szarlott

Post autor: Kasiakowalska1 »

Emma Rozalia pisze: wt gru 09, 2025 9:57 am Likwidując granice między państwami?
Za czasów ewentualnej ucieczki Bogdańskich musieli pokazywać paszporty na każdej granicy. Teraz po prostu by przez nie przejechali.
Dzięki za info ale to była ironia.. myślałam że iksde na końcu coś wam da do myślenia, ale następnym razem dopisze w nawiasie że to sarkazm
Awatar użytkownika
dzudidzetson
LouiBag

Post autor: dzudidzetson »

JagodAgata pisze: pt lis 21, 2025 1:16 pm tak, ale jak jest kilku wierzycieli to "kto pierwszy ten lepszy" (teraz kto właściwy dla zamieszkania) wtedy ogólnie
Nie, nie kto pierwszy ten lepszy. Całością zadłużenia i majątku zarządza komornik właściwy miejscu zamieszkania i ma obowiązek dzielić majątek między wszystkich wierzycieli.
Exrvuninyvtvuni
Mokra Włoszka

Post autor: Exrvuninyvtvuni »

Ja myślę, że w czasach w których Bogdańscy uciekli nie trzeba było nawet mieć lewych paszportów - wystarczyło, że mieli znajomości i ktoś ich podstawił pod Ukraińską granicę, a tam po opłaceniu łapówki nawet nie zanotowali jej przekroczenia. Później już mogli sobie załatwić lewe dokumenty na Ukrainie - w Polsce byłoby by to dużo trudniejsze, patrząc na system zabezpieczeń - i z nową tożsamością emigrować dalej. Ich sprawa jest znana w Polsce, ale za granicą nikt ich nie rozpozna, to nie są celebryci, nawet osoby, które kojarzą sprawę nie przypomną sobie dokładnie twarzy z detalami, żeby rozpoznać ich po latach. Musieliby mieć niewiarygodnego pecha, żeby na drugim końcu świata spotkać sąsiada.
marta.marta
LouiBag

Post autor: marta.marta »

dzudidzetson pisze: śr gru 10, 2025 2:49 pm Nie, nie kto pierwszy ten lepszy. Całością zadłużenia i majątku zarządza komornik właściwy miejscu zamieszkania i ma obowiązek dzielić majątek między wszystkich wierzycieli.
Należy tez pamiętać,że kpc w art. 1025 wymienia kolejność zaspokajania. "Zwykli wierzyciele" są na szarym końcu. Przed nimi są przede wszystkim wierzyciele hipoteczni i urzędy.
zzz
ZdalnaFanka

Post autor: zzz »

Pod tym adresem od dłuższego już czas jest zarejestrowana pewna firma, agencja reklamowa. Nazwisko właściciela w KRS inne niż nazwisko sprawców, ale oczywiście może to być rodzina.
mariaow
ZdalnaFanka

Post autor: mariaow »

To wątek o Bogdańskich a nie o tym czy ktoś umarł w waszych mieszkaniach.
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Exrvuninyvtvuni pisze: śr gru 10, 2025 9:02 pm Ja myślę, że w czasach w których Bogdańscy uciekli nie trzeba było nawet mieć lewych paszportów - wystarczyło, że mieli znajomości i ktoś ich podstawił pod Ukraińską granicę, a tam po opłaceniu łapówki nawet nie zanotowali jej przekroczenia. Później już mogli sobie załatwić lewe dokumenty na Ukrainie - w Polsce byłoby by to dużo trudniejsze, patrząc na system zabezpieczeń - i z nową tożsamością emigrować dalej. Ich sprawa jest znana w Polsce, ale za granicą nikt ich nie rozpozna, to nie są celebryci, nawet osoby, które kojarzą sprawę nie przypomną sobie dokładnie twarzy z detalami, żeby rozpoznać ich po latach. Musieliby mieć niewiarygodnego pecha, żeby na drugim końcu świata spotkać sąsiada.
Mala anegdota z 2008 roku - Bogdanscy zagineli w 2003. W 2008 wybralem sie na wycieczke do Lwowa, byla w polowie zorganizowana. Byl busik, i umowiony czas gdzie i kiedy jak sie spotykamy, mozna bylo dokupic bilety np do Opery bezposrednio u przewoznika. Nieistotne. Najwazniejsze jest to ze w cene biletu przejazdu byl wliczony bonus zeby szybko przejechac przez granice i nie stac na przejsciu granicznym. Myslicie ze ktos nam spojrzal na paszport? Nie, tylko sie przeszli popatrzec nam w twarz i puscili. Podobno na tamte czasy to byla norma, jak busiarz mial kursy codziennie albo co drugi dzien i byl znany, mial wyliczone co gdzie dojechac i czas na miejscu, plus czas zeby wrocic, to tak sie jezdzilo. Jestem totalnie sklonny uwierzyc ze mogli gladko przejechac przez jedna ze wschodnich granic i rozplynac sie w powietrzu, zwlaszcza, ze to bylo 5 lat wczesnie, w jeszcze nieco dzikszych czasach.
Exrvuninyvtvuni
Mokra Włoszka

Post autor: Exrvuninyvtvuni »

PrzemoKondratowicz pisze: ndz gru 28, 2025 5:35 pm Mala anegdota z 2008 roku - Bogdanscy zagineli w 2003. W 2008 wybralem sie na wycieczke do Lwowa, byla w polowie zorganizowana. Byl busik, i umowiony czas gdzie i kiedy jak sie spotykamy, mozna bylo dokupic bilety np do Opery bezposrednio u przewoznika. Nieistotne. Najwazniejsze jest to ze w cene biletu przejazdu byl wliczony bonus zeby szybko przejechac przez granice i nie stac na przejsciu granicznym. Myslicie ze ktos nam spojrzal na paszport? Nie, tylko sie przeszli popatrzec nam w twarz i puscili. Podobno na tamte czasy to byla norma, jak busiarz mial kursy codziennie albo co drugi dzien i byl znany, mial wyliczone co gdzie dojechac i czas na miejscu, plus czas zeby wrocic, to tak sie jezdzilo. Jestem totalnie sklonny uwierzyc ze mogli gladko przejechac przez jedna ze wschodnich granic i rozplynac sie w powietrzu, zwlaszcza, ze to bylo 5 lat wczesnie, w jeszcze nieco dzikszych czasach.
Jedyne za co mogli Cię wtedy zatrzymać, to jak nie włożyłeś kasy do środka paszportu 😂
Lenqawww
Szarlotta

Post autor: Lenqawww »

Dokładnie tak. Bez wkładki to trzymali :) więc spokojnie mogli się ulotnić. Tyle że w kolejności? Bo przecież ojciec był widziany jak już reszty nie było
Lucy
Currently: planning drama

Post autor: Lucy »

Lenqawww pisze: ndz gru 28, 2025 7:32 pm Dokładnie tak. Bez wkładki to trzymali :) więc spokojnie mogli się ulotnić. Tyle że w kolejności? Bo przecież ojciec był widziany jak już reszty nie było
Ojciec to ich wszystkich powybijał a na ukrycie ciał miał mnóstwo czasu,wyjazd jego żony też on tylko o tym mówił do teściowej,on sobie wszystko zaplanował
MyszWolbromska
RóżowePolo

Post autor: MyszWolbromska »

Lucy pisze: ndz gru 28, 2025 9:56 pm Ojciec to ich wszystkich powybijał a na ukrycie ciał miał mnóstwo czasu,wyjazd jego żony też on tylko o tym mówił do teściowej,on sobie wszystko zaplanował
Serio myślisz, że jednemu człowiekowi tak łatwo jest z***ć cztery osoby, a potem ukryć ciała tak, że przez prawie ćwierć wieku nikt ich nie znajdzie? Nie ma żadnych dowodów na za*****wo, za to jest wiele rzeczy, które przemawiają za ucieczką.
Lubię zupki Amino.
Awatar użytkownika
Herring
RoyalBaby

Post autor: Herring »

PEONIA pisze: sob lis 22, 2025 1:36 pm Tylko, ze w czasach gdzie popełnioną tę zbrodnie ta cena była z kosmosu biorąc pod uwagę, ze to był dom 100 km od większego miasta na głebokiej wiosze.

Jak usłyszałam w 2013, ze ten dom jest wystawiony za tyle to wiedziałam, ze nikt tego nie kupi za tę cenę na wygnajewie w lubelskim, bo 300-400 k takie domy kosztowały...pod Warszawą....

Gdyby nie było zbrodni to też się nie sprzedał wtedy za takie pieniądze.

Xdd rakowiska to nie głęboka wiocha 100 km od miasta, dosłownie przejeżdżasz przez obwodnicę i masz już miasto powiatowe. To był nowy dom, w bogatej okolicy. Nikt go nie chciał kupić bo nikt nie chciał mieszkać w domu z taką historią. Wystawili go za cenę 400 a sprzedali za? Z tego co pamiętam to o wiele wiele mniej jakiś ruski go kupił
Maximus1111
LouiBag

Post autor: Maximus1111 »

Herring pisze: wt sty 06, 2026 1:07 am Xdd rakowiska to nie głęboka wiocha 100 km od miasta, dosłownie przejeżdżasz przez obwodnicę i masz już miasto powiatowe. To był nowy dom, w bogatej okolicy. Nikt go nie chciał kupić bo nikt nie chciał mieszkać w domu z taką historią. Wystawili go za cenę 400 a sprzedali za? Z tego co pamiętam to o wiele wiele mniej jakiś ruski go kupił
Żaden ruski, tylko dalsza rodzina.

I prawda, Rakowiska to żadne zadupie tylko sypialnia białej Podlaskiej
plotki3030

Post autor: plotki3030 »

Ja obstawiam ucieczkę i skoro przy obecnej technologii i przepisach policja nie potrafiła znaleźć Jaworka który tyle czasu siedział dosłownie obok, to te 20 lat temu taka akcja mogła się udać, zwłaszcza że niby ten Bogdański to taki sprytny i inteligentny koleś.

Zastanawia mnie.. po co? Skąd taki pomysł?

Tzn jak nabrali kredytów i pożyczek i wiedzieli ze ich nie spłaca to ok, zwiali by mieć kasę i nie spłacać tego. Ale co spowodowało że wpadli na taki pomysł, tzn żeby zebrać spora kasę i uciec?
Źle im było w Polsce, mieli jakieś problemy? Macie jakieś teorie?
plotki3030

Post autor: plotki3030 »

Lucy pisze: ndz gru 28, 2025 9:56 pm Ojciec to ich wszystkich powybijał a na ukrycie ciał miał mnóstwo czasu,wyjazd jego żony też on tylko o tym mówił do teściowej,on sobie wszystko zaplanował
Nie wierzę w to. Myślę, tak przez zachowanie rodziny. Nie szukają ich, nie naglasniaja sprawy, nie chcą sprawiedliwości.
Myśle że gdyby zabójstwo było realne to rodzina chciałaby sprawiedliwości, dorwać tego Bogdanskiego lub choć godnie pochować córkę i wnuków itp. Serio nie wierzę, że gdyby np teściowie podejrzewali że facet mógł zabić to by drążyli sprawę. A oni zachowują się na zasadzie, my nic nie wiemy i nie chcemy wiedzieć, jest jak jest. I do tego dbają o ogródek i dom.
Dlatego obstawiam ucieczkę i uważam że rodzina o wszystkim wie, może nie dokładnie co i gdzie ale ze żyją. Dlatego nie pytają, nie szukają i nie naglasniaja.
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Post autor: PrzemoKondratowicz »

plotki3030 pisze: czw sty 08, 2026 7:14 pm Ja obstawiam ucieczkę i skoro przy obecnej technologii i przepisach policja nie potrafiła znaleźć Jaworka który tyle czasu siedział dosłownie obok, to te 20 lat temu taka akcja mogła się udać, zwłaszcza że niby ten Bogdański to taki sprytny i inteligentny koleś.

Zastanawia mnie.. po co? Skąd taki pomysł?

Tzn jak nabrali kredytów i pożyczek i wiedzieli ze ich nie spłaca to ok, zwiali by mieć kasę i nie spłacać tego. Ale co spowodowało że wpadli na taki pomysł, tzn żeby zebrać spora kasę i uciec?
Źle im było w Polsce, mieli jakieś problemy? Macie jakieś teorie?

No przecież mieli problemy finansowe. Ojciec najpierw był
Biznesmenem z wielkimi sukcesami przez import i sprzedaż komputerów ale eldorado się skończyło
Emiiiiilieee2000
Gacie z oceanu

Post autor: Emiiiiilieee2000 »

plotki3030 pisze: czw sty 08, 2026 7:26 pm Nie wierzę w to. Myślę, tak przez zachowanie rodziny. Nie szukają ich, nie naglasniaja sprawy, nie chcą sprawiedliwości.
Myśle że gdyby zabójstwo było realne to rodzina chciałaby sprawiedliwości, dorwać tego Bogdanskiego lub choć godnie pochować córkę i wnuków itp. Serio nie wierzę, że gdyby np teściowie podejrzewali że facet mógł zabić to by drążyli sprawę. A oni zachowują się na zasadzie, my nic nie wiemy i nie chcemy wiedzieć, jest jak jest. I do tego dbają o ogródek i dom.
Dlatego obstawiam ucieczkę i uważam że rodzina o wszystkim wie, może nie dokładnie co i gdzie ale ze żyją. Dlatego nie pytają, nie szukają i nie naglasniaja.
Tak tylko z 2 strony dla nich i ich psychiki jest faktycznie lepiej obstawiać że oni wszyscy wyjechali niż to że mogło dojść do tragedii. Ja mam nadzieję że wyjechali i prowadzą sobie dobre życie za granicą. Podobno z x lat te długi mają zostać przedawnione czy jakoś tak, ale to nie gwarantuje że oni się odrazu ,,odezwą''.